some1 702 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca Według plotek za tydzień-dwa https://retrohandhelds.gg/valves-steam-machine-and-steam-frame-launch-plans-may-finally-be-coming-together/
musichunter1x 1 605 Opublikowano 16 Czerwca Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) Patrząc po geekbench to jeśli ktoś ma ryzena +6 rdzeni Zen3 to przy pełnym power limicie będzie miał podobną wydajność. Tam siedzi ryzen 8400f skręcony do 30W, pewnie bez UV i nawet mój ryzen 5500 ma wyższy multicore. Gdyby zwiększyli kostkę do rozmiaru pasującego z wentylatorem 140mm to spokojnie mogliby dać tam procesor z AM4 na ddr4 i 65W. Kto chce tani odpowiednik to niech kręci ryzena 5500 z ramem BDIE i pakuje rx9060 8gb. Nawet przepustowość ramu i PCIE będzie podobna, ponieważ to x16 3.0 vs x8 4.0 i pewnie 5600mhz vs 4200-4400mhz. Nvidia już nadrabia sterowniki na linuksie, przynajmniej z Blackwell i trochę Ada. Edytowane 16 Czerwca przez musichunter1x
lukadd 3 737 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca 9 minut temu, slafec napisał(a): 1049 dolarów bez kontrolera I w euro podobnie 1039euro
Dudzio 14 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Ja pasuję. 4389zł za najtańszą wersję, bez pada, jest ponad moje siły.
slafec 65 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca I jeszcze finalnie zrobili downgrade - tylko jedna kość ram 16 GB. DOA
MroczneWidmo 61 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Ja rozumiem koszty pamięci i w ogóle…ale to jest absurdalnie drogi sprzęt nawet na te czasy.
lukadd 3 737 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) 16 minut temu, MroczneWidmo napisał(a): Ja rozumiem koszty pamięci i w ogóle…ale to jest absurdalnie drogi sprzęt nawet na te czasy. Pewnie i tak się sprzeda cały nakład w mig Ale ogólnie to powinno kosztować mimo drogich pamięci na luzaku 200 zielonych mniej. Ale valve widać nie chce być tani, raczej "premium" jak jakieś jabko nadgryzione. Ale z drugiej strony co się dziwić jak steam ma całą rzesze betonowego fanbojstwa. Edytowane 22 Czerwca przez lukadd
mazi636 35 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca To jest przecież totalna padaka Wydajność += RTX 3060/RX 6600, gdzie w tej cenie można mieć kompa na RTX 5060Ti i Ryzenie 5600 i 16 GB ram Jak Steam Deck miał sens, bo było to faktycznie coś nowego i na takim handheldzie prędzej ludzie odpalają jakieś indyki albo starsze gry czy emulatory i wycena była niezła zwłaszcza po obniżkach to tutaj mamy produkt który może jest słabszy od zwykłego PC, ale za to jest bardziej problematyczny i droższy niż konsola 1
slafec 65 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Valve explains why it isn’t subsidizing the Steam Machine Odpowiedź na pytanie czemu tak drogo
Kszyrztow 83 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca W tej cenie dzisiaj to trochę śmiech, chociaż innej nie należało się spodziewać. No i wyprzeda się błyskawicznie, tego też można być pewnym. Wszyscy zadowoleni
azgan 1 825 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca To już lepiej kupić PS5 PRO albo samemu coś poskładać z RX9060XT w małej obudowie
MroczneWidmo 61 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, lukadd napisał(a): Pewnie i tak się sprzeda cały nakład w mig Ale ogólnie to powinno kosztować mimo drogich pamięci na luzaku 200 zielonych mniej. Ale valve widać nie chce być tani, raczej "premium" jak jakieś jabko nadgryzione. Ale z drugiej strony co się dziwić jak steam ma całą rzesze betonowego fanbojstwa. aż sobie zobaczyłem. PS5 Pro kosztuje 600zł mniej od podstawowego Steam Machine i jest gotowy do zabawy po wyciągnięciu z pudełka...ma pada 2TB dysk zamiast 512, ma znacznie szybsze GPU i jedynie to CPU ok. 30% szybsze jest generalnie lepsze. Przy tym jednak na Steam Machine nie pójdzie dalej sporo gier z trybem sieciowym, więc to nie opala nawet najpopularniejszych gier jak EA FC czy COD, Battlefield. Ja sądziłem, że oni chcą się lekko poszarpać na tym rynku konsol, a mają totalnie wybrakowany produkt. Jak ktoś chce mieć ładną designerską kostkę to spoko, bo to nawet nie jest energooszczędne jak widzę testy DF. Pod 200w pobiera. No generalnie...padaka. Odlecieli totalnie i tak jak Steam Deck był w momencie premiery rozsądnie wyceniony, tak to wychodzi rok przed premierą PS6 a oferuje mizerną wydajność do ceny. Edytowane 22 Czerwca przez MroczneWidmo
Phoenix. 6 909 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Przyzwyczajcie się , ceny nowych konsol też nie będą niskie Godzinę temu, mazi636 napisał(a): To jest przecież totalna padaka Wydajność += RTX 3060/RX 6600, gdzie w tej cenie można mieć kompa na RTX 5060Ti i Ryzenie 5600 i 16 GB ram I zainstaluj sobie na PC steam os a to robi różnicę na handheldach ogromną w wydajności.
