Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.autocentrum.pl/publikacje/badania-raporty-i-analizy/utrata-wartosci-chinskich-samochodow-czy-stracisz-fortune-po-3-latach/

i z podsumowania

Wiele z tych opinii wyróżnia się charakterem prewencyjnym. Użytkownicy zakładają zatem wystąpienie potencjalnych problemów jeszcze zanim w ogóle się one pojawią. Jednak siła stereotypów oraz przekonań jest na tyle silna, że nabywcy wciąż w wielu przypadkach pomimo twardych danych wolą dokonać zakupu innego pojazdu niż pochodzące z Chin.

Analiza danych z kilku ostatnich lat wyraźnie pokazuje, że rynek chińskich samochodów rozwija się o wiele szybciej, niż początkowo zakładano. Jednocześnie utrata wartości chińskich samochodów nie jest już rażąco wyższa niż w przypadku konkurencji, choć różnica pod wieloma innymi aspektami, choćby ceny zakupu jest bardzo wyraźna.

Czy warto więc kupić „chińczyka"? Coraz częściej odpowiedź na to pytanie jest pozytywna, jednak pod warunkiem, że dokładnie przeanalizowana zostanie dana oferta i model, a także właściwie dobrana forma finansowania pojazdu.

• Upvote 1
Opublikowano

Kurde jak byłem na wakacjach to co drugi Bolt / Grab to BYD, a strzelam na oko, że połowa samochodów to chinczyki. Cena czyni cuda? Czy jednak się to sprawdza jakoś :D Fakt, że żadnych starszych chińczyków tam nie widziałem zbytnio, jak już jakieś kilkunastoletnie auto się zdarzyło to japończyk, w tym świetny Fortuner :)

Opublikowano (edytowane)

A sprawdziłem sobie temat z ciekawości i już wiem co i jak. 

Cytat

Podsumowanie trendu

W ciągu ostatnich 10 lat udział chińskich marek wzrósł z 1,1% (2016) do 18,2% (2025). BYD w samym tylko 2025 roku niemal podwoił swój udział rynkowy (z 4,7% na 8,9%), stając się trzecią najchętniej kupowaną marką w Tajlandii, wyprzedzając Hondę (Toyota nr 1, Isuzu nr 2). Głównym czynnikiem sukcesu w 2025 roku była dostępność części produkowanych lokalnie, co pozwoliło na agresywną walkę cenową z importerami marek japońskich.

Taki wzrost sprzedaży to przede wszystkim fabryka na miejscu, która nie tylko składa samochody, ale produkuje też części do nich zaczynając od elementów karoserii po elektronikę a na baterii kończąc. Czyli tak jak myślałem, niska cena i dostępność części i zrobił się boom na te samochody. Ciekawe tylko czy za te 10 lat będą widoczne modele kupione teraz :D Tak jak ciągle bardzo widoczne są Toyota czy Isuzu sprzed kilkunastu lat. 

8 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

@LYCONE Ale gdzie byłeś na tych wakacjach? bo to ważne. Ale skoro o BYD mowa to zakładam że w którymś z państw, gdzie w tych samochodach pękały wahacze ;) 

Racja, czytałem o tym. 

Cytat

Problem ,,pękających wahaczy" (Control Arms)

To najpoważniejszy zarzut, który zyskał rozgłos w połowie 2025 roku.

Modele: Głównie BYD Dolphin (w niektórych krajach znany jako Seagull/Dolphin Mini).

Objawy: Użytkownicy zgłaszali pęknięcia lub całkowite złamanie przedniego prawego wahacza po przebiegu około 40 000 - 50 000 km.

Przyczyna: W Tajlandii i Brazylii auta te są masowo wykorzystywane w usługach typu ridesharing. Duże przebiegi w krótkim czasie na drogach o różnej jakości wykazały, że element ten może nie wytrzymywać zmęczeniowo. BYD oficjalnie często zrzuca winę na „czynniki zewnętrzne" (dziury, uderzenia), ale skala zjawiska sugeruje wadę materiałową lub zbyt delikatną konstrukcję.

Niby pod koniec 2025 coś tam poprawili. Podsumowując IMO za wcześnie na zakup chińczyka, trzeba poczekać kilka lat. Złota zasda jest taka, żeby nawet nowego modelu nie brać na pierwszy strzał. Kolega kupił X3 najnowsze i już był w serwisie 2x. Po aktualizacji softu zgasła mu połowa oświetlenia ambiente i tak go wypuścili i czeka na update kolejny :E Kupując samochód najlepsze są ostatnie wypusty modelu lub FL, a co dopiero pchanie się w nowość na danym rynku. 

