Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Indiana

2. Poe2

3 miejsca nawet nie mam.. ostatnio takie gnioty wychodzą że odpalam gierke i po godzinie dwóch leci refund :E 

A sorry jednak jest Black Myth: Wukong - całkowicie zapomiałem o tym tytule - właściwie mogłbym go dac na 1 miejsce :D 

Edytowane przez dawidoxx
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dużo tych gier nie było, ale wybór ciężki - żadnych niedopracowanych nowości, żadnych pre-orderów, gier kupionych na hajpie. Tylko starannie wyselekcjonowane ziarna kaka... znaczy tytuły z kupki wstydu. Więc wygląda to tak.

1. Pathfinder: Wrath of the Righteous - 94h i końca nie widać, gra jest ogromna. I wielowarstwowa. Pierwsza warstwa to klasyczny true erpeg z wiernie przeniesionym systemem z papieru i ścianami tekstu. Druga warstwa to... Hirołsy. Yep, nie tylko prowadzimy naszego herosa (hehe) i wesołą gromadkę, ale zarządzamy armiami, zdobywamy miasta, budujemy struktury i walczymy w turach na siatce kwadratów. Wspaniała gra. 

2. The Invincible. Rzutem na taśmę wbija na drugie miejsce. Czy to najlepszy walking simulator, w jaki grałem? Chyba tak, jest ciut lepszy niż Firewatch. Kapitalny klimat, wybitny art-design, nie taki zły gameplay, parę wyborów, interaktywne, świetnie napisane dialogi, a fabuła dla nieznających książkowego pierwowzoru pełna jest zaskoczeń. Must play dla fanów hard s-f.

3. Ojoj, ciężki wybór. Kandydatów jest dwóch, ale że na liście jest już jedna gra typu gamepay-lite, to The Quarry dostaje tylko wyróżnienie. A nagrodę drugiej wice miss otrzymuje Marvel's Guardians of the Galaxy. W sumie to i tak jest gra, która głównie treścią stoi, ale gameplayowo jest naprawdę ok. Strzela się przyjemnie, jest efektownie, niemal do samego końca dochodzą nowe mechaniki, jakieś zagadki środowiskowe. Ale to, co stanowi jądro tytułu, generujące siłę trzymająca nas przy nim, to scenariusz i reżyseria. Dzieje się dużo, zmiany klimatu, płynne przenoszenie ciężaru z walki na eksplorację i wice wersal, jest miejsce na nudę i na non stop akcję, wszystko jest świetnie wyważone. No i na deser dobrze napisani bohaterowie i interakcje między nimi. Jest w pytę.

Edytowane przez Lypton
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

The Invincible też bym chętnie wrzucił na listę, ale jednak ograne od razu na premierę, czyli w zeszłym roku. Wspaniała gra. Wspomniany Firewatch, swoją drogą, też świetny. Pathfindera mam na liście "do ogrania", ale przeraża mnie wielkość tej gry. Na razie nie mam ochoty na tak masywne produkcje.

Opublikowano

Cieżki to był rok, jeśli chodzi o granie u mnie. Z tego co ukończyłem uczciwie polecić mogę tylko Hellblade 2 no ale podejrzewam, że kto chciał w to zagrać to już zagrał.

@Lypton czy Patfinder jest w wersji PL? Nie porwę się raczej na taką grę po angielsku.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo mało gier w tym roku przeszedłem. Mimo wielkich planów nadrabiania zaległości kończy się jak zwykle i 80% czasu spędzam ze znajomymi w  World of Tanks, World of Warships, War Thunder. Mimo tego, że może przeszedłem 6 gier w 2024 roku, top 3 u mnie w kolejności przechodzenia to:

1. Cyberpunk + Widmo Wolności

2. A Plague Tale Requiem

3. Alan Wake 2

Edytowane przez skunRace