Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
    • 9700x
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
    • mam AM5 - nie uległ awarii
    • mam stara generację na AM4 - uległ awarii
      0

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.01.2026 o 12:38, pawelsake napisał(a):

chciałbym zbadać temat ile statystycznie w ostatnim roku poleciało procesorów AM5 w Polsce. Zapraszam do Ankiety

Do czego to ma służyć ,nie wyliczaj procentów od paru osób z forum to jest śmiech na sali . Wylicza się ilość sztuk sprzedanych na całym świecie, potem ilość zgłoszeń uszkodzonych sklep-serwis i dopiero wtedy wyjdzie jakaś średnia. A nie trzy osoby powiedzą że się spaliły i wychodzi uj wie jaki %.

• Upvote 2
Opublikowano

sorry za offtop

Też Wam w filmiku wyżej kompletnie rozjeżdża się audio z video? Bo widziałem dziś podobne problemy przy oglądaniu YT i teraz to już nie wiem, może to filmik winny, a może coś z odtwarzaniem...

Opublikowano (edytowane)

Przecież to pocięty filmik od głupa. 

Inne filmy z YT normalnie działają ? 

Pewnie tak.

EDIT: jak mają się rozjeżdżać ? Szybciej warami klepie, niż jest głos ? 

Edytowane przez leven
Opublikowano
9 godzin temu, wallec napisał(a):

Ale GN i Level1tech mają te procki na platformach testowych i próbują je upalić. GN nawet jakieś pomiary robił i wszystko wyglądało na cacy. U tech yes city dwa 9950x zjarane na asrocku x870, ale on "sledztwa" nie prowadził, ale chyba teraz celowo coś tam wsadzi i zobaczy czy trzeciego mu zjara.

9 godzin temu, VRman napisał(a):

sorry za offtop

Też Wam w filmiku wyżej kompletnie rozjeżdża się audio z video? Bo widziałem dziś podobne problemy przy oglądaniu YT i teraz to już nie wiem, może to filmik winny, a może coś z odtwarzaniem...

Delikatne opóźnienie wideo, ale to chyba wina edycji.

• Like 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Niedobrze ze nadal nikt nie moze ustalić co jest grane.

Wszyscy udają mądrych i temat wręcz jest studnią bez dna dla tuberów walczących o wyświetlenia. Nie masz pomysłu na materiał? Udaj, że znalazłeś rozwiązanie na "palący" problem.
Skoro sam ASRock stawał na rzęsach aby jakoś biosami to połatać i do dzisiaj im nie wyszło, to ewidentnie przyczyna musi być fizyczna, konstrukcyjna i nie idzie tego przeskoczyć.

Opublikowano

Na 100% to jakiś problem hardware, pytanie czy Asrocka dotkną bo te płyty były najtańsze wiec wiele osób je kupowało czy dlatego ze były najtańsze i maja w sobie "zaszyty" błąd konstrukcyjny.

A znowu jeśli tak to dlaczego nie potrafią go odnaleźć i poprawić w nowych rewizjach płyt.

Chyba ze problem jest tak duzy ze recall mógłby położyć firmę na łopatki.

Opublikowano (edytowane)

Raczej na miliony tych procków to co pada to dalej jest kroplą w morzu. Procki padają na wszystkich modelach płyt.

Więc raczej nie ma tutaj przynajmniej dzisiaj po poprawkach biosów problemu stricte związanym z Asrockiem czy Asusem gdzie najwięcej ich było zgłaszanych.

Gdyby to był problem typowo płyt to nie mielibyśmy okazjonalnie upalonych proców, a padałyby po kolei dziesiątki tysięcy tych proców. Setki każdego dnia byłyby raportowane, przy tylu milionach sprzedanych. 

Stawiam, że po prostu się słabsze sztuki wykładają. 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Na 100% to jakiś problem hardware, pytanie czy Asrocka dotkną bo te płyty były najtańsze wiec wiele osób je kupowało czy dlatego ze były najtańsze i maja w sobie "zaszyty" błąd konstrukcyjny.

A znowu jeśli tak to dlaczego nie potrafią go odnaleźć i poprawić w nowych rewizjach płyt.

Chyba ze problem jest tak duzy ze recall mógłby położyć firmę na łopatki.

Myślę, że ASRock toczy nierówną walkę z wadą konstrukcyjną. A te wszystkie update biosu czy płatni influencerzy co znaleźli wreszcie "działającego" fixa to pudrowanie trupa.

7 minut temu, lukadd napisał(a):

Raczej na miliony tych procków to co pada to dalej jest kroplą w morzu. Procki padają na wszystkich modelach płyt.

Więc raczej nie ma tutaj przynajmniej dzisiaj po poprawkach biosów problemu stricte związanym z Asrockiem czy Asusem gdzie najwięcej ich było zgłaszanych.

Gdyby to był problem typowo płyt to nie mielibyśmy okazjonalnie upalonych proców, a padałyby po kolei dziesiątki tysięcy tych proców. Setki każdego dnia byłyby raportowane, przy tylu milionach sprzedanych. 

Stawiam, że po prostu się słabsze sztuki wykładają. 

