Skocz do zawartości

Steam Machine 2026 - wątek zbiorczy - Zen 4,RDNA 3/28 CU,Steam OS 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Valv nie goni za topka, tak samo steam deck to zlom a sprzedaje sie swietnie :D 

Bo ma świetny system + możliwość odpalania piratów i emulatorów. Switch 1 to też złom a mnóstwo osób kupowało tylko po to żeby przerobić na pirata :D 

Opublikowano (edytowane)

Dżizas, nie wklejajcie twarzy tego populisty wyżej. :E 

25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Valv nie goni za topka, tak samo steam deck to zlom a sprzedaje sie swietnie :D 

Co innego przenośna konsola do odpalania indyków, bo duże tytuły nawet na mocniejszym Legion Go/Rog Ally X to kabaret. Co innego sprzęt mający - według zapewnień Valve - odpalać najnowsze gry w 4k z FSR przy 60 klatkach. Akurat Ty dobrze znasz różnice między RDNA3 i 4, oraz jak wpłynęłoby to na wydajność urządzenia, zwłaszcza w kontekście gier, które się dopiero pojawią. Tak, tak, koszty produkcji, można jednak założyć, że ten sprzęt i tak tani nie będzie. A jeśli już teraz startuje z dość przeciętnego pułapu, co będzie za kilka lat? Steam Machine 2 z lepszymi bebechami?

Na pewno dobrze zoptymalizowany system tutaj pomoże, co już się na Decku sprawdziło, ale przerobiło się już przez lata tyle marketingowych obietnic, że wolę podchodzić do tego z dużym dystansem. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

Wplynelo by tez na cene z RDNA4, a ich urzadzenia nie sa high end i nie bedzie to do 4k ultra odpalania ;) W kazdym badz razie czuje ze bedzie to mialo powodzenie :D Steam OS to petarda na tle innych systemow jak windows w handheld i podnoszenia wydajnosci na tle windowsa.

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Wplynelo by tez na cene z RDNA4, a ich urzadzenia nie sa high end i nie bedzie to do 4k ultra odpalania ;) W kazdym badz razie czuje ze bedzie to mialo powodzenie :D Steam OS to petarda na tle innych systemow jak windows w handheld i podnoszenia wydajnosci na tle windowsa.

No właśnie, nie do 4K ultra, co oczywiste. To jest ta marketingowa gimnastyka, gdzie nagle przedział 45-50 klatek będzie podpinany pod 60. ;) Dodatkowo sprzętu z RDNA4 już na dziś high endem nazwać nie można. Plusem jest system i grupa docelowa, która ma raczej przeciętne wymagania pod tym względem, choćby konsolowcy przyzwyczajeni do technicznych kompromisów. Czy to wystarczy? Zobaczymy. 

Opublikowano

Valve wykorzystuje tutaj raczej mobilne wersje zarówno CPU i GPU sądząc po TDP, ewentualnie po niewielkich zmianach. Natomiast AMD nie posiada mobilnych kart na RDNA 4, są tylko desktopowe 9060 XT, 9070 oraz 9070 XT.

Procesor wygląda na jakąś wariację Ryzen 5 7640U (lub HS), 8640U (lub HS). Specyfikacja GPU odpowiada natomiast akurat RX-owi 7600M z podbitym zegarem i TDP. Zarówno Zen 4 i RDNA 3 pojawiły się w podobnym momencie '22 - '23 r.

RDNA 4 to tegoroczna nowinka. Również mogło to wpłynąć na wybór. Raz brak odpowiedniego układu na tą chwilę, który by im pasował, dwa wykorzystanie znanego i dostępnego sprzętu jak w przypadku CPU.

I nie zapominajmy o grach. NS2, PS5 i XS nie posiadają wielu tytułów, które oferuje Steam. To może być taka konkurencja nie dosłownie, ale która daje również coś innego. Wszystko rozbije się o cenę tego pudełka.

Opublikowano

Oczywiście, że ma sens bo to nie wydajność jest problemem na rynku ;) Może u Sony ktoś zauważy co się dzieje to i jakieś gry wydadzą.

Fajnie obserwować jak PC gaming wywiera coraz większą presję na konsole :lol2:

Opublikowano

To będzie głównie alternatywa dla kogoś kto ma bogatą bibliotekę Steam i chce pograć na TV :D 

Sam jakbym miał teraz brać PS5/Xbox to bym pomyślał nad Steam Machine, tym bardziej gdyby zbudować ekosystem pod VR. Nie wszystko chce się ogrywać na PC. 

