Tankietka 295 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Ciekawe czy chowając to w szafie zafoliowane, będzie to coś warte za 10 lat.
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca @Tankietka Kto wie Ja bym jednak nie ryzykowal
Pawelek6 364 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) @Zas skąd wziąłeś GPU za 2000zł? Tam jest RX 7600M, tylko z nieco zwiększonymi taktowaniami. Mówimy o karcie do 1000 zł. Słabszej od desktopowego RX-a 7600. KLIK i KLIK. Edytowane 22 Czerwca przez Pawelek6
lukadd 3 737 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 32 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): To nie lepiej wzial laptopa za 4.5k - 5k? Widzialem ze mozna wyrwac MSI z 5060 115w, 1tb, 16GB i 14650hx. W sumie podlaczasz HDMI do TV i tyle, a dodatkowo dostajesz mozliwosc mobilnego grania. Ogólnie to nie znam się na lapkach. Ale w xkomie taki z 16GB ram i 512GB nvme ~4.5k. https://www.x-kom.pl/p/1341697-laptop-15-16-msi-katana-15-hx-i7-14650hx-16gb-512-rtx5060-165hz.html?sm=pepper&utm_tag=ppr-pl-835162680#Specyfikacja Golas bez systemu. Patrząc na to, że pod zasobożerny Win 11 do gierek 16GB ram to jednak bidnie to trzeba jeszcze dokupić kolejne 16gb ram i winde. Skonfigurować itd. Więc też wcale to nie wygląda na tanio, za w zasadzie przeciętny też sprzęt Jak miałoby być wydajniej to lepiej chyba samemu jakąś skrzyneczkę małą SFF zmontować, oczywiście jak ktoś ma pojęcie i potrafi polować na podzespoły w promocjach. 1
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) @lukaddA kto Ci broni wrzucic mu steamOS lub Nobare? Edytowane 22 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
azgan 1 825 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 43 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): To nie lepiej wzial laptopa za 4.5k - 5k? Widzialem ze mozna wyrwac MSI z 5060 115w, 1tb, 16GB i 14650hx. W sumie podlaczasz HDMI do TV i tyle, a dodatkowo dostajesz mozliwosc mobilnego grania. Od lat tak gram zamiast konsoli, przesiadłem się z PS5 i XSX i jestem mega zadowolony i mogę polecić takie rozwiązanie 1
lukadd 3 737 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @lukaddA kto Ci broni wrzucic mu steamOS? Ta, ale to już drutowanie, nie jest to oficjalne, nie ma wsparcia plug&play, działa to mniej problemowo na buildach AMD+AMD, gorzej z nvidią itd. Raczej jako dodatkowy system do zabawy można by wrzucić. No i na pewno nie jest to zabawa dla laika tylko dla kogoś kto lubi rzeźbić w kompach. Edytowane 22 Czerwca przez lukadd
sideband 3 011 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca NV nie ma takiej dobrej wydajności na Linuxie jak co niektórzy myślą. AMD to samo lub lepiej niż na windzie tylko nie zasługa systemu tylko sterow. 1
sierotaZpclaba 72 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Jeśli pominiemy kwestie minimalizmu i subiektywnej schludności, no to SM zawodzi na samym etapie wstępnego konceptu. Wszak to zgrabne połączenie najgorszych cech PC i konsoli. A jeśli komuś nie wadzi ATX w budzie za 99zl z wyprzedaży w salonie pod TV, to faktycznie da się zbudować coś mocniejszego. Nie wiele, ale jednak + mamy jakąś opcję na upgrade tego. A jak wejdziemy w tematy ITX + buda do tego i popłyniemy z zasilaczem SFX, to niektórzy by się mogli zdziwić. Lapka rozważam, zwłaszcza ze mi te minimum mobilności by się czasem sprawdziło (nie, SM nie jest dla mnie mobilny w żadnym wypadku). Chyba się skończy na miniPC. W tej cenie chyba powinno się ogarnąć coś na 890m.
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) @sideband @lukadd Faktycznie, mylilem sie w tej kwestii, nie wiedzialem ze NV tak slabo chodzi na linuxie. Dzieki za uswiadomienie. @lukaddW euro jest MSI o parametrach ktore podalem z winda preinstalowana za 4799zl. Edytowane 22 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
azgan 1 825 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 16 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @lukaddA kto Ci broni wrzucic mu steamOS lub Nobare? Linux nadal jest zbyt problematyczny i lepiej zostać przy Win11 + np. XBOX mode 1
sideband 3 011 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Poza tym skrojona 11 pożera podobną ilość pamięci co Steam OS. Ale jak nie skroisz to rzeczywiście to nawet 2GB na dzień dobry łyknie więcej Win11.
