Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek, żeby zebrać informacje, jak dobrze przygotować się do zmian lokatorskich pod kątem sieci, multimediów, smart home i elektryki.

Kupiłem 4-pokojowe mieszkanie, 94m2. Do końca roku mogę zgłaszać zmiany lokatorskie, a pod koniec miesiąca mam spotkanie z pracownią architektoniczną (projekt, wykończenie i realizacja zabudowy meblowej). Chciałbym już na tym etapie przekazać im sensowną koncepcję okablowania pod internet/Wi-FI, ponieważ takie szczegóły pewnie nie są im znane i nie doradzą w tym zakresie.

Układ mieszkania:

Gabinet – praca + granie (PC)

Pokój dziecka

Sypialnia – kącik do częściowej pracy zdalnej dla narzeczonej

Salon z TV

Pytania:

1. Sieć / Wi-Fi

Jak najlepiej rozprowadzić kable LAN (gabinet, salon, sypialnia)?

Czy router trzymać w skrzynce teletechnicznej (jak obecnie mam 50 m2, sygnał Wi-Fi jest bdb w całym mieszkaniu), czy lepiej zmienić jej lokalizację?

Czy warto przewidzieć punkty pod access pointy / wzmacniacze Wi-Fi?

Czy zmieniać router na jakiś lepszy? Mam jakiś standardowy od Netii.

2. PC w gabinecie → TV w salonie

PC stoi w gabinecie, TV w salonie (pokoje nie są obok). Czy pociągnięcie HDMI do obrazu i soundbaru z subwooferem ok. 7–8 m jest realne, by nie stracić na jakości obrazu, dźwięku i opóźnieniach przy graniu w 4k?

3. Sterowanie PC z salonu

Czy da się włączać PC z salonu (np. pilotem od TV / przez TV)?

Czy pad po Bluetooth będzie działał bezproblemowo na taką odległość?

4. Smart home - delikatne koncepcje, bez żadnych jakichś automatycznych rolet.

Nie mam jeszcze konkretnej wizji, ale czy warto coś przewidzieć na przyszłość?

Myślę głównie o czujnikach zalania i 1–2 kamerach do podglądu dziecka/kota. Czy na tym etapie warto jest coś zaplanować w ścianach?

5. Elektryka – gabinet

Czy jedno gniazdko w ścianie + listwa w biuru, z 4–8 gniazdami będzie ok, czy lepiej od razu zrobić więcej gniazd w ścianie?

6. Ogrzewanie

W mieszkaniu jest ogrzewanie grzejnikowe (brak wodnej podłogówki, a szkoda :( Trzeba będzie zainwestować w grzejniki dekoracyjne).

Zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym w łazienkach. Czy ktoś stosował? Czy jeszcze gdzieś warto dodać? Jakie są realne koszty użytkowania?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, na co zwrócić uwagę teraz, żeby później nie kuć ścian 🙂
Dzięki!

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.01.2026 o 20:06, Ig0r napisał(a):

1. Sieć / Wi-Fi

Jak najlepiej rozprowadzić kable LAN (gabinet, salon, sypialnia)?

Czy router trzymać w skrzynce teletechnicznej (jak obecnie mam 50 m2, sygnał Wi-Fi jest bdb w całym mieszkaniu), czy lepiej zmienić jej lokalizację?

Czy zmieniać router na jakiś lepszy? Mam jakiś standardowy od Netii.

- W ścianach :E najlepiej gdzieś w okolicy TV, gdzieś gdzie będzie komputer, nie wiem czy do sypialni warto ciągnąć kabla :E

- Masz prawie 100 metrów, więc możesz zostawić sobie ten router w skrzynce i dołożyć AP w innej części mieszkania

- 1-2 miejsca byłyby spoko

- Sprawdź jak bedzie działać, potem oceniaj czy warto wymienić

2. PC w gabinecie → TV w salonie

PC stoi w gabinecie, TV w salonie (pokoje nie są obok). Czy pociągnięcie HDMI do obrazu i soundbaru z subwooferem ok. 7–8 m jest realne, by nie stracić na jakości obrazu, dźwięku i opóźnieniach przy graniu w 4k?

Przewód do 10m nie powinien robić żadnego problemu

- Czy pilotem się da to nie wiem, ale możesz mieć np klawiaturę na BT i ustawić w biosie "wake up on keyboard"

- Pad po BT przy 2 metrach może już łapać opóźnienia, a co dopiero przy 8 i ścianach :E kumpel w takiej sytuacji kupił sobie przedłużkę kabla USB, wyprowadził przez kontakt w ścianie i dorzucił tam dongla BT żeby klawiatura łapała

4. Smart home - delikatne koncepcje, bez żadnych jakichś automatycznych rolet.

Myślę głównie o czujnikach zalania i 1–2 kamerach do podglądu dziecka/kota. Czy na tym etapie warto jest coś zaplanować w ścianach?

