Wercyngoteryx 86 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Mam konto zarówno w xtb i supermaklerze do normalnego handlu. Nie wiem jakim sposobem miałbym coś stracić w kontekście dolarów na xtb jeśli będę je wypłacał na konto walutowe? Ikze chciałem założyć w celu zbicia podstawy opodatkowania i wiem że w PKO zjedzą mnie prowizje a xtb to dla mnie syf. Dlatego szukam innych alternatyw. Doprecyzujmy może że chodzi mi o akcje/etfy, ale ekspozycję na rynki zagraniczne.
Zdzisiu Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Ja mam w BOSSA i sobie chwalę, zwłaszcza support. Wadą są prowizje od transakcji, małe ruchy są nieopłacalne.
Wercyngoteryx Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Dzięki. Sprawdzę bosse i jak to potencjalnie może wyglądać przy rebalancingach.
oldfashioned Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 14 godzin temu, Wercyngoteryx napisał(a): Mam konto zarówno w xtb i supermaklerze do normalnego handlu. Nie wiem jakim sposobem miałbym coś stracić w kontekście dolarów na xtb jeśli będę je wypłacał na konto walutowe? Ikze chciałem założyć w celu zbicia podstawy opodatkowania i wiem że w PKO zjedzą mnie prowizje a xtb to dla mnie syf. Dlatego szukam innych alternatyw. Doprecyzujmy może że chodzi mi o akcje/etfy, ale ekspozycję na rynki zagraniczne. Bo nie masz kont ike/ikze w $. Nie wyplacisz na konto walutowe, bo Twoje konto bedzie w PLN.
Kyle Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Ciekawy artykuł: https://www.onet.pl/informacje/businessinsider/ceny-w-latach-90-sprawdzilismy-ile-kosztowaly-najpopularniejsze-zakupy/rnwz5d6,211f4564
TheMr. Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Po części giełda, po części powinno się znaleźć w temacie NV i pokazać gdzie NV ma graczy i wyniki z gamingu. Uwaga, Rubin pod gaming równie dobrze może się nie pojawiać. Pozdrawiam osoby negujące rzeczywistość.
oldfashioned Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Ja dzisiaj sprzedałem całą NV i czekam znowu ma mały dip Zarobas zarobiony
Wu70 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Wołam @Kadajo, spodziewał się problemów NV bo RTXy się nie sprzedają Oni mogliby nie zauważyć jakby ktoś im przypadkowo zamknął segment gamingowy Jensen by spojrzał i:
Kadajo Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia No na pewno nie problemów finansowych jak im dział Gamingu jakieś promile tylko przynosi
galakty Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 13 godzin temu, TheMr. napisał(a): Po części giełda, po części powinno się znaleźć w temacie NV i pokazać gdzie NV ma graczy i wyniki z gamingu. Uwaga, Rubin pod gaming równie dobrze może się nie pojawiać. Pozdrawiam osoby negujące rzeczywistość. Ja się nie zdziwię jak wydzielą osobną markę pod karty dla graczy, a NV zajmie się tylko AI, serwerami i oprogramowaniem. Renoma renomą, ale jak im gracze przynoszą marginalne zyski to operacyjnie nie opłaca się tego klepać
oldfashioned Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Takie rozmowy pewnie sa tam co kwartal. 1) Zostawia jako maskotke -> cos jak budzet na sponsoring 2) Sprzedaca cala marke komus, cos jak brandstore'y duzych marek (LG, Sony, Apple, Samsung). Prowadzi to z reguly inna firma, tylko pod szyldem. 3) Zamkna w pizdu, bo rynek gamingu on-premise zaraz umrze -> wszystko bedzie po necie, na servach.
