Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyciągnę szklaną kulę...

Rtx6060 pewnie będzie miał 12gb i wydajność podobną do rtx4070, ale nie lepszą. Już rtx5060ti 16gb jest blisko tego.

Rtx6050 będzie miał 9gb GDDR7 lub 8/10gb GDDR6. 

Oczywiście zakładamy pozytywny scenariusz, bo NVIDIA z chęcią przesunie karty o serię w górę. :E

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Tylko z nazwy. :hihot:

Ja nie wiem czy jest sens jeszcze mówić o tych kartach względem wydajności.

Na pokazie CES nawet w AI była bieda a co tu mówić dopiero o prawdziwej wydajności w grach :E

Skoro docierają (według Jensena) do kresu możliwości krzemu i układów to nie ma co już liczyć na jakiekolwiek sensowne przyrosty bez powiększania chipu a co za tym idzie jego zapotrzebowania na prund. :D

Sensowna wymiana co dwie a nawet trzy generacje staje się faktem.

17 godzin temu, TheMr. napisał(a):

DLSS 5.0, a 5xxx spadek wydajności o 15% bo nowy transformator :E 

Transformator się przepali i będzie kibel...

im_g_4810_5661.jpg

• Haha 6
Opublikowano

A wiecie Panowie że nazwa zobowiązuje? Także koło obudowy polecam dodatkowe miejsce zrobić, ale plus jest taki że będziecie mieć pokrętła od mhz, wentylatorów i knefle do tych fg,dlss i tych innych ficzerów, nie wspominając o wyświetlaczu :E 

Spoiler

retro_tv_rubin_0000.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nikt? Not to ja to powiem/napiszę: Wolałbym kompa w takiej formie jak na obrazku wyżej niż te szklane RGB gówna jakimi się dzieciarnia tak dzisiaj podnieca :D

To naprawdę fajnie wygląda. Przynajmniej do czasu aż zbierze kurz. Ale to może przez sentyment. Jestem na tyle stary aby pamiętać jak wyglądały sprzęty lampowe, ale jeszcze przed erą audiofilii ;)

To mi się z nimi właśnie kojarzy :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
19 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ja nie wiem czy jest sens jeszcze mówić o tych kartach względem wydajności.

Pewnie za jakiś czas to już nie będzie nawet testów/porównań w natywnej rozdzielczości tylko DLSS.

I teraz mamy problem. Bo wyjdą nowe karty i na jakim DLSS będą testować i porównywać? Najnowszym który działa GORZEJ na starych kartach? Czy na starym DLSS żeby pokazać realną przewagę? Chyba znam odpowiedź :E 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Pewnie za jakiś czas to już nie będzie nawet testów/porównań w natywnej rozdzielczości tylko DLSS.

I teraz mamy problem. Bo wyjdą nowe karty i na jakim DLSS będą testować i porównywać? Najnowszym który działa GORZEJ na starych kartach? Czy na starym DLSS żeby pokazać realną przewagę? Chyba znam odpowiedź :E 

Dla Ciebie gorzej bo masz mniej fpsow, dla kogos innego lepiej bo dostaje duza lepsza "grafike" > lepsze motion clarity, brak shimmeringu jak na poprzedniej wersji na presetach perf. Do tego zdecydowanie mniejszy input lag na nowym modelu. 
Nie kazdy goni FPSy, albo przynajmniej, nie w kazdej grze. ;)

Opublikowano
6 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Dla Ciebie gorzej bo masz mniej fpsow, dla kogos innego lepiej bo dostaje duza lepsza "grafike" > lepsze motion clarity, brak shimmeringu jak na poprzedniej wersji na presetach perf. Do tego zdecydowanie mniejszy input lag na nowym modelu. 
Nie kazdy goni FPSy, albo przynajmniej, nie w kazdej grze. ;)

Sorry ale jak ktoś wybiera nowe GPU to patrzy na wydajność i ewentualnie ciszę. 

I jak teraz wydajność mu podasz w teście? Tu będą srogie rozjazdy. 

Opublikowano
17 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Do tego zdecydowanie mniejszy input lag na nowym modelu.

?

Input lag wynika z liczby FPS, a ta na nowym modelu jest niższa, więc opóźnienie wzrasta. Oczywiście można to zwalczać Reflexem, ale absolutnie nie ma żadnego "zdecydowanie mniejszego input laga na nowym modelu" xD

Opublikowano

To dlaczego wszyscy nie gramy w 1080p na low skoro tylko wydajnosc sie liczy? ;)

Zgadzam sie, ze bedzie ciezko znalezc wspolny mianownik do porownania 1:1, ale porownywanie 1:1 nigdy nie bylo bezbledne. FPSy lataly w gore i w dol co sterownik. 

Jezeli jest nowsza technologia ktora faktycznie dziala, a DLSS 4.5 pokazuje realnie ze jakosc obrazu zauwazalnie podskoczyla.

Na szczescie nikt* kto kupuje najnowsza generacje kart nie patrzy na to co pisze producent, tylko na testy gdzie rozne warianty sa testowane (pod danego usera, ktory kupujac karte X patrzy jaka ma WYDAJNOSC [tak jak Ty piszesz] dajac okreslona wartosc wizualna). Bo co mi z tego ze nvidia napisze ze karta jest +50% w 1080p ultra, czy +20% w 4k native, jak ja i tak gram cale zycie w 1440p z DLSS? ;) 

*tiaaa

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

?

