galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 8 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a): Kwintesencja w minucie 15:30. Rzadko się zgadzam z Linusem ale teraz muszę Steam Machine i Steam Deck dają "Valve experience" i to jest powiew swieżości na rynku PC. Coś za to warto dopłacić. Jakbym na tym zarabiał albo miał miliony na koncie, to też bym chwalił... Warto dopłacić do 911 GT3, tego inne marki nie oferują! 50 minut temu, some1 napisał(a): Przyzwoity zasilacz bedzie miał sprawność 90+ więc na pełnej mocy SM wydzieli mniej niż 20W ciepla. Przeciętny będzie miał 85% i około 30W ciepla. Wszystko do ogarnięcia. Ok. Nie 200-300W miało być? Ja tam chcę by im się udało, zarobili i sprzedali i potem zrobili lepszą wersję w lepszych dla nas czasach. Takie kostki gdzie nic nie składasz tylko odpalasz na pewno są super. Osobiście tracę zapał do PC, części, składania. Głównie ze względu na ceny i to że niewiele to daje dzisiaj (grać da się na 3-4 letnich dobrych kartach, to po co mi nowa za 4-5k). Edytowane 30 Czerwca przez galakty 1
some1 702 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 14 minut temu, Kabor napisał(a): Czy ty właśnie wyliczyłeś ilość wydzielania ciepła ze SM tylko na podstawie sprawności zasilacza? Nie, wyliczyłem ile z tego co pobiera SM wydzielane jest na zasilaczu. Na pełnej mocy SM zasilacz wydzieli mniej niż 20-30W ciepla. Reszta to pozostałe komponenty. Pytanie było czy zasilacz nie gotuje wszystkiego. Praktycznie cała energia pobierana ze ściany przez urządzenie jest wydzielana jako ciepło (ruch i światło można pominąć). SM bierze 180-200W więc tyle też będzie grzania. No chyba takich rzeczy tutaj nie trzeba tłumaczyć? Edytowane 30 Czerwca przez some1
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 8 minut temu, some1 napisał(a): Nie, wyliczyłem ile z tego co pobiera SM wydzielane jest na zasilaczu. Na pełnej mocy SM zasilacz wydzieli mniej niż 20-30W ciepla. Reszta to pozostałe komponenty. Pytanie było czy zasilacz nie gotuje wszystkiego. Ale to wciąż nie zmienia faktu, że Xbox jest 2x wyższy A takie 20-30W dodatkowego ciepła w małej obudowie, to też nie jest byle co.
reddy 186 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 8 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a): Kwintesencja w minucie 15:30. Rzadko się zgadzam z Linusem ale teraz muszę Steam Machine i Steam Deck dają "Valve experience" i to jest powiew swieżości na rynku PC. Coś za to warto dopłacić. A ja się nie zgodzę, o ile steamos to super sprawa i rozruszał towarzystwo, to mamy połowę 2026 i ich sprzęt może i jest drogi, ale za to mało wydajny. 17 minut temu, galakty napisał(a): Osobiście tracę zapał do PC, części, składania. Głównie ze względu na ceny i to że niewiele to daje dzisiaj (grać da się na 3-4 letnich dobrych kartach, to po co mi nowa za 4-5k). Witam w klubie 1
some1 702 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 22 minuty temu, galakty napisał(a): Ale to wciąż nie zmienia faktu, że Xbox jest 2x wyższy Bardziej ze względu na rozmiar samych podzespołów, niż elementów chłodzących. Przy SFF problemem nie jest sama wielkość obudowy, tylko brak przepływu powietrza przy ciasno upakowanych elementach. W Steam Machine ogarnęli to chyba całkiem nieźle, patrząc jak radzi sobie w testach. 1
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Jeśli zadbali o przepływ, to problemów nie powinno być. Ehhh niższa cena i naprawdę fajna kostka pod TV by była Bibliotekę Steam każdy z nas ma potężną, do tego Linux, da się postawić jakiś serwer multimedialny czy cokolwiek innego.
