Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, bergercs napisał(a):

Chłop jechał Teslą 3, ten jak zwykle się pyszczy i wrzuca instrukcję z Y. Nawet kilku linijek tekstu nie przeczytasz, bo "świętą Teslę atakują".

Ale to pokazuje, że zamiast stosować normalne rozwiązania, to co model Tesli to inaczej rozwiązują, więc nawet wieloletni użytkownicy mają problem z obsługą. Wincyj ekranów, mniej przycisków...

Kolejne fikołki, z całego artykułu zrozumiałeś tyle, że to wina tesli, a nie wpadło do głowy, że kierowca był idiotą?

Skoro deszcz był tak ulewny że max poziom nie wyrabiał, to ten kierowca zamiast zwolnić i zjechać na pobocze i wtedy ustawiać, w czasie jazdy w tym ulewnym deszczu grzebał w tablecie auta?

Nie słyszałeś nigdy o dostosowaniu prędkości do warunków jazdy?

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Czyli patrzysz na pozycję przy manetce? No jak to tak można odrywać wzrok 😂

A ja zadam Ci inne pytanie. Potrzebujesz wiedzieć na jakim biegu są wycieraczki? Mi to jest nie potrzebne - potrzebuję regulować prędkość do warunków i widzę na szybie jak zbierają. To jest dla mnie wyznacznik !

Ja bym się spodziewał, że te 4 tryby, które Tesla przewidziała były po propstu za słabe i gość próbował na ekranie zwiększyć ustawienia.

To rozwiązanie jest nieintuicyjne - że na ekranie coś możesz pogrzebać i zmienić:

image.thumb.png.140c05e448677b7558ecee6eba635176.png

To instrukcja za starszej Tesli.

I może to ja jestem idiotą ale z tej instrukcji nie wynika co oznacza "I" "II" "III" "IV". Ot, jakieś cyfry rzymskie.

Może miał taką Teslę? :) 

Lepszym rozwiązaniem są manetki, które wszyscy znamy. Dodatkowo co do argumentu od orywania wzroku - nie ma to znaczenia w świetle prawa. Niemieckie prawo zakazuje obsługi urządzenia elektronicznego - gdyby obsługiwał CarPlay i wjechał to byłoby to samo.

EuroNCAP będzie to teraz oceniało i myślę, że producenci będą wracać do tych rozwiązań. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Czyli patrzysz na pozycję przy manetce? No jak to tak można odrywać wzrok 😂

A ja zadam Ci inne pytanie. Potrzebujesz wiedzieć na jakim biegu są wycieraczki? Mi to jest nie potrzebne - potrzebuję regulować prędkość do warunków i widzę na szybie jak zbierają. To jest dla mnie wyznacznik !

Nie. Bo manetka jest za kierownicą. Ale mam coś takiego jak palce i sobie mogę sprawdzić pozycję / czułość bez odrywania wzroku. I wiesz co jest najfajniejsze? Do jakiego auta nie wsiądę, działa to tak samo! Nie muszę czytać instrukcji jak obsługiwać podstawowe funkcje auta! 

Kiedy producenci zaczęli montować panele dotykowe na kierownicy, bardzo szybko przyszła krytyka, że to nie ma nic wspólnego z ergonomią. I część producentów już się wycofała. Ba. Organizacje ds. bezpieczeństwa stwierdziły, że obsługa dotykowa (czy wszystkie informacje jedynie na tablecie) jest niebezpieczna, i prawie wszyscy się z tym zgadzają. Tylko obrońcy Tesli się nie zgadzają. 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja bym się spodziewał, że te 4 tryby, które Tesla przewidziała były po propstu za słabe i gość próbował na ekranie zwiększyć ustawienia.

A ja bym się spodziewał, że zwyczajnie gapił się na ekran, nie zważając na drogę i zjechał na pobocze a że jego wina to przyjął taką linie obrony - sterowanie wycieraczkami. 

Ewentualnie miał wycieraczki w Auto a automatyczne wycieraczki w Tesli bazując na czujniku działają tragicznie. Chciał zmienić pracę na ekranie a nie wiedział, że to samo może zrobić poprzez manetkę/przycisk.