Input lag wynika z liczby FPS, a ta na nowym modelu jest niższa, więc opóźnienie wzrasta. Oczywiście można to zwalczać Reflexem, ale absolutnie nie ma żadnego "zdecydowanie mniejszego input laga na nowym modelu" xD

Skrot myslowy, chodzilo mi o mniejszy input lag przy uzyciu nowej technologii w pelni z FG. Z 4.5 masz mniejszy input lag przy uzyciu fg x2/x3 w stosunku do 4.0, przy takiej samej (finalnej - realna + fg) ilosci klatek, [x4 nie testowalem] otrzymujac na koncu lepszy efekt wizualny. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

"Rekonstrukcja" stanie się standardem prędzej czy później, pojawiają się ekrany 5K, PPI będzie rosło oferując fenomenalny tekst jak na laptopach i to nawet nie będzie sensu renderować gier w takich rozdzielczościach. 

W międzyczasie człon AI będzie rósł w DLSS generując coraz więcej danych z coraz niższych rozdzielczości i coraz mniej "rekonstruując" a więcej i więcej "wymyślając", to jest już tylko kwestia wydajności i etapy pośrednie ROAD TO AI w gamingu :D

Wydajność AI nowych gpu z pewnością nie będzie "zmarnowanym krzemem" ;)

Sorry jeśli wizja zawiodła fanów rasteryzacji, obecnie nawet dsp do audio dostają własne akceleratory AI w SOCach.

New 240p/360p resolution tests show what DLSS 4.5 can rebuild from almost nothing

https://videocardz.com/newz/__trashed-22

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Sorry jeśli wizja zawiodła fanów rasteryzacji, obecnie nawet dsp do audio dostają własne akceleratory AI w SOCach.

Myślicie, że jest wielu takich, którzy walczą o raster (?) oraz oceniaja lub pomstują w oparciu wyłącznie o raster - a nie o "końcowy efekt na ekranie"?
Jak to jest u Was? Ja osobiście mam absolutnie wywalone na to, "jak to się dzieje, że mam na ekranie... " a interesuje mnie efekt.
DLA MNIE - AI może mi generować i 90% obrazu - jeśli będzie to zjadliwy / ładny obraz ładnej gry.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Myślicie, że jest wielu takich, którzy walczą o raster (?) oraz oceniaja lub pomstują w oparciu wyłącznie o raster - a nie o "końcowy efekt na ekranie"?
Jak to jest u Was? Ja osobiście mam absolutnie wywalone na to, "jak to się dzieje, że mam na ekranie... " a interesuje mnie efekt.
DLA MNIE - AI może mi generować i 90% obrazu - jeśli będzie to zjadliwy / ładny obraz ładnej gry.

Wszystko ok, tylko tu bardziej temat wiąże się z powtarzalnością obrazka. Kwestia czy obraz wytworzony na twoim kompie będzie taki jak zaplanował producent gry. Bo jak i jednego Lara będzieiała cycki a u drugiego płaską klatę to o kant dupy taki postęp. Na moje to grafikę mogą robić ze wzoru na gęstość stolca, ale efekt niech jest wszędzie taki sam.

Opublikowano
7 minut temu, Totek napisał(a):

Wszystko ok, tylko tu bardziej temat wiąże się z powtarzalnością obrazka. Kwestia czy obraz wytworzony na twoim kompie będzie taki jak zaplanował producent gry. Bo jak i jednego Lara będzieiała cycki a u drugiego płaską klatę to o kant dupy taki postęp. Na moje to grafikę mogą robić ze wzoru na gęstość stolca, ale efekt niech jest wszędzie taki sam.

Tylko czy to sie wlasnie nie mija z tym, ze jeden gra na low, a drugi ultra futra path tracing, a trzeci do gry 80gb wrzuca 50gb modow?

Opublikowano
10 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Każda branża ma swoich konserwatystów czy entuzjastów.

Oczywiście dla ogółu to nie ma znaczenia ale to nic złego się tym ponadprzeciętnie interesować.

11 minut temu, galakty napisał(a):

Mi chodzi o takie zwykłe przyziemne porównanie dwóch generacji i wydajności ;) 

Będą dwie równoległe ścieżki jeszcze długo, oficjalna agresywna:

2192215278.jpg?quality=90&strip=all&crop

+ testy w różnych scenariuszach, myślę że jeszcze długo nie porzucimy testów bez dlss w takich portalach jak ITH.

Opublikowano
1 minutę temu, Wu70 napisał(a):

myślę że jeszcze długo nie porzucimy testów bez dlss w takich portalach jak ITH

I na to liczę, jedyna nadzieja na rzetelne porównanie.

Kurteczka odleciał i w jego zabobony nie uwierzę nigdy. Stary dziod powinien już odejść z NV :E 

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

I na to liczę, jedyna nadzieja na rzetelne porównanie.

Kurteczka odleciał i w jego zabobony nie uwierzę nigdy. Stary dziod powinien już odejść z NV :E 

Kurteczka już za ciebie zdecydował. Będziesz jadł to co ci przygotowali. Koło profitu Nvidii musi się kręcić ty wiesz jaki to procent gospodarki USA? Ja też nie :E 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Art385 napisał(a):

Kurteczka już za ciebie zdecydował. Będziesz jadł to co ci przygotowali. Koło profitu Nvidii musi się kręcić ty wiesz jaki to procent gospodarki USA? Ja też nie :E 

Mi to zwisa i powiewa, nie muszę kupić nowego GPU, wysiadłem z pociągu. 

Opublikowano

Ta już widzę jak miliony graczy widzi różnice w DLSS jak nawet dziś nie potrafią tego ogarnąć. Niewiedza prowadzić tylko do jednego. Do tego że ktoś ją będzie ciągle wykorzystywać. I tak będzie w tym przypadku. Myślicie że nie może być gorzej? To poczekajcie jak Nvidia każe płacić nie za kartę a za DLSS, co miesiąc oczywiście. Czy grasz czy nie 🤭