Opublikowano

Niekoniecznie, sporo osób z bogatą biblioteką Steam to gracze czysto pecetowi z w miarę sensownym sprzętem. Dużo mocniejszym niż to co zaoferuje SM, a i tak stosunkowo niedrogim. Tutaj zdecydowanie robi się ukłon w stronę graczy konsolowych, promuje nowe środowisko w postaci Steam OS, zachęca do poszerzenia bazy gier o tysiące nowych produkcji, w formie dla nich znanej - konsoli pod telewizorem. ;) Twórcy mogą bajdurzyć o tym, że to nadal PC i możesz sobie zainstalować co chcesz, ale Steam OS swoim interfejsem i konstrukcją, nie powinien pozostawiać złudzeń do kogo to jest skierowane.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś ma konsolę to nie będzie zadowolony z interfejsu i skomplikowania Steam OS ;) Tym bardziej że jest przyzwyczajony do obecnego ekosystemu, kont, subskrypcji. 

Może gdyby to miało RDNA4 i mocniejsze bebechy to owszem, ale ktoś kto ma obecną konsolę na co mu to? 

Kupi sobie Switcha2 czy innego Rogala i podepnie pod TV żeby ograć indyki. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
W dniu 12.11.2025 o 21:50, Wu70 napisał(a):

To jest konkurencja dla klasycznych konsol i tutaj spec wygląda świetnie. ;)

no tak nie do konca bo gry konsolowe są pisane przez głowne zespoły developerskie a konwersje na pc czesto robi ktos inny, pozatym w przypadku konsol masz kodowanie pod konkretny hardware a przypadku PC nie (ma działać na wszystkim) wiec na papierze tak, a w praktyce bedzie to zależne od tytułu.

Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Jak ktoś ma konsolę to nie będzie zadowolony z interfejsu i skomplikowania Steam OS ;) Tym bardziej że jest przyzwyczajony do obecnego ekosystemu, kont, subskrypcji. 

Może gdyby to miało RDNA4 i mocniejsze bebechy to owszem, ale ktoś kto ma obecną konsolę na co mu to? 

Kupi sobie Switcha2 czy innego Rogala i podepnie pod TV żeby ograć indyki. 

A po co to komuś, jeśli ma dobrego PC, albo laptopa którego może sobie podpiąć kablem HDMI pod TV. ;) Valve IMO chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Oczywistym jest, że rynku tym na początku nie zwojują, ale od czegoś trzeba zacząć. Pozycja konsol, jako sprzętu kojarzonego głównie z Xboksem i Playstation, jest najsłabsza od lat. Microsoft leży na macie, Sony osiadło na laurach. Pojawia się więc okno dla nowego gracza. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ale w którym punkcie ja bajdurzę, w którym Ty nie bajdurzysz i nie robi tego praktycznie każdy w tym wątku? Przecież na tym polegają zazwyczaj dyskusje w takich okolicznościach, na snuciu domysłów. ;) 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Oldman napisał(a):

no tak nie do konca bo gry konsolowe są pisane przez głowne zespoły developerskie a konwersje na pc czesto robi ktos inny

Raczej odwrotnie. Jedynie nieliczne gry głównie od Sony które są początkowo exami na PS później konwertują inne studia na PC.

A tak praktycznie 99% gierek AAA/AA to multiplatformy robione równolegle przez to jedno studio na trzy główne platformy czyli PC, PS i Xboxa.

A co do tego Steam Machine i relatywnie słabej mocy tego sprzętu. Pewnie nic mocniejszego nie potrzeba, aby się sprzedawało i ludzie byli zadowoleni :E Wystarczy zerknąć co jest ogrywane na steam.

Tak na oko patrząc to ~80% ludu gra na steam w mało, lub co najwyżej średnio wymagające produkcje.

https://steamdb.info/charts/

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
11 minut temu, lukadd napisał(a):

Raczej odwrotnie. Jedynie nieliczne gry głównie od Sony które są początkowo exami na PS później konwertują inne studia na PC.

ja miałem na mysli duze gry konsolowe (gdyby ktos chciał potraktować to jako zamiennik dla konsoli)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Oldman napisał(a):

ja miałem na mysli duze gry konsolowe (gdyby ktos chciał potraktować to jako zamiennik dla konsoli)

Niby trochę inna sprawa, ale Xbox już nie ma w zasadzie swoich gier, od kilku dobrych lat wszystko wydają równolegle również na PC. 