- gniazda ethernet jeśli chcesz się bawić w np. monitoring, dużo punktów elektrycznych, czy chcesz się bawć w smart światła, może ściemniacze?

- wszystko zależy od rodzaju kamer/monitoringu jaki chcesz zamontować. Ja np. korzystam z gotowych zestawów od TP Linka (seria Tapo), łączy się po Wifi lokalnie, dane zapisuje na karcie SD, obsługa przez apkę - do tych kamer tylko zasilanie jest potrzebne.

5. Elektryka – gabinet

Czy jedno gniazdko w ścianie + listwa w biuru, z 4–8 gniazdami będzie ok, czy lepiej od razu zrobić więcej gniazd w ścianie?

na dwa stanowiska biurowe mamy 10 kontaktów i jest to mało :E 2-4 laptopy, 4 monitory, drukarka, AP i gniazda wykończone. Nie baw się w żadne przedłużacze tylko montuj więcej gniazdek.

6. Ogrzewanie

W mieszkaniu jest ogrzewanie grzejnikowe (brak wodnej podłogówki, a szkoda :( Trzeba będzie zainwestować w grzejniki dekoracyjne).

Zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym w łazienkach. Czy ktoś stosował? Czy jeszcze gdzieś warto dodać? Jakie są realne koszty użytkowania?

Aż takie brzydkie kaloryfery Ci dali, że już chcesz je wymieniać? IMO to kasa w błoto, za wyjątkiem może lepszych (większych) kaloryferów drabinkowych do łazienki

Ogrzewanie elektryczne? Nie brzmi to tanio, zwłaszcza w mieszkaniu bez PV.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, na co zwrócić uwagę teraz, żeby później nie kuć ścian 🙂

Na układ całej elektryki - koniecznie 3 razy się zastanaów ile chcesz mieć kontaktów/świateł (w łazience warto mieć z 3-4 minimum, gdzie teraz standardem są może 2), to samo w sypialni, warto mieć kilka więcej np przy łóżku, żeby móc sobie laptopa podłączyć, telefon, lampkę nocną, etc.

- rozplanowanie włączników schodowych do światła (czy chcesz światło w korytarzu móc odpalać tylko od wejścia, czy np przy wyjściu z sypialni dołożyć)

- światło, światło, światło - im więcej różnorodnych punktów z oświetleniem, tym lepiej mieszkanie wygląda i jest przyjemniejsze w odbiorze

będziesz przestawiał jakieś ściany albo układ łazienki?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Moim zdaniem warto

Jest w miarę realne, kabel będzie pewnie drogi, nie ma pewności co do braku utraty jakości, choć w teorii do 15 metrów nie powinno się dziać, jak kabel będzie dobrej jakości i w odpowiednim standardzie. 

Wake on lan lub wake on keyboard o ile klawiatura przez BT zadziała w tym wypadku

Zależy ile przeszkód będzie po drodze i jaka ściana. Powinno działać.

Jak nie masz wizji, to rób tak, żebyś mógł rozbudowywać system, bo jak zobaczysz jakie to wygodne to i automatyczne rolety będziesz chciał :D 

Ja bym robił więcej, ale to znów zależy z czego będziesz korzystał. Listwy też mają ograniczoną obciążalność, nie przeskoczysz listwą tego co może wytrzymać pojedyncze gniazdo. 

Trzeba będzie zainwestować w grzejniki dekoracyjne

Zamontuj takie które mają konkretną i właściwą do instalacji moc cieplną, popartą badaniami i certyfikatem, który powinien mieć producent, a nie takie które są tylko "ładne".

Jak będziesz kupował to zobacz czy mają certyfikat zgodności (sprawdź na stronie producenta jak trzeba), a dopiero potem patrz na wygląd ;) 

Zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym w łazienkach. Czy ktoś stosował?

