Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Hdr się dodaje w 5 sekund.

Proteza a nie HDR to rozwiązanie od NVIDIA zwane RTX HDR to nie jest natywna obsługa tego standardu podobnie jak AutoHDR w Win11

Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Normalny hdr do tego silnika.

Nie, to nadal jest proteza a nie HDR 

Edytowane przez azgan
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Szambo napisał(a):

W zalecanych ja tam widzę 4070TI... zalecane/recommended

Kolega parę postów wyżej wrzucił oryginalne i zmienione wymagania.

Edytowane przez DITMD
Opublikowano
25 minut temu, MroczneWidmo napisał(a):

Ale HDR czy "HDR"? :) Bo dla mnie te fixy na HDR to nigdy nie jest prawdziwy HDR, kiedy tego w ogóle nikt nie zmasterował w grze

Dokładnie tak jak napisałeś - fixy i "HDR". Nie ma natywnego wsparcia i gra zrobiona jest pod SDR

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Reddzik napisał(a):

Daj znać jak to działa, choć grasz na Pro ale wrażenia się liczą z gry :pozdro:

Dopiero będę zaczynał za chwilę

Mogę sprawdzić tylko dwa tryby jakość i wydajność bo na balansie muszę włączyć 120 Hz a wtedy mam fullhd więc ten tryb odpada coś jest zepsute chyba

Pytanie mam do posiadaczy ps5 i pro , dlaczego jak ustawie w ustawieniach konsoli   120 Hz na automatyczne to gra odpala się w rozdzielczośći 1920x1080p dopiero jak wyłączam 120 Hz to mam 4k , tak przynajmniej pokazuję na telewizorze 

IMG_20260903_143945.jpg

Edytowane przez voltq
Opublikowano
14 godzin temu, samsung70 napisał(a):

niema, ale moze uzyj tego aby cos poprawic

https://www.nexusmods.com/site/mods/1710?tab=description

10 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Można się rozejść:(

Screenshot_2026-09-03-03-52-24-58_a5f05134355d0c28d0e7113add1d3465.jpg

Modyfikuj plik Engine.ini lub GameUserSettings.ini i dodaj to:

[SystemSettings]
r.AllowHDR=1
r.HDR.EnableHDROutput=1
r.HDR.Display.OutputDevice=5
r.HDR.Display.ColorGamut=2

Jeśli wyświetlacz obsługuje 2000 nitów lub więcej, zmień tryb na tryb wyjściowy 2000 nitów

r.HDR.Display.OutputDevice6

To są protezy a nie HDR :boink:

Opublikowano
7 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Fajne intro-dubbing klasa sama w sobie, potem pierwsza zawiecha już w menu głównym. Restart gry, wszystko na maxa 4k Dlss Q FG 80-90fps. Jest dobrze:thumbup:

U mnie ustawienia Wysokie + Textury na Ultra i też gram w tym oszukanym 4K z DLSS oraz FG

Ewentualnie może być jeszcze 1440p wszystko na Ultra oczywiście też z DLSS i FG

4 minuty temu, samsung70 napisał(a):

no ale jak ktoś nie ma nogi, to i proteza dobra, czy nie? bo nie rozumiem tego hejtu na te protezy 

w ogole jaki tu jest kwik na tą grę :D dobrze , że się nie hajpowałem, 

Zgadza się jak nie ma nogi to i proteza dobra z tym że to nadal będzię proteza a nie nowa noga 😉

6 minut temu, tgolik napisał(a):

Szkoda braku HDR. Odzwyczaiłem się od takich spranych kolorów.

W 2026 to powinien być już standard, więcej to daje niż całe to RT 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Te testy to sobie w d... można wsadzić bo na takich samych nastawach mam więcej fps niż 5090

A swistak siedzi i zawija..

4K Ultra DLAA - 27fps

Screenshot_20260903_144735_YouTube.thumb.jpg.5a5ff6b6eed13ee985250bd05529fd65.jpg

4K Ultra DLSS Q - 40fps

Screenshot_20260903_144919_YouTube.thumb.jpg.f2e76050716165a143a636df691d1568.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, voltq napisał(a):

Pytanie mam do posiadaczy ps5 i pro , dlaczego jak ustawie w ustawieniach konsoli   120 Hz na automatyczne to gra odpala się w rozdzielczośći 1920x1080p dopiero jak wyłączam 120 Hz to mam 4k , tak przynajmniej pokazuję na telewizorze 

Ja miałem stary IPS 1440p, mam teraz AOC 1440p mini leda z HDR, i normalnie gram w 40fps w 1440p. Na starym IPS przegrałem całe Horizon FW w 40fps, bo na premierę było popsute 60fps, to jakoś się przyzwyczaiłem. Yotei w 40fps też jest kozak :)
Spokojnie graj, nie będę tej gry odpalać na PS5. Pograj na spokojnie i w swojej wolnej chwili napisz jak się gra. ;) 

edit

"Moja wydajność była wyjątkowo niestabilna, a liczba klatek na sekundę losowo wahała się między około 24 a 70 FPS. Te nagłe spadki i skoki sprawiają, że gra wydaje się niestabilna, niezależnie od tego, co dzieje się na ekranie."