musichunter1x 1 605 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Nvidia to coraz lepiej chodzi na linuxie w ostatnim czasie, bo Blackwell ma już bardziej otwarte sterowniki. Ostatnio zintegrowali coś tam że teraz ma funkcjonalność podobną do AMD. Ada 4xxx ma trochę pod górkę, bo muszą to aktualizować, ale też ma takie możliwości. Zobaczymy co będzie za parę miesięcy, ale pewnie Nvidia dogoni AMD w sprawności obsługi linuxa. A komputer itx z SFX nie musi być drogi, wystarczy wiedzieć czego szukać. Niestety tanie obudowy NZXT h1 v1 z SGX650w już się skoczyły, a można było kupić jakieś zwroty lub coś za 200-250 zł. Płyty LGA 1700 itx też trochę wymiotło, zostało am4.
azgan 1 825 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 34 minuty temu, sierotaZpclaba napisał(a): Chyba się skończy na miniPC. W tej cenie chyba powinno się ogarnąć coś na 890m. Jest z czego wybierać Edytowane 22 Czerwca przez azgan
Pawcio 121 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Mamy 2026 rok, pod względem specyfikacji zauważalnie odstaje od amd rdna 4 i zen 5. Na bogatym zachodzie znajdą swoją nisze, w Polsce to będzie nisza w niszy. Mogli odpuścić z premierą przy cenach dzisiejszej elektroniki. W ogóle twierdzenie, że to jest i tak sprzęt mocniejszy niż posiada 70% graczy, a potem reklamować to jako coś do 4k, gdzie przeciętny gracz gra w rozdzielczości 1080p, to jest odklejenie na maksa. Chyba, że wystarczy dać ustawienia graficzne na niskie oraz odpalić fsr na performance i masz te 60 fps. To już lepiej komputer z używanych lub promocyjnych części złożyć, zyskasz lepszą wydajność oraz również dostęp do biblioteki Steam. Dla mnie Steam Machine jest totalnie bez sensu sprzętem w tej cenie oraz z taką a nie inną specyfikacją. Edytowane 22 Czerwca przez Pawcio
kanon7 800 Opublikowano 22 Czerwca Autor Opublikowano 22 Czerwca Steam Machine 512 GB - 4389 zł Steam Machine 512 GB ze Steam Controllerem - 4698 zł Steam Machine 2 TB - 5739 zł Steam Machine 2 TB ze Steam Controllerem - 6048 zł - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3
Zas 462 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 59 minut temu, Pawelek6 napisał(a): @Zas skąd wziąłeś GPU za 2000zł? Tam jest RX 7600M, tylko z nieco zwiększonymi taktowaniami. Mówimy o karcie do 1000 zł. Słabszej od desktopowego RX-a 7600. KLIK i KLIK. Faktycznie, cos namieszałem, no ale tak czy inaczej z MOBO, PSU i obudową to wyjdzie drożej składając samemu. Zwłaszcza w takim formacie, no bo w budżetowej budzie z tanim zasilaczem to powiedzmy, że porównywalnie. 16 minut temu, Pawcio napisał(a): Mamy 2026 rok, pod względem specyfikacji zauważalnie odstaje od amd rdna 4 i zen 5. Pierwotnie miało być tanio i jako konkurencja dla konsol... tutaj faktycznie nie wyszło, ale jak pisałem wyżej, nadal powinniśmy kibicować sukcesowi na bogatym zachodzie.
azgan 1 825 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, lukadd napisał(a): Ogólnie to nie znam się na lapkach. Ale w xkomie taki z 16GB ram i 512GB nvme ~4.5k. https://www.x-kom.pl/p/1341697-laptop-15-16-msi-katana-15-hx-i7-14650hx-16gb-512-rtx5060-165hz.html?sm=pepper&utm_tag=ppr-pl-835162680#Specyfikacja Golas bez systemu. Patrząc na to, że pod zasobożerny Win 11 do gierek 16GB ram to jednak bidnie to trzeba jeszcze dokupić kolejne 16gb ram i winde. Skonfigurować itd. Więc też wcale to nie wygląda na tanio, za w zasadzie przeciętny też sprzęt Jak miałoby być wydajniej to lepiej chyba samemu jakąś skrzyneczkę małą SFF zmontować, oczywiście jak ktoś ma pojęcie i potrafi polować na podzespoły w promocjach. Jak się nie korzysta podczas grania z miliona otwartych przeglądarek i innych pierdułek to spokojnie wystarcza. Już dawno zastanawiałem się czy sobie nie wymienić RAM'u na 2x16 i nadal zostawiłem 2x8 bo do grania w zupełności wystarcza w 1440p lub tym oszukanym 4K z DLSS zwłaszcza że na PS5 czy XSX ogólnie jest 16 GB RAM na wszystko więc 16GB RAM + 12GB VRAM wystarcza problem robi się jak masz GPU z tylko 8GB VRAM lub mniej. Dołożyć zawsze można Propozycja od Valve jest dziadowska praktycznie pod każdym względem Edytowane 22 Czerwca przez azgan
