Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, X360 napisał(a):

Diablo IV,The Last of Us Part I,Hogwarts Legacy,Ratchet & Clank: Rift Apart itd. Wyszczególnić dlaczego?

Pisałem abyś pokazał przykłady, rozumiem ze posiadasz te gry w najnowszych wersjach i bez problemu jesteś nam w stanie pokazać tą dramatycznie niskiej jakości grafikę.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

To jest ta diametralnie gorsza grafika po zmianie tekstur ?

:rotfl2:

ezgif.com-gif-maker.gif

To jest Ultra vs High. Teraz wyobraź sobie medium. Chociaż Tobie raczej ciężko będzie sobie to wyobrazić.

Już na High drewniane belki zamiast faktury mają... plamę,a podłoże to plama mydlana

Edytowane przez X360
Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Trochę gorzej jest. Tyle, że w Diablo bez RT nawet 4 GB VRAM styka na teksturach ultra %-) Podobno dopiero z RT wymagania mocno rosną, samemu nigdy tego nie sprawdzałem, gra już dawno w koszu.

Ale to nadal sytuacja gdzie zrobimy randomowe SS w grze i większość osób będzie miała problem aby ocenić jakie ustawienia były w danej sytuacji.

Teraz, X360 napisał(a):

To jest Ultra vs High. Teraz wyobraź sobie medium. Chociaż Tobie raczej ciężko będzie sobie to wyobrazić.

Na razie to ty wrzuciłeś taki przykład ze mnie śmiech pusty ogarną, i zapewne nie tylko mnie.

I do Ultra w 4K jest potrzebne 16GB czy więcej ?

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Na razie to ty wrzuciłeś taki przykład ze mnie śmiech pusty ogarną, i zapewne nie tylko mnie.

I do Ultra w 4K jest potrzebne 16GB czy więcej ?

Powtórzę że na problemy ze wzrokiem ja nic nie poradzę. A pokazałem ci Twoją mityczną bzdurę że jedno oczko mniej nic nie zmienia w teksturach. Nie chodzi o rozmiar pamięci w tym momencie. 

Ja kupowałem specjalnie 3GB kartę do pierwszego WatchDogs,bo tam róznica między medium teksturami, a High to był kosmos. A 2GB karta nie pozwalała ustawić tekstur High - były wyszarzone.

Po drugie naprawdę nie chce mi się przekomarzać z kimś kto ma osobowość narcyza pomieszaną z nostradamusem i omnibusem.

Z Tomcugiem to ja mogę kulturalnie i merytorycznie pogadać/popisać. Z Tobą niewykonalne

• Haha 2
Opublikowano
24 minuty temu, tomcug napisał(a):

Trochę gorzej jest. Tyle, że w Diablo bez RT nawet 4 GB VRAM styka na teksturach ultra %-) Podobno dopiero z RT wymagania mocno rosną, samemu nigdy tego nie sprawdzałem, gra już dawno w koszu.

Dopiero po roku albo lepiej naprawili wycieki VRAMu z GPU i RAMu, na ultra z RT nie dało się grać na 16 GB RAMu, trzeba było 32, a GPU mi waliło pod korek czyli 12 GB :) Bez RT było niewiele lepiej, 8-9 GB wciągało. 

Opublikowano
42 minuty temu, X360 napisał(a):

Ale rozwiń, bo ja jestem w stanie uzasadnić dlaczgo. Ty chyba raczej nie.

https://imgur.com/t5jTn1d

https://imgur.com/LcvKLBK

To jest High vs Ultra. Teraz wyobraź sobie co się dzieje na teksturach medium.

I to jest ten dramatyczny spadek jakosci?? Nie osmieszaj sie ;) 

34 minuty temu, tomcug napisał(a):

Tyle, że w Diablo bez RT nawet 4 GB VRAM styka na teksturach ultra

Dokladnie tak ;) 

40 minut temu, Kadajo napisał(a):

To jest ta diametralnie gorsza grafika po zmianie tekstur ?

