Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowałem się jednak na wersję PS5. Przestraszyłem się problemów z optymalizacją na PC. Pograłem jednak wczoraj tylko 20 minut. 

Cieszy mnie fakt że jest tryb Performance, ale gdyby go nie było tryb Balance byłby akceptowalny przeze mnie. Grafika niestety pozostawia wiele do życzenia, ale całe szczęście  nie jest to najważniejszy aspekt tej gry.

Jak na razie klimat wylewa się z ekranu i sam początek mnie mocno zaintrygował.

No i walka jest lepsza niż się spodziewałem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, j4z napisał(a):

A Ty nie cytuj spoilerów i raportuj, aby mod wymoderował, żeby jak najmniej osób zdążyło to zobaczyć. 

Już naprawiłem , idę kończyć prolog , na razie biegam po mapce

Spoiler

Naliczyłem w prologu 8 lub 9 zadań pobocznych jedno nie zabralo mi nawet czasu , pytanie jest tego więcej?

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Mapa wydaje się duża, ale pomiędzy aktywnościami jest 200-300m, które mając ulepszony sprint pokonuje się w kilka sekund. Do tego brakuje mi chodu (albo nie zauważyłem w klawiszologii). W ciasnych pomieszczeniach Coen zrywa się jak Bolt do biegu i odbija od ściany do ściany :E

Po czasie na plus oceniam dwa wcielenia postaci. Grając tylko wampirem szybko zrobiłoby się nudno

Opublikowano

Ta mechanika zabierania czasu jak na razie wygląda na mocno niedopracowaną. Lekkie spoilery dot. misji i aktywności w prologu.

Spoiler

1) Znacznik oddalony od wioski, podchodzę do opuszczonej chaty, a tam zwłoki z listem, w którym zmarła prosi o zwrot figurki. Okej - biegnę znowu przez pół mapy do kościoła i kończę questa. Super, zero straty czasu w świecie gry, choć całość realnie była stosunkowo długa.
2) Znajduję mapę ze skarbem, odszukuję miejsce ze skrzynią, ale chcąc zdobyć nagrodę tracę 1 segment czasu.
3) Wspomniany wcześniej quest ze złodziejem. Prowadzę śledztwo w wiosce i znajduję winnego, tracę 1 segment, żeby skonfrontować się ze złodziejem, ale żeby faktycznie zakończyć cały quest muszę mieć wolny jeszcze 1 segment na powrót do zleceniodawcy (doczytałem, że niby da się tego uniknąć, przy wyborze innej opcji dialogowej, ale struktura tego zadania jest słaba).

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mówiłem wam, że ta mechanika z ubywaniem czasu to niedopracowany niepotrzebny szrot, wczoraj odkryłem kolejną głupotę, chłop mieczem trzy beczki rozwala - na przerywniku filmowym trwa to dosłownie chwile a tu trzy segmenty czasu uciekają. I teraz jak wygląda konsekwencja w zabieraniu czasu - wyprawa dokądś może trwać jeden segment a rozwalenie kilku beczek aż trzy? 

Edytowane przez raziel88
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Po szybkiej analizie questow w calej grze, graczom grajacym na PC zalecam uzycie moda na zwiekszenie ilosci dni do 60, i dodanie 1 stopnia trudnosci do wczesniej planowanego. Tym sposobem zaliczycie wiekszosc contentu, a takze bedziecie mogli wykonac szereg dodatkowych czynnosci i nauke umiejetnosci, ktore zwyczajnie ominiecie bo zabraknie Wam czasu.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie bronię tej mechaniki, ale to po prostu uproszczenie na potrzeby gry. Gdyby poszczególne aktywności zabierały tyle czasu co w rzeczywistości to na koronację czekalibyśmy tydzień, a nie miesiąc, bo pasek ruszałby tylko przy zadaniu "głównym". Jakby wprowadzili realny upływ czasu np doba 1h to byłyby narzekania, że nie można eksplorować. Mam 10 mieczy w plecaku, nie wszystko musi mieć sens.

Nie wiem czy to zamierzone, ale można podejrzeć co jest w skrzyni zanim zdecydujemy się poświęcić czas.

/o wskoczył mi nowy sterownik, 616.64, ciekawe czy nic nie psuje

Edytowane przez barteke
Opublikowano

Rzekomo miało to polepszyć replayability :D 

Na szczęście można zapisywać grę w dowolnym momencie i sprawdzać co się opłaca robić (choć wtedy traci się więcej czasu w rzeczywistości i progres w grze).