Pawcio 121 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 13 minut temu, Zas napisał(a): nadal powinniśmy kibicować sukcesowi na bogatym zachodzie. 1
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) @Zas Nie bede kibicowac dla SM. To ma byc maszynka do grania od Valve na miare 2026 roku? Edytowane 22 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
musichunter1x 1 605 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 38 minut temu, kanon7 napisał(a): Steam Machine 512 GB - 4389 zł Steam Machine 512 GB ze Steam Controllerem - 4698 zł Steam Machine 2 TB - 5739 zł Steam Machine 2 TB ze Steam Controllerem - 6048 zł Przynajmniej jest szansa że nie wyprzedadzą się Przecież bez problemu złoży się jakiś mini PC z riserem w tej cenie. Mój obecny sprzęt kosztował pewnie 2000 zł mniej. Oh jescze jedno... Skoro skok z 500gb na 2TB to aż 1500 zł to kiepsko widzę ceny SSD, gdy przyjdą nowe dostawy... Kupiłem z Amazona 4TB za 1700 zł, mimo że nie potrzebuję, ale sprzedam mniejsze dyski, gdy ceny wywali w kosmos lub się zobaczy co dalej. Używany, marny ram bez xmp 2x8gb ddr4 złapałem za 200 zł + koszta olx, ale dzięki OC wyniki w aida mam bardzo bliskie ramu BDIE 4000mhz cl19 na profilu XMP, a jeszcze radiatorów nie założyłem. Edytowane 22 Czerwca przez musichunter1x 3
azgan 1 825 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, sierotaZpclaba napisał(a): Lapka rozważam, zwłaszcza ze mi te minimum mobilności by się czasem sprawdziło (nie, SM nie jest dla mnie mobilny w żadnym wypadku). Dla mnie to najlepsze rozwiązanie bo mam (masz) 2 w 1. Chcesz to grasz stacjonarnie, podpinasz kompa do dużego TV i rozwalasz się na kanapie z padzikiem a jak jest taka potrzeba zabierasz sprzęt z sobą i grasz mobilnie a dzisiaj te sprzęty są naprawdę wydajne i można na tym sensownie pograć @userKAMIL mówiłem 🤭? "Digital Foundry zwraca uwagę, że pod względem czystej wydajności nie mamy do czynienia z technologiczną rewolucją. Steam Machine oferuje osiągi typowe dla współczesnego komputera gamingowego ze średniej półki. W wielu grach sprzęt zapewnia komfortową rozgrywkę w 1440p, często z wykorzystaniem technik skalowania obrazu. W bezpośrednich porównaniach z PlayStation 5 urządzenie Valve potrafi czasami wypadać nieco słabiej, głównie przez niższą przepustowość pamięci, ale różnice nie są ogromne. Jednocześnie mocniejszy procesor, obsługa VRR oraz możliwość dostosowywania ustawień sprawiają, że końcowe doświadczenie często pozostaje bardzo zbliżone." Edytowane 22 Czerwca przez azgan
azgan 1 825 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 4 godziny temu, MroczneWidmo napisał(a): aż sobie zobaczyłem. PS5 Pro kosztuje 600zł mniej od podstawowego Steam Machine i jest gotowy do zabawy po wyciągnięciu z pudełka...ma pada 2TB dysk zamiast 512, ma znacznie szybsze GPU i jedynie to CPU ok. 30% szybsze jest generalnie lepsze. Przy tym jednak na Steam Machine nie pójdzie dalej sporo gier z trybem sieciowym, więc to nie opala nawet najpopularniejszych gier jak EA FC czy COD, Battlefield. Ja sądziłem, że oni chcą się lekko poszarpać na tym rynku konsol, a mają totalnie wybrakowany produkt. Jak ktoś chce mieć ładną designerską kostkę to spoko, bo to nawet nie jest energooszczędne jak widzę testy DF. Pod 200w pobiera. No generalnie...padaka. Odlecieli totalnie i tak jak Steam Deck był w momencie premiery rozsądnie wyceniony, tak to wychodzi rok przed premierą PS6 a oferuje mizerną wydajność do ceny. Zdecydowanie PS5 PRO tańsze i wydajniejsze 👍 "Nie oznacza to jednak, że sprzęt jest pozbawiony wad. Największym problemem pozostaje cena. Ponad 6000 zł za podstawową konfigurację to wydatek, który trudno porównywać z PlayStation 5 czy Xboksem Series X." Edytowane 22 Czerwca przez azgan
MroczneWidmo 61 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Chyba, że w cenę jest wliczona darmowa kopia Half Life 3
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Wisienka na torcie jest 1x16GB, single channel
Rekomendowane odpowiedzi