Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Katystopej
Oczywiscie. Masz racje, ze takich miejscach ciezko o szybka transformacje. To jednak tylko polowa medalu.
Np. na osiedlu, na ktorym mieszkam (same nowe osiedla segmentow, blizniakow i domkow), dachy solarne, panele, stacje czy slupki ladowania EV sa wszedzie. W zwiazku z tym jest tez masa elektrykow. Ludzie kupujac mieszkania czy je budujac zaczynaja swiadomie myslec o takich rzeczach tam samo jak o internecie po swiatlowodzie.
I teraz popatrzmy na te dwie perspektywy - Ty podales jedna skrajnosc, ja druga. Tylko, ze transformacja nastepuje tylko w jedna strone i to szybciej niz sie niektorym wydaje :) 

Edytowane przez Amsztel
  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Każdy sobie rzepkę skrobie, a odmiennych palcem wytyka.

Raz na grupie karawaningowej zadałem pytanie, czy ktoś lata z przyczepą elektrykiem i ile mu to prądu bierze to mnie niektórzy od pedałów zaczęli wyzywać :E A przecież nie mam nawet elektryka, tylko chciałem wiedzieć ile takie zużywa energii z przyczepą. No są debile na tym świecie, są.

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Katystopej napisał(a):

Jako kraj nie nadajemy się do elektryfikacji transportu i długo się to nie zmieni.

Dokładnie, przecież tak niski poziom sprzedaży elektryków nie bierze się z niczego. W europie obecny stan sprzedaży jest stymulowany dzięki powrotom programów dopłat i częściowo wysokimi cenami paliw. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, Amsztel napisał(a):

@Katystopej
Oczywiscie. Masz racje, ze takich miejscach ciezko o szybka transformacje. To jednak tylko polowa medalu.
Np. na osiedlu, na ktorym mieszkam (same nowe osiedla segmentow, blizniakow i domkow), dachy solarne, panele, stacje czy slupki ladowania EV sa wszedzie. W zwiazku z tym jest tez masa elektrykow. Ludzie kupujac mieszkania czy je budujac zaczynaja swiadomie myslec o takich rzeczach tam samo jak o internecie po swiatlowodzie.
I teraz popatrzmy na te dwie perspektywy - Ty podales jedna skrajnosc, ja druga. Tylko, ze transformacja nastepuje tylko w jedna strone i to szybciej niz sie niektorym wydaje :) 

Budowane mieszkania to ułamek procenta powierzchni starych osiedli. Weźmy za przykład katowickie Tysiąclecie, ponad 20k mieszkańców, jakby chociaż co 10 miał przejść na BEV to elektrownia Jaworzno stanęła by w ogniu :E katowickie Kukurydze - 2000 mieszkańców. W 5 blokach :red: nie mówiąc o osiedlach jak Giszowiec, Nikisz, Szopienice itd, tych familoków i kamienic nikt nie wyburzy żeby postawić nowoczesne mieszkania tylko kolejne pokolenia będą je zasiedlały bez możliwości transformacji infrastruktury energetycznej.

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Katystopej

Tak samo mowili o energii ze zrodel odnawialnych, ze to jakies marne procenty. A dane sa takie, ze aktualnie juz ponad 1/3 calkowitej energii z sieci pochodzi z OZE. Transformacja postepuje bardzo szybko :) 

Edytowane przez Amsztel
Opublikowano

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Chyba że takie ładowarki będą spięte z mieszkaniem i ograniczone do mocy przyłącza... Ale i tak na starych osiedlach ludzie gotują na gazie, nie wszyscy mają indukcję więc nawet tych 3kW nie używają. 

4kW mam w mieszkaniu w kamienicy, bojler 100 z grzałką 1500W, pralka, suszarka, zmywarka, sam komp młodego i nasz tv z kinem w salonie ciągnie spokojnie 1kW. Nie wyobrażam sobie wygospodarować z tego choćby kilowata dla auta, chyba że jakieś fikołki z harmonogramami co kiedy ma się włączać i życie jak niewolnik "bo muszę planetę uratować".

