Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

A nie ma teraz kamer i w przypadku kontroli jest lipa? 

nie wiem w sumie :D 

dawno nie byłem na SKP z jakimiś "fuchami". 

PS. Chociaż byłem, jak wymieniałem żarniki to byłem ustawić światła to gość po prostu do łapy wziął 20zł i nigdzie nie wpisywał :P 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)

@GordonLamemannie ma wymogu kamer, więc większość stacji ich nie ma...żaden właściciel nie strzeli sobie w stopę montując je bez przymusu/potrzeby :E 

1 minutę temu, Gret napisał(a):

PS. Chociaż byłem, jak wymieniałem żarniki to byłem ustawić światła to gość po prostu do łapy wziął 20zł i nigdzie nie wpisywał :P 

Najlepsze z lampami jest to, że wedle przepisów nam na przeglądzie ich nie wolno ustawiać, mamy dać negata, poza przeglądem też nie wolno :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gret napisał(a):

wziął 20zł i nigdzie nie wpisywał :P 

Przecież oni tak biorą poza "przeglądem właściwym,, ja raz chciałem spod auta obejrzeć na SKP i gość mi dał wjechać na kanał za dwie dyszki, jeszcze zawieszenie na szarpakach sprawdził.

Opublikowano (edytowane)

@bbandi

Nie wiem czy to lokalne zwyczaje ale w Kielcach to na większości skp przed przeglądem można podskoczyć, sprawdzić co do zrobienia i albo się płaci co łaska albo wcale. Jak coś stuka czy puka tez można na ścieżkę zdrowia wjechać.

Ja zawsze jeździłem kilka tyg przed przeglądem na weryfikację. Albo flaszka albo 20-30zl albo "bezpiecznej drogi" :)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Porównanie elastyczności MG ZS 1.5 VTi ze StepWay 1.0 Tce

25982039_1.jpg

Opublikowano
45 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Skąd ten test? Chciałbym może do taczki swojej porównać 

Z grillowania ZS na pepper :E są inne ciekawe historie o chińczykach, jak np. specyficzne składanie się konstrukcji przy dzwonie ;)

Nie mogę znaleźć źródłowego komentarza, za dużo ich już jest 

https://www.pepper.pl/promocje/samochod-mg-zs-15-vti-tech-exclusive-dwa-przeglady-gratis-karta-paliwowa-na-10000-km-o-wartosci-4147-zl-gwarancja-7-lat-1176228#comments

Opublikowano
17 godzin temu, Kyle napisał(a):

Zgadza się. Więc jak to statystycznie procentowo wygląda, taka OMODA vs Skoda?

Wróć z tym pytaniem za 10 lat. Jak można cokolwiek mówić o awaryjności o autach które dopiero weszły na rynek a sprzedaż jest na znikomym poziomie względem wspomnianej skody???

17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Nie wiem, ale nie słyszałem o żadnym przypadku Octavii czy Superba, które ściągałyby w prawo i których serwis nie umiałby naprawić. A byłem do neidawna na wszystkich grupkach OCtavii i Superba. 

Balkan w swoich publikacjach nie raz zwracał uwagę, że chińskie auta prowadza się niepewnie przy wyższych prędkościach.  Tego łysy  czy inny pajac z jutuba nie powie, tak samo jak potrafili przemilczeć absurdalne spalanie czy fatalna obsługę multimediów.

• Upvote 2
Opublikowano
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

O tym ściąganiu Omody 9 w prawo to sporo się w sumie pisze. 

Jeździć, obserwować, nabijać się z europejskiego premium! :lol2: 

Europejskie nie-premium po 15 latach lepiej hamuje... 

22 minuty temu, Gret napisał(a):

Ale 14% to chyba tam grubo jest cos nie tak, ciekawe jak to na drodze hamowało. Pewnie jak przeladowany Żuk.

