Wu70 739 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 8 minut temu, musichunter1x napisał(a): Już ktoś skalkulował potencjalne koszty i wyszło, że mogą to sprzedawać nawet za 449$ i potencjalnie być na plusie. Jeśli chcą zachować wyższą marżowość to powinni celować w 600$. Musieli dostać bardzo dobrą cenę na rx7600, ponieważ były to karty, które miały wygryźć Nvidię z rynku mobilnego, będące tanimi w produkcji przez 6nm. Nikt nie chciał ich w laptopch, więc AMD zostało na lodzie i tutaj Valve pewnie wynegocjowało niską ceną na pakiet ZEN4 + rx7600m, ale przy ~110w, zamiast 90w. Na pewno kupują to super tanio, dlatego wszystko jest przestarzałe o generację ale jednocześnie nie są znani z niskich cen więc marża będzie musiała być zachowana.
kanon7 599 Opublikowano 13 Listopada Autor Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 16 godzin temu, Vulc napisał(a): Już całkiem na chłodno, taka alternatywa dla konsol może się okazać całkiem interesująca. Największy plus to że rozwijają Steam OS, teraz już na "PC" stacjonarnym - M$ i Windows 11 muszą mieć mocną konkurencję i tutaj widzę największy plus tej zapowiedzi. 14 godzin temu, Jaycob napisał(a): No ale wiadomo, MS ma jeszcze Game Passa w zanadrzu, a to jednak spory argument (przynajmniej dla mnie ). Przy cenie 114.99 zł / msc - XGPU przestaje być kartą przetargową jako usługa - przynajmniej dla mnie. Edytowane 13 Listopada przez kanon7 4
reddy 152 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada BARDZO mi się podoba. Dla mnie idealna taka kosteczka pod TV, z większą funkcjonalnością i bazą gier niż konsola. Pad też wygląda obiecująco, ze swoim trackpadami. 2
Jaycob 1 934 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 23 minuty temu, kanon7 napisał(a): Największy plus to że rozwijają Steam OS, teraz już na "PC" stacjonarnym - M$ i Windows 11 muszą mieć mocną konkurencję i tutaj widzę największy plus tej zapowiedzi. Przy cenie 114.99 zł / msc - XGPU przestaje być kartą przetargową jako usługa - przynajmniej dla mnie. Na PC to jeszcze pikuś - 63 zł/msc. da się przeżyć. Ale na konsolach 115 zł/msc? No, tu już zaczyna trochę boleć. Mimo wszystko zostaje te 100-200 zł w kieszeni, więc tragedii nie ma.;) Oczywiście jeśli masz czas grać i ogarniesz to co chcesz w msc. BTW, wiadomo - sprytniejsi i tak ogarną GP za połowę ceny. https://tanigamepass.pl/ BTW 2 nie wiem co w MS znowu namieszali, ale okazało się, że jak anuluję suba teraz przed czasem w tym miesiącu to MS odda mi kasę na konto. Czyli Ninja Gaiden 4, Keeper i TOW2 ograłem praktycznie za darmo.
galakty 3 312 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Sprytniejsi to sobie sporo gier załatwią za 0 zł 1
Vulc 2 191 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 37 minut temu, kanon7 napisał(a): Największy plus to że rozwijają Steam OS, teraz już na "PC" stacjonarnym - M$ i Windows 11 muszą mieć mocną konkurencję i tutaj widzę największy plus tej zapowiedzi. Można w tej sytuacji zastanawiać się czy Steam zagości na nowej konsoli Microsoftu - z jednej strony konkurencja w tym samym segmencie, z drugiej dodatkowa baza klientów. Myślę, że jednak się pojawi, mimo wszystko Xbox to nadal na tyle mocna Marka, że nie będą próbować sił w bezpośredniej konfrontacji.