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Katystopej napisał(a):

chyba że jakieś fikołki z harmonogramami co kiedy ma się włączać i życie jak niewolnik "bo muszę planetę uratować"

Oczywiście że tak będzie, nie ma innej opcji i nawet nie chodzi o produkcję prądu, tylko obciążenie sieci i linii przesyłowych. 

Najlepiej będzie mieszkać w domku i mieć własną instalację, w blokowiskach współczuć tylko. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Amsztel napisał(a):

@Katystopej

Tak samo mowili o energii ze zrodel odnawialnych, ze to jakies marne procenty. A dane sa takie, ze aktualnie juz ponad 1/3 calkowitej energii z sieci pochodzi z OZE. Transformacja postepuje bardzo szybko :) 

Ale infrastruktura energetyczna nie jest przygotowana na tak duży pobór prądu. Niby po co teraz wprowadzają urządzenia dla domowych intalacji FV, które pozwolą operatorom energetycznym zdalnie je wyłączać? Właśnie żeby nie przeciążyć sieci.

Opublikowano
8 minut temu, Katystopej napisał(a):

4kW mam w mieszkaniu w kamienicy, bojler 100 z grzałką 1500W, pralka, suszarka, zmywarka, sam komp młodego i nasz tv z kinem w salonie ciągnie spokojnie 1kW. Nie wyobrażam sobie wygospodarować z tego choćby kilowata dla auta, chyba że jakieś fikołki z harmonogramami co kiedy ma się włączać i życie jak niewolnik "bo muszę planetę uratować".

no ale między 23 a 6 rano chyba to wszystko nie pracuje, prawda ? wtedy właśnie ładujesz auto

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Katystopej napisał(a):

Niby po co teraz wprowadzają urządzenia dla domowych intalacji FV, które pozwolą operatorom energetycznym zdalnie je wyłączać? Właśnie żeby nie przeciążyć sieci.

Kto i gdzie wprowadza? 
Sam w tym momencie wprowadzasz użytkowników w błąd bo Twoja wiedza bazuje na „mitach” i głupotach gdzieś zasłyszanych. 
OSD zaproponowali takie rozwiązanie jako kontrola lewych, przewymiarowanych instalacji z „podkręconymi”  falownikami ale ten pomysł został w całości odrzucony!!! 
OSD będą mieli możliwość czasowego wyłączenia instalacji dokładnie do 24h jeśli parametry instalacji będą odbiegały od tego co zgłosi prosument. 
Tylko w takim przypadku OSD ma prawo odłączyć instalację dodatkowo może nałożyć karę do 5tys zł

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
11 minut temu, IceMan napisał(a):

no ale między 23 a 6 rano chyba to wszystko nie pracuje, prawda ? wtedy właśnie ładujesz auto

Mam schodzić o 23 włączać ładowanie? :P 

Nie, podepnę o 16 po powrocie z pracy, czyli wtedy jak jest największe zużycie zapewne. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Nie, podepnę o 16 po powrocie z pracy, czyli wtedy jak jest największe zużycie zapewne. 

Chlopie :E Ustawiasz sobie na ladowarce, zeby zaczela ladowac o 23 i skonczyla o 6, czy jak Tobie tam pasuje. Albo na samym urzadzeniu albo przez aplikacje albo przez wlasny serwer HA.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galakty napisał(a):

Podpięcie a rozpoczęcie ładowania to dwie różne sprawy. Możesz podpiąć o 16 a auto zacznie się ładować o 22.