Zależności jest wiele, a statystyk nie prowadzi GUS tylko są to randomowe próbki nie pokazujące skali i proporcji.
Tak czy siak jak interesowałem się tematem, to jednak ASRock przodował ale i na ASUSach było sporo przypadków. Na MSI i Gigabyte porównywalnie mało więc po prostu dla świętego spokoju wolę wybierać między płytami tych drugich. Kolejna odsłona pragmatyzmu w czystej postaci.

Opublikowano

Wczoraj pierwsze wyciągnięcie procesora 9800X3D, którego kupiłem w 2024 roku, bios na płycie głównej nie był aktualizowany od 2024 roku.

Pacjent zdrowy, ma się dobrze, w pełni sprawny, przeszedł na płytę MSI, ponoć teraz można spać spokojnie. :E

Zrzutekranu2026-08-17101303.thumb.png.b022f99781cd848a76151527d3c7c07f.png

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Myślę, że ASRock toczy nierówną walkę z wadą konstrukcyjną. A te wszystkie update biosu czy płatni influencerzy co znaleźli wreszcie "działającego" fixa to pudrowanie trupa.

Jakby mieli jakąś wadę konstrukcyjną to tych proców mielibyśmy co dzień setki upalonych raportowanych. A nie sporadycznie pojedyncze jednostki w skali globu.

Chyba, że opcja, że dotyczy bardzo małego odsetka płyt. 

Ogólnie skala jest zdecydowanie za mała, wszyscy się głowią do dziś i nikt nie potrafi wyciągnąć konkretnych wniosków :E 

5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Pacjent zdrowy, ma się dobrze, w pełni sprawny, przeszedł na płytę MSI, ponoć teraz można spać spokojnie. :E

Zdygałeś? :E Ja trzymam, mam jeszcze prawie 1.5 roku gwary, jak padnie przed końcem 3 lat to wymienię. 

Zresztą może już w końcu Intel powróci do żywych :E Tak było by najlepiej wrócić do Intela. No, ale najpierw musi mieć wydajniejsze te procki od AMD :E i nie topiące laminatów od wysokiego poboru :hihot:

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Zdygałeś? :E Ja trzymam, mam jeszcze prawie 1.5 roku gwary, jak padnie przed końcem 3 lat to wymienię. 

Zresztą może już w końcu Intel powróci do żywych :E Tak było by najlepiej wrócić do Intela. No, ale najpierw musi mieć wydajniejsze te procki od AMD :E i nie topiące laminatów od wysokiego poboru :hihot:

Czarny komputer i biało-srebrna płyta, niby szyba przyciemniona, ale dalej było ją widać. :E Teraz kolor się zgadza, a upgrade było bardzo tanie. Można czekać na nowe procesory od AMD, lecz obecnie na wydajność nie narzekam. 

1 minutę temu, oldfashioned napisał(a):

To wlasnie na plytce MSI sie spalil ten ostatni procek

Wrzucałem info o spalonym 7800X3D na innej płycie MSI. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Doamdor napisał(a):

Czarny komputer i biało-srebrna płyta, niby szyba przyciemniona, ale dalej było ją widać. :E

Mi ten Taichi x870E lite pasuje wizualnie i wielkościowo bo to e-atx, specjalnie taką chciałem, do tego ciągnie 4x nvme bez problemu. Ale ogólnie jakby coś się z nią działo to bym wymieniał, ale ona jak skała ciągnie kompa, 100% stabilny, 24/24h może działać dzień po dniu. 

Więc ani myślę zmieniać mobasa. A mimo, że miałem nie zmieniać proca, to się okaże co te nowe AMD będą warte po testach. Jak coś za rok się zmieni i znowu 3 lata gwary na proca :hihot:

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Ostrożności nigdy za wiele. Wymieniłem profilaktycznie we wszystkich trzech kompach Asrocki: (X670E dwie sztuki, jedna X870) na MSI z sygnaturki, dzielnie współpracują z 9800x3D. Gość, który kupił ode mnie X870 (sprzedałem w listopadzie 2025) pisał do mnie niedawno, że płyta mu padła (współpracowała z 7800x3D)...na gwarancji jest, ale mimo wszystko. X670E nadal działają. Nigdy więcej ASROCK niestety :( 

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Mi ten Taichi x870E lite pasuje wizualnie i wielkościowo bo to e-atx, specjalnie taką chciałem, do tego ciągnie 4x nvme bez problemu. Ale ogólnie jakby coś się z nią działo to bym wymieniał, ale ona jak skała ciągnie kompa, 100% stabilny, 24h może działać dzień po dniu. 

Więc ani myślę zmieniać. Mimo, że miałem nie zmieniać proca, to się okaże co te nowe AMD będą warte po testach. Jak coś za rok się zmieni i znowu 3 lata gwary na proca :hihot:

ASRock ma dobre płyty, trochę ich miałem na Intela, teraz mam MSI i widzę, że bios się w nich zmienił nie do poznania. 

Jak masz białe podzespoły, to bym zmienił. :E

U mnie gwara na procesor do końca 2027 roku, więc do tego czasu powinien pojawić się nowy król 10800 X3D, no chyba, że nowy Intel zgarnie koronę. xD