Skocz do zawartości

Wykończenie mieszkania - (najlepiej tak, by mieszkanie nie wykończyło nas...)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

(Trochę jak w tym starym dowcipie o słoniu i fortepianie, albo że na całym świecie x y, a w Rosji y x...)

Może nie jest to najlepsze forum do założenia podobnego wątku, ale lepsze takie niż żadne, bo z tego, co zauważyłem, wszystkie dawne fora budowlane dawno zdechły. Nie wiem, gdzie jeszcze mógłbym szukać informacji. Grupki na facebooku to rakowisko pełne nabzdyczonych Januszy budowlanki... no i zaczynam się zastanawiać, jakie są realia, bo jeśli dokładnie takie, jak na facebooku, to mogę jednak zapomnieć o "własnym em"...

Do rzeczy. Czy ktoś z was w ostatnich dwóch-trzech latach remontował lub urządzał mieszkanie? Chciałbym poznać wasze doświadczenia. Korzystaliście z usług jednej firmy, czy pojedynczych fachowców? Dostaliście ogólną wycenę robót za m2, czy szczegółowy kosztorys z wyszególnionym każdym metrem bieżącym dociętej płytki, każdym wywierconym otworem, każdym wkręconym wkrętem i prowizją od każdego zakupionego produktu? Żądaliście takiego kosztorysu? Rozliczaliście się etapami? Kupowaliście materiały sami, czy zleciliście to "majstrom"? Dostaliście pełną listę, czy trzeba było lecieć na czuja i na żywioł? Ile zapłaciliście w sumie, za jaki metraż i jaki był standard - zwykłe płytki, farba, normalne oświetlenie, czy płytki 1x2 z marmuru karraryjskiego, podwieszane sufity, kilometry pasków LED i okładziny z białego betonu architektonicznego? Duże miasto czy prowincja?

Tak, zastanawiam się, ile może kosztować całość wykonawstwa, bo materiały policzyć względnie łatwo. Natomiast ceny "robocizny" sugerowane w sieci na różnych stronach czy zebrane przez Gemini nijak się mają do tego, co wypisują majstry na facebooku. I z jednej strony biorę poprawkę na przechwałki całego tego towarzystwa, z drugiej... myślę, że w takim wątku mogę uzyskać bardziej realne - nawet jeśli jedynie jednostkowe - szacunki. Jasne, są drożsi i tańsi, trzeba szukać - no ale jak wiesz, że sportowe auto klasy X kosztuje od 0,5 mln do 2 mln zł, to jednak przerzucasz się na szukanie promocji na Intercity, bo te 1,5 mln rozstrzału niewiele zmienia...

Edytowane przez Zas
Opublikowano

Ja "robiłem" mieszkanie 10 lat temu. Fachowców miałem z polecenia (robili u moich znajomych). Musiałem ich zaklepać pół roku wcześniej, przed oddaniem lokalu. Robili wszystko (było ich 2), od odbioru mieszkania po gładź, malowanie, łazienkę i panele. Wszystkie większe rzeczy wybierałem sam (po konsultacji w sprawie ilości): płytki, panele, wanna, baterie itd. Oni kupowali tylko drobnicę i przedstawiali rachunki do rozliczenia. Nie pamiętam ile dokładnie zapłaciłem, wtedy wydawało mi się dużo, patrzac na dzisiejsze ceny to było tanio. Wtedy wolałem zapłacić więcej niż potem użerać się z "fachowcem".

Coś mi się kojarzy, że zapłaciłem ok 12k za robociznę - mieszkanie 56mkw (chyba gładź była najdrożej wyceniona - 5k). Kafelki w łazience, biały montaż, kafelki w kuchni, malowanie, montaż drzwi wewnętrznych i panele.

Opublikowano (edytowane)

Czyli tylko pod most, bo robić nie ma komu :E

@ghostdog - no a teraz ponoć realia inne, gładź to jakieś grosze za położenie 2x, a płytki od 100 zł w górę plus oddzielnie wiercenie 80-100 zł od otworu plus fugi 50 zł za m2 plus oddzielnie liczone docinanie płytek plus gruntowanie tynku... Ale nawet mniejsza o łazienkę, tutaj liczyłem się, że będzie drogo, bardziej martwi mnie ogólna wycena, bo nawet licząc łazienkę na wypasie, przy reszcie stawek z sieci nie wychodzi mi 1000 zł za m2 mieszkania 40-50 m2 (sama robota), a od tego to się niby startuje, pomimo tego że ceny w sieci za malowanie czy podłogi są nawet niższe niż zakładałem. 