Fajna sprawa, szybko się nagrzewa, nie wiem jak wychodzi cenowo, bo sam nie korzystam, ale widziałem takie w akcji. Zastanawiam się tylko co gdy się coś przepali/zepsuje, bo wtedy pozostaje chyba tylko pruć całą podłogę, bo wymienia się pewnie całą matę.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

- Czy pilotem się da to nie wiem, ale możesz mieć np klawiaturę na BT i ustawić w biosie "wake up on keyboard"

- Pad po BT przy 2 metrach może już łapać opóźnienia, a co dopiero przy 8 i ścianach :E kumpel w takiej sytuacji kupił sobie przedłużkę kabla USB, wyprowadził przez kontakt w ścianie i dorzucił tam dongla BT żeby klawiatura łapała

W salonie to będę grał tylko padem, więc tam raczej klawiatury i myszki nie przewiduję. O ile po włączeniu systemu i pada można od razu konfigurować sterowanie padem, to nie wiem czy samym padem da się włączyć TV/kompa w gabinecie, siedząc przed TV w salonie.

- gniazda ethernet jeśli chcesz się bawić w np. monitoring, dużo punktów elektrycznych, czy chcesz się bawć w smart światła, może ściemniacze?

- wszystko zależy od rodzaju kamer/monitoringu jaki chcesz zamontować. Ja np. korzystam z gotowych zestawów od TP Linka (seria Tapo), łączy się po Wifi lokalnie, dane zapisuje na karcie SD, obsługa przez apkę - do tych kamer tylko zasilanie jest potrzebne.

na dwa stanowiska biurowe mamy 10 kontaktów i jest to mało :E 2-4 laptopy, 4 monitory, drukarka, AP i gniazda wykończone. Nie baw się w żadne przedłużacze tylko montuj więcej gniazdek.

Kamery raczej takie domowe, do podglądania w dobrej jakości, np. w dzień czy w nocy, nie żadne alarmowe czy coś w tym stylu.

Co do gniazdek - czyli przedłużać nie spełni roli 8 gniazdek, podpiętych do 1 gniazdka? Takie rozwiązanie wygląda bardziej schludnie, ponieważ wszystkie kable są podpięte do przedłużacza są schowane za panelem w biurku.

Z sprzętów to będę korzystał raczej standardowo - mocny PC gamingowy, 2 laptopy, monitor UW + jakieś światełka. Z 1-2 kontakt zostawić sobie na przyszłość.

Aż takie brzydkie kaloryfery Ci dali, że już chcesz je wymieniać? IMO to kasa w błoto, za wyjątkiem może lepszych (większych) kaloryferów drabinkowych do łazienki

Ogrzewanie elektryczne? Nie brzmi to tanio, zwłaszcza w mieszkaniu bez PV.

Na układ całej elektryki - koniecznie 3 razy się zastanaów ile chcesz mieć kontaktów/świateł (w łazience warto mieć z 3-4 minimum, gdzie teraz standardem są może 2), to samo w sypialni, warto mieć kilka więcej np przy łóżku, żeby móc sobie laptopa podłączyć, telefon, lampkę nocną, etc.

- rozplanowanie włączników schodowych do światła (czy chcesz światło w korytarzu móc odpalać tylko od wejścia, czy np przy wyjściu z sypialni dołożyć)

- światło, światło, światło - im więcej różnorodnych punktów z oświetleniem, tym lepiej mieszkanie wygląda i jest przyjemniejsze w odbiorze

będziesz przestawiał jakieś ściany albo układ łazienki?

Na spotkaniu z architektem będę rozmawiać o przestawianiu ścian/optymalizacji układu. Mieszkanie ma spełniać nasze potrzeby, być bardzo funkcjonalne i wygodne. Przykładam dużą wagę do estetyki, więc też te brzydkie standardowe grzejniki od developera na pewno będę wymieniać na jakieś ładniejsze.

Dzięki panowie za info odnośnie grzejników żeby patrzeć na certyfikaty i moc. Z tego co kojarzę to pracownia współpracuje z legitnymi firmami więc chyba nie będzie baboli. 

Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Jak nie masz wizji, to rób tak, żebyś mógł rozbudowywać system, bo jak zobaczysz jakie to wygodne to i automatyczne rolety będziesz chciał :D 

Nie no rolety to już bez przesady... Chyba że w gabinecie, mam na ostatnim 7 piętrzę mieszkanie i gabinet jest od zachodu, to można by się zastanowić nad jakąś automatyką do rolet, bo ja nie lubię jak mam za jasno w pokoju bo nic nie widać w monitorze :D 

A właśnie, będę montował klimatyzację, pewnie 1 klima na pokój, czy to jest dobre rozwiązanie czy overkill? Czy klimatyzacja montowana w przedpokoju z nawiewem na pozostałe pokoje, daje realnie obniżenie temperatury w mieszkaniu? (Janusz mode on). 

Jednostka zewn. będzie umieszczona na dachu.

