Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

IGPU potrafi uratować życie, jak dedykowana karta wyciągnie znienacka kopyta  :) 

p.s. muszę spytać, bo mnie to nie daje spokoju: po grzyba masz w secie zasilacz 1600Wat za 2500zł ? :E 

Edytowane przez leven
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.06.2026 o 15:52, leven napisał(a):

p.s. muszę spytać, bo mnie to nie daje spokoju: po grzyba masz w secie zasilacz 1600Wat za 2500zł ? :E 

A czemu by nie mieć? :E

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.06.2026 o 15:52, leven napisał(a):

On ma psu 1600 wat a ty 5060ti 16 GB :hihot:

Edytowane przez janek25
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, AMDK11 napisał(a):

A czemu by nie mieć? :E

Ciekawie... jak parę lat wstecz pisałem, że kupowanie zasilacza powinno się wiązać z jego użyciem (pobór mocy komputera)  mało mnie nie powieszono.

Nie czepiam się, tylko chcę zrozumieć. Ja mam na wyrost zasilacz, ale 1600Wat za 2500 zł ? Do tak delikatnego seta ? :uklony:

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

jak podliczysz jedo set to wcale nie tak duzo za psu. Jego zestaw oscyluje w granicach 15k ....jak nie więcej ....  więc nie mało. 

Edytowane przez Ozzbi
edit
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Ciekawie... jak parę lat wstecz pisałem, że kupowanie zasilacza powinno się wiązać z jego użyciem (pobór mocy komputera)  mało mnie nie powieszono.

Nie czepiam się, tylko chcę zrozumieć. Ja mam na wyrost zasilacz, ale 1600Wat za 2500 zł ? Do tak delikatnego seta ? :uklony:

Kwestia tego, czy to "konieczne", czy nie, to jedno, ale zasilacz pracujący na 85–95% swoich możliwości nie gwarantuje stabilności ani długowieczności – zwłaszcza biorąc pod uwagę kompromisy w doborze komponentów, typowe dla tej klasy urządzeń.

Kupiłem go, ponieważ to najbardziej zaawansowany zasilacz na rynku; nigdy nie wiadomo, kiedy przyda się ten dodatkowy zapas mocy, a dzięki temu nie muszę się martwić, że jednostka pracuje na granicy swoich możliwości.

Poza tym jestem entuzjastą i mam świadomość tego, co zasila podzespoły mojego komputera.

Zasilacz to podstawa/fundament komputera i traktuje jego dobór priorytetowo i bezkompromisowo. 

Edytowane przez AMDK11
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Ozzbi napisał(a):

jak podliczysz jedo set to wcale nie tak duzo za psu. Jego zestaw oscyluje w granicach 15k ....jak nie więcej ....  więc nie mało. 

Część ludzi tutaj to w ogóle jest jakieś cebulowe towarzystwo. Porządny zasilacz za dobre pieniądze be, Kryosheet do kompa za dyszkę DROGO, lepiej rozbierać kompa i wymieniać pastę. Nie opłaca się to motywem przewodnim :D

Opublikowano (edytowane)

Akurat ten PSU to bardzo fajna alternatywa dla legendarnego już w swojej kategorii TX 1600 od seasonic.

Półka jakościowa bardzo podobna ale adata jest znacznie lepiej wyceniona z racji tego iż sama w sobie nie jest jakąś marką premium :)

Z titanów to jeszcze wartym rozważenia jest BQ Dark power 14 1200 - sam go używam, tylko trzeba mieć na uwadze, że ale dziady przyoszczędzili w tym konkretnym modelu na głównych kondensatorach i wstawili TK.

Adata ma rubycony - a te ważane są za topke :)

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.06.2026 o 22:08, kamil039c napisał(a):

Akurat ten PSU to bardzo fajna alternatywa dla legendarnego już w swojej kategorii TX 1600 od seasonic.

Półka jakościowa bardzo podobna ale adata jest znacznie lepiej wyceniona z racji tego iż sama w sobie nie jest jakąś marką premium :)

Z titanów to jeszcze wartym rozważenia jest BQ Dark power 14 1200 - sam go używam, tylko trzeba mieć na uwadze, że ale dziady przyoszczędzili w tym konkretnym modelu na głównych kondensatorach i wstawili TK.

Adata ma rubycony - a te ważane są za topke :)

Wybacz ale nie dokońca się z tym zgodzę. Fusion to nie alternatywa dla SeaSonic. SeaSonic TX to wysoka jakość ale w tradycyjnej formie topologii konwersji mocy.