reddy 152 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 7 minut temu, galakty napisał(a): Sprytniejsi to sobie sporo gier załatwią za 0 zł I jeszcze bez abonamentu na multiplayer. Konsola idealna
Wu70 739 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada To spryt w stylu old school. Spryt dzisiejszego pokolenia kończy się na tańszym abonamencie 7 minut temu, Vulc napisał(a): czy Steam zagości na nowej konsoli Microsoftu Steam na xboxie to będzie strategicznie droga do zniknięcia xboxa i przejęcia całości przez Steam. Chwilowy boost vs Sony ale długoterminowo straty i budowanie potężnej marki Steam. Czyli możemy być pewni że się pojawi
Jaycob 1 934 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 12 minut temu, galakty napisał(a): Sprytniejsi to sobie sporo gier załatwią za 0 zł No tak, ale to już kradzież.;) GamePass, promocje, bundle...this is the way. Edytowane 13 Listopada przez Jaycob
reddy 152 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 5 minut temu, Wu70 napisał(a): Czyli możemy być pewni że się pojawi Debata w Redmond nt. dodania steama do nowego xboxa: 6
Kszyrztow 59 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 11 godzin temu, Vulc napisał(a): Ciekawe jak sprawdzi się ten nowy kontroler. Poprzedniego nie udało mi się ostatecznie dorwać, więc na tym mam zamiar położyć łapki. To jest naprawdę bardzo fajny pad i do tego zaskakująco wygodny. Mnie się Steam Controller udało kupić za jakieś śmieszne pieniądze jak swego czasu Valve czyściło magazyny. Jeden z najbardziej opłacalnych strzałów ever Ja w tym małym pudełeczku widzę naprawdę spory potencjał. Oczywiście targetem nie są gracze PCMR, bo im taki sprzęt może co najwyżej posłużyć jako przycisk do papieru. Valve tutaj celuje w rynek zdominowany głównie przez domowe konsole. Ja mam np. ogromną bibliotekę tytułów na Steamie, ale gram już od wielu lat głównie na konsolach (teraz XSX i Switch), a do przeglądania sieci wystarcza mi Surface. I ja bym sobie taką kosteczkę z chęcią gdzieś na biurku postawił. Zainteresowany potencjalnie jestem, pytanie tylko jak to będzie wyglądało cenowo. Ludzie też niby wskazują przy okazji zapowiedzi tych nowych urządzeń na tropy prowadzące do HL3. Że niby premiery tych wszystkich rzeczy są w sumie ze sobą powiązane i jedno będzie zależne od drugiego Edytowane 13 Listopada przez Kszyrztow
Vulc 2 191 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 4 godziny temu, Kszyrztow napisał(a): To jest naprawdę bardzo fajny pad i do tego zaskakująco wygodny. Mnie się Steam Controller udało kupić za jakieś śmieszne pieniądze jak swego czasu Valve czyściło magazyny. Jeden z najbardziej opłacalnych strzałów ever Ludzie też niby wskazują przy okazji zapowiedzi tych nowych urządzeń na tropy prowadzące do HL3. Że niby premiery tych wszystkich rzeczy są w sumie ze sobą powiązane i jedno będzie zależne od drugiego Tak właśnie słyszałem i sobie pluję w brodę, że akurat miałem jakiś internetowy blackout i przeszło mi to koło nosa. Grubo poniżej stówy chodził. Gdyby się zdecydowali na Steamowego exa, to faktycznie mogłoby podbić mocno sprzedaż. Na razie największy znak zapytania to cena samego urządzenia.
kanon7 599 Opublikowano 13 Listopada Autor Opublikowano 13 Listopada (edytowane) W dniu 12.11.2025 o 23:18, azgan napisał(a): Specyfikacja trochę biedna, mogli dać jakiegoś RX9070 12 godzin temu, michaelius33 napisał(a): Bez RDNA4 to raczej bez sensu. Ja widzę w tej specyfikacji "szklankę do połowy pełną". To że nie jest to RTX 5090 i Ryzen Threadripper Pro - powoduje że gry na PC będą musiały być bardziej optymalizowane - w końcu te 8GB VRAM i 16 GB RAM muszą wystarczyć na kilka lat Obecnie Steam Deck praktycznie jest na dole stawki, pod względem wydajności, a mimo to popularność nadal SD jest wyższa niż konkurencji dużo mocniejszej. Liczę że podobnie będzie z Steam Machine. PS. Już widzę obecnie reakcję Microsoftu na Steam Machine - zapowiedzi, zapowiedzi, nowego, hiper PCMR Xbox'a w 2027-2028 roku, a Valve 2 lata wcześniej wyskakuje z SM Wy (czyt. Microsoft) gadacie, my (czyt. Valve) robimy Baa, po prostu "NOWA" konkurencja stacjonarek do grania, obok M$, Sony i w 50% też Nintendo - jakie by Steam Machine nie było, to jest to konkurencja - dla graczy najlepsze co można stworzyć Cena jest teraz bardzo kluczowa i przesądzi o popularności sprzętu. Edytowane 13 Listopada przez kanon7
