Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wykułem ten miecz, ale jeszcze go nie skończyłem. Sam quest jest bardzo fajny i długi, a do tego nieźle się rozgałęzia, chyba nawet zahacza o inny quest. Ogólnie fabularnie ta gra zamiata wszystko w co grałem w tym roku. Na razie dokończenie tego miecza idzie w odstawkę

Spoiler

na koncu tego questa jest ciężka walka z mini bossem, kilkoma gośćmi i psami, o 10 leveli wyżej ode mnie, udało mi się ich zabić, biegałem wokół pokoju punktując ich, ale potem jest jeszcze jedna fala, pojawiają się szybsi goście, plus kolejne psy, i zaliczyłem zgona.

Edytowane przez DITMD
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie szukam rękojeści w katakumbach. A Poszczególne części są rozrysowane przez te małe stworki na ścianach ich jaskiń. Nie trzeba szukać na ślepo. O ile początek dla mnie był taki se. To potem fabularnie questy z anką l, słowikiem, bardzo nadrabiają.

Edytowane przez Tomek_ITH
Opublikowano
8 godzin temu, TmK napisał(a):

Jak fabuła ogólnie? Chce się poznawać ten świat czy kogoś zawiodła? 

Generycznie powatarzalne questy, przynieś podaj pozamiataj, walka w tej grze to jest parodia , nawet bosowie robią ciągle ten sam schemat jak zwykle noby 🤣  Ta gra to powinna dostać max 5/10 ocenę co najwyżej. 

• Confused 2
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Mylisz generyczne aktywności z questami fabularnymi, a tych jest trochę i są świetnie napisane, tylko trzeba ich poszukać. Ogólnie jest to najlepiej napisana gra od czasu kcd2. Żeby nie być gołosłownym. Questy z anką, volkiem, słowikiem i sługusem tego młodego wampira, który ma wyrzuty sumienia i ogólnie depresję, są świetne. Dla mnie poziom Wiedźmina 3. Tyle na razie odkryłem, jestem na 19 dniu do końca.

Edytowane przez Tomek_ITH
  • Like 4
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Generycznie powatarzalne questy, przynieś podaj pozamiataj, walka w tej grze to jest parodia , nawet bosowie robią ciągle ten sam schemat jak zwykle noby 🤣  Ta gra to powinna dostać max 5/10 ocenę co najwyżej. 

Czytalem gdzies, ze gra przypomina duzy mod do wiedzmina, nawet focusowanie ponoc tak jak bylo w w3 jest. No i jakies obozy sa co trzeba je czyscic jak w AC? 

Opublikowano
9 minut temu, Tomek_ITH napisał(a):

Mylisz generyczne aktywności z questami fabularnymi, a tych jest trochę i są świetnie napisane, tylko trzeba ich poszukać. Ogólnie jest to najlepiej napisana gra od czasu kcd2. Żeby nie być gołosłownym. Questy z anką, volkiem, słowikiem i sługusem tego młodego wampira, który ma wyrzuty sumienia i ogólnie depresję, są świetne. Dla mnie poziom Wiedźmina 3. Tyle na razie odkryłem, jestem na 19 dniu do końca.

Kilka questow wiaosny nie czyni, kolo wiedzmina to nawet nie stalo. 

2 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Czytalem gdzies, ze gra przypomina duzy mod do wiedzmina, nawet focusowanie ponoc tak jak bylo w w3 jest. No i jakies obozy sa co trzeba je czyscic jak w AC? 

Przeciez to kolo wiedzmina nie stalo, nie mowiac juz o calej oprawie, animacjach, optymalizacji i cenie i calej masie nudnych do bolu questow xD

Gdyby nie bylo wokol tej gry tego tandetnego szumu, ze to robia byl tworcy wiedzmina to ta gra nie mialaby tak kolorowego piaru ;)  

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez to kolo wiedzmina nie stalo, nie mowiac juz o calej oprawie, animacjach, optymalizacji i cenie i calej masie nudnych do bolu questow xD

Gdyby nie bylo wokol tej gry tego tandetnego szumu, ze to robia byl tworcy wiedzmina to ta gra nie mialaby tak kolorowego piaru ;)  

Jakbym to już gdzieś słyszał 🙂

W dniu 3.09.2026 o 09:31, AndrzejTrg napisał(a):

To się nazywa fanatyzm 🙂

Gdyby gra była zrobiona przez zagraniczne studio i nie była firmowana tytułem "gra twórców wiedźmina" to by przeszła bez większego echa i bez taki ochów i achów jak w Polsce.

Gra mogła by być gniotem (choć nie jest) ale że to gra robiona przez Polaków to większość dostaje klapki na oczy i z automatu +5 do oceny.

"-Jesteś potworem.

-Nie zesraj się"

Dialogi to będzie mistrzostwo jak w Wiedźminie 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Jeszcze takich nie spotkałem na poziomie najlepszych z wiedźmina 2-3 ale aktualnie jestem zadowolony że kupiłem gierkę w dniu premiery, gierka ma mocny szkielet i jest dobra bazą wyjściowa na kolejne części 

Oczywiście ma pełno bugów słabą optymalizację itd ale na tle tych marności które w ostatnich latach wychodzą wygląda dobrze 

80% pozytywnych recenzji steam 

75+ tysięcy grało na raz liczyłem na 100 tysięcy 

1 mln kopii sprzedanych jakiś sukces jest

I widzę że szybko wprowadzają patche

Mam już wersję na PC , na ustawieniach wysokich plus tekstury ultra z dlss quality bez fg w prologu 55-80 fps 

Jakieś mody są na poprawę FPS?

