Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Pewnie jesteś pierwszy który wyklikał  taką konfigurację :E 

Ja też wyklikiwałem :E Ale generalnie na dzień dobry jest upust 28 tys jak do produkcji ma iść, a jak coś z placu się bierze to Opel daje upust 50-60 tys. Info z pierwszej ręki (lubię sobie konfigurować różne samochody i wysyłać zapytania, taki mój fetysz :balon:). Grandlandy z silnikiem 1.2 na full opcji są za 145 tys. Szczerze to nie rozumiem, że skoro wiadomo, że są upusty to czemu nie obniżą cen na stałe? Wyglądałoby to znacznie lepiej. A tak to ktoś w konfiguratorze klika opcje i wyskakuje prawie 230 tys za Grandlanda :E 

Wracając do tematu chińczyków to w piątek obmacywałem jajco 8 super hybrid. Spoko wóz. Dotykałem, macałem. Tam jest skóra Nappa? Jedynie przeraziło mnie DMC tego samochodu - prawie 2.9 tony :E Z przyczepką kempingową musiałbym już mieć B96 albo B+E.

Edytowane przez trepek
Opublikowano
Godzinę temu, bbandi napisał(a):

Dlatego przy obecnej globalizacji nie widzę za bardzo sensu zwracać uwagi na znaczek tzn czasem trzeba ale nie aż tak jak kiedyś, kiedyś miałeś made in Japan, made in Germany i tam były  produkowane przynajmniej kluczowe podzespoły jak silnik itd i to wyznaczało jakość, dziś produkują gdzie taniej, setki poddostawców różnych części więc zostaje tylko sprawdzanie for i doświadczeń innych co jest dobre a co nie.

Volvo jest chinskie już wiele lat a kumpel ostatnio zdziwiony "cooo to Volvo jest chińskie" 

Nie do końca jest to prawda bo Volvo produkuje w Szwecji, Belgii, USA i Chinach 

Do tego zachowało główne centrum projektowe, administracja i zarządzanie marką.

• Upvote 2
Opublikowano
38 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

pod kontrola chin. jezeli geely ma ok 80% udzialow w volvo, nie ma takiej mozliwosci, aby nie mieli wplywu na ich strategie/R&D/logistyke/zasoby i zarzadzanie.  m.in. dlatego juz w 2015 powstalo Volvo Shanghai R&D Hub. przeplyw "know-how" jest tutaj obustronny. kontrolowana "autonomia" volvo, to strategia globalizacyjna geely. nie badzmy, az tak naiwni...

Będą produkować w Europie. Użyją fabryk Volvo

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Słyszałem o opusczajacych się szybach w Audi, otwierających się drzwiach w Superbie IV, ale to jest grube kombo. Oby to był tylko pojedynczy przypadek :( 

Wiesz co mi się dzisiaj śniło? Że otwarły mi się w zimie częściowo szyby w aucie i miałem na siedzeniach śnieg. Także weź Gordon już przestań dobra? :kwasny:

;)

ps. tak serio, to mi się to na prawdę śniło, natomiast taka awaria zdarzała się już w autach nie tylko "chińskich":

OPEL:

https://astra5klub.pl/karoseria-elektryka-nadwozia-f10/samoczynne-otwarcie-szyby-gdy-samochod-byl-zamknie-t2534.html

Cytat

Zostawiłem zamknięty samochód (Astra 1.4 150KM AT 2018r Enjoy HB) na noc na ulicy. Przychodzę rano - prawa tylnia szyba otwarta na maxa, reszta zamknięta, wszystkie drzwi w samochodzie zamknięte.

SKODA:

https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=4381

Cytat

autor: grzegorz1111 » 17 lut 2014, o 12:13

Witam, uprzejmie proszę o informacje ewentualnie o pomoc. Otóż jestem właścicielem samochodu Skoda Superb II z 11.2009 i od jakiegoś czasu pojawił się problem w postaci samoczynnie otwieranych szyb w samochodzie. A mianowicie samochód jest zamykany na noc z kluczyka łącznie ze składanymi lusterkami i nad ranem wszystkie szyby są otwarte - początkowo były otwarte do 2/3 wysokości a teraz zauważyłem że są całkowicie otwarte ( samochód jest też otwarty) . Samochód jest serwisowany w serwisie Skody i był diagnozowany w tym temacie również w serwisie Skody ( podłączany pod komputer – brak błędów, wgrywane od nowa sterowniki ) i nic to nie daje. Jaka może być przyczyna tego typu działania pojazdu. Co można sprawdzić? Proszę o informacje.