Edytowane przez LYCONE
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Czego oczekujecie po autach, zaprojektowanych(nieudolnie skopiowanych) na kolanie przez firmy bez doświadczeń często powstałych trzy, cztery lata temu? W europie w momencie debiutu jakiegoś modelu jest już projektowany następca, więc ile czasu zajmują same badania zanim auto trafi do klienta a tu?  Jaki problem będą mieli klienci gdy skończy się gwarancja albo zniknie przedstawiciel? To dopiero będzie jazda. :E

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Dla mnie szokiem jest ta agresja gdy tylko ktoś cokolwiek skrytykuje - nawet właściciel, który ma problemy i zgłasza je do serwisu.

Dla mnie szokiem jest to, że w dobie dzisiejszych fake kont, sztucznej inteligencji ludzie wierzą we wszystko co zobaczą w internecie i dalej rozsiewają rzeczy, które akurat pasują im do swojej własnej narracji nie wiedząc nawet czy są prawdziwe. przykład @bergercs,który jak typowy spamer wrzuca wszystko jak leci bo pasuje to pod jego narracje o „badziewnych chińskich autach”. Ile z tych rzeczy i opisanych problemów jest prawdziwe? On zapewne nie wie ale pasuje pod narracje więc wszystko leci do jednego wora. 

Zarówno wszystkie „ohhhh i ahhh” czyli pozytywne komentarze po zakupie chińczyka jak i awarie, problemy, zgłoszenia należy dzielić przez x2 jak nie x3 lub więcej bo jest wysyp fałszywych informacji i nie dotyczy to tylko problemów ale nawet pozytywnych opinii. 
Jedni robią to by promować auta a drudzy by je negować. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Dla mnie szokiem jest to, że w dobie dzisiejszych fake kont, sztucznej inteligencji ludzie wierzą we wszystko co zobaczą w internecie i dalej rozsiewają rzeczy, które akurat pasują im do swojej własnej narracji nie wiedząc nawet czy są prawdziwe. przykład @bergercs,który jak typowy spamer wrzuca wszystko jak leci bo pasuje to pod jego narracje o „badziewnych chińskich autach”. Ile z tych rzeczy i opisanych problemów jest prawdziwe? On zapewne nie wie ale pasuje pod narracje więc wszystko leci do jednego wora. 

Zarówno wszystkie „ohhhh i ahhh” czyli pozytywne komentarze po zakupie chińczyka jak i awarie, problemy, zgłoszenia należy dzielić przez x2 jak nie x3 lub więcej bo jest wysyp fałszywych informacji i nie dotyczy to tylko problemów ale nawet pozytywnych opinii. 
Jedni robią to by promować auta a drudzy by je negować. 

Czemu ktokolwiek miałby wymyślać problemy? Wrzucać screeny tych problemów? Czy korespondencji z serwisami? 

• Upvote 2
Opublikowano

Napisałem wyraźnie, by nie brać wszystkiego co jest w sieci za prawdziwe bo w dobie dzisiejszego zakłamania w sieci, fake kont, fake newsów, AI bardzo duża część informacji jest zwyczajnie fałszywa.

Zarówno po stronie promowania jak i po stronie krytyki używane są nieprawdziwe informacje. 

Czego pan „badziewiak” nie rozumie? 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, DjXbeat napisał(a):

Napisałem wyraźnie, by nie brać wszystkiego co jest w sieci za prawdziwe bo w dobie dzisiejszego zakłamania w sieci, fake kont, fake newsów, AI bardzo duża część informacji jest zwyczajnie fałszywa.

Zarówno po stronie promowania jak i po stronie krytyki używane są nieprawdziwe informacje. 

Czego pan „badziewiak” nie rozumie? 

A ja zapytałem kto mógłby robić akcje w której byłyby zdjęcia uszkodzeń czy screeny korespondencji. :) 

Nie rozumiem skąd potrzeba obrony chińskich aut. 

Moze zajrzyj na te grupki sam? Wtedy będziesz widział jak te dyskusje wyglądają. Może zobaczysz wtedy, że obrońcy to naprawdę często profile bez zdjęcia i jakiejkolwiek historii :) 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Chińska sztuka marketingu, wielka ta lampa nie? Takie 1,5m na 1,5m....a nie czekaj, 30cm na 30cm. :E

lampa.jpg

https://www.amazon.pl/gp/product/B0D8VWLHDG/ref=ox_sc_saved_image_9?smid=&psc=1

Chromolić, że wielka czy mała ... CRI większe lub równe 92 to na prawdę już fajna jakość światła (ciekawe ile jest w rzeczywistości), bo przeciętne źródła mają tak lekko ponad 80.

Opublikowano
10 minut temu, Kyle napisał(a):

Chromolić, że wielka czy mała ... CRI większe lub równe 92 to na prawdę już fajna jakość światła (ciekawe ile jest w rzeczywistości), bo przeciętne źródła mają tak lekko ponad 80.

Będzie jak z wielkością na zdjęciu.