Na razie wgrałem tylko ten co odblokuje cut scenki na 60 fps

Ogram całą gierkę na konsoli i potem drugie przejście na PC 

Cały czas marzę o wiedźminie z walką jak w soulslike oczywiście bez przesady żeby to nie był poziom sekiro , tutaj dostałem pół wiedźmina z pół KCD i pół souls 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Tomek_ITH napisał(a):

A mi się to podoba , nie lubię tylko zapychaczy typu znak zapytania z skrzynka do otwarcia 

6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Napewno trzeba docenic to, ze to nowe IP i wiadomo jest to pierwsza gra z tego uniwersum ale to nie zwalnia z tego, zeby gra byla tak generyczna, miala tyle bugow i tak cienka optymalizacje przy tak przecietnej grafice chcac za to o zgrozo 289zl :red:

Wersja fizyczna była tańsza a wersja cyfrowa na PC w pudełku jeszcze tańsza 

A z drugiej ręki będzie jeszcze taniej

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Gra nie jest doskonała i wymaga korekt - choć nawet teraz większość można sobie już samemu poprawić nexusem (nawet pojawił się MOD na ModMenu) ;) 

Zamknięcie strefy podczas walki - do poprawy, architektoniczne bariery typu kamień 50cm blokuje - do poprawy.
Tylko czy to dyskwalifikuje? Jedna z najlepszych gier ever - W3 miał to całe lata, a płotka na dachu jest memem do dziś.

Dialogi - zawartością fajne, technicznie - nierówne. Czasami mocno "przerośnięte" emocjonalnie i "przegrane" jak u Hamleta (zbytecznie).
Jak zderzy się emocjonalny anemik z takim przerośniętym recytatorem, to postawienie ich obok siebie potrafi brzmieć nierówno, żeby nie powiedzieć śmiesznie
(w tej samej sytuacj jeden się podnieca, a drugi ma wyebane intonacyjnie).

Zadania fajne, narracja fajna, postaci fajne, wszystko się kupy trzyma. 
Po kilku h grania i opanowaniu "dziwnej" z początku walki - kupiony.

Od czasów W3 i RDR2 nie spotkałem gry, która PONOWNIE obudziłaby we mnie (dziadzie!) chęć grania.
Żeby coś odłożyć, zaniedbać albo odpuścić sen na rzecz - jeszcze 30 min.
Ta to robi.

Jak na pierwszą grę (która zresztą pewnie doczeka się jeszcze 12 poprawek) nowego zespołu - IMO sukces przez duże S.
Kolejna polska gra, polskiego studia, z której możemy być dumni IMO.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 3
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

wczoraj sié zastanawiałem  gdzie podzial sié Phoenix co zawsze wszystko krytkuje, wstaje i pierwsze co takie coś czytam :)

Edytowane przez samsung70
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 5
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Kilka? Jest masa fabularnych questów a zapychacze łatwo rozpoznać.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, samsung70 napisał(a):

wczoraj sié zastanawiaem  gdzie podzial sié Phoenix co zawsze wszystko krytkuje, wstaje i pierwsze co takie co czytam :)

Wystarczy nie miec klapek na oczach i spojrzec na fakty, a nie tylko zachwalac cos tylko dlatego, zie sie cos kupilo. Jak jest co chwalic to sie chwali, jak nie ma co chwalic to sie krytukuje. Proste ;) 

3 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Kilka? Jest masa fabularnych questów a zapychacze łatwo rozpoznać.

Ale ja nigdzie nie napsialem, ze nie ma fajnych questow bo sa, tylko to nie stanowi wiekszosc, a mniejszosc ;) 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Wczoraj miałem jakiegoś buga, że nie mogłem zapisać gry. Inicjowanie walki ani cutscenki nie pomogły. Po prostu "nie możesz teraz zapisać stanu gry" i co nam zrobisz.

Zahaczyłem o miasto i ała, moje oczy, wszystko tak chrupie, że nie da się na to patrzeć. Fpsy to lecą chyba o połowę.

Opublikowano

Wiedźmin 3 miał więcej problemów niż to na premierę a o zapychaczach można książki pisać.

No ale klapki klapki:hihot:

4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Wystarczy nie miec klapek na oczach i spojrzec na fakty, a nie tylko zachwalac cos tylko dlatego, zie sie cos kupilo. Jak jest co chwalic to sie chwali, jak nie ma co chwalic to sie krytukuje. Proste ;) 

Ale ja nigdzie nie napsialem, ze nie ma fajnych questow bo sa, tylko to nie stanowi wiekszosc, a mniejszosc ;) 

.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, barteke napisał(a):

Wczoraj miałem jakiegoś buga, że nie mogłem zapisać gry. Inicjowanie walki ani cutscenki nie pomogły. Po prostu "nie możesz teraz zapisać stanu gry" i co nam zrobisz.

Zahaczyłem o miasto i ała, moje oczy, wszystko tak chrupie, że nie da się na to patrzeć. Fpsy to lecą chyba o połowę.

W wielu grach taki problem występuje zazwyczaj jest to spowodowane zawieszeniem się trybu walki miałem podobne problemy w innych produkcjach 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Poszczególne mechaniki są oczywiście dyskusyjne. Siedzą, nie siedzą graczom. Podobnie, jak i niektóre w W3.
Ktoś moduje udźwig, fast travel, itd. Generalnie, nie widzę w tej grze innego kalibru kwasów, niż w innych tego typu grach.
Jedyne dla mnie trudne do strawienia / zrozumienia - jest ta "bańka" walki, ale od czasu, jak nauczyłem się szlachtować dyskutantów, coraz mniej mi to przeszkadza.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1