- także jest oczywiście niepokojące, że takie awarie są możliwe w każdym aucie z elektrycznie otwieranymi szybami - oby nas to nie spotkało.

... a nie, wróć ... jednak przy szybach na korbkę, też potrafią się w niektórych modelach same otwierać (np. od wstrząsów):

https://forum.daciaklub.pl/viewtopic.php?p=1620680

Opublikowano

Wy, broniący aut z temu bardzo czegoś nie rozumiecie. Owszem, takie dziwne awarie jak ta z szybami zdarzyła się w Astrze K i pewnie wielu innych autach, ale przy wolumenie produkcji tych samochodów - Astra K to jakieś ćwierć miliona aut, są to ultrajednostkowe przypadki, ‰ z ‰ całej sprzedaży, gdzie podobne dziwne awarie przy wolumenie produkcji chińskich aut trafiających na rynek europejski zrobi się już jakimś %. Tych aut jest zwyczajnie mało a awarii dużo.

Opublikowano
9 minut temu, Kyle napisał(a):

Wiesz co mi się dzisiaj śniło? Że otwarły mi się w zimie częściowo szyby w aucie i miałem na siedzeniach śnieg. Także weź Gordon już przestań dobra? :kwasny:

;)

ps. tak serio, to mi się to na prawdę śniło, natomiast taka awaria zdarzała się już w autach nie tylko "chińskich":

OPEL:

https://astra5klub.pl/karoseria-elektryka-nadwozia-f10/samoczynne-otwarcie-szyby-gdy-samochod-byl-zamknie-t2534.html

SKODA:

https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=4381

- także jest oczywiście niepokojące, że takie awarie są możliwe w każdym aucie z elektrycznie otwieranymi szybami - oby nas to nie spotkało.

... a nie, wróć ... jednak przy szybach na korbkę, też potrafią się w niektórych modelach same otwierać (np. od wstrząsów):

https://forum.daciaklub.pl/viewtopic.php?p=1620680

Czemu nie można wrzucić tutaj jakiegoś materiału bez odzewu w postaci próby udowodnienia, że to “normalne”?

Ponadto chciałbym zwrócić na niebywałe kombo jakie się tam wydarzyło. 

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20260823_141936_Facebook.thumb.jpg.587c73941f2a555c6fcc53513d41b073.jpgScreenshot_20260823_142051_Facebook.thumb.jpg.18e8d62cc68f405bdc59e6edbab3531a.jpgScreenshot_20260823_142128_Facebook.thumb.jpg.91153335e962be28c4ac1d9c1ec38d3d.jpgScreenshot_20260823_142230_Facebook.thumb.jpg.28cb8f92e60a49b13fecba9f17f7c4aa.jpg

19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu nie można wrzucić tutaj jakiegoś materiału bez odzewu w postaci próby udowodnienia, że to “normalne”?

Ponadto chciałbym zwrócić na niebywałe kombo jakie się tam wydarzyło. 

Bo to normalne?

Kombo  o którymś ktoś napisał, zero zdjęć filmików nic, równie dobrze ty mogłeś napisać tego posta po to żeby tu wrzucić.

Wrzucałeś już posty trolli którzy zaraz zostają wyjasnieni, więc takie celowe postępowanie jest wielce prawdopodobne

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Dokładnie, chiński to jest tylko właściciel i dostawca technologii dla elektryków, tu mogę się mylić.

Przed 2010 volvo należało do forda, pewno było amerykańskie.:E

https://forsal.pl/artykuly/409535,chinska-firma-geely-kupila-marke-volvo-za-18-mld-dolarow.html

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

Nikt nie twierdzi, że samo otwierające się szyby w aucie, to coś normalnego, tylko, że Chińczyki nie mają monopolu na tego typu awarie/wady.

Opublikowano
7 minut temu, Kyle napisał(a):

Nikt nie twierdzi, że samo otwierające się szyby w aucie, to coś normalnego, tylko, że Chińczyki nie mają monopolu na tego typu awarie/wady.

A czy ktoś temu przeczy? Nie. Ale jest dedykowany wątek dla chińskich aut, a dla mnie te informacje są ciekawe i się nimi dzielę. 
Ilość tych wad jest spora biorąc pod uwagę wolumen aut, bo jest ich dość mało, a głosów o wadach sporo. Wasze próby zakrzyczenia są dość żenujące. 

Nik tak nie robi. Wczoraj było info o wadzie Santa Fe. I co? I nikt nie wpadł rozdzierając szaty i krzycząc: “AUDI MA TAK SAMO”. Czego nie rozumiesz? 