Tak jak napisałem wyżej - całą pracą wycieraczek można sterować przyciskiem na manetce - kierownicy + rolka. 
Wciskasz dwukrotnie i przewijasz w górę zmieniając poszczególne biegi i widzisz jak Ci wycieraczki zbierają.

Nie twierdzę, ze to jest lepsze rozwiązanie bo nie jest. Każdy się przyzwyczaił do zmiany w manetce lub pokrętłem i to jest praktyczniejsze rozwiązanie stosowane przez wszystkich.

Twierdze tylko, że „auto świat” tworzy „fake” iż w Tesli nie można sterować wycieraczkami bo tak napisali w tym materiale co jest bzdurą! 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
17 minut temu, DjXbeat napisał(a):

A ja bym się spodziewał, że zwyczajnie gapił się na ekran, nie zważając na drogę i zjechał na pobocze a że jego wina to przyjął taką linie obrony - sterowanie wycieraczkami. 

Ewentualnie miał wycieraczki w Auto a automatyczne wycieraczki w Tesli bazując na czujniku działają tragicznie. Chciał zmienić pracę na ekranie a nie wiedział, że to samo może zrobić poprzez manetkę/przycisk.

i tu jest chyba clue programu.

Opublikowano
19 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Może tak być, ale to mało prawdopodobne. 

19 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Tak jak napisałem wyżej - całą pracą wycieraczek można sterować przyciskiem na manetce - kierownicy + rolka. 
Wciskasz dwukrotnie i przewijasz w górę zmieniając poszczególne biegi i widzisz jak Ci wycieraczki zbierają.

Nie twierdzę, ze to jest lepsze rozwiązanie bo nie jest. Każdy się przyzwyczaił do zmiany w manetce lub pokrętłem i to jest praktyczniejsze rozwiązanie stosowane przez wszystkich.

Twierdze tylko, że „auto świat” tworzy „fake” iż w Tesli nie można sterować wycieraczkami bo tak napisali w tym materiale co jest bzdurą! 

BBC też tworzy fejki? :) 

https://www.bbc.com/news/technology-53666222

Cytat

The Tesla automatically started its wipers - but manually controlling the speed was done through the large central touchscreen, rather than a lever on the steering wheel.

The driver was punished under the same rules as using a phone while driving.

The Tesla Model 3 automatically adjusts the speed of the wipers depending on how heavy its sensors believe the rain is.

It can be switched on and off from the steering wheel, but adjusting the interval needs to be done on the touchscreen.

In this case, the driver had to navigate software menus and then choose from one of five settings, after touching an icon.

The accident occurred last year. This latest judgement came on 27 March this year, but has only recently come to light after being picked up by a German-language legal blog.

Wygląda na to, że to był jeszcze starszy model, skoro wypadek był w 2019. Odpowiedź jest w instrukcji obsługi:

image.thumb.png.bfafe15779c9e46167de8b12cb246dc6.png

Aż zacytuję:

Cytat

To adjust the continuous wiper settings, touch the windshield wiper icon located in the "Cards" area on the touchscreen (see Touchscreen Overview on page 4). The wiper card displays the current state of the wipers.

Niezależnie od tego czy to faktycznie spowodowało wypadek czy też nie - jest to kretyńskie rozwiązanie. Trochę się z tego wycofali, ale jednak oszczędność ważniejsza niż wsadzenie normalnych manetek ;) 

Sprawa chyba jednak wyjaśniona. W tamtej Tesli sterowanie prędkością wycieraczek było na ekranie. :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Mam dokładnie taką manetkę do sterowania w Tesli Model 3 z 2022r i w modelu 3 na 2019r tak samo to wyglądało. Możliwe, że jakaś aktualizacja to zmieniła bo we wszystkich Teslach sterownie działa tak samo tylko różnica sprowadza się do sterowania poprzez manetkę lub przycisk na kierownicy.