Kabor 560 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, some1 napisał(a): Przyzwoity zasilacz bedzie miał sprawność 90+ więc na pełnej mocy SM wydzieli mniej niż 20W ciepla. Godzinę temu, some1 napisał(a): No chyba takich rzeczy tutaj nie trzeba tłumaczyć? Nie takie rzeczy już tutaj były wypisywane. Więc musisz być bardziej precyzyjny, bo napisałeś coś innego niż miałeś na myśli ;-). Przecinki mają znaczenie ;-) Edytowane 30 Czerwca przez Kabor
HappyLittleGamer 252 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Osobiście tracę zapał do PC, części, składania. Głównie ze względu na ceny i to że niewiele to daje dzisiaj (grać da się na 3-4 letnich dobrych kartach, to po co mi nowa za 4-5k). Ja kupiłem procka mocnego tylko do jednej gierki tzn Tarkova bo on tego potrzebował, ale mi się gra znudziła i teraz gram na Steam Decku w Max Payne 2 i Mass Effect 3 i jest petarda Takich emocji mi nowe gry nie potrafią dostarczyć. Myślę że to starość i sentyment przemawia bo nowe pokolenie się nie jara tak starymi grami. PC się kurzy, czeka na nowy season w Tarkovie ale tam grind przerósł już moje zdolności więc zostaje grać w realne życie już tylko 1
some1 702 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 23 minuty temu, Kabor napisał(a): Więc musisz być bardziej precyzyjny, bo napisałeś coś innego niż miałeś na myśli ;-). Przecinki mają znaczenie ;-) Napisałem dokładnie to co miałem na myśli a przecinki nie mają tu zastosowania. Ale polski język nie klei się dobrze z nieodmiennymi nazwami i zdanie można interpretować na dwa sposoby 1
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 33 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a): Ja kupiłem procka mocnego tylko do jednej gierki tzn Tarkova bo on tego potrzebował, ale mi się gra znudziła i teraz gram na Steam Decku w Max Payne 2 i Mass Effect 3 i jest petarda Takich emocji mi nowe gry nie potrafią dostarczyć. Myślę że to starość i sentyment przemawia bo nowe pokolenie się nie jara tak starymi grami. PC się kurzy, czeka na nowy season w Tarkovie ale tam grind przerósł już moje zdolności więc zostaje grać w realne życie już tylko Też wymieniałem kompa specjalnie pod Squad, cisnąłem po 2-4h dziennie każdego wieczoru, nabiłem grubo ponad 1000h i zabawa była przednia, ale od 2 lat nie odpaliłem tej gry bo zmienili core i ekipa się wysypała. Teraz to nawet PS5 sobie kupiłem i pykam w GT7 czy Astrobota, mocny PC mi niepotrzebny a przy tych cenach to wymiana z ciekawości jest nieracjonalna. @Kadajo czyli ta kostka jest ponad 2x słabsza w GPU od 4070Ti, i niemal 2x słabsza w CPU zastosowaniach biurowych. XDDDDD 1
MaxaM 1 957 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 2 godziny temu, galakty napisał(a): Ale to wciąż nie zmienia faktu, że Xbox jest 2x wyższy Nie obudową, a radiatorem się chłodzi podzespoły. W Steam Machine radiator prawdopodobnie jest większy niż ten w xboxie. Podejrzewam, że ta kostka będzie cichsza od konsol 2 godziny temu, galakty napisał(a): Jakbym na tym zarabiał albo miał miliony na koncie Przecież Linus nic z tego nie ma I uważam, że ma rację. Za experiance się płaci. Pierwszy PC z wygodą konsoli. Jak widać, to się sprzedaje po obecnej cenie 1
Kadajo 9 788 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 11 minut temu, galakty napisał(a): @Kadajo czyli ta kostka jest ponad 2x słabsza w GPU od 4070Ti, i niemal 2x słabsza w CPU zastosowaniach biurowych. XDDDDD No tak trochę słabo, ale jest ładna mała i nawet się nie grzeje i cicho pracuje. Jako mebel sprawdza się spoko
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 1 minutę temu, MaxaM napisał(a): Pierwszy PC z wygodą konsoli. Jak widać, to się sprzedaje po obecnej cenie ILE SZTUK? Bo sprzedać to wiadomo że się sprzeda, ale liczy się ilość i czy zarobią na tym. Bez tego wsparcia nie będzie po latach i szybko osiągnie cenę złomu. 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): No tak troche slabo, aale jest ladna mala i nawet sie nie grzeje i cicho prauje. Ja mam tylko zarzuty do ceny i tego że nawet pada nie dają. Jakby była tańsza to sam bym rozpatrywał w przyszłości do giercowania jako dad gamer
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Dorzuci sie FSR 4 i jakos to bedzie, szkoda ze Valve nie pokusilo sie na cos lepszego. Specka SM, to totalny low end, a za 4.5k-6k mozna kupic cos sensowniejszego. Tak jak pisze @Kadajo, fajny mebel, ale slaby komputer. Edytowane 30 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER
