some1 702 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 6 minut temu, musichunter1x napisał(a): mogliby złożyć coś lepszego z dostępnych części Dostępne części, w przypadku takiego projektu, to nie jest to co możesz sobie ściągnąć dzisiaj prywatnie z Ali albo znaleźć klika sztuk w promocji w lokalnym sklepie. To są zamówienia idące w dziesiątki tysięcy sztuk, plus gwarancje, że produkcja tych podzespołów będzie utrzymana przez kilka lat. Co jest faktycznie dostępne u AMD z punktu widzenia Valve, tego dokładnie nie wiemy. Przypominam, że jeszcze niedawno, pewnie akurat kiedy Valve dopinało specyfikację SM, wszyscy myśleliśmy że AM4 jest EOL. Niektórzy na forum praktycznie bezkosztowo przechodzili na AM5 ze względu na tańszy RAM i procki. Teraz to każdy mądry, że można to było zrobić inaczej. Z jednym się zgodzę, że niepotrzebnie poszli w tak małą obudowę wymuszającą customowe rozwiązania. Niby jest to coś co wyróżnia SM, bo ciężko w tej cenie złożyć lub kupić coś podobnego. Ale nie wydaje mi się, żeby to przyciągnęło masę klientów, większość zadowoliłaby się czymś większym. 1
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca W sumie, to byloby fajnie miec taka kostke na biurku obok gamingowego PC, ale do zadan typowo biurowych. Chyba sie za czyms takim rozjerze, ale w odpowiednio nizszej cenie.
musichunter1x 1 605 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) 11 minut temu, some1 napisał(a): Teraz to każdy mądry, że można to było zrobić inaczej. Już wtedy mówiłem że ryzen 5600 pewnie będzie miał porównywalną wydajność, a mój ryzen 5500 po dopieszczeniu i dobrym ramie może być równie wydajny... A dostępności mieliby dobrą, w końcu nie wyrzuca się matryc od produkcji i w kolejnym komentarzu pisałem, jak wspomniałem im żeby skupowali używany ram i certyfikowali / odnawiali... A budowa z dostępnych części dotyczyła braku potrzeby składania specjalnych zamówień... Powinni zaprojektować tylko obudowę na podstawie zmodyfikowanego projektu z Chin oraz płytę główną z sodimm. Możnaby użyć nawet gotowego projektu od asrocka z deskmini, gdzie dodanie wentylatora wylotowego i dorobienie kanałów powietrznych bardzo pomogłoby. Sam nie przeszedłem na AM5, bo wiem że AM4 będzie wystarczające do premiery PS6, a chłamu wśród gier jest tylko więcej, gdzie częściej cieszą mnie gry 2D niż AAA. Edytowane 23 Czerwca przez musichunter1x
some1 702 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Z używanym ramem to już kompletnie popłynąłeś...
mazi636 35 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 14 godzin temu, Zas napisał(a): Teoretycznie to niby nadal nie, bo CPU ok 500 zł, RAM 1200 zł, GPU 2000 zł, SSD 500 zł, a jeszcze dorzuć chłodzenie, obudowę, płytę główną, do tego trzeba to umieć poskładać... także teoretycznie to wpisuje się w obecne ceny rynkowe... tylko żę obecne ceny nine zachęcają nikogo poza entuzjastami, więc też obawiam się DOA... Valve nie ma szczęścia i gracze też nie mają szczęścia, bo zwłaszcza w sytuacji, w której teraz jest MS, ten sprzęt mógł wspaniale zatrząść rynkiem, wprowadzić nowe standardy grania na konsolach (gładziki, precyzja!)... no i chyba znowu nie wyszło. Przez AI z najlepszego momentu zrobił się najgroszy z możliwych. No i moc GPU też nie pomaga, to fakt. https://www.morele.net/inventory/info/df26b863/ wiadomo pewnie nie będą to same komponenty z najwyższej półki, ale myślę, że spokojnie akceptowalny komp
userKAMIL 1 230 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca W tej cenie można lepszego PC pewnie zlozyc. Jaki jest sens kupowania tego nie wiem. 🤷 Już chyba lepiej wziąć bazowe PS5 za 400€ i tyle.
