Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, galakty napisał(a):

image.png.f9a31b358f65ded523cb00dea68562f9.png 

No ten gość, to się nieco rozminął z myśleniem. Nie skumał, że jak chce jeździć 80->20% (co akurat jest moim zdaniem dobrym pomysłem dla żywotności aku), to jak ma bazowo zasięg np. 350 kilometrów wg. katalogu, to przy jeździe 80->20 w zimie, może mieć realnie 105 kilometrów zasięgu użytkowego :mikolaj:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
48 minut temu, Kyle napisał(a):

No ten gość, to się nieco rozminął z myśleniem. Nie skumał, że jak chce jeździć 80->20% (co akurat jest moim zdaniem dobrym pomysłem dla żywotności aku),

a na ile potrzebujesz tej zywotnosci? na 200k? 300k? 500kkm? w tym przypadku mamy baterie LFP i wrecz wskazane jest jej czeste ladowanie do 100% i rozladowanie do tych 10/20%. inaczej to wyglada w przypadku baterii NMC. tutaj te 80% jest bardziej wskazane. ogolnie najwazniejsz zasada dla kazdego typu baterii, to nigdy nie rozladowywac jej do 0% (co jest i tak trudne, bo zawsze mamy jakis bufor ponizej wskazanego 0%), aby trwale nie uskzodzic ogniw.

do tych 250k km , nie jestes w stanie zajechac pojemnosci baterii LMC <90%, ladujac i rozladowujac ja kazdego dnia 10-100%. bedziesz tym elektrykiem jezdzil 250kkm? ;)

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

do tych 250k km , nie jestes w stanie zajechac pojemnosci baterii LMC <90%, ladujac i rozladowujac ja kazdego dnia 10-100%.

Czyli przez 250 tys. kilometrów pojemność akumulatora nie spadnie poniżej 90% nowego? (przy takim cyklu ładowania 10->100% i rozładowania 100%->10%)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

najgorszy przypadek, bateria NMC, czyli ta bardziej wymagajaca, z mniejsza trwaloscia - czerwona linia , codzienna autostrada i ladowanie w domu 20-100% + szybke ladowanie DC na trasie. 

image.png.e31f7db605e2c83c88ea5ba70a6cb72f.png

wiec uwazam, ze nie ma opcji , aby zajechac nowe auta z bateria LFP, tym bardziej  te mniejsze, robiace mniejsze przebiegi. i tak pisalem, LFP musi byc czasami ladowane do 100%, aby "komputer baterii" dobrze szacowal jej pojemnosc i zasieg

Edytowane przez SuLac0
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Z innej beczki. Kojarzy ktoś jakiego typu silniki są stosowane w przykładowo tesli, oraz twardych hybrydach toyoty?  Chodzi mi czy to asynchronczny czy BLDC.

Edytowane przez jarux
Opublikowano (edytowane)

Tesla raczej stosuje oba rodzaje, asynchroniczne i synchroniczne z magnesami trwałymi zawierające metale ziem rzadkich, ale tylko w modelach LR i "sportowych" są po prostu wydajniejsze. Japończycy i EU przechodzą na asynchroniczne 

BLDC to raczej, skutery hulajnogi 

Edytowane przez 8V32 PcLab