Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Kyle napisał(a):

Skąd ta bajka, że w prawie każdym Tiggo 4 nie ma ładowania akumulatora?

Skąd ta nieumiejętność czytania ze zrozumieniem? 

Pierwsze zdanie odnosiło się do linku na FB i tego żałosnego terkotania oraz komentarzy, że to tak działa i ma być akcja serwisowa :lol2:

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Skąd ta nieumiejętność czytania ze zrozumieniem? 

Pierwsze zdanie odnosiło się do linku na FB

Link prowadzi do takiej strony:

a15653b09d8cc.png

... no ale widać nie wpadłeś na to, że nie każdy tylko wypożycza auta i to jeszcze tam gdzie Ty :) 

10 minut temu, bergercs napisał(a):

Przeczytałbyś komentarze, to może zrozumiałbyś o czym mowa.

a8a5b7aa3c7f7.png

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

Link prowadzi do takiej strony:

a15653b09d8cc.png

...

Nie wiedziałem, że grupa nie jest publiczna - wystarczyło napisać :)

Dalem link, bo tam jest filmik z terkotajacym czymś i jest to szalenie zabawne w zupełnie nowym aucie :) 

Teraz, Kyle napisał(a):

no ale widać nie wpadłeś na to, że nie każdy tylko wypożycza auta i to jeszcze tam gdzie Ty :) 

To raczej Ty nie wpadłeś na to, że zdanie dotyczy linka.

Ty myślisz, że jak napiszesz coś o wypożyczaniu/najmie auta to to będzie złośliwe? :rotfl2: 

Nie rozśmieszaj mnie :) 

Jak chcesz to sobie wynajmij auto. Może będzie wtedy lepsze niż ten chińczyk :) 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

To raczej Ty nie wpadłeś na to, że zdanie dotyczy linka.

Nie sądziłem, że jesteś tak niechlujny, by nie dawać źródła do tego co pokazujesz, więc domniemywałem że ten link, prowadzi do treści, którą przedstawiłeś na zrzutach. No cóż ... przeceniłem Cię :) 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie sądziłem, że jesteś tak niechlujny, by nie dawać źródła do tego co pokazujesz, więc domniemywałem że ten link, prowadzi do treści, którą przedstawiłeś na zrzutach. No cóż ... przeceniłem Cię :) 

Daje screeny, więc linku nie trzeba. ;) 

cały post jest zbudowany tak, iż jest oczywiste że pierwsze zdanie odnosi się do linku. 

U Ciebie też terkocze? E, nie nie przyznałbyś się nawet jakby ci korba bokiem wyskoczyła po 100km :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

I ja się dopiszę bo to coś grubego, a tyczy się BYD Seal U DMi

Cytat

Jeżdżę BYD Seal AWD i zauważyłem coś, co trochę mnie niepokoi. Czasami podczas hamowania auto wpada na moment w poślizg - nawet na nawierzchniach, na których zupełnie bym się tego nie spodziewał (sucha droga).

Przykładowo dziś przy hamowaniu z ok. 60 km/h poczułem krótki uślizg jednego koła, szarpnięcie kierownicą i na chwilę zapaliła się kontrolka (prawdopodobnie ABS albo ESP). Po sekundzie wszystko wróciło do normy, ale było to dość dziwne. Nie doświadczyłem nigdy czegoś podobnego w innych samochodach, którymi jeździłem.

i najważniejszy w sumie komentarz w tej sprawie:

Cytat

Andrzej Śliwa

Było o tym mówione już dawno temu, choćby tutaj: https://antyweb.pl/byd-seal-u-dm-i-toyota-rav4-plug-in...

cytat:

Problemem przede wszystkim jest to, że elektroniczne systemy bezpieczeństwa nie reagują odpowiednio wcześnie (a przy takim zawieszeniu powinny) i pozwalają na „ucieczkę” tylnej osi w momencie gdy brakuje przyczepności.

Tyczy się to sytuacji gdy np. musimy awaryjnie hamować w zakręcie lub klasyczne zatrzymanie awaryjne z ominięciem przeszkody. Dobrze zestrojone auto powinno jechać tak jak wskazuje kierownica. W BYD Seal U DM-i najpierw pojawia się uślizg przedniej osi (tak jakby spóźniony nieco ABS), który wprowadza podsterowność, a później zaczyna nieco uciekać tył i jest to moment w którym wkracza ESC do akcji – za późno. W ogóle stabilność podczas hamowania pozostawia trochę do życzenia, co można zobaczyć m.in. na tym filmie:

ABS działa z opóźnieniem, w 2026 roku. Toż to jakiś dramat jest

• Haha 2
Opublikowano

Fater był dzisiaj służbowym MG ZS na serwisie, pytał się przy okazji o zrywający Android Auto po kablu. Sprawdzał różnorakie kable, na każdym to samo, zrywa często w losowych momentach. Okazało się, że serwis wie o problemie, wiecie co polecili? Zakup bezprzewodowego adaptera na ali xD

Właśnie szukam czegoś :E

• Haha 3
Opublikowano

https://www.autocentrum.pl/publikacje/eksploatacja-auta/samochody-z-chin-na-rynku-wtornym-pierwsze-doswiadczenia-polskich-wlascicieli/