reddy 152 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Ogromną zaletą SD jest system, który robi „konsolową” robotę. Sam na początku patrzyłem eee Linux, potem w końcu kupiłem i nie ma odwrotu
some1 536 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) Nie rozpędzałbym się tak z tym "console killerem", wszystko rozbija się o cenę. Chyba Linus zwrócił uwagę, że Valve nie może go wycenić za nisko, bo to w pełni funkcjonalny PC. Muszą zachować marżę, nie mogą liczyć, że zysk ze sprzedaży gier pokryje koszty produkcji. Edytowane 14 Listopada przez some1
Fenrir_14 825 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Mega zajebisty zestaw. Świetny, minimalistyczny design. Oglądałem przedwczoraj u Asmona, bardzo mi się spodobał. Do tego wszystkiego jeszxze Micro$oft pozamiatany 😀 Cena niska nie będzie ale zajebistosc zestawu pierwsza klasa, do tego VR i meeega biblioteka gier 💪
michaelius33 354 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 10 godzin temu, kanon7 napisał(a): Ja widzę w tej specyfikacji "szklankę do połowy pełną". To że nie jest to RTX 5090 i Ryzen Threadripper Pro - powoduje że gry na PC będą musiały być bardziej optymalizowane - w końcu te 8GB VRAM i 16 GB RAM muszą wystarczyć na kilka lat Obecnie Steam Deck praktycznie jest na dole stawki, pod względem wydajności, a mimo to popularność nadal SD jest wyższa niż konkurencji dużo mocniejszej. Liczę że podobnie będzie z Steam Machine. PS. Już widzę obecnie reakcję Microsoftu na Steam Machine - zapowiedzi, zapowiedzi, nowego, hiper PCMR Xbox'a w 2027-2028 roku, a Valve 2 lata wcześniej wyskakuje z SM Wy (czyt. Microsoft) gadacie, my (czyt. Valve) robimy Baa, po prostu "NOWA" konkurencja stacjonarek do grania, obok M$, Sony i w 50% też Nintendo - jakie by Steam Machine nie było, to jest to konkurencja - dla graczy najlepsze co można stworzyć Cena jest teraz bardzo kluczowa i przesądzi o popularności sprzętu. Nie chodzi o czystą moc. Ta jest spoko jak na takie pudełko. Problem taki, że jest zapóźniony technologicznie już na starcie. I to nie jest jakaś pierdoła bo przejście z RDNA4 z RDNA3 to największy krok jaki AMD zrobiło od czasu porzucenia GCNu.
galakty 3 312 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Steam Deck też był przestarzały na premierę, a kolejny w 2028 roku... No cóż
kanon7 599 Opublikowano 14 Listopada Autor Opublikowano 14 Listopada 56 minut temu, michaelius33 napisał(a): Nie chodzi o czystą moc. (...) z RDNA4 Rozumiem, ale to możemy tak zrobić z każdą częścią SM: - RDNA3 -> RDNA4 - Zen4 -> Zen5 - 16GB RAM -> 24/32GB RAM - 8GB VRAM -> 12/16GB VRAM Valve musiało dostać super ceny za podzespoły ww. - że skonfigurowali to tak, a nie inaczej.
michaelius33 354 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 1 minutę temu, kanon7 napisał(a): Rozumiem, ale to możemy tak zrobić z każdą częścią SM: - RDNA3 -> RDNA4 - Zen4 -> Zen5 - 16GB RAM -> 24/32GB RAM - 8GB VRAM -> 12/16GB VRAM Valve musiało dostać super ceny za podzespoły ww. - że skonfigurowali to tak, a nie inaczej. No nie bardzo - bo tam to głównie wydajność się zmieni. A trzymanie się starej architektury AMD automatycznie odcina steam machine od FSR4 czyli jedynego który dobrze działa 1
kanon7 599 Opublikowano 14 Listopada Autor Opublikowano 14 Listopada @michaelius33 jak nie wiadomo o co chodzi (RDNA4) to chodzi o $$$$.
bleidd 477 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Zen4 spokojnie mógłby zostać, ale szkoda tego RDNA4, w końcu to nie jest sprzęt, który się kupuje na rok żeby zaraz wymieniać. Inna sprawa, że nowa generacja też prędko nie wyjdzie więc i nic lepszego tak czy siak nie będzie.
galakty 3 312 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Zen4 w zupełności wystarczy do tego GPU, ale wielka szkoda że RDNA4 nie będzie. Dużo bardziej żywotna by była... A tak już jest out of date na start. JA wiem że optymalizacja itp, ale jednak FSR4 to FSR4.
Phoenix. 4 713 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 6 minut temu, bleidd napisał(a): Zen4 spokojnie mógłby zostać, ale szkoda tego RDNA4, w końcu to nie jest sprzęt, który się kupuje na rok żeby zaraz wymieniać. Inna sprawa, że nowa generacja też prędko nie wyjdzie więc i nic lepszego tak czy siak nie będzie. Valv nie goni za topka, tak samo steam deck to zlom a sprzedaje sie swietnie
Rekomendowane odpowiedzi