Opublikowano (edytowane)

Kolejny unboxing kolekcjonerki 

Spoiler

41 minut temu, barteke napisał(a):

o wskoczył mi nowy sterownik, 616.64, ciekawe czy nic nie psuje

Ten sterownik jest zabugowany, mają niedługo wypuścić hotfix. Ludziom ekran migocze na tej wersji. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Po szybkiej analizie questow w calej grze, graczom grajacym na PC zalecam uzycie moda na zwiekszenie ilosci dni do 60, i dodanie 1 stopnia trudnosci do wczesniej planowanego. Tym sposobem zaliczycie wiekszosc contentu, a takze bedziecie mogli wykonac szereg dodatkowych czynnosci i nauke umiejetnosci, ktore zwyczajnie ominiecie bo zabraknie Wam czasu.

Może to sens, aczkolwiek czy gra nie stanie się zbyt trywialna, jeśli będziemy w stanie robić o wiele więcej questów niż normalnie? Chyba zrobię tak, jak mówisz, bo bez sensu odcinać się od opcjonalnego contentu. To jest ten mod https://www.nexusmods.com/thebloodofdawnwalker/mods/10 ?

• Like 1
Opublikowano

Trochę pooglądałem gameplay i doszedłem do wniosku, że szału nie ma. Graficznie jest ok ale o żadnych nowych standardach czy wybitności nie ma mowy. Początek bardzo teatralny- jest takie poczucie sztuczności. Lipsync słaby, muzyka bez sensu cały czas przygrywa tym samym motywem, czy biegamy po świecie, czy prowadzimy dialogi. No nie trafia to do mnie.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, jankooo napisał(a):

No nie trafia to do mnie.

Myślę, że powinieneś dać szansę jak cena spadnie o 50%. Do tego czasu pojawi się kilka aktualizacji i największe problemy powinny zostać wyeliminowanie. 

Po takich Borderlands 4 ludzie jechali, a jak się samemu włączyło, to okazało się, że to bardzo dobra gra jest. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, raziel88 napisał(a):

A kto im w ogóle kazał to wprowadzać? Nie mogłaby się ta gra czym innym bronić, wyróżniać zamiast bzdurnej mechaniki która jaka jest każdy widzi? Kombinowanie jak koń pod górę.

Musieli czymś się wyróżnić.

Jedyne co wkurza to brak normalnego porównywania przedmiotów.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jankooo napisał(a):

Trochę pooglądałem gameplay i doszedłem do wniosku, że szału nie ma. Graficznie jest ok ale o żadnych nowych standardach czy wybitności nie ma mowy. Początek bardzo teatralny- jest takie poczucie sztuczności. Lipsync słaby, muzyka bez sensu cały czas przygrywa tym samym motywem, czy biegamy po świecie, czy prowadzimy dialogi. No nie trafia to do mnie.

Doszedłem do podobnego wniosku, im więcej materiałów oglądałem. Chciałbym napisać, że sprawdzę, ale patrząc na mój obecny "grafik" to chyba za ponad pół roku :E kończę RDR2, a potem odświeżony Wieśmak, Gearsy E-Day, GTA, Fable, Exodus, potem w II kwartale Expanse Osiris Reborn, pewnie koło maja (tak zakładam) dodatek do Wiesława.. Dawnwalker miał wjechać nawet na premierę, ale sprawdzi się na promocji w 2027, za gęsto teraz. 

Edytowane przez TmK
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, jankooo napisał(a):

Akurat te rzeczy najmniej mnie interesują. Tutaj liczy się fabuła, questy, eksploracja i walka, a pod tym względem jest lepiej niż w większości tytułów. Jakbym miał tak siedzieć i wypisywać, co mi się nie podoba, to w żadną grę bym nie grał.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Na razie jestem w prologu, za chwilę skończy mi się dzień. Nie wiem co będzie dalej, póki co dużo ciekawych rozmów z enpecami. Gram z dlss 5 i wygląda to S P E K T A K U L A R N I E !

Nie przeszkadza mi (na razie) to, że nie mam 120 klatek w 4k. Po prostu widzę nową jakość grafiki. Nie sądzę, żebym wrócił do jakiejkolwiek gry bez NR.

Edytowane przez tgolik
  • Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

muzyka bez sensu cały czas przygrywa tym samym motywem, czy biegamy po świecie, czy prowadzimy dialogi.

Nie wiem ale chyba oglądałeś jaką inną wersję bo ja słyszę różne motywy np. wystarczy wejść do kościoła aby usłyszeć inny ;)

btw. dziwi mnie że aż tak dużo osób korzysta z tego moda na zwiększenie czasu. Zupełnie tak jak byście nie lubili myśleć i planować co się opłaca robić a co nie. Tylko lecieć od punktu do punktu i robić zadania. Nie widzę całkowicie w tym sensu. To tak jak by grać w sapera z modem na niewidzialność ;)

• Like 2
  • Upvote 2