Skocz do zawartości

Auto na krótkie dystanse, bezawaryjne. 100tyś zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Gret napisał(a):

@Petru23 no jest nieprzyjemnie, nie masz tam jakiejś imitacji biegów? 

Nie w trybie pełna kura :E

Normalnie świetnie oszukuje z biegami. Jak to robi opisane jest gdzieś w sieci ale ogólnikowo to ICE na chwilę zmniejsza obroty, gdzie w tym czasie cichaczem ten brak mocy uzupełnia Aku i stąd wrażenie chwilowego odpuszczenia wkręcania się, jak przy zmianie biegów. 

A że mazdę co jakiś czas ruszam coby jak max nie zgniła i nie sparciała to można się pomylić z przyzwyczajenia. Kotwice lewą nogą dziś zrzuciłem. Na szczęście chciałem na 2 zmienić 8:E

Edit. O, tu jak pod górkę nagrywałem to słychać "zmianę" biegów. Ja wyraźnie ale na materiale są zniekształcenia. 

Zmiana (aż dziwne) jest co 20km/h czy przy 100, 120 i 130km/h. I szczerze, to nie brzmi źle. 

W mieście dziad przeciąga 🤣

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie rozumiem tego uzależnienia od wycia zwykłych aut (z klasyczną skrzynią, czyli manual lub jakieś DSG) przy mocnym przyśpieszaniu (wówczas jest "wycie zmienne"). :hihot:

modulacja połączona z przyspieszeniem jest przyjemniejsza w odbiorze od jednostajnego, monotonnego wycia. Jedni lubią jak im silnik brzmi, inni cenią sobie ciszę elektryka ¯\_(ツ)_/¯

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 11:52, Petru23 napisał(a):

A co złego jest w eCVT poza wyciem przy max dociśnięciu? Pytam o aspekty konstrukcyjno-użytkowe a nie czy wycie w górnym zakresie jest fajne lub nie

Nigdzie nie napisałem, że eCVT jest złe. Ba, nawet lubiłem tą skrzynię w ESie :) 

Opublikowano

Gorsze od wycia eCVT są tylko sztuczne dźwięki silnika puszczane z głośnika... Jak oglądałem takiego IS300h na YT to ten system audio jest tragiczny. Każdy kto jeździł normalnym autem wie że tak nie działają zmiany biegów i obroty silnika :E 

A eCVT wyje tylko jak ma małą moc, bo wtedy trzeba cisnąć. Miałbyś 400KM to by nie wyło bo nie trzeba pedału w podłogę wciskać. Do tego symulacja biegów umiejętnie zrobiona i jest ok.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, trepek napisał(a):

Nie zna życia ten, kto nie jeździł hybrydowym Yarisem III Gen 

Auris 1,8. Matko scurko. Łiiiiiiiiiii robiło, wyło, nie jechało. Gówniane CVT. Natomiast w Hondzie X wyło krótko, przyspieszało znakomicie. Do wytrzymania. Ale i tak hydrokinetyk w Insigni rozwalał system. Cichutko, płynnie, niespiesznie, gładko, niespiesznie, nieszybko :P

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, larry.bigl napisał(a):

Nie no, Ford? :E to jedna z marek do której się mnie nie namówi. Nie wiem, jakoś Ford G wort trzyma się we mnie mocno (mimo, że może to być niesłuszne uprzedzenie). Kugi w środku paskudne były zawsze..

Foka przechodzi przez zakręty tam gdzie beta się zesra. Zajebiste zawieszenia.

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

RAV4 to był najgorszy suv jakiego próbowałem przy szukaniu auta :E 

No weź :E a mi się podoba! Nie no, ja mam taki mindfuck co wybrać potem, że nie pytaj :E 

Co minę auto, które mam na liście to mówię "a może to...?"...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...