galakty 5 063 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) 27 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): W sumie, to byloby fajnie miec taka kostke na biurku obok gamingowego PC, ale do zadan typowo biurowych. Chyba sie za czyms takim rozjerze, ale w odpowiednio nizszej cenie. A po cholerę mając już PC? W zastosowaniach biurowych nie zużywa dużo prądu. Ta kostka ma sens pod TV głównie jak ktoś ma bogatą bibliotekę Steam. I nic więcej. EDIT: Do pracy biurowej to jakiś składak z Aliexpress prędzej. Edytowane 23 Czerwca przez galakty
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) @galakty Nie chodzi o prad, wole miec oddzielne urzadzenie do biura. PCta traktuje stricte jako rozrywke. Edytowane 23 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
some1 702 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca @RTXnietylko4060tiUSER masz spory wybór takich urządzeń typu NUC albo miniPC. Są lepiej dopasowane do pracy biurowej niż Steam Machine (mocniejsze CPU, GPU bez znaczenia). 1
ODIN85 4 866 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Do pracy biurowej to nawet styknie smartfon w trybie pc pod monitorem 1
azgan 1 825 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 2 godziny temu, Paw79 napisał(a): Ale padaka... Ciężko doszukiwać się jakichś zalet poza wyglądem i rozmiarem. Valve w poszukiwaniu cięcia kosztów zebrało największy szrot z rynku pod względem perf./$, a teraz chcą go sprzedawać go w cenie premium. 🙄 +1 a od siebie dodam tyle
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) 1. Steam Machine 2TB + Steam Controller = 6048zl 2. Xbox Series S 1589zl + Nintendo Switch 2 2000zl + PS5 Digital 2300zl = 5889zl 3. PS5 PRO 3800zl + Nintendo Switch 2 2000zl = 5800zl Edytowane 23 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
Jaycob 2 728 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Z dobrych newsów: Custom Steam Machines will be possible with SteamOS 3.8 update Nie podoba ci się Maszyna Parowa? Zbuduj własną. 3 2
Paw79 256 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) 5 godzin temu, musichunter1x napisał(a): Obecnie nie ma żadnego hutru dla takiej skali. We wywiadzie opowiadali, jak niektórych komponentów nawet nie są w stanie zdobyć, i dalej część sprzętu leży niekompletna. Dostawali maile od producentów że daną ilość mogą sprzedać w takiej cenie i mogli odpowiedzieć tylko tak lub nie... Z drugiej strony w Valve pracują dobrze opłacani ludzie którzy powinni ogarnąć temat dostępności komponentów jeszcze przed ogłoszeniem chęci wypuszczenia Steam Machine. W Sony i Microsofcie potrafili to dobrze zrobić. A teraz to nie wiem czy nie lepiej byłoby poczekać na "lepsze czasy" i celować już w tą samą generację hardware'u na której będą PS6 i Project Helix. Niestety- ponieważ ceny RAM'u i dysków SSD tak poleciały to najbardziej uderza to w najtańsze konstrukcje, bo te 16GB pamięci i przy absolutnym minimum 512GB na dysku tak czy siak trzeba mieć. W przykładzie który podałem (z przykręconym RX9070 i 7500X3D) byłoby 100-120% do wydajności całego setup'u przy cenie wyższej o 38%. Godzinę temu, Jaycob napisał(a): Z dobrych newsów: Custom Steam Machines will be possible with SteamOS 3.8 update Nie podoba ci się Maszyna Parowa? Zbuduj własną. Kibicuję mocno Steam Machine właśnie ze względu na SteamOS i potencjalny kop w tyłek dla Microsoftu i Windowsa 11. Edytowane 23 Czerwca przez Paw79 3
azgan 1 825 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 2 godziny temu, Paw79 napisał(a): Kibicuję mocno Steam Machine właśnie ze względu na SteamOS i potencjalny kop w tyłek dla Microsoftu i Windowsa 11. 1
azgan 1 825 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 5 godzin temu, Jaycob napisał(a): Z dobrych newsów: Custom Steam Machines will be possible with SteamOS 3.8 update Nie podoba ci się Maszyna Parowa? Zbuduj własną.
Zas 462 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) 12 godzin temu, Kadajo napisał(a): PS6 jak będzie tanie to będzie słabe. Sony już raczej nie stać na dokładnie do interesu jak za czasów PS3 Niektórzy to nadal żyją w I połowie 2025 r. i myślą, że 2TB PCIe Gen4 kupią za 600 zł. 11 godzin temu, azgan napisał(a): Da się zrobić to lepiej? Na pewno da się o wiele lepiej i fajniej, tylko że często drożej, nawet biorąc pod uwagę historyczne ceny. O AM4 już ktoś pisał wyżej, ja jeszcze dodam, że to początkowo miał to być bardzo tani "dodatkowy PC" do grania w salonie/PC dla casuali. Mnie co prawda też się tak ograniczony target i konfiguracja wydawały słabe, bo można to było w teorii lepiej wycyrklować, no ale Volvo wybrało inaczej. Gdyby nie ceny rozczarowanie byłoby mniejsze. No a minimalistyczna obudowa i kształt mocno pompowały marketing (Valve Companion Cube - ludzie nawet się dziwili, że to nie dostało takiej nazwy - bo byłaby świetna). Edytowane 23 Czerwca przez Zas
lukadd 3 737 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca Ogólnie tutaj na forumach każdy patrzy przez pryzmat tego co by kupił za ten szmal i co samemu złożył, często nawet nie w jakiejś SFF, a po prostu zwykły PC. Ale mało kto bierze pod uwagę, że skompletowanie części pod taki USFF + zbudowanie czegoś takiego też zabiera czas i kosztuje.