Podsumowując, chińskie samochody są trapione póki co przez problemy wieku dziecięcego związane głównie z elektroniką. Wśród nich można jednak znaleźć mniej i bardziej problematyczne modele. Do pierwszej grupy należą m.in. MG HS oraz ZS II, a także BAIC Beijing 5, który wysuwa się na prowadzenie spośród analizowanyh modeli pod kątem niezawodności. Z kolei najsłabiej wypadają I generacja MG ZS oraz Omoda 5, w przypadku której liczba drobnych i poważnych usterek jest zaskakująco spora i nie pomaga w tym nawet fakt, że samochody objęte są jeszcze gwarancją. Są to auta, które wymagają jeszcze dopracowania, zwłaszcza Omoda 5, co potwierdzają opinie użytkowników. Za jakieś 2-3 lata dopiero otrzymamy pełniejszy obraz rynku wtórnego chińskich samochodów, który teraz raczkuje, jednak już widać, że pewne modele mogą być godne polecenia, a inne niekoniecznie.

Opublikowano

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-jaecoo-7-wzywane-do-serwisow-pierwsza-akcja-przywolawcza-mar,nId,22616974

Przyczyną wezwania właścicieli do serwisów nie jest usterka mechaniczna czy błąd w oprogramowaniu, lecz kwestia czysto montażowa. Chodzi o klips zabezpieczający wiązkę elektryczną sterownika silnika (ECU). Jak wynika z oficjalnych komunikatów, element ten mógł zostać zamocowany nieprawidłowo, co grozi przerwaniem ciągłości pracy układu napędowego.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

https://www.autocentrum.pl/publikacje/eksploatacja-auta/samochody-z-chin-na-rynku-wtornym-pierwsze-doswiadczenia-polskich-wlascicieli/

Podsumowując, chińskie samochody są trapione póki co przez problemy wieku dziecięcego związane głównie z elektroniką. Wśród nich można jednak znaleźć mniej i bardziej problematyczne modele. Do pierwszej grupy należą m.in. MG HS oraz ZS II, a także BAIC Beijing 5, który wysuwa się na prowadzenie spośród analizowanyh modeli pod kątem niezawodności. Z kolei najsłabiej wypadają I generacja MG ZS oraz Omoda 5, w przypadku której liczba drobnych i poważnych usterek jest zaskakująco spora i nie pomaga w tym nawet fakt, że samochody objęte są jeszcze gwarancją. Są to auta, które wymagają jeszcze dopracowania, zwłaszcza Omoda 5, co potwierdzają opinie użytkowników. Za jakieś 2-3 lata dopiero otrzymamy pełniejszy obraz rynku wtórnego chińskich samochodów, który teraz raczkuje, jednak już widać, że pewne modele mogą być godne polecenia, a inne niekoniecznie.

Od 8,55, wypowiedź szefa jednej z chińskich firm:

Cytat

Mimo ogromnego skoku technologicznego który zrobiły chińskie firmy w ostatnich latach, to nadal jest przepaść pomiędzy tym co produkują a tym co robią doświadczone europejskie, amerykańskie, japońskie firmy. Przepaść wynikająca z braku wieloletniego doświadczenia. Jest to coś trudnego do nadrobienia. Wskazał też, że chińskie marki mają problem z braniem odpowiedzialności za swoje błędy i zauważył że chińska ekspansja oparta jest głównie na niskich cenach.

Tak jak już nie raz pisałem, nic nie zastąpi wieloletniego doświadczenia. Auto to nie klocki lego które sobie można skopiować.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
43 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

tylko to co piszesz, niewiele ma wspolnego z rzeczywistoscia, tak w kwestii wieloletniego doswiadczenia, jak i "kopiowania". oklepane i dawno juz niektualne stereotypy

Tylko to co piszesz to twoje fantazje nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Wypowiedź szefa chińskiej firmy a ten dalej swoje, no ty wiesz lepiej:rotfl2:

Opublikowano

Przypomniało mi się jeszcze, jak bardzo chinole kopiują logo lepszych od siebie producentów:

1. BYD:

image.thumb.png.2cc7185109e851bcff2964cd1cfa7894.png

Podobieństwa do BMW? Wcale :E 

2. Chery 

image.thumb.png.1701f4cdb0b700bfc577d573f8918239.png

3. Changhan i logo wcale nie podobne do Toyoty:

image.thumb.png.bad3749e8137743209ecf8ede684dd37.png

Po krótkim okresie oryginalności postanowili ukraśc logo Acury:
image.png.b5331afb6c116521bb716c604ebd5ff6.png

4. Emgrand, czyli marka Geely:

image.png.9de714a49b4d30f42876786a31ec74b3.png

5. Kolejna marka Chery, czyli "riich":

image.png.8a70415bce79e4d80c548549366f1c6e.png

6. Kolejna marka Chery:
image.png.c0ff9eb1a56a860ec719ec2ea31a2d40.png

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Szkoda że jakości nie kopiują... 

rownie dobrze mozna napisac -  i bardzo dobrze jezeli chodzi o niektore zachodnie modele. to nie jest takie proste. polecam wywiad z CEO Forda. 

dla zachodu to byl i jest szok.  nie wszystkie produkty chinskie sa slabej jakosci, ale kazdy tak je kojarzy z wiadomych wzgledow. 

i trudno pisac o kopiowaniu w odniesieniu do "wlasnosci intelektualnej" jak i w przypadku wdrazania gotowych rozwiazan z chin vide VW/BMW. 

• Upvote 1