Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, galakty napisał(a):

Gdzieś na X mignęło mi jak koleś zamontował sobie gniazdko w hali garażowej, na drugi dzień zgłoszenia do wspólnoty że kradnie prąd. Takie to mamy społeczeństwo. 

trochę nie dziwię się temu co podpierdzielił, po pierwsze skąd miał wiedzieć, po drugie lepiej zainterweniować niż potem bulić.

U nas sąsiad w piwnicy trzymal pralkę (miał zrobioną komórkę ze starej pralni) więc wodę i prąd miał za darmo (a raczej ze spółdzielni) - sporo wody w Wiśle uplynęło, zanim administracja kazała mu zwinąć ten majdan.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

jak beda sie tam ladowac. obecnie orlen robi wszystko, aby omijac ich ladowarki - od cen, poprzez wlasne aplikacje i metody platnosci.

To racja ale z czasem bedą musieli zejść z ceny. 
Ja mam 300m do ładowarki i ani razu nawet na nią nie spojrzałem :E 

IMG_6210.png

Opublikowano (edytowane)

Tak, najpierw pobiorą z góry za prąd, a potem wybudują. Z pewnością.

Kilka lat temu byla afera, nie powstawaly nowe stacje na autostradach, bo poprzez obowiązek stawiania ladowarek nikomu się to nie spinalo. Elektryfikacja na silę: dotacje itd...

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Orlen ma strategię na wieczne promocje, całe wakacje było -25%, październik -25%,  maj -35%, grudzień -25% (ale na najszybszych DC).

Bazowy cennik jest fatalny i przez kilka miesięcy w roku są nieużywalni a kilka jest ok, zależy co się wylosowało :wariat:

Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

Tak, najpierw pobiorą z góry za prąd, a potem wybudują. Z pewnością.

Przecież w każdą inwestycję najpierw trzeba zainwestować i to dotyczy praktycznie wszystkich gałęzi przemysłu. Zwrot następuje w kolejnych latach użytkowania i tu rodzi się pytanie jak szybko ten zwrot nastąpi biorąc pod uwagę wysoką cenę za kWh, która jednak odstrasza klientów. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

A nie że UE zakaże spalinówek, a my nawet ładować nie będziemy gdzie mieli, to trzeba zrobić za czasu... 

Problemów jest więcej, bo nasze prawo - szczególnie podatkowe jest sto lat za Rumunią :E 

Jeśli firma ma farmę fotowoltaiczną i udostępnia samochody służbowe z użytkiem prywatnym swoim pracownikom to teoretycznie może być uznana za wytwórcę energii elektrycznej i płacić akcyzę od każdego MWh :E 

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Gdzieś na X mignęło mi jak koleś zamontował sobie gniazdko w hali garażowej, na drugi dzień zgłoszenia do wspólnoty że kradnie prąd. Takie to mamy społeczeństwo. 

A kto za ten prąd płacił? 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Wu70 napisał(a):

Orlen ma strategię na wieczne promocje, całe wakacje było -25%, październik -25%,  maj -35%, grudzień -25% (ale na najszybszych DC).

Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że w Polsce jest taka moda na wieczne promocje. Nieważne, gdzie człowiek nie pójdzie, bez karty klienta jest traktowany jako człowiek drugiej kategorii.

12 minut temu, galakty napisał(a):

A nie że UE zakaże spalinówek, a my nawet ładować nie będziemy gdzie mieli, to trzeba zrobić za czasu... 

Mnie zastanawia inna sprawa. Jeśli to gdzieś na MOPie, pośrodku niczego, to kto będzie dbał o to? Bo póki co jak tak patrzę, to wszystko piękne świeżo po wybudowaniu, a potem ni ma piniendzy na utrzymanie tego i wszystko zapuszczone. owszem, tam gdzie ruch to się dba, ale jest wiele miejsc, gdzie... no średnio jest 

8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Problemów jest więcej, bo nasze prawo - szczególnie podatkowe jest sto lat za Rumunią :E 

Polska to taki gospodarczy fenomen i czasem mam wrażenie, że ten fenomen polega na tym, że ludzie kombinują, a prawo jest na tyle upośledzone, że nie potrafi złapać za rękę. A może nie chce?

Edytowane przez marko
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jeśli firma ma farmę fotowoltaiczną i udostępnia samochody służbowe z użytkiem prywatnym swoim pracownikom to teoretycznie może być uznana za wytwórcę energii elektrycznej i płacić akcyzę od każdego MWh :E 

niom. swego czasu jedna z firm energ, weryfikowala, czy pod adresem w umowie dla taryf G, przypadkiem ktos nie ma zarejestrowanej firmy. potem wysylali pismo o zmianie na taryfe firmowa - z G na C :D czyli miales JDG, z adresem dzialalnosci, tam gdzie mieszkasz i pyk, taryfa fimowa :D panstwo z tasmy, kartonu i trytytek... 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Cappucino napisał(a):

A kto za ten prąd płacił? 

Nikt bo gniazdko wisiało jedną dobę, ale chyba właściciel, może jego mama? 

5 minut temu, marko napisał(a):

Mnie zastanawia inna sprawa. Jeśli to gdzieś na MOPie, pośrodku niczego, to kto będzie dbał o to? Bo póki co jak tak patrzę, to wszystko piękne świeżo po wybudowaniu, a potem ni ma piniendzy na utrzymanie tego i wszystko zapuszczone. owszem, tam gdzie ruch to się dba, ale jest wiele miejsc, gdzie... no średnio jest 

Jeśli stacja będzie Orlenu to Orlen. I nie wiem czy to będzie na MOP bez stacji benzynowej, czy jednak dokładka do niej (nie interesowałem się tym). 

Jak dla mnie przynajmniej trasa Poz-Bdg jest bardzo zadbana. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bergercs napisał(a):

Kilka lat temu byla afera, nie powstawaly nowe stacje na autostradach, bo poprzez obowiązek stawiania ladowarek nikomu się to nie spinalo.

Kilka lat temu jedynym obowiązkiem jakie miały stacje benzynowe przy trasach było odpowiednie przyłącze energetyczne pod infrastrukturę ładowania. Stacje benzynowe nie miały obowiązku budowania stacji ładowania a miały obowiązek pod taką ładowarkę zapewnić odpowiednie przyłącze np. 2x22kW. W Polsce ponad 90% stacji benzynowych ma przyłącze 50-100kW, które w zupełności wystarcza by spełnić ten wymóg. Mój znajomy od 2001 roku prowadzi stacje benzynową i już w tamtych latach miał przyłącze 50kW.

4 godziny temu, marko napisał(a):

Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że w Polsce jest taka moda na wieczne promocje. Nieważne, gdzie człowiek nie pójdzie, bez karty klienta jest traktowany jako człowiek drugiej kategorii.

Dzisiaj jadę obok Orlenu i widzę ON - 6.37zł/litr a na przeciwko konkurencyjna stacja, która kupuje paliwa od Orlenu i ON - 6.03zł/litr :E 

4 godziny temu, marko napisał(a):

Na MOPie już od dawna są ładowarki GreenWay, Elocity czy EKOen i jakoś nie ma z tym problemów. Zarządca dba o swój obiekt a prywatny inwestor, który postawił ładowarkę o obszar wokół swojej inwestycji ewentualnie rozlicza się z zarządcą i cały teren sprząta właściciel MOP. Tam gdzie mały ruch raczej nikt nie będzie budował sieci ładowania ;) 

Edytowane przez DjXbeat