Zas 462 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 9 godzin temu, galakty napisał(a): A po cholerę mając już PC? W zastosowaniach biurowych nie zużywa dużo prądu. żeby oszczędzać cenny sprzęt, po co ma wyrabiać roboczogodziny w Office i przeglądarce? Ale takie biurowe pizdryki, nawet do zawieszenia za monitorem, to w sumie chyba nie jest problem.
azgan 1 825 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca 10 godzin temu, userKAMIL napisał(a): W tej cenie można lepszego PC pewnie zlozyc. Jaki jest sens kupowania tego nie wiem. 🤷 Już chyba lepiej wziąć bazowe PS5 za 400€ i tyle. 6 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): 1. Steam Machine 2TB + Steam Controller = 6048zl 2. Xbox Series S 1589zl + Nintendo Switch 2 2000zl + PS5 Digital 2300zl = 5889zl 3. PS5 PRO 3800zl + Nintendo Switch 2 2000zl = 5800zl
kanon7 800 Opublikowano 23 Czerwca Autor Opublikowano 23 Czerwca 52 minuty temu, lukadd napisał(a): Ale mało kto bierze pod uwagę, że skompletowanie części pod taki USFF + zbudowanie czegoś takiego też zabiera czas i kosztuje. Ale wielkość i wygląd - to jedyne atuty tego sprzętu, bo w dobie złożenia czegoś kapkę większego, ale dużo mocniejszego, albo po prostu schowania PC, lub najprościej pociągnięcia kabla HDMI do TV z zwykłego PC - Steam Machine nie wstrzelił się: ani ceną, ani wydajnością, ani niczym ekskluzywnym - bo sam SteamOS mogę zainstalować na zwykłym PC. Oj, czuje że SteamMachine vol. 2 skończy jak SteamMachine vol. 1 / 2015...
musichunter1x 1 605 Opublikowano 23 Czerwca Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) 6 godzin temu, Paw79 napisał(a): Z drugiej strony w Valve pracują dobrze opłacani ludzie którzy powinni ogarnąć temat dostępności komponentów jeszcze przed ogłoszeniem chęci wypuszczenia Steam Machine. W Sony i Microsofcie potrafili to dobrze zrobić. Ich produkcja liczona jest pewnie w tysiącach, a nie milionach. Valve niestety ma po prostu za mało pracowników, przez co brakuje perspektywy, doświadczenia w przypadkowych dziedzinach i rąk do klepania maili. Używany ram po odnowieniu serio nie byłby złym pomysłem, ponieważ do tej skali wystarczy, a jest pełno po laptopach... Ale znowu, bardziej dotyczy to ddr4, gdzie utylizowanych biurowców pewnie jest więcej, niż produkują Steam Machine. Ogólnie brakuje tanich, małych, efektywnie energetycznie PC i Valve mogłoby zalać tą nisze, ale wolą uderzać w premium dla nieporadnych lub bogatych. Idealną kartą do SM byłby rtx5060ti 9gb. Przy 110W pewnie miałby pełną wydajności po dopieszczeniu napięć, u mnie 8gb potrafi lecieć na OC >3000mhz i bujać się przy 125W, podczas PT z DLSS. Chińskie obudowy produkują już przy nakładzie 1000 szt, a wystarczyło zrobić GPU z samym radiatorem i negatywne ciśnienie. U mnie potrafi być pasywne do ~80W, więc przy dopracowaniu może dadzą radę z 110W i wtedy zajmuje 1 slot. Rx9070 to marnotrawstwo, bo większość dobrych gier dobrze działa nawet na gtx1660ti. Dla entuzjastów zawsze są inne sprzęty. Edytowane 23 Czerwca przez musichunter1x
azgan 1 825 Opublikowano 24 Czerwca Opublikowano 24 Czerwca 15 godzin temu, ODIN85 napisał(a): Do pracy biurowej to nawet styknie smartfon w trybie pc pod monitorem Dokładnie 👍
Rekomendowane odpowiedzi