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Ten pan Gonera z postu Gordona to często ma jakieś kosmiczne kombi

Screenshot_20260823_151602_Facebook.thumb.jpg.353ad52ccf1e4c432fdbde01cf3c4d0d.jpg

No, totalnie. W przypadku chińskich aut każdy post o wadzie to fejki! :) 

Opublikowano (edytowane)

Każdy może nie, bo jak ludzie chwalą to się śmiejesz , ale jak rzekomy posiadacz nie pochwalił się nawet zdjęciem auta, a pisze niestworzone historie to daje do myślenia.

Dobrze ze to nie temat o płaskiej ziemi, wklejał byś z fejsa screeny jako prawdę objawioną

:cool:

Opublikowano
44 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A czy ktoś temu przeczy? Nie. Ale jest dedykowany wątek dla chińskich aut, a dla mnie te informacje są ciekawe i się nimi dzielę. 
Ilość tych wad jest spora biorąc pod uwagę wolumen aut, bo jest ich dość mało, a głosów o wadach sporo. Wasze próby zakrzyczenia są dość żenujące. 

Z jakiego powodu odbierasz to jako "próba zakrzyczenia"? Po prostu dla obrazu ogólnego, by było wiadomo że takie WADY pojawiają/pojawiały się w autach nie chińskich, warto o tym wspomnieć. Można by teraz dyskutować jaki % samochodów chińskich ma taki problem, a jaki japońskich czy niemieckich, ale tutaj twardych danych raczej nie mamy.

Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

Z jakiego powodu odbierasz to jako "próba zakrzyczenia"? Po prostu dla obrazu ogólnego, by było wiadomo że takie WADY pojawiają/pojawiały się w autach nie chińskich, warto o tym wspomnieć. Można by teraz dyskutować jaki % samochodów chińskich ma taki problem, a jaki japońskich czy niemieckich, ale tutaj twardych danych raczej nie mamy.

Bo nikt tak nie robi. Nikt nie próbuje w ten sposób (whataboutismem) zwalczać informacji o wadach innych marek. Dosłownie: NIKT. 

Tylko kółko chińskiej adoracji, które usilnie zwalcza wszystko co negatywne. Nawet niektórzy próbują wskazywać, że jak ktoś ma Omode to nie może pisać o wadach bo to fejki :lol2: 

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nik tak nie robi. Wczoraj było info o wadzie Santa Fe. I co? I nikt nie wpadł rozdzierając szaty i krzycząc: “AUDI MA TAK SAMO”. Czego nie rozumiesz? 

Chodzi o proporcje - ktoś, nierzadko absurdalnie na chińskie auta najeżdża, to można się spodziewać symetrycznej reakcji, dla zachowania równowagi (przykład to bezczelne anty-chińskie TROLLE na facebook - gdyby nie anty-chińskie TROLLLE, to na tych facebookach nie byłoby tak agresywnych REAKCJI, że tam już niektórzy nawet prawdziwe raporty wad traktują jak trolling ... bo zwykle to był trolling).

Tak było z tymi liniami w tylnej szybie na tym forum, jaki to Chińczycy zrobili pasztet, że część linii to anteny, a później okazuje się, że takie rzeczy były też w BMW, OPEL, SKODA, TESLA - oczywiście wówczas była próba zakrzyczenia (:red:) tego faktu, przez anty-chińczyków, że "bo to była stara astra, a w ogóle to było dawno i nieprawda".

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Bo nikt tak nie robi. Nikt nie próbuje w ten sposób (whataboutismem) zwalczać informacji o wadach innych marek.

Za to próbuje za wszelką cenę rzucić kałem w "chińczyka" :) 

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Tylko kółko chińskiej adoracji, które usilnie zwalcza wszystko co negatywne.

Nie zapominaj o kółku anty-chińskiej adoracji (sekty?), która zwalcza wszystko co pozytywne. :) 

• Haha 1
Opublikowano

Ilość tych wad jest spora biorąc pod uwagę wolumen aut, bo jest ich dość mało, a głosów o wadach sporo.

Już mówiłem, ale powtórzę się po raz kolejny. Tkwisz w błędzie poznawczym skupiając się tylko na chińczykach.

Wejdź na grupy motoryzacyjne dowolnych innych marek i porównaj zawartość. To zobaczysz, że tutaj chińczyki się nie wyróżniają.

Ja doznałem szoku śledząc swego czasu grupy Formentora i ogółem Cupry czytając jakie cyrki mają z nimi właściciele.