Fusion to najbardziej zaawansowany PSU ATX na rynku jaki kiedykolwiek powstał i jest totalnie bezkompromisowy! Sama implementacja transformatora plenarnego(płaskiego) to koszty 4-5x wyższe niż najlepszych tradycyjnych transformatorów drutowych. 

Fusion to jedyny sensowny wybór jeśli ktoś miał lub ma Corsair AX1600i i jest od niego znacznie bardziej zaawansowany. 

Fusion jest w 100% cyfrowym zasilaczem sterowanym przez trzy procesory(MCU) a wszystkie kondensatory nawet te mniej istotne są japońskich producentów nominalnie przystosowane do pracy przy 105°C. 

Uwierz że nie ma takiego drugiego zasilacza na rynku i szybko nie będzie(koszty opracowania i produkcji niewspółmiernie wysokie do zysków i potrzeb rynku konsumenckiego).

Ten zasilacz tylko dla tego powstał ponieważ jest to reklama dla Delty Electronics(patrzcie co potrafimy) której nie zależy na zysku z tej jednostki a dla ADATA(XPG) to mocne wejście na ten rynek z potężnym kopem. 

XPG przy projektowaniu tej jednostki dało totalną swobodę Delcie w projekcie bez oszczędności na komponentach. 

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, AMDK11 napisał(a):

Uwierz że nie ma takiego drugiego zasilacza na rynku i szybko nie będzie(koszty opracowania i produkcji niewspółmiernie wysokie do potrzeb i potrzeb rynku konsumenckiego).

Pokaż mi te napięcia w spoczynku.

napicia.PNG.7883551c7fabdd0498d11f7de8b02f95.PNG

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, ju-rek napisał(a):

Pokaż mi te napięcia w spoczynku.

napicia.PNG.7883551c7fabdd0498d11f7de8b02f95.PNG

FUSION dla linii 12V ma nieco ponad 12V przez długość i grubość przewodów(decyzja inżynierów). Fusion to w 100% cyfrowy zasilacz i można z poziomu oprogramowania obniżyć lub podnieć(w bezpiecznych granicach) napięcia w tym m.in 12V.

Poza tym niekwestionowanym liderem w cyfrowej stabilizacji napięcia 12V jest AX1600i a Fusion to ten sam poziom. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
5 minut temu, AMDK11 napisał(a):

FUSION dla linii 12V ma nieco wyższe przez długość i grubość przewodów(decyzja inżynierów). Fusion to w 100% cyfrowy zasilacz i można z poziomu oprogramowania obniżyć lub podnieć(w bezpiecznych granicach) napięcia w tym m.in 12V.

Dobra jest the best, ale pokaż te napięcia, tak jak jest, bez grzebania w nim.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Dobra jest the best, ale pokaż te napięcia, tak jak jest, bez grzebania w nim.

Z pamięci delikatnie ponad 12V. Jak będę przy kompie to podam Ci dokładne wartości w spoczynku. Nie ruszałem i nie zamierzam ruszać napięć(choć jest taka możliwość).

Z tego co ustaliłem to koszt produkcji Fusion jest ponad 2x wyższy niż m.in takiego SeaSonic TX 1600. To jak dla mnie cód że wogóle jest w tak niskiej cenie. Gdy marka XPG będzie kojarzona z prestiżem to skończy się taryfa ulgowa. 

Edit:

XPG Prime pokazuje 12.19V 

Dopuszczalna norma ATX to przedział od 11.40V do 12.60V.

Wersja ATX3.1 to koszt 2600 DKK(koron Duńskich) co daje niecałe 1500 zł.  

Np Thor III 1600(hybryda) od ASUS na platformie OEM Wentai to koszt w przedziale 2600 do 4700 zł :boink:

Edytowane przez AMDK11
  • Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 22:19, AMDK11 napisał(a):

Fusion to jedyny sensowny wybór jeśli ktoś miał lub ma Corsair AX1600i i jest od niego znacznie bardziej zaawansowany.

Przepraszam wszystkich za off-top, ale twierdzenie, że XPG Fusion jest „znacznie bardziej zaawansowany” od AX1600i, to spore nadużycie i mylenie dostosowania do nowych norm rynkowych z rewolucją w samej topologii zasilania. Fusion to bardzo dobra jednostka od Delty, ale pod kątem czystej inżynierii elektrycznej i konwersji mocy, AX1600i od Flextronics do dziś pozostaje niepokonany w wielu kluczowych aspektach.