some1 702 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Zarobić na hardware zarobią, bo w przeciwieństwie do konsol nie sprzedają tego ze stratą. Prawdopodobnie w cenie jest też trochę zapasu na kolejne podwyżki cen pamięci, w końcu wcale nie jest powiedziane, że ram od teraz będzie taniał. Więc marża jest. Czy całe R&D im się zwróci, to już trudniej powiedzieć. Ale to tylko część większego ekosystemu, takie rzeczy jak gamepad i software zostaną na dłużej. Najwyżej za kilka lat będzie kolejne podejście. Edytowane 30 Czerwca przez some1
slafec 65 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Ładną marketingową papkę co niektórzy tutaj łykają 1
MaxaM 1 957 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 9 minut temu, slafec napisał(a): Ładną marketingową papkę co niektórzy tutaj łykają A ja myślę, że trochę przesadzacie patrząc z perspektywy PCMR Mam znajomego, któremu kasy nie brakuje. Ma xboxa, ps5, steam decka i switcha. I nie może mi się nadziwić jak ja mogę grać gry na kompie. Według niego granie, to klapnięcie wygodnie na kanapę, jeden klik na padzie i 2 sekundy później już jesteś w grze. Nie wyobraża sobie siedzieć przy biurku (biurko jest od pracowania). Czekać na odpalenie wszystkiego. Czy się grzebać z ustawieniami. Planował też kupić Steam Machina. Imho takich osób z takim podejściem jest wiele
slafec 65 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Ja się tutaj odnosiłem do Linusa. Przecież to: a) opłacone słowa przez Valve b) słowa fanboja Gość się zbłaźnił jak zaczął wychwalać Valve experience przyznając jednocześnie, że nie chodzi mu o Big Picture (w sensie Gaming Mode od Valve), a o tryb Desktop Edytowane 30 Czerwca przez slafec
galakty 5 063 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 38 minut temu, MaxaM napisał(a): Według niego granie, to klapnięcie wygodnie na kanapę, jeden klik na padzie i 2 sekundy później już jesteś w grze. I tacy ludzie mają PS5 albo Xboxa czy Switcha. Bogacze mogą wybierać w czym chcą, Steam Machine kupią i nie odczują, ale ktoś kto chce grać na TV nie wyda tyle na SM który nawet pada w zestawie nie ma. Daj pan spokój. To jest własnie PCMR - nie patrzy na cenę. Edytowane 30 Czerwca przez galakty
Kadajo 9 788 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 5 godzin temu, azgan napisał(a): "Wielkie dzięki AI, naprawdę wszyscy to doceniamy" 1
HappyLittleGamer 252 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 2 godziny temu, slafec napisał(a): Ładną marketingową papkę co niektórzy tutaj łykają Powiedz mi, że nie ma na rynku miejsca na kostkę uruchamiająca całą Twoją bibliotekę na Steam, kostkę która jest mniejsza niż mini PC który da się samemu złożyć, i wcale od niego nie droższa, i do tego jest cicha, i uruchamia gry metodą kliknij i graj bez żadnych sterownikow, ustawiania i innego grzebania. To nowa jakość i ukonsolowienie gier PC. Pierwszy PC ktory można kupić babci i ogarnie sama jak kupić i odpalić grę.
slafec 65 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca @HappyLittleGamer 1) Nie całą bibliotekę, bo nie wszystko jest kompatybilne. 2) Wielkością podniecają się content creatorzy i jakieś nieliczne jednostki, dla reszty to nie ma znaczenia. 3) Metoda kliknij i graj nie zawsze działa, bo jak wspomniałem wcześniej nie wszystko jest w 100% obsługiwane na SteamOS. Czasem jest więcej zabawy niż na Windowsie, żeby uruchomić jakiś tytuł. 4) Laptopy z Windowsem to są chyba najbardziej popularne sprzęty do grania - często kupowane dla dzieci, także nie przesadzajmy z tą trudnością obsługi PCtów. 1
RTXnietylko4060tiUSER 660 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Nie wiem co moze byc trudnego w obsludze windowsa 11, instalujesz i dziala. Do sterownikow GPU jest jedna apka ktora wyswietla przycisk aktualizuj. Za czasow windowsa XP faktycznie bylo trudniej, ale dzisiaj? Dzisiaj to sie praktycznie wszystko samo robi. Zreszta, Steam machine pewnie tez bedzie wymagala regularnych aktualizacji. Edytowane 30 Czerwca przez RTXnietylko4060tiUSER 1
some1 702 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Taa, wczoraj ratowałem kuzynkę (młodsza ode mnie), która gdzieś coś krzywo kliknęła podczas pierwszej personalizacji komputera i stworzyło jej się konto, na które nie mogła się zalogować. Ani cofnąć ani przejść dalej. Trzeba było system zresetować i cały proces od nowa. 1
Rekomendowane odpowiedzi