Vulc 2 729 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Od dawna wiadomo, że tanio nie będzie i tanio nie jest. Bez niespodzianki. I tak się sprzeda, bo nakład raczej umiarkowany, a sporo ludzi ma gdzieś opłacalność. Tak czy inaczej poczekamy na cyferki.
Zas 462 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Godzinę temu, mazi636 napisał(a): To jest przecież totalna padaka Wydajność += RTX 3060/RX 6600, gdzie w tej cenie można mieć kompa na RTX 5060Ti i Ryzenie 5600 i 16 GB ram Teoretycznie to niby nadal nie, bo CPU ok 500 zł, RAM 1200 zł, GPU 2000 zł, SSD 500 zł, a jeszcze dorzuć chłodzenie, obudowę, płytę główną, do tego trzeba to umieć poskładać... także teoretycznie to wpisuje się w obecne ceny rynkowe... tylko żę obecne ceny nine zachęcają nikogo poza entuzjastami, więc też obawiam się DOA... Valve nie ma szczęścia i gracze też nie mają szczęścia, bo zwłaszcza w sytuacji, w której teraz jest MS, ten sprzęt mógł wspaniale zatrząść rynkiem, wprowadzić nowe standardy grania na konsolach (gładziki, precyzja!)... no i chyba znowu nie wyszło. Przez AI z najlepszego momentu zrobił się najgroszy z możliwych. No i moc GPU też nie pomaga, to fakt. 1
sierotaZpclaba 72 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca No właśnie, szybko rzucam okiem na zestawy PPC/ITH, no to da dajcie jakiś zestaw o zbliżonych wymiarach za te 4.5k zł.
Zas 462 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, Kszyrztow napisał(a): No i wyprzeda się błyskawicznie, tego też można być pewnym. Wszyscy zadowoleni Jeśli faktycznie się wyprzeda, to IMHO bardzo dobrze, bo daje to cień szansy, że projekt nie upadnie, a myśle, że w najbliższych latach będzie nam graczom jak i Valve bardzo potrzebny, patrząc na to, co robią Sony i MS. Nawet jeśli dla PCMR cena jest bez sensu i wydajność też bez sensu, to każdy fan grania na PC powinien temu kibicować. Może nawet zaklinać rzeczywistość w imię własnego, dobrze pojętego interesu. Wyobraźcie sobie lawinowy wzrost popularności SteamOS czyli Linuxa i wreszcie dostępność sterowników do gamingowego sprzętu (kierownice, myszki itp.) Linuxem się nadal brzydzę, podobnie jak LIbreOffice czy Gimpem , ale kiedyś mogę nie mieć wyboru. 8 minut temu, sierotaZpclaba napisał(a): o zbliżonych wymiarach O zbliżonych wymiarach to już w ogóle nie ma szans, chyba, że sobie obudowę zespawasz w garażu. Ach, sam do swojej wyliczanki nie dodałem jeszcze zasilacza! Czyli CPU 500 zł, SSD 500 zł, RAM 1200 zł, GPU 2000 zł + obudowa, płyta Micro-ATX i zasilacz... no tak, rzadko kupując wszystko naraz, bawiąc się w upgrade'y, trzymając jedną budę dziesięć lat łatwo zapomnieć, że samych bebechów na raka nie złożysz w szafce pod TV... chociaż w sumie szuflady z MDF prądu nie przewodzą... Edytowane 22 Czerwca przez Zas
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) To nie lepiej wzial laptopa za 4.5k - 5k? Widzialem ze mozna wyrwac MSI z 5060 115w, 1tb, 16GB i 14650hx. W sumie podlaczasz HDMI do TV i tyle, a dodatkowo dostajesz mozliwosc mobilnego grania. Edytowane 22 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER 1
Zas 462 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca Katana wypada podobnie, to fakt, pytanie jak z wydajnością, nie wiem do czego porównać tego mobilnego 5060 No i ciekawe, czy kostka od Valve ma lepszą kulturę pracy, w teorii mimo wszystko mieć powinna. Oczywiście nie kazdy tego potrzebuje, a laptop to mobilność, niemniej nie jest to taka prosta alternatywa.
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 22 Czerwca Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) Kultura pracy w SM na 100% bedzie duzo lepsza. 5060 na 115w powinna byc wydajniejsza niz GPU z SM. Nie wspominajac o dodatkowych bajerach ktore dostajemy od NV. Edytowane 22 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
Rekomendowane odpowiedzi