Procesor: AMD Ryzen 9 5900X
NVIDIA RTX 3070 8 GB
RAM: 32 GB DDR4

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na początku w prologu już widać różnicę pomiędzy trybem wydajność a jakość, widać że twórcy zamiast ciąć rozdzielczość to ucięli efekty np już widać różnicę w roślinności i odległości rysowania po 5 minutach gry z tego co pamiętam w wiedźminie odległość rysowania i roślinność zabierały dużo FPS , dla mnie to akurat na plus bo wolę wyższa rozdzielczość i brak mydła niż lepsze efekty ,  pewnie na konsoli są ustawienia low-medium w zależności czy to zwykle ps5 czy pro plus tekstury na ultra lub wysokie

Minus to brak możliwości zmiany wielkości czcionki na dużym telewizorze jest to dla mnie za malutkie , powinni to szybko dodać w patchu pogrubienie i powiększenie czcionki 

Fajnie że kamerę za bohaterem można ustawiać blisko i daleko to duży plus 

Duży plus też za opcje dopasowane do każdego gracza jak auto blok , spowolnienie czasu podczas perf bloku coś jak w KCD

możliwość włączenia i wyłączenia pokazywania na mapie czynności lokacji itd

Tryb balans u mnie działa w 1920x1080p i 40 FPS coś jest zepsute z tym trybem albo u mnie coś nie tak 

Tryb jakość i wydajność działa normalnie

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

5090 nie było w zalecanych. Nie powielaj głupot.

Gdybys sledzil te gre to bys wiedzial, ze pod koniec kwietnia wymagania wygladaly tak:

SYSTEMREQUIREMENTS-ENG.jpg.7af6d9a17b6d3e1d66479f9301c06e54.jpg

Potem zaczeli sie tlumaczyc, ze to zalecenia do natywnego 4K, a w sierpniu wydali nowe wymagania juz z upscalerem. Smierdzialo na kilometr.

https://wccftech.com/blood-of-dawnwalker-pc-system-requirements/amp/

https://videocardz.com/newz/the-blood-of-dawnwalker-final-pc-specs-are-much-lower-but-upscaling-is-now-recommended

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A no chyba że bez Fg.

Mam zawiechy tylko jak do ekwipunku wchodzę. W czasie gry nigdy:thumbdown:

To po co glupoty piszesz jak nawet testow i wykresow nie umiesz czytac.

Tu masz trzeci wykres - 70-80 fps z FGx2 💩 :hihot:

Screenshot_20260903_151705_Chrome.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

To jest drugą gra na konsole w której mam odczucie że tryb jakość 30 FPS nie przycina tak mocno i chodzi płynnie wcześniej to samo miałem w the order 1886 , jak nienawidzę grać w 30 FPS tutaj próbuje ten tryb i gra mi się zaskakująco dobrze 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, caleb59 napisał(a):

Matko Boska, co ja czytam, 40fps CAŁKIEM SPOKO, 30fps GRA SIĘ ZASKAKUJĄCO DOBRZE.

W porównaniu do innych gier oczywiście, wiadomo że 30 FPS to syf ale nawet w rdr 2 nie miałem takiego uczucia płynności jak tutaj , tylko tyle order 1886 miało podobnie , pisze jak to odczuwam 

W trybie wydajność mam uczucie jakbym grał w 100 FPS ~~~

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Tą zegarynkę to mogliby sobie jednak w dupe wsadzić, zamiast cieszyć się w pełni grą to musze teraz robić harmonogram tego które questy robić a których nie bo do tego się te "wybory" jeśli chodzi o mierzenie się z upływającym czasem sprowadzają. Przynajmniej tak to wygląda na chwile obecną w prologu.

Opublikowano
Teraz, raziel88 napisał(a):

Tą zegarynkę to mogliby sobie jednak w dupe wsadzić, zamiast cieszyć się w pełni grą to musze teraz robić harmonogram tego które questy robić a których nie bo do tego się te "wybory" jeśli chodzi o mierzenie się z upływającym czasem sprowadzają. Przynajmniej tak to wygląda na chwile obecną w prologu.

Gra jest zrobiona na co najmniej na dwa przejścia tak jak Wiedźmin 1 2 3 

Opublikowano

Da się grać, ale przypomina to jakością starsze tytuły. Wymagania naprawdę nie odzwierciedlają grafiki - ta wygląda po prostu dobrze. Wysokie, dlss q w pierwszej wiosce daje 70fps w 1440p. Ale dodałem dynamiczny fg do 100fps i jakoś lepiej się gra. Do tego gsync. Jest sporo błędów graficznych na brwiach postaci, małych kałużach etc. Tylko po godzinie zabawy ustawieniami dałem sobie spokój i zacząłem po prostu grać :E

Obawiałem się mechaniki walki, ale nawet mi się podoba taka trochę bardziej wymagająca. Póki co ogółem oceniam pozytywnie i idę do kościoła.

Quest ze

Spoiler

świnką mnie trochę zdziwił, bo większość opcji dialogowych to "ojej biedna świnka, nie zabijajmy jej, nie mogę patrzeć" i nawet na sam koniec można wziąć tylko kasę bez mięsa jako nagrodę. Miałem takie wtf, średniowiecze, wszędzie wisi kiełbasa, a ja brzydzę się świoniobicia, zabijania i zajadam tylko kapustę? 

Spoiler

oczywiście wziąłem kielicha, nie odwracałem wzroku, a na koniec odebrałem i kasę, i kiełbasę jak na człowieka przystało

• Like 1