U ciebie było chyba przeciętnie (wtedy koszt 2-3 m2 mieszkania) , ale tak jak piszesz to już inna epoka. :( Martwi mnie że teraz startuje się rzekomo od 4 m2 - przeliczając na cenę lokalu 

Jeśli tak jest, to jestem w d.. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

I teraz nie wiew, co gorsze, czy chciałeś napisać 40k zł za 40-50  m2 czy 4k zł za m2. :E 
Nie no, deweloperka z ponoć prostymi ścianami, trochę zabawy w łazience plus kilka gniazdek do przeniesienia czyli raczej standard. A wyceny to widzę takie, że remont wielkiej płyty to chyba wychodzi 2x drożej niż płyta... pewnie dlatego nikt nie kupuje. :E 

Opublikowano

Panele jakbyś kładł to większość sklepów która je srzedaje oferuje usługę montażu po niskiej cenie bo odliczają vat, mnie np kosztowały ~7k + 1k robocizna, ale to zależy jakie bierzesz ja  mam winyle na klik ze zintegrowanym podkładem.

Opublikowano (edytowane)

@Zas mam jedną zasadę: nic nie robię po zmianie mieszkania. Wszystko najmniejszym kosztem. Mam takie przeświadczenie, że całe to urządzanie mieszkań to trochę zabawa w simsy dla kobiet, które to kochają, a faceci remontują :) A ponieważ jestem sam to... Wiadomo - musi być ładnie i czysto i nie kapać z sufitu :) i to wszystko. W poprzednim mieszkaniu jedynie kupiłem meble kuchenne (gotowe z Castoramy) a teraz je przeniosłem do nowego mieszkania. Jako, że mi się w nowym nie podobał kolor starych, zniszczonych paneli kupiłem najtańszą, cienką, ciemną wykładzinę podłogową w Castoramie na chyba 19zł za m2 czy jakoś tak i położyłem w pokojach (nawet bez przyklejania). Za drobne naprawy + przeniesienie oświetlenia, podłączenie mebli kuchennych, lekkie podmalowanie itp zapłaciłem człowiekowi, którego mamy jako rodzina 600zł. To wszystko. To co mogłem sam typu wymiana baterii łazienkowej (kupiłem za 60zł i zamontowałem sam) itp to sam koszt materiałów. Nawet rolety przeniosłem z poprzedniego mieszkania i założył mi na nowym ten facet od 600zł. A i ponieważ były gołębie w tym nowym za 680zł założyłem siatkę na balkonie. I to wszystko. Kasę wolę przeznaczyć na to czym się jaram. A i powiem, że tak sobie to mieszkanie urządziłem, że się w nim bardzo dobrze czuję. Nie rozumiem do końca osób co wszystko zmieniają, kują podłogi itp. Tzn rozumiem jak dziewczyna albo żona chce :) (co jest w 99% przypadków) ale nie jak samemu się decyduje. Oczywiście jest też kwestia pieniędzy których mi po prostu szkoda na takie sprawy.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Godzinę temu, bbandi napisał(a):

Panele jakbyś kładł to większość sklepów która je srzedaje oferuje usługę montażu po niskiej cenie bo odliczają vat, mnie np kosztowały ~7k + 1k robocizna

No właśnie  panele policzyłem po cenie z Komfortu

Generalnie zrobiłem sobie kosztorys z netu i myślę, że pominąłem ledwie kilka rzeczy i za całość wyszła 1/2 tego, co piszą majstry w sieci, a liczyłem prawie każdą pierdołę (bez transportu materiałów, bo to z hurtowni/sklepu, a tam chyba zwykle jest gratis albo niewielka cena, poza tym większość rzeczy można kupić w jednym miejscu)

hubio - no nie, ja nie myślę o cudach, podłogi, płytki, farba na ścianie, kilka gniazdek właśnie dla wygody. Ale takim minimalistą jak ty to na pewno nie jestem...

Oczywiście płytki planuję kupić po średniej cenie z marketu, a nie po 200-300 zł z "salonu łazienek". W domu u rodziców PRL-owskie leżą 40 lat i nic im nie jest. to chyba takim za 70 zł też nic nie będzie, jeśli nie będę w nie nap... młotkiem albo upuszczał metalowych kulek z łożysk w nocy, żeby wk...ć somsiada z dołu. :E