Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, huudyy napisał(a):

zwyczajnie zarypałeś z zachodu.

Te zarypanie jest od firm, które razem produkują auta? Te firmy co wyprzedają udziały dla Chin? :E

11 minut temu, huudyy napisał(a):

to robi różnicę, jeśli nie musisz poświecać kasy na R&D, bo R&D zwyczajnie zarypałeś z zachodu.

Nie robi różnicy, bo ciągle zapominasz o cłach.

Pomyśl trochę jak rosły ceny zachodnich aut ostatnimi latami i zarazem spadała jakość wykonania, oszczędności na każdym kroku. 

To jest temat rzeka i był poruszany wielokrotnie. My teraz płacimy za niekompetencje marek zachodnich, które osiadły na laurach.

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MaxaM napisał(a):

Te zarypanie jest od firm, które razem produkują auta? Te firmy co wyprzedają udziały dla Chin? :E

Aktualnie współpracują, wcześniej Chiny REGULARNIE okradały firmy Europejskie

https://cyberdefence24.pl/cyberbezpieczenstwo/chiny-wykradly-niejawne-dokumenty-volkswagena

czy Amerykańskie

https://www.asiafinancial.com/tesla-sues-china-chip-designer-for-stealing-tech-secrets

8 minut temu, MaxaM napisał(a):

My teraz płacimy za niekompetencje marek zachodnich, które osiadły na laurach.

Ale ja to dosłownie napisałem parę postów wcześniej :E

58 minut temu, huudyy napisał(a):

Pekin wie co robi promując rozwój elektromobilności by zapewnić dominację na rynkach, w przeciwieństwie do Niemiec, które na spółkę z Unią zaorały lokalną motoryzację.

Myślę, ze jesteśmy na tej samej stronie? Nie twierdzę, że sam dumping cenowy zaorał nam rynek automotive, był tylko jednym z elementów całej układanki.

Edytowane przez huudyy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak,  tak, tylko chinskie się palą, fajny macie ten świat,  europejskie, amerykańskie, japońskie się nie psują,  nie rdzewieją, po dzwonach z autobusem to autobusy idą do kasacji, zazdroszczę :uklony:

Europejskie się psują, japońskie rdzewieją, amerykańskie mają słabą jakość wykonania. Za to chińskie posiadają to wszystko w pakiecie i do tego się palą :cool:

Edytowane przez Seyren
  • Like 1
  • Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak,  tak, tylko chinskie się palą, fajny macie ten świat, 

My? A wy to kto? 

2 godziny temu, Seyren napisał(a):

Europejskie się psują, japońskie rdzewieją, amerykańskie mają słabą jakość wykonania. Za to chińskie posiadają to wszystko w pakiecie i do tego się palą :cool:

W punkt. Dodaj jeszcze, że kradzione.:E

Opublikowano (edytowane)

4 godziny temu, Seyren napisał(a):

Też masz ciekawy świat, europejskie nie rdzewieją,  japońskie się nie psują, jedne i drugie są super wykonane, za to amerykańskie są słabe jakościowo, ale za to ani nie rdzewieją ani się nie psują 

Brawo.

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

dziwnym trafem w programach TV dotyczących , awarii, napraw itd itp zawsze uczestniczą auta niemieckie ;)

wiem że jest ich b. dużo, ale ...

Edytowane przez IceMan
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A widziałeś ten test? podpowiem toyota, volvo, chery ,mg , test łosia na suchym przy 75, pozostałe max 70 , w tym Skoda Mazda, nissan. Baic nie przeszedł 70 , ale zaznaczają że na zimowych oponach, test łosia na mokrym, wyróżniamy się toyota I byd, słabo honszi, mg, kapkę lepiej mazda I skoda

Hamowanie przed przeszkodą,  nissan wykrywa ,nie hamuje,chinczyk hamuje potem odpuszcza i też uderza 

W nissanie  i chinczyku mogli zamiast piszczykòw , dać komunikat , uwaga zaraz będzie dzwon %-)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kierowca głupi, nie ważne czym by jechał, auto może kupić każde, na myślenie go nie stać 

Najlepsze że tir pojechał, albo go miał w 4 literach I odjechał rycząc ze śmiechu, albo nawet nie wyczuł.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Podobno w tym teście AutoŚwiat, użyto całkowicie różnych opon, do różnych aut (niektóre zimowe, różnych firm itp.) - jeśli to prawda, to cały ten test nadaje się na śmietnik, a szkoda, bo Tiggo 8 z napędem tylko na przód dobrze w nim wypadło (lepiej niż Nissan X-Trail z napędem na 4 koła).

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Zimówki były na pewno na baic, zresztą po testach widać jaka jest rotacja w pozycji aut w zależności czy na mokrym czy na suchym, auta które tracą na suchym na mokrym lepiej sobie radzą I na odwrót.

Zobacz mg na suchym w czołówce,  na mokrym na końcu.

Alu już przy teście 2025 pokazywałem że te oponki co daje mg wypadają w testach na suchym ponad przeciętnie, a na mokrym słabo.

Nie wiem co daje skoda I mazda, bo na suchym przeciętnie przechodziły test łosia, a na mokrym słabiutko 

Znowu baic na zimówkach na suchym słabiutko, na mokrym lepiej.

Za to nissan z tym brakiem reakcji na przeszkodę, Ziobro zaskoczenia, a gordon śmiał się jak mu pokazywałem filmiki gdzie właśnie w takich testach xtrail szedł w przeszkodę jak dzik w żołędzie 

Tego od lat nie poprawili

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli faktycznie różne opony, to bzdura a nie test. Ja wiem że wyjeżdżają na różnych, ale wtedy to nie wiadomo czy wina auta, czy opon. 

Może poza testem łosia, chociaż jak dali miękkie balony to też nie będzie rzetelnie.

• Upvote 1