Skocz do zawartości

Steam Machine 2026 - wątek zbiorczy - Zen 4,RDNA 3/28 CU,Steam OS 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ah, muszę cofnąć swoje porównanie wydajności... Tamten miniPC miał rx7600m XT, który jest pełnym rx7600 z 32CU. Znalazłem test laptopa z rx7600m, ale tam TGP ma 90w i wydajność leci nawet na ~70-85% rtx4060.
Więc tym bardziej musza znacznie oddalić się od 1000$ +VAT, ponieważ to było już rok temu, z mocniejszym procesorem i kartą, przy 32GB ramu i SSD 1tb.

Obecnie prawie najtańszy, zwykły komputer z rtx5050 oraz ryzen 5600, 2x8gb oraz SSD 1TB to ~2650 zł, przy liczeniu część z xkom, na paździerzowej obudowie i zasilaczu, ale to bez promocji i przed black frajer, więc ceny pewnie są zawyżone.
Powyżej 3200 zł może być krzyk że drogo.
Laptopy z rtx5050 na wysokim power limicie mogą być podobne wydajnościowo. :E 
Marnie wykonany i głośny HP VICTUS 15 Ryzen 5 240/16GB/512 RTX5050 jest za ~3400 zł.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

^ zobaczymy jak z ceną.
Czytając zagraniczne fora jestem lekko zdziwiony, bo tam liczą że będzie tańszy, aniżeli wycena polskie portale / użytkownicy :E  399 € za 512 GB i 499 € za 2 TB -> odpowiednio 1699 zł i 2099 zł. 
Polacy są bogatsi, dlatego liczą na droższe SM 3xxx -4xxx zł :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

To będzie alternatywa dla mini PC i kogoś kogo nie interesuje PCMR. Ot kupujesz i masz fajnego PC z biblioteką gier, coś tam odpalisz z programów jak trzeba i tyle. Prędzej do Linuxa z zainstalowanym Steam bym to porównał. 

Konsoli to nie rozjedzie bo ktos kto ma konsolę nie chce mini PC. 

Opublikowano

A ja uważam, że to GENIALNE zagranie, i to nie dla PCMR oczywiście, a rynku gamingu jako takiego.

Od lat już sapiemy, jak to gaming pc idzie na dno, poprzez ciągnięcie go na nie przez konsole.
"Nigdy nie mów nigdy". Rynek pc gaming tonie, a tu nagle... TADAM! ;)

Opublikowano

Akurat umierający PC gaming to jeden z punktów branżowego "bingo", który od lat już nie jest aktualny. ;) Nawet Sony, najbardziej konserwatywne pod względem exów, otwiera się na ten rynek. Czy Valve osiągnie sukces czy też nie, nowy gracz to zawsze dobra wiadomość. Zwłaszcza nowy gracz z dość masywnym backgroundem i finansowaniem. 

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Konsoli to nie rozjedzie bo ktos kto ma konsolę nie chce mini PC. 

i tu sie mozesz mylić czas pokaże, wiele osób ma konsole w salonie podłączoną do tv, jesli zamiast tego dostaną mozliwosc zamiany na peceta w minimalistycznej obudowie ładniejszej niż kiczowate playstation (a na dodatek te same gry + masa indyków i przecen) to wiele osób moze sie skusic, oczywiscie to moze nie nastąpić szybko, taki produkt wymaga czasu by zaistnieć jako marka.

Opublikowano

Gdyby tam wsadzili RDNA4 to sam bym kupił właśnie zamiast konsoli pod TV, trochę mnie korci granie w salonie ale nie wydam ponad 3k na sprzęt który jest już średni dzisiaj. 

Konsolę też łatwiej odsprzedać po latach, tego Steama mało kto będzie chciał na rynku wtórnym. 

No ale obym się mylił ;) Trzeba i tak czekać na oficjalną cenę w PL i testy.

Opublikowano

@galakty Masz kable HDMI optyczne, sam mam kompa podłączonego do TV 10m optykiem, są i dłuższe. Raz puszczasz kable i grasz wywalony na kanapie na TV przy jakości jaką oferuję twój główny PC.

A co do ceny tego SM, to będzie taka jaką dadzą :E Patrząc na bebechy bez januszowania to nie powinno kosztować więcej jak PS5 Digital 8:E

Opublikowano (edytowane)

@galakty To widocznie pomyliłeś mi się z kimś innym co wrzucał fotki jak gładzie robił i remont. 

Ale co by nie było sznyty walisz pod listwą przypodłogową, później na to listwy z powrotem, kilka h pracy i kable puszczone, jak nie masz listew to trzeba będzie załatać, w jeden dzień to zrobisz dalej tyle, że jak wyschnie będziesz jeszcze musiał przymalować doły po kilku dniach. 

Imho dalej dużo lepsza opcja niż iść w jakieś pół środki typu SM za niemały hajs, który i tak zapewni tylko ułamek wydajności stacjonarnego PC jaki masz, ale jak tam chcesz.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, azgan napisał(a):

Że ktoś robi takie marne filmy na fali. :E  To test zwykłej integry 780m, niczym w ryzen 8700g.
Tu już ciekawsze są projekty na biurowcach 1L, z kartami low profile, jednoslotowymi np. rtx3050, choć najbardziej dostępny jest rx6400, który dalej ma większą wydajność od tego 780m.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, galakty napisał(a):

Już prędzej jakiś streaming

To akurat IMO marne rozwiązanie, w tej sytuacji wolałbym już kostkę od Gabe'a. ;) Bawiłem się w streamowanie Steama przez Steam Link - działać działa, ale człowiek odnosi wrażenie uczestniczenia w pokazie dla ubogich. :E Do tego opóźnienia, szkoda zachodu.

42 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale co by nie było sznyty walisz pod listwą przypodłogową, później na to listwy z powrotem, kilka h pracy i kable puszczone, jak nie masz listew to trzeba będzie załatać, w jeden dzień to zrobisz dalej tyle, że jak wyschnie będziesz jeszcze musiał przymalować doły po kilku dniach. 

U siebie pamiętałem o puszczeniu kabla ethernetowego do salonu z pokoju z routerem, i po drugiej stronie switch. O HDMI już nie pamiętałem. :E Wszystko już zalane na amen i też trzeba by było ostro kuć w posadzce.

Edytowane przez Vulc
  • Sad 1