Dopóki nie ma sytuacji awaryjnej to zapewne nie czuć problemu. A że tymi autami się szybko nie jeździ bo słabo się prowadzą to problem widać dopiero jak już jest za późno :E 

• Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

na daciowych forach jest już trochę takich tematów i co ciekawe dotyczy to wersji z silniczkiem 1.0

Nie wspominając jak europejskie marki potraktowały swoich klientów z silniczkiem puretech, a niemieckie auta dla ludu miały też wtopy 

Mercedes za milion, którego się nie da naprawić to wtopa większa od chińczyka za 5x mniej, ich też nie sprzedają w tysiącach egzemplarzy, sam fakt, że dla prestiżu marki mogliby się bardziej postarać.

No tak, bo ty wiesz, że te chińskie nie zaczną padać za jakiś czas, jak zwykle krótkowzroczne spojrzenie, brawo ty.

Cytat

Mercedes za milion, którego się nie da naprawić to wtopa większa od chińczyka za 5x mniej, ich też nie sprzedają w tysiącach egzemplarzy, sam fakt, że dla prestiżu marki mogliby się bardziej postarać.

Kolejny który wywleka jakiś pojedyńczy cyrk sprzed lat. Na to, że łomodzie wyrwało zawias na banalnej wysepce to już zaćma chyba się rzuciła na oczka.

• Upvote 2
Opublikowano
14 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Trochę przypomina to pandemiczne egzemplarze VW i Skody. Tam też było wtedy sporo takich problemów. 

2020-2023 to były lata gdzie z powody słynnych "łańcuchów" wkładano co było no i jak to się odbijało na jakości wiemy. Auta często stały pod chmurką wiele miesięcy w oczekiwaniu na banalne radyjko.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

2020-2023 to były lata gdzie z powody słynnych "łańcuchów" wkładano co było no i jak to się odbijało na jakości wiemy. Auta często stały pod chmurką wiele miesięcy w oczekiwaniu na banalne radyjko.

Ja miałem Octavię z 2020 i nie miałem problemów poza okazjonalnym resetem (z 4-5 razy przez 4 lata). Ale wiem, ze inni mieli gorzej. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Cappucinodlatego ja mam zdanie takie, że chińskiej motoryzacji nie ma co przekreślać, trzeba dać jej czas...za jakieś 10 lat może sam kupię, na razie nie chcę być beta testerem, niech inni za mnie nimi będą :)

Oczywiście. Jej ekspansja wywarła dobry wpływ na galopujące ceny europejskich korporacji i za to należy się im szacun. Ale trzeba mieć z tyłu głowy kiepska jakość i fakt, że większość tego desantu wyleci z europy co będzie problemem dla tych co wdupili z zakupem.

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

Europejskie nie-premium po 15 latach lepiej hamuje... 

Dopóki nie ma sytuacji awaryjnej to zapewne nie czuć problemu. A że tymi autami się szybko nie jeździ bo słabo się prowadzą to problem widać dopiero jak już jest za późno :E 

W przeladowanym żuku cały czas masz awaryjna sytuację :E

• Haha 3
Opublikowano
21 minut temu, Cappucino napisał(a):

Kolejny który wywleka jakiś pojedyńczy cyrk sprzed lat. Na to, że łomodzie wyrwało zawias na banalnej wysepce to już zaćma chyba się rzuciła na oczka.

Bez kitu... Wibracje od napędu kontra urwane zawieszenie. To ja niedawno przywaliłem w krawężnik na lodzie, felga do wymiany, zawieszenie CAŁE gdzie Kia słynie z gnicia wahaczy, a tu nowe auto i się rozpadło? No bez jaj xD

18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Cappucinodlatego ja mam zdanie takie, że chińskiej motoryzacji nie ma co przekreślać, trzeba dać jej czas...za jakieś 10 lat może sam kupię, na razie nie chcę być beta testerem, niech inni za mnie nimi będą :)

Sorry ale takie coś nie powinno mieć miejsca w aucie dopuszczonym do ruchu i do tego NOWYM. Jakość Xiaomi jak wchodziła na rynek polski. 

• Upvote 1