Rozważam toshiba haiori, ponieważ nie jest zwykłym kawałkiem plastiku i można ją fajnie spersonalizować. Jednak mało jest rzetelnych testów odnośnie głośności pracy jedn. wewn.

Edytowane przez Ig0r
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ig0r napisał(a):

W salonie to będę grał tylko padem, więc tam raczej klawiatury i myszki nie przewiduję.

Kup sobie Logitech K400 i zrób z PC kino domowe - świetna sprawa. Nawet do zdalnej obsługi kompa jest w pełni wystarczająca, a zyskujesz możliwość komfortowego przeglądania PC/Plexa/muzyki z perspektywy kanapy :E

2 godziny temu, Ig0r napisał(a):

Co do gniazdek - czyli przedłużać nie spełni roli 8 gniazdek, podpiętych do 1 gniazdka? Takie rozwiązanie wygląda bardziej schludnie, ponieważ wszystkie kable są podpięte do przedłużacza są schowane za panelem w biurku.

To jest mokry sen piromana i proszenie się o kłopoty - zwłaszcza w czasach, gdzie komputer może i 1000W wciągnąć nosem.

Ja mam kontakty na ścianie pod blatem, kable wciągnięte w korytko zamontowaną u spodu blatu, tak że się nie walają na podłodze, coś w tym stylu

obraz.thumb.png.2d21b87ba3c72b96e23f7737a6687f42.png

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Ja bardziej myślałem w ten sposób - że w gabinecie pracuję + gram w gry bardziej klawiatura + mysz. Tam bym mógł posiadać jakiś serwer NAS, jeśli bym chciał, ale że jestem wygodny to wolę jakieś cloudowe gotowce. Jeśli mam ochotę na pada i większy TV/relaks to idę do salonu i na TV 77 cali na LG G5 sobie gram w jakieś symulatory/wyścigi - gry nie wymagające klawiatury i pada. Czy to jest definicja kina domowego, czy tak nie do końca?

Docelowo głównie TV to ma spełniać rolę stricte TV pod streamingi HBO, Netflix, Disney itp. co by się zrelaksować z drugą połówką.  Co do plex, to jak to działa? Czym to się różni np. netflixa w kontekście streamingu? 

Co do kabli - ale i tak pewnie masz listwy schowane w biurku? Bo nie wyobrażam sobie milion kabli pod biurkiem, na widoku.

Edytowane przez Ig0r
Opublikowano

Jest coś takiego jak HDMI-CEC, ale z mojego doświadczenia to nigdy nie działa tak jak chcesz/potrzebujesz. Jak już kujesz w ścianach to może zaplanuj peszel na jakiś hub USB przeciągnięty przez ścianę?

Opublikowano (edytowane)

Możesz użyć Wake on Lan i uruchamiać kompa telefonem jednym kliknięciem, a idąc krok dalej, możesz pod to podłączyć bezprzewodowy smart przycisk :)

Również jeśli masz np. tv Samsunga, to pewnie dałoby się coś ogarnąć pod Smart Things.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
6 godzin temu, huudyy napisał(a):

To jest mokry sen piromana i proszenie się o kłopoty - zwłaszcza w czasach, gdzie komputer może i 1000W wciągnąć nosem.

Ja mam kontakty na ścianie pod blatem, kable wciągnięte w korytko zamontowaną u spodu blatu, tak że się nie walają na podłodze, coś w tym stylu

Już bez przesady, przecież nawet UPSy 1-2 kW dalej wpina się w ścianę do jednego gniazdka. Instalacja w nowym bloku to wytrzyma.

Kontakty, które masz w ścianie to też de facto przedłużacz, przecież nie idą one równolegle do skrzynki z bezpiecznikami każdy osobno.

Opublikowano (edytowane)

@some1

Dokładnie. A jak działa czajnik, piekarnik, czy nawet pralka? Co to było 1kW przy kompie (i to przy założeniu posiadania wykręconego topu), gdzie standardowy czajnik ma 2kW?

Gniazdka, a dokładniej jednej obwód ma wytrzymać 3.6kW zakładając poprawność instalacji.

Jeśli powiesz dla elektryka zrób 8 gniazdek obok siebie (czyli pewnie 4 podwójne), to de fakto niczym to nie będzie się różnić od przedłużacza, chyba, że powiesz mu jasno aby ciągnął oddzielne obwody do skrzynki.

@Ig0r

Pamiętaj, że jak to często bywa, plany jedno, a często się kończy z innym układem pomieszczenia. Wówczas zostaniesz z 8 gniazdkami, a i tak wszystko będziesz mieć podłączone na przedłużaczu ;)

Edytowane przez MaxaM