:rotfl2:

ezgif.com-gif-maker.gif

Kisne ze smiechu :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, X360 napisał(a):

Powtórzę że na problemy ze wzrokiem ja nic nie poradzę. A pokazałem ci Twoją mityczną bzdurę że jedno oczko mniej nic nie zmienia w teksturach. Nie chodzi o rozmiar pamięci w tym momencie. 

Ja kupowałem specjalnie 3GB kartę do pierwszego WatchDogs,bo tam róznica między medium teksturami, a High to był kosmos. A 2GB karta nie pozwalała ustawić tekstur High - były wyszarzone.

Po drugie naprawdę nie chce mi się przekomarzać z kimś kto ma osobowość narcyza pomieszaną z nostradamusem i omnibusem.

Z Tomcugiem to ja mogę kulturalnie i merytorycznie pogadać/popisać. Z Tobą niewykonalne

Sam się chłopie zaorałeś. Ja nigdzie nie twierdziłem ze nic nie zmienia tylko ze te różnice są marginalne.

Za to ty pisałeś coś o rozmytych texturach a potem wrzucasz to porównanie:

ezgif.com-gif-maker.gif

Widać ewidentnie ze to ty masz hopla na punkcie tekstur i dla ciebie zejście z rozdzielczości nawet o jedno oczko to grzech najwyższy.

Sam się obnażyłeś wrzucając ten przykład z którego już się forum śmieje. Widzisz jakieś rozmyte tekstury tam gdzie nadal widać normalny obraz i detale.

• Upvote 1
Opublikowano

Ogólnie większość ludu co siedzi na tych kartach z mniejszą ilością pamięci ma do kompletu wyświetlacz 1080p. A tu już szczególnie różnice w jakości tekstur się zacierają przy takiej niskiej rozdzielczości.

• Upvote 1
Opublikowano

No i ogólnie wracamy do sedna dyskusji.

RTX 5060 Ti 16GB jest o wiele wolniejszym układem niż 5070 czy 4070 Ti wiec nawet jeśli dojdzie do sytuacji gdzie więcej pamięci pozwoli mu na lepsze tekstury to będziesz musiał i tak wyłączyć RT/PT itd. bo układ zdechnie z braku mocy.

A najlepsze ze z tekstur tez pewnie będziesz musiał i tak zejść bo jak będziesz chciał użyć RT/PT, DLSS i MFG to się okaże ze pamięci masz za mało.

Już pomijam fakt ze zapewne kiedy nawet taka sytuacja nastąpi to te karty wszystkie już będą kłaka warte.

Na razie nie jest tak źle jakby się wydawać mogło jeśli developer gry zrobi robotę i wykorzysta wszystkie dostępne boostery.

obraz.thumb.png.bfe4c06cee6844e5199b7f38579eaa65.png

obraz.png.418e5a07d08eb19cb5034bf2b8a9585a.png

Bo przy braku optymalizacji i braku "boosterow" to nic nas nie uratuje, nawet RTX 5090 i więcej Vram

obraz.thumb.png.a2f08d5178f421dcfef590eb260e53ac.png

obraz.png.19ee726a8591593d675b6f246a53913b.png

obraz.thumb.png.d02d96bc69208f382c51dc25df1b12b8.png

obraz.png.b22cbe6a1423e6329e2fc02c12abce2c.png

obraz.thumb.png.9afeb2f54f345e7eec6a99bbee5b66d6.png

obraz.png.e65b7313d1ef036deb3cc7d27f377375.png

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, leven napisał(a):

O ile wolniejszym od 5070 ? 20 % ?

DLSS + DMFG + Reflex i 5070 mnie nie obchodzi z 12 GB Vram. Zacznie się płakanie, jak w przypadku HFW, gdzie 8 GB Vram ofkors jak najbardziej grywalne :lol2:

Średnio to są różnice bliżej 30%.

W takim CP mogą i być 35%+. Więc różnice typu np. 47 vs 60fps+ nie będą niczym niezwykłym.

