Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim chowane klamki to gówno w naszym klimacie - znajomy nie mógł tak się dostać do swojego auta, bo śnieg splynal za klamkę i zamroził caly mechanizm (klamka nawet nie wyjechała) :E podobny problem miał Bartek Urban w teście jakiegoś auta w zeszłym roku (BMW?), nie pamiętam dokładnie. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Właśnie kiedyś się nad tym zastanawiałem jak dostać się do auta w razie wypadku i nawet rozmawiałem ze strażakiem w tej sprawie, który stwierdził że przy wypadkach działanie klamki jest nie istotne bo i tak przeważnie mechanizm drzwi nie działa i trzeba szyby wybijać by dostać się do auta. 

Jednak mimo wszystko jest jakaś szansa, że mechanizm nie będzie zablokowany, a wówczas normalne drzwi po prostu ... otworzysz.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, bergercs napisał(a):

Wyciągac ludzi z płonącego auta też trzeba przez szybę? 

Tak - gdy mechanizm drzwi nie działa nie ma innej opcji jak przez szybę lub wyrywanie drzwi. To nie moja opinia tylko zawodowego strażaka.  

Dla mnie chowana elektrycznie klamka to głupota - mam klamkę mechaniczną, która schowana jest w bryle samochodu i w nocy denerwuje mnie gdy chce otworzyć auto bo jej nie widać i muszę na „macanego „ szukać gdzie jest.
Gdyby jeszcze była podświetlana ale nie jest.

17 minut temu, Kyle napisał(a):

Jednak mimo wszystko jest jakaś szansa, że mechanizm nie będzie zablokowany, a wówczas normalne drzwi po prostu ... otworzysz.

Można również napisać, że jest szansa, że drzwi z chowaną klamką również się otworzą :E 

19 minut temu, huudyy napisał(a):

Przede wszystkim chowane klamki to gówno w naszym klimacie - znajomy nie mógł tak się dostać do swojego auta, bo śnieg splynal za klamkę i zamroził caly mechanizm (klamka nawet nie wyjechała) :E podobny problem miał Bartek Urban w teście jakiegoś auta w zeszłym roku (BMW?), nie pamiętam dokładnie. 

Też tak miałem ale w fizycznej klamce, schowanej w bryle auta - Tesla rozwiązała to tak, że dodała do aplikacji możliwość otworzenia drzwi bez klamki i w takich sytuacjach z poziomu aplikacji można bez problemu otworzyć drzwi 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Też tak miałem ale w fizycznej klamce, schowanej w bryle auta - Tesla rozwiązała to tak, że dodała do aplikacji możliwość otworzenia drzwi bez klamki i w takich sytuacjach z poziomu aplikacji można bez problemu otworzyć drzwi 

Tesla ci 'wypycha' drzwi czy po prostu odryglowuje? 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, bergercs napisał(a):

Ja faktu, że problem istnieje nie neguje. Właśnie dlatego zastanawiałem się co w sytuacjach awaryjnych. System zawsze może nawalić.

W przypadku tego co zalinkowałeś to drzwi można otworzyć aplikacja ale wiadomo, dziecko w środku zamknięte, panika i rodzic nie myśli o aplikacji ;)

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

w drzwiach obrotowych tez bedziesz montowal klamke

Ty mieszkasz w galerii handlowej że myślisz o drzwiach obrotowych?🤔

Ps Nawet drzwi obrotowe mogą mieć uchwyt 

3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

cale szczescie, ze postep jednak rzadzi sie innymi prawami, niz "bo tak bylo, wiec jest ok" 

Oceny bezpieczeństwa Euro NCAPu Jednak sugerują, że będziemy mieć możliwe odbicie w przeszłość ¯\_(ツ)_/¯ 

Opublikowano

Jeśli klamki w aucie są zagrożeniem, to wina producenta, jest to niebezpieczne i dziwię się ze jeszcze nikt po wypadkach nie wygrał w sądzie.

Producent musi to zmienić, a przede wszystkim poprawić w już istniejacych autach.

A sam pomysł chowanych klamek, nie jest zły, zawiedli projektanci. 

Podobnie z domami, mieszkaniami, otwieranie drzwi na zasadzie keyless bylo by bardzo wygodne.

Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Jeśli klamki w aucie są zagrożeniem, to wina producenta, jest to niebezpieczne i dziwię się ze jeszcze nikt po wypadkach nie wygrał w sądzie.

Producent musi to zmienić, a przede wszystkim poprawić w już istniejacych autach.

A sam pomysł chowanych klamek, nie jest zły, zawiedli projektanci. 

Podobnie z domami, mieszkaniami, otwieranie drzwi na zasadzie keyless bylo by bardzo wygodne.

Szczególnie w USA, gdzie Kinder niespodzianka jest zbanowana 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam taką klamkę w TM3. 

Denerwuje mnie tylko fakt, że jest w kolorze nadwozia i w nocy nie widać gdzie się znajduję więc trzeba jej szukać. 

Z praktycznego punktu widzenia wolał bym standardową klamkę. 

A tak działa otwieranie z aplikacji gdy jest zamarznięta.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Można również napisać, że jest szansa, że drzwi z chowaną klamką również się otworzą :E 

Jakie szanse na to? Realne. Naciągane 2%? A drzwi z tradycyjną klamką, że otworzysz ... 98%? :Up_to_s:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

Jakie szanse na to? Realne. Naciągane 2%? A drzwi z tradycyjną klamką, że otworzysz ... 98%? :Up_to_s:

A jakie masz szanse, że przy uderzeniu nie uszkodzisz mechanizmu drzwi ? 

W 2009r miałem dość poważy wypadek i pomimo, że w samochodzie rozwalony prawy przód to z mojej strony drzwi nie dało się otworzyć. Straż mechanicznie rozrywała drzwi. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

to, ze w przypadku aut elektr staja sie "modne" chowane klamki/ich brak, wynika tez z innego faktu. np. roznic w budowie instalacji elektr. jezeli w przypadku auta spalinowego pierwsze co sie robi, to odcina baterie 12V, aby uniknac zwarcia i zaplonu oparow paliwa. w przypadku BEV, sa procedury "odcinania" tylko baterii trakcyjnej/WN. pozostale uklady(drzwi) moga byc wiec nadal zasilane 12V. 

Opublikowano
4 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

”nie jestem właścicielem domu wielorodzinnego…. a Ona tak jak by ktoś ją strzelił, zapowietrzyła się, nie wiedziała kompletnie co powiedzieć i w końcu „aaaaa to nie mamy dla pana oferty i się rozłączyła „ 😂

Ja zawsze mówię, że mieszkam w bloku.. podobna  reakcja :E