Jeśli chińczyki są faktycznie takie złe masowo, to sprawa jest nad wyraz prosta. Po fascynacji, sprzedaż będzie spadać, bo poczta pantoflowa jest najlepszym marketingowcem. Ludzie będą tracić zainteresowanie takimi autami jeśli 'wujek/sąsiad/kolega' będzie ciągle mówić o problemach w swoim chińczyku.

Jak na razie trend się utrzymuje, a nie odwraca. Z liczbami się nie dyskutuje. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Już mówiłem, ale powtórzę się po raz kolejny. Tkwisz w błędzie poznawczym skupiając się tylko na chińczykach.

Wejdź na grupy motoryzacyjne dowolnych innych marek i porównaj zawartość. To zobaczysz, że tutaj chińczyki się nie wyróżniają.

Ja doznałem szoku śledząc swego czasu grupy Formentora i ogółem Cupry czytając jakie cyrki mają z nimi właściciele.

śledzę grupy Nissana. Ilość wad znikoma, chociaż jak się pojawia dotyczą napędu epower więc istotnej sprawy. Ale takich dziwnych usterek raczej nie ma. Innych grup za bardzo nie oglądam - kiedyś jak byłem zainteresowany to patrzyelm na superba IV. I to ile było was było powodem dla którego superba nie wziąłem ;) 

5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Jeśli chińczyki są faktycznie takie złe masowo, to sprawa jest nad wyraz prosta. Po fascynacji, sprzedaż będzie spadać, bo poczta pantoflowa jest najlepszym marketingowcem. Ludzie będą tracić zainteresowanie takimi autami jeśli 'wujek/sąsiad/kolega' będzie ciągle mówić o problemach w swoim chińczyku.

Jak na razie trend się utrzymuje, a nie odwraca. Z liczbami się nie dyskutuje. 

Bo może nie ma jeszcze punktu przełamania - szczególnie skoro dzieje się to co widać było na FB - każda negatywna informacja jest zwalczana. Kazdy kto coś negatywnego napisze podejrzewamy o bycie niemieckim pachołkiem i pisanie fejków etc. 

Spodziewam się, że jak się zaczną sypać to będzie wielkie narodowe zdziwienie :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
15 minut temu, MaxaM napisał(a):

Nie, to Ty tkwisz ciągle w tym samym błędzie.  Ilość chińczyków u nas na rynku na tle europejskich marek to plankton, kolejny raz to powtarzam ale nadal nie dociera.

Cytat

Wejdź na grupy motoryzacyjne dowolnych innych marek

Gdzie połowa komentujących to farmy wyhodowanych trolli.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Cappucino napisał(a):

Gdzie połowa komentujących to farmy wyhodowanych trolli.

Tzn. Że te narzekania na chińczyki to analogicznie?

18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Może zacznij czytać ze zrozumieniem :) 

Z fejsbuka mam czytać,  fejki?

Na fejsie ktoś napisze coś: prawda objawiona 

Nisann ogłasza akcje serwisowe na pół miliona aut, potem inna usterka 390000aut , następna 26000 aut, nie czytasz ze zrozumieniem.

Wiadomo #nissan=/=nissan

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Wiadomo #nissan=/=nissan

Bo go nie obchodzi, że komuś Nissan się stopił i będzie dopiero przejmować, jak się jego stopi.

Ale Jajka się topią na podstawie jednego zdjęcia, więc trzeba o tym przypominać i śmiać się z tego wielokrotnie.

Czego nie zrozumiałeś? :E

1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Nie, to Ty tkwisz ciągle w tym samym błędzie.  Ilość chińczyków u nas na rynku na tle europejskich marek to plankton, kolejny raz to powtarzam ale nadal nie dociera.

Kolejny błąd poznawczy. Chińczyki są gorącym tematem, więc o nich się pisze i dyskutuje.

Pomińmy komentarze i dyskusje stricte 'awaryjne'. Znajdziesz ogrom komentarzy 'o niczym'. 

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to takich komentarzy 'o niczym' powinno być 10x więcej w przypadku VW, a tak nie jest.

Próbujesz usilnie kłócić się z liczbami. Nikt rozwalających się aut nie będzie kupować, a jednak ludzie (a teraz też i firmy) kupują? Szaleni? Magia? ;)

Zwróć też uwagę, że jeśli mówimy o grupach FB, to tam głównie toczą się dyskusje posiadaczy świeżo zakupionych aut.

Obecnie 15.5% nowych aut jest chińskich. To nie jest plankton.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2