Sony z ich gier exów, obecnie to najwyżej raz na rok coś rzuci w miarę przyzwoitego co na chwilę przyciągnie trochę więcej graczy. A tak na np. PS5 ludzie w przytłaczającej większości tłuką multiplatformowe gierki. Fortnite, Fify itd.

https://newzoo.com/resources/rankings/top-ps5-games

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

ja sie już wyleczyłem z grania na samych konsolach, na pececie mam duzy wybór tytułów małych i dużych plus indyki które czesto nie trafiają na konsole, a i dawniejsze exy konsolowe sie juz pojawiają (mi sie nie spieszy moge ograć rok pózniej a jak coś wcale nie wyjdzie na peceta to też nie bede płakał)

Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś był ciekaw, to wygrzebałem test minipc za 1000$ z rx7600m 120w. Wydajność ~na równi ze zwykłym rtx4060, przynajmniej w paru grach, gdzie spojrzałem na szybko. https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Minisforum-AtomMan-G7-PT-Kompaktowy-mini-PC-do-gier-z-procesorem-AMD-Ryzen-9-7945HX-i-karta-graficzna-Radeon-RX-7600M-XT.860266.0.html

Gdyby ktoś porobił podobne test i walnął tytuł "Test komputera podobnego do Gabecube od Valve." to może zgarnąłby wyświetlenia. ;) 
Cyberpunk:

Spoiler

image.png.08d9cd03fe8d1e48114b900902a92e83.png

God of war

Spoiler

image.png.1fb4db9c014c4c50c8af0acad19a8018.png

Far Cry 5

Spoiler

image.png.038d02c10e4953846a11960ed2fed174.png

Far Cry 6 

Spoiler

image.png.da0c1f93b406c8bdbc5c62b32cf9af07.png

Baldurs Gate 3 

Spoiler

image.png.cdf91a490b33ff4ffe3dc0dd8425dfa4.png

Wiedźmin 3

Spoiler

image.png.1eef6c99d70a175eadb5d8981a816025.png

Dota 2, ale to procesory robią różnicę:

Spoiler

image.png.6356aa0c6b9a94dd00a12e0021941ed5.png

Jednak dobrze, że kupiłem siostrze rtx4060 OEM. Kiedyś zrobię sobie lub jej miniPC z tego. Niektóre gry będą celować w tą wydajność, ale dojdzie jeszcze DLSS oraz Physx, przy mniejszym poborze po UV.
Jakby chieftec BT-04B zmodyfikować to można zejść z 10 litrów do pewnie ~6-7, bez przepłacania za Velka 3 i nietypowe zasilacze, aby zejść do 4 litrów.

Kiedyś kupiłem 3 sztuki CS-03B-U3, aby może pobawić się w modyfikacje ich, ale skończyło się na wywierceniu otworów wentylacyjnych do tego komputera dla rodziny, ale może pobawię się, bo wchodzi tam matx. Gorzej z brakiem kart z wtyczką zasilania "na froncie" obudowy.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Policzyłem ile mogłaby mieć obudowa w stylu ze zdjęcia, ale zasilacz byłby odwrócony, aby wyciągać powietrze i wtedy mogłaby stać bez nóżek.
Z 10.5 litra, gdzie sporo zajmują nóżki i uchwyt, można zejść do okolic 6 litrów, może ~6,5L, gdyby wziąć pod uwagę połączenia blach 1.5mm, a nie tylko ich grubość i minimalne odstępy. Wtedy mieściłby się tam zwykły zasilacz SFX, płyta itx oraz karta 17.5cm, 2slotowa licząc z długością wtyczki na froncie, zamiast boku. Wystarczyłoby dodać specjalne chłodzenie procesora, dla lepszej wydajności oraz estetyki, ale zwykłe też nada się.
Zapewne coś takiego byłoby gorsze w masowej produkcji, ale od lat można to złożyć z rtx4060 OEM, tylko brakuje rewizji tej obudowy pod mniejszy rozmiar, w okolicach 257 x 178 x 128mm przy 1.5mm blach. Oryginalnie materiał ma 0,6mm.

Spoiler

image.png.a9db76928fc469f54a59772398875347.png
image.thumb.png.805daf05a4cf2c3a2678a58274d28c0e.png

Opublikowano (edytowane)

Podawajcie propozycje ceny oficjalnej Steam Machine w PL - moja propozycja:

- Steam Machine 512 GB - 2599 zł 
- Steam Machine 2 TB - 3399 zł 

:E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)

Po oprzytomnieniu i spojrzeniu na ceny miniPC, obstawiam 3200 zł za podstawową wersję, czyli 699$ +VAT, ale mogą celować nawet w 850$.
Z drugiej strony jest to "jedna" główna, 10-warstwowa  płyta, jeden wentylator, jeden radiator i w od groma nietypowych dupereli, ale z bardzo tanim GPU i pewnie dobrą umową na całość chipów, ponieważ AMD bardzo chciało pozbyć się rx7600m, który nie przyjął się w laptopach. To powinno być niewiele droższe od Xbox Series S.

Oh, spojrzałem na ceny laptopów z rtx4060 140w TGP, za ~4300 zł można kupić np ASUS TUF Gaming A15 2023 FA507NVR-LP017W.
Więc może zobaczymy 2800 zł. 
Edit Jednak rtx4060 mobile zauważalnie odstaje, więc kto wie co postanowią.