Skocz do zawartości

Intel Alder Lake - 12 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Ah, to pewnie chodziło tylko o wyśrubowany boost i napięcie lub kiepskie sztuki które jeszcze bardziej podbijały napięcie?

Przejrze sobie jeszcze raz testy jak to spisuje się na ddr4, ale poluję ns używane, s nigdy nie wiadomo czy ktoś nie podkręcił... Choć kto by chciał chłodzić 250W. :E

Miałem 13600KF na starym biosie dwa lata, było z nim wszystko ok. Jeżeli posiadasz DDR5 to AMD5 stoi przed tobą otworem. :przytul:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Niech będzie za 1500 to i tak wbrew temu co było będzie taki trochę zgrzyt... ale dystrybucja to dyktuje warunki rynkowi a ten może tylko wygwizdać to... ciekawe ile będzie ten 12600k odstawał i jak długo. Właściwie co do wydajności to już wiadomo...

Ahh ten 14600k za 600zł..

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
5 minut temu, kubon napisał(a):

oświeć nas ;)

Oswiecac nikogo nie mam zamiaru, wszystko zalezy od konkretnego sklepu bo cena hurtowa to nie cena dla klienta ;) Po prostu zapytalem skad ta cena bo nigdzie jeszcze nie ma oficjalnie. A to czy to sie pokrywac bedzie czy nie to juz zoabaczymy. 

Opublikowano (edytowane)

@tomcugWiesz może jakiego konkretnego i5 12400f używasz w testach? Chodzi mi o rewizję H0 / C0 oraz batch, czyli tydzień i rok produkcji, są 3 pierwsze cyfry w jednym z rządków znaków.

Skończyłem z szukaniem idealnej ceny, bo ludzie podkupywali mnie w trakcie negocjacji. Trafił się i5 12500 z 24r 11 tygodnia w znośnej cenie, a to najpewniej "najlepszy" krzem H0 lub o pomijalnej różnicy, dzięki późnej produkcji. Przynajmniej tyle mogłem zrobić bez zabawy w selekty.
Zobaczy się czy przy 26W nadal jest lepszy od cezzane, bo o 44W się nie martwię. :E 

Przy okazji również sprawdzę czy ryzen 5500 przy możliwe najlepszych nastawach ramu może być wydajniejszy od intela na jedec oraz XMP ~3600mhz.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Powoli ruszam z testami i5 12500 vs ryzen 5500 na niskich power limitach. Po wybebeszeniu windows oraz instalowaniu podstaw...
Przy 26W ryzen 5500 jest wydajniejszy, ale na razie tylko w CPUZ oraz geekbench 6.7, single core oczywiście wygrywa intel.
6864 vs 7918 w GB 6.7 multi core
~3330 vs ~3570 CPUZ mc, przy 22W ryzen będzie miał tyle samo, co intel na 26W.

Jutro ruszą gry, ale pewnie zrobię oddzielny temat, aby nie pisać w dwóch wątkach. :E 

Edit. OH, ale jeszcze nie zmieniłem mikrokodu i nie zrobiłem UV, więc intel to powinien nadrobić. 
edit.2 Jednak ten Asrock b760m itx d4 nie pozwala na zmiany mikrokodu.

Opublikowano
8 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Edit. OH, ale jeszcze nie zmieniłem mikrokodu i nie zrobiłem UV, więc intel to powinien nadrobić. 

Fajnie jest wiedzieć jak sprawa wygląda bez UV.

8 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Przy 26W 

Intel PL1=PL2=26W, natomiast AMD PPT=26W?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Intel PL1=PL2=26W, natomiast AMD PPT=26W?

Tak, na AMD jeszcze jest UV -0.054v i dobre nastawny ramu dodają swoje do efektywności, choć intel też ma wstępnie ustawione 3466mhz cl14, ale w tych syntetykach różnica była marginalna względem JEDEC 3200mhz.

Niestety chyba serio nie ma możliwość zmiany miskrokodu. Próbuję użyć loadline, ale chyba AI CEP mnie znalazł lub coś innego kaszani się.

(Edit. AI niby mówi że na 12gen tej opcji nie ma. Teraz wiemy, dlaczego kiedyś szukałem 13400.)

Oh, IGPU premie kradnie mi część power limitu. Trzeba będzie żonglować GPU.