Z tego co widziałem to w materiale Auto Świat wrzucili zdjęcie kierownicy Tesli 3 Highland czyli tej, która ma sterowanie w kierownicy więc sterowanie na bank w tym modelu działało z kierownicy bo to najnowszy model.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

@GordonLameman

Mam dokładnie taką manetkę do sterowania w Tesli Model 3 z 2022r i w modelu 3 na 2019r tak samo to wyglądało. Możliwe, że jakaś aktualizacja to zmieniła bo we wszystkich Teslach sterownie działa tak samo tylko różnica sprowadza się do sterowania poprzez manetkę lub przycisk na kierownicy.

Z tego co widziałem to w materiale Auto Świat wrzucili zdjęcie kierownicy Tesli 3 Highland czyli tej, która ma sterowanie w kierownicy więc sterowanie na bank w tym modelu działało z kierownicy bo to najnowszy model.

Nie ma znaczenia co masz. 

masz wyżej autentyczną instrukcję Tesli z 2018/2019. Manetka w nowym modelu może wyglądać tak samo, a mieć dodatkową funkcję. Nie zmienia to tego, że w tym konkretnym modelu nie było regulacji za pomocą przycisków - trzeba to było robić na ekranie. Nie ma co bronić Tesli.

Sprawa moim zdaniem jest wyjaśniona - widać jak byk, że nie było tego sterowania na manetce.

Nie ma co dalej kruszyć kopii ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Przede wszystkim jest wszystko opisane na elektrowozie, ale zamiast przeczytać kilka linijek, teslowscy woleli dwie strony drzeć ryja. 

1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Kolejne fikołki, z całego artykułu zrozumiałeś tyle, że to wina tesli, a nie wpadło do głowy, że kierowca był idiotą?

Skoro deszcz był tak ulewny że max poziom nie wyrabiał, to ten kierowca zamiast zwolnić i zjechać na pobocze i wtedy ustawiać, w czasie jazdy w tym ulewnym deszczu grzebał w tablecie auta?

Nie słyszałeś nigdy o dostosowaniu prędkości do warunków jazdy?

Zostalo jeszcze kilkanaście dni do końca roku - uda ci się wyskrobać chociaż jeden post, który pokazuje, że jesteś zwyklym trolem? 

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman 

2 lata temu użytkowałem Teslę 3 LR z 2019 i już 2 lata temu było sterowanie z manetki w tych rocznikach. Zapewne jakaś aktualizacja softu to zmieniła jeśli pierwsze wersje tego nie miały. 
Artykuł „Auto Świat” w swoim materiale przestawił najnowszą Teslę 3 Highland twierdząc, że auto nie ma manetki do wycieraczek i sterowanie odbywa się poprzez ekran. 
To jest fake bo sterowanie jest! 

Zobacz podpis zdjęcia ;)

IMG_6274.thumb.png.2946aecc7bc875e33595d8d43c469648.png

Na logikę teraz.

Jedziesz w deszcz i wycieraczki nie zbierają wody. Co robisz ? Zwiększasz ich prędkość tak by szybciej pracowały i zbierały wodę z szyby. Czy potrzebna jest Ci wiedza na jakim biegu pracują?
Przecież na szybie widzisz czy dają sobie radę czy nie. Jak nie to zwiększasz prędkość jeszcze wyżej. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

@GordonLameman 

2 lata temu użytkowałem Teslę 3 LR z 2019 i już 2 lata temu było sterowanie z manetki w tych rocznikach. Zapewne jakaś aktualizacja softu to zmieniła jeśli pierwsze wersje tego nie miały. 
Artykuł „Auto Świat” w swoim materiale przestawił najnowszą Teslę 3 Highland twierdząc, że auto nie ma manetki do wycieraczek i sterowanie odbywa się poprzez ekran. 
To jest fake bo sterowanie jest! 

Zobacz podpis zdjęcia ;)

Ale nie było :) 

Na logikę teraz.

Jedziesz w deszcz i wycieraczki nie zbierają wody. Co robisz ? Zwiększasz ich prędkość tak by szybciej pracowały i zbierały wodę z szyby. Czy potrzebna jest Ci wiedza na jakim biegu pracują?
Przecież na szybie widzisz czy dają sobie radę czy nie. Jak nie to zwiększasz prędkość jeszcze wyżej. 

Ale omawiany gośc żeby zwiększyć prędkośc musiał grzebać na ekranie. :) 

• Upvote 1