TheMr. Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 13 godzin temu, oldfashioned napisał(a): Ja dzisiaj sprzedałem całą NV i czekam znowu ma mały dip Zarobas zarobiony Dip czyli powrót do 190-200? Być może, ale prędzej prawdopobnie jest wystrzał w stronę 250 do końca roku. 20 minut temu, galakty napisał(a): Ja się nie zdziwię jak wydzielą osobną markę pod karty dla graczy, a NV zajmie się tylko AI, serwerami i oprogramowaniem. Renoma renomą, ale jak im gracze przynoszą marginalne zyski to operacyjnie nie opłaca się tego klepać Ale po co robić sobie koszty? Po prostu już nie będzie priorytetem gaming więc będzie można trzymać generację przez dłuższy czas i premiery przesuwać.
oldfashioned Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Mam alert na 205 w tym momencie. Nie jestem jasnowidzem, ale mam przerzucie ze takie spadki do 210 to beda jeszcze miesiacami trwaly
galakty Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia A ja na spadki nie liczę... Póki co Bańka kręcona dalej jest, dopóki nie będzie jakiegoś kryzysu, niedoboru poważnego to prędko nie spadnie.
oldfashioned Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Przeciez tutaj golenia ulicy troche jest, w ciagu ostatnich 6 miesiecy spadki do ~ 200 miales 4 razy ;> Ja tez jestem za tym, ze to bedzie roslo i sky is the limit, ale dipy sie pewnie beda jeszcze zdarzaly.
galakty Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Analiza wsteczna zawsze skuteczna Ja jestem przeciwnikiem aktywnego inwestowania, wolę kupić i zapomnieć. I zamiast w NV to wolę w zakres półprzewodników. Ale co gusta to guściki
oldfashioned Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Zawsze tak mialem ze wykres w lewo dobrze rozumialem Ja sie w pelni zgadzam z Twoim podejsciem, sam tak robie - NV kupilem i dokupywalem od 140 jurkow, wiec troche to trzymalem. Po prostu widac ze rynek akcji zrobil sie bardzo 'emocjonalny', tak zreszta jak caly swiat
galakty Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia To prawda, NV nie jest wyceniana realnie do wartości. C/Z prawie 31 matko bosko...
KamcioGF Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września Odświeżam temat Ostatnio trochę gotówki w skarpecie się uzbierało i zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić i padło na giełdę. Kilka dni rozeznania w temacie i wybrałem 4 etf, świat i kilka sektorów technologicznych, etc złoto i równowartość minimalnej krajowej powędrowało na konto maklerskie na próbę. Jakieś porady dla świeżaka?
Grolshek Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września 20 minut temu, KamcioGF napisał(a): Odświeżam temat Ostatnio trochę gotówki w skarpecie się uzbierało i zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić i padło na giełdę. Kilka dni rozeznania w temacie i wybrałem 4 etf, świat i kilka sektorów technologicznych, etc złoto i równowartość minimalnej krajowej powędrowało na konto maklerskie na próbę. Jakieś porady dla świeżaka? Doradzać nie wolno według polskiego prawa więc napiszę jedynie co robi mój Syn ze zbędną gotówką: połowa w JEDEN etf globalny o niskim koszcie, połowa w EDO. Prosty przepis na spokojny sen.
wamak Opublikowano wczoraj o 09:49 Opublikowano wczoraj o 09:49 (edytowane) Do tej pory byłem przekonany, że bardziej opłaca się stopniowo wchodzić w rynek. Przez ostatnie kilka lat dokupowałem jednostki funduszy akcyjnych aktywnie zarządzanych za stałą kwotę co miesiąc. Okazuje się, że matematycznie wygrywa wejście całością jak najszybciej, ponieważ przez 3/4 czasu rynek rośnie (przeczytałem o tym parę artykułów na necie). Druga modyfikacja, to kupowanie ETF'ów zamiast funduszy aktywnie zarządzanych ze względu na niższe koszty. Z aktywnie zarządzanych zostawiam sobie tylko te fundusze, które dają więcej, niż indeksy. Ostatecznie stanęło na: 55% ETF/ETC akcje, surowce, złoto 45% ETF obligacji krótkoterminowych: jeśli będzie duża korekta, bessa na giełdzie, to środki z ETF obligacji przerzucę na dokupienie ETF akcji. Jeszcze coś: ile tylko można, to kupuję na IKE. Cel inwestycji, to i tak dodatek do pewnie niskiej emerytury. Edytowane wczoraj o 09:58 przez wamak
Rekomendowane odpowiedzi