99.99% gier będzie działała na tym 5070 12GB średnio blisko tych 30% wydajniej. Jedynie jakieś nieliczne gry przy przesadzonych ustawieniach, jedna czy dwie gry na dziesiątki tysięcy gier skorzysta z tej pamięci w takim 5060ti :E A tak zawsze 5070 12gb będzie lepszy i widocznie więcej fps naklepie. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Ma, ale w tym średnim segmencie lepiej mieć 30% więcej wydajności i klatków niż vramu :E 

Bo na wydajności i lepszym fps w każdej niemal gierce skorzystasz, a jeśli chodzi o wolniejsze GPU i więcej vram to ledwie w kilku i to przy specyficznych nastawach :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
27 minut temu, lukadd napisał(a):

Ma, ale w tym średnim segmencie lepiej mieć 30% więcej wydajności i klatków niż vramu :E 

Bo na wydajności i lepszym fps w każdej niemal gierce skorzystasz, a jeśli chodzi o wolniejsze GPU i więcej vram to ledwie w kilku i to przy specyficznych nastawach :E 

Nie dogodzisz, za mało VRAM, za mało wydajności, za wysokie ceny, a karty i tak się sprzedają, nawet w tych absurdalnych cenach. 

Obecna sytuacja rynkowa odbije się na premierze RTX 60xx, zapewne na premierze będzie wyścig szczurów, kto pierwszy ten lepszy. :E

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

No i ogólnie wracamy do sedna dyskusji.

RTX 5060 Ti 16GB jest o wiele wolniejszym układem niż 5070 czy 4070 Ti wiec nawet jeśli dojdzie do sytuacji gdzie więcej pamięci pozwoli mu na lepsze tekstury to będziesz musiał i tak wyłączyć RT/PT itd. bo układ zdechnie z braku mocy.

A najlepsze ze z tekstur tez pewnie będziesz musiał i tak zejść bo jak będziesz chciał użyć RT/PT, DLSS i MFG to się okaże ze pamięci masz za mało.

Od 10:24

"Zwykły" 5060Ti 8GB przy takich ustawieniach już by zrobił pod siebie.

Gdzie tutaj 5060Ti 16GB zdycha z braku mocy, albo VRAM? 

Opublikowano
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Obecna sytuacja rynkowa odbije się na premierze RTX 60xx, zapewne na premierze będzie wyścig szczurów, kto pierwszy ten lepszy. :E

Dzięki aktualnym rynkowym anomaliom doszło to tego, że kto kupił 5070 Ti i 5080 na premierę ten wcale nie stracił i to pomimo drogiego dolara na początku 2025. 

5080 - 5199 zł 

5070 Ti - 3899 zł 

Takich cen obecnie nie ma w żadnym sklepie :Crash: Więc zakup 6080 w dniu premiery może nie być takim złym pomysłem.

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

I to jest ten dramatyczny spadek jakosci?? Nie osmieszaj sie ;) 

Kisne ze smiechu :hihot:

To co ty wypisujesz również do ataku śmiechu mnie doprowadza :smiech:

Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Dzięki aktualnym rynkowym anomaliom doszło to tego, że kto kupił 5070 Ti i 5080 na premierę ten wcale nie stracił i to pomimo drogiego dolara na początku 2025. 

5080 - 5199 zł 

5070 Ti - 3899 zł 

Takich cen obecnie nie ma w żadnym sklepie :Crash: Więc zakup 6080 w dniu premiery może nie być takim złym pomysłem.

Tylko jeśli karty masz zamiar używać jako inwestycji a nie do grania xD

10 minut temu, X360 napisał(a):

Od 10:24

"Zwykły" 5060Ti 8GB przy takich ustawieniach już by zrobił pod siebie.

Gdzie tutaj 5060Ti 16GB zdycha z braku mocy, albo VRAM? 

Ale my nie porównujemy RTX 5060Ti 16GB do jego 8GB wersji tylko do 12GB 5070 lub 4070Ti

Opublikowano

@Radio Tirana Z cenami wróciliśmy do początku 2025 roku, gdzie kart było mało i sprzedawały się szybko. RTX 60xx będą droższe na premierę, topowy RTX 6080 spokojnie ma szansę kosztować 10 tys zł. :E Jeżeli ta karta będzie wydajniejsza od RTX 5090, to ok,  jeżeli nie, to będą memy. :E

• Upvote 1