Oto dlaczego AX1600i nadal jest absolutnym szczytem, a Fusion to po prostu jego nowocześniejszy, ale wcale nie „bardziej zaawansowany” odpowiednik:
- Topologia Totem-Pole PFC i tranzystory GaN
Inżynierowie Flextronics przy projekcie AX1600i jako pierwsi wdrożyli do zasilaczy konsumenckich bezmostkową topologię korekcji współczynnika mocy opartą na tranzystorach GaN. XPG Fusion nie wymyśla tutaj koła na nowo - po prostu korzysta z tej samej architektury, którą Corsair spopularyzował w swoim flagowcu lata temu.

- Sterowanie cyfrowe - DSP vs. MCU
Platforma Flextronics w AX1600i to również w pełni cyfrowa jednostka wykorzystująca zaawansowane procesory DSP. Kontrola w czasie rzeczywistym nad kluczowymi parametrami po stronie pierwotnej i wtórnej była już w AX1600i. Użycie trzech mikrokontrolerów przez Deltę to bardzo dobre rozwiązanie, jednak funkcjonalnie realizuje ono tę samą rolę. Mimo to klasyczny, dedykowany procesor DSP stanowi rozwiązanie o krok bardziej wyspecjalizowane do zastosowań w elektronice mocy.

- Tętnienia napięć
Zaawansowanie zasilacza ostatecznie weryfikuje się na oscyloskopie. Tłumienie tętnień na linii 12V w AX1600i zamyka się często w granicach pojedynczych miliwoltów przy pełnym obciążeniu 1600W. To jest wynik ocierający się o błąd pomiarowy aparatury. Pomimo wdrożenia transformatora planarnego przez Deltę, XPG Fusion w rygorystycznych testach syntetycznych nie dostarcza prądu "czystszego" niż platforma Flextronics.

- Transformator planarny
Głównym powodem jego stosowania w Fusion jest gęstość mocy i termika, czyli upakowanie dużej mocy na małej powierzchni płytki PCB, a nie drastyczna poprawa samej jakości napięć. Flextronics w AX1600i osiągnął 200 mm długości obudowy przy 1600W korzystając z tradycyjnego transformatora i perfekcyjnego projektu laminatu.

Jedyną faktyczną przewagą XPG Fusion nad AX1600i jest wsparcie dla specyfikacji ATX 3.1/PCIe 5.1, natywne złącza 12VHPWR i wytrzymywaniu chwilowych peaków mocy na poziomie 200%. AX1600i tego nie ma, bo powstawał, gdy o takich normach nikt nie słyszał.

Polecam recenzje od Arisa na HWBusters oraz raporty Cybenetics, poniżej rzetelnie opisany Fusion:
https://hwbusters.com/psus/xpg-fusion-1600w-titanium-psu-review-should-corsair-worry/

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Gnaxyq napisał(a):

Przepraszam wszystkich za off-top, ale twierdzenie, że XPG Fusion jest „znacznie bardziej zaawansowany” od AX1600i, to spore nadużycie i mylenie dostosowania do nowych norm rynkowych z rewolucją w samej topologii zasilania. Fusion to bardzo dobra jednostka od Delty, ale pod kątem czystej inżynierii elektrycznej i konwersji mocy, AX1600i od Flextronics do dziś pozostaje niepokonany w wielu kluczowych aspektach.

Oto dlaczego AX1600i nadal jest absolutnym szczytem, a Fusion to po prostu jego nowocześniejszy, ale wcale nie „bardziej zaawansowany” odpowiednik:
- Topologia Totem-Pole PFC i tranzystory GaN
Inżynierowie Flextronics przy projekcie AX1600i jako pierwsi wdrożyli do zasilaczy konsumenckich bezmostkową topologię korekcji współczynnika mocy opartą na tranzystorach GaN. XPG Fusion nie wymyśla tutaj koła na nowo - po prostu korzysta z tej samej architektury, którą Corsair spopularyzował w swoim flagowcu lata temu.

- Sterowanie cyfrowe - DSP vs. MCU
Platforma Flextronics w AX1600i to również w pełni cyfrowa jednostka wykorzystująca zaawansowane procesory DSP. Kontrola w czasie rzeczywistym nad kluczowymi parametrami po stronie pierwotnej i wtórnej była już w AX1600i. Użycie trzech mikrokontrolerów przez Deltę to bardzo dobre rozwiązanie, jednak funkcjonalnie realizuje ono tę samą rolę. Mimo to klasyczny, dedykowany procesor DSP stanowi rozwiązanie o krok bardziej wyspecjalizowane do zastosowań w elektronice mocy.