Możesz telefonem rozpocząć ładowanie ;)

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

o widzisz i tu wychodzi brak doświadczenia z bev

programujesz ładowanie na konkretne godziny czy to w aucie, czy w aplikacji, czy w ładowarce.

a pozatym serio taki problem podejść do auta i podpiąć je ? na stacji benzynowej musisz sam tankować, stojąc przy aucie 2 minuty często podczas nieprzyjemnej pogody i iść do kasy, ta sama droga ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Amsztel napisał(a):

Chlopie :E Ustawiasz sobie na ladowarce, zeby zaczela ladowac o 23 i skonczyla o 6, czy jak Tobie tam pasuje. Albo na samym urzadzeniu albo przez aplikacje albo przez wlasny serwer HA.

1 minutę temu, IceMan napisał(a):

o widzisz i tu wychodzi brak doświadczenia z bev

programujesz ładowanie na konkretne godziny czy to w aucie, czy w aplikacji, czy w ładowarce.

a pozatym serio taki problem podejść do auta i podpiąć je ? na stacji benzynowej musisz sam tankować, stojąc przy aucie 2 minuty często podczas nieprzyjemnej pogody i iść do kasy, ta sama droga ;)

Za każdym razem trzeba to ustawiać? Ładowarki nie ma powiedzmy że jest gniazdko 230V. Aplikacja tylko z garażu bo nie ma zasięgu. 

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

No nie, to właśnie Ty uogólniasz do tesli, ta jest najpopularniejsza, reszta już niekoniecznie.

No nie. To Ty użyłeś argumentu, że używane elektryki się nie sprzedają co nie nie jest prawdą i na dowód podałem używane Teslę. 
Dodałem również, że niektóre marki aut spalinowych też się nie sprzedają a są takie gdzie sprzedaż idzie od ręki. 
Teslę i KiA EV6 idą od ręki no chyba że są walone lub z rynku amerykańskiego. 

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Za każdym razem trzeba to ustawiać? 

Nie. Ustawisz raz i tyle. Auto rozpocznie ładowanie o planowanej godzinie.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, DjXbeat napisał(a):

Nie. Ustawisz raz i tyle. Auto rozpocznie ładowanie o planowanej godzinie.

A to spoko, jakieś rozwiązanie u mnie w bloku by było (gdybym założył gniazdko) bo w nocy nie używam żadnego sprzętu więc moc do ładowania by była. 

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Za każdym razem trzeba to ustawiać? Ładowarki nie ma powiedzmy że jest gniazdko 230V. Aplikacja tylko z garażu bo nie ma zasięgu. 

na każdy dzień tygodnia można osobno ustawić

• Upvote 2
Opublikowano
56 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Teslę i KiA EV6 idą od ręki no chyba że są walone lub z rynku amerykańskiego. 

I co po za nimi? Nic szczególnego, podaż na rynku wtórnym tez marna, więc nic dziwnego, że jakieś pojedyncze sztuki schodzą.

Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

I co po za nimi? Nic szczególnego, podaż na rynku wtórnym tez marna, więc nic dziwnego, że jakieś pojedyncze sztuki schodzą.

Ale ta podaz rosnie z roku na rok i bedzie rosla.
Glownym problemem niskiej podazy na uzywane EV w naszym kraju jest to, ze uzywane elektryki to nadal dosc nowe auta. Nie kupisz 10-letniego elektryka a takiego diesla bez problemu. A jak zapewne wiesz, to nie nowe czy tez 2-3 letnie auta stanowia przewazajaca sprzedaz.

Opublikowano

10 letni elektryk to nie najlepsze rozwiązanie, bateria rzędu 70-80% max, no tak średnio bym powiedział, 5 letnie owszem, tylko właśnie kto to później kupi jak będzie miało 10 lat, a wymiana baterii to nie 5 czy 10k zł, chyba że regeneracja padniętych ogniw u jakichś magików, ale trochę strach tym poźniej jeździć.

Opublikowano

No nie wiem... moje auto ma 2.5 roku i SOH baterii jest 98%, przy czym zasieg jest identyczny jak nowego bo bateria w kazdym aucie ma overhead. Co prawda nie planuje trzymac samochodu jeszcze 8 lat ale szczerze watpie, ze SOH baterii spadnie do mniej niz 90%.