- Tętnienia napięć
Zaawansowanie zasilacza ostatecznie weryfikuje się na oscyloskopie. Tłumienie tętnień na linii 12V w AX1600i zamyka się często w granicach pojedynczych miliwoltów przy pełnym obciążeniu 1600W. To jest wynik ocierający się o błąd pomiarowy aparatury. Pomimo wdrożenia transformatora planarnego przez Deltę, XPG Fusion w rygorystycznych testach syntetycznych nie dostarcza prądu "czystszego" niż platforma Flextronics.

- Transformator planarny
Głównym powodem jego stosowania w Fusion jest gęstość mocy i termika, czyli upakowanie dużej mocy na małej powierzchni płytki PCB, a nie drastyczna poprawa samej jakości napięć. Flextronics w AX1600i osiągnął 200 mm długości obudowy przy 1600W korzystając z tradycyjnego transformatora i perfekcyjnego projektu laminatu.

Jedyną faktyczną przewagą XPG Fusion nad AX1600i jest wsparcie dla specyfikacji ATX 3.1/PCIe 5.1, natywne złącza 12VHPWR i wytrzymywaniu chwilowych peaków mocy na poziomie 200%. AX1600i tego nie ma, bo powstawał, gdy o takich normach nikt nie słyszał.

Polecam recenzje od Arisa na HWBusters oraz raporty Cybenetics, poniżej rzetelnie opisany Fusion:
https://hwbusters.com/psus/xpg-fusion-1600w-titanium-psu-review-should-corsair-worry/

Transformator planarny:

Ultrakompaktowy rozmiar i waga: Dzięki płaskiej konstrukcji uzwojeń i rdzeni, zajmują znacznie mniej miejsca i są lżejsze niż tradycyjne cewki drutowe. Umożliwiają tworzenie miniaturowych urządzeń o wysokiej mocy, np. ładowarek. [1, 2, 3]

Zwiększona gęstość mocy: Oferują znacznie wyższą gęstość mocy w porównaniu do tradycyjnych modeli, przy czym gęstość prądu może osiągać nawet 20 A/mm². [1, 2]

Doskonałe odprowadzanie ciepła: Większa powierzchnia w stosunku do objętości ułatwia chłodzenie, zwłaszcza przy zastosowaniu radiatorów, co wydłuża żywotność komponentu. [1, 2]

Znikomy efekt naskórkowości i zbliżeniowy: Przy pracy z wysokimi częstotliwościami prąd płynie równomiernie w płaskich ścieżkach, co redukuje straty energii. [1, 2, 3]

Powtarzalność produkcji: Uzwojenia wykonane w technologii PCB są wytwarzane maszynowo, co gwarantuje identyczną indukcyjność i parametry dla każdego egzemplarza – kluczowe w precyzyjnych układach. [1, 2]

Niska rezystancja uzwojeń: Mała liczba zwojów potrzebna do pracy przy wysokich częstotliwościach przekłada się na mniejsze straty oporowe i wyższą sprawność.

Już zastosowanie planarnego transformatora sprawia że FUSION jest znacznie bardziej zaawansowany. Planarny transformator to przyszłość i prędzej czy później pozostali producenci też bedą go stosować. 

Stabilizacja napięć AX1600i i FUSION jest na zbliżonym poziomie czyli praktycznie laboratoryjnym.

Co do tętnień, ATX dopuszcza 120mV a AX1600i ma na poziomie 10mV, natomiast FUSION 17-20 mV więc i tak na laboratoryjnym poziomie. 

Tutaj Delta nie ściga się z nikim o tętnienia bliskie 0mV bo to przy takim poziomie i tak już nie ma sensu. 

Karta graficzna i płyta główna ma swoją sekcję zasilania i konwersja odbywa się do znacznie niższych napięć oraz tłumienie tętnień. Tak niskie tętnienia AX1600i i FUSION nie mają większego wpływu na tętnienia redukowane przez sekcję pozostałych komponentów. 

Uważam że już nikt nie będzie o to się bił ponieważ ekstremalnie niskie wartości zostały już osiągnięte. 

Edytowane przez AMDK11