Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakoś nie mam przekonania do tych "ładujących krawężników". Co np. przy deszczu, z wciekaniem wody, co z ew, zanieczyszczeniami typu piach (to jest na poziomie chodnika, więc takie zanieczyszczenia będą tam zmierzać) no i wtyczkę ładowania też łatwiej ktoś może przypadkowo kopnąć.

Edytowane przez Kyle
  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tam są odpływy w tych listwach, woda wcieknie i wycieknie, czujniki w przypadku zalania, zanieczyszczenia itd. Wieczne na pewno nie będzie i serwisu będzie wymagać, czyszczenia. 

Ale to jest kwestia w takich miejscach miejskich mieć ładowarkę, albo nie mieć po prostu. Bo np. na chodniku w danym miejscu nie ma miejsca aby stawiać słupki ładujące zabierające przestrzeń. A krawężnik wszędzie wstawi.

Projekt jest świeży, okres pilotażowy i testy przeszło pomyślnie. Obecnie kolejne miasta wrzucają w niewielkich ilościach takie krawężniki, które zresztą mogą być w różnych wersjach i udoskonalane są dalej.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Ale to jest kwestia w takich miejscach miejskich mieć ładowarkę, albo nie mieć po prostu

Mimo wszystko wolałbym by ładowarka była na jakimś "słupku" (w odpowiednim miejscu np. po jednej stronie miejsca parkingowego, bo niektórzy kierowcy są jacyś dziwni i gdyby nie dobili do słupka, to dnia nie mieliby udanego :rudolf:)

Opublikowano (edytowane)

jak wiec zobacze zima goscia kopiacego w zaspie sniegu z kablem w reku, bede juz wiedzial czego szuka.  :hihot: 

watpie, aby wstawienie byle slupka jest tutaj drozsze i trudniejsze od "tego" . pachnie "znajomymi krolika"

pojawil sie cennik PL xpeng L03

image.png.90da6a4b32dc4cc4a4206bacb4fb0d40.png

https://www.xpeng.pl/pl/media/p5aommpi/xpeng_l03_cennik.pdf

image.thumb.png.e7ef9cdf575ccf59cd2633fc72c2bc6a.png

najtanszy za 155k PLN 

RWD, 222KM, 58kWh 193kW

V2L 6kW :o

navi google 

HUD + grzane i wentylowane siedzenia przod

rozstaw osi  2850mm

czekam na testy, a na przyszly weekend bede mial G6 na testy :glodny: bo jest dylemat - L03 czy G6 :hmm:

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Jestem ciekaw, czy przy tak kiepskiej sprzedaży elektrowozów w tym roku wróci program dopłat? Niemcy wrócili do tego.

wydaje mi się że trochę źle interpretujesz wyniki

nawet jeśli nowe sprzedają się słabiej, to rynek wtórny rośnie

więc globalnie dużo ludzi przesiada się ze spaliny na EVa czy to nowego czy używanego

swojego właśnie sprzedałem w 2.5 tygodnia, więc nie jest źle z popytem na takie auta

Opublikowano
6 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

jak wiec zobacze zima goscia kopiacego w zaspie sniegu z kablem w reku, bede juz wiedzial czego szuka.  :hihot: 

watpie, aby wstawienie byle slupka jest tutaj drozsze i trudniejsze od "tego" . pachnie "znajomymi krolika"

Na zachodzie Niemiec tam praktycznie gdzie oni to stawiają nie ma śniegu w zimie. Na Polske trzeba by ogrzewane krawężniki robić :hihot: przynajmniej na zime.

6 godzin temu, Kyle napisał(a):

Mimo wszystko wolałbym by ładowarka była na jakimś "słupku" (w odpowiednim miejscu np. po jednej stronie miejsca parkingowego, bo niektórzy kierowcy są jacyś dziwni i gdyby nie dobili do słupka, to dnia nie mieliby udanego :rudolf:)

I dalej tak będziesz miał, że większość słupki, z "krawężnikami" przecież tu tylko chodzi o miejsca w trudno dostępnych zatłoczonych centrach miast, gdzie po prostu nie ma miejsca. Więc lepiej mieć coś takiego zamiast nic.

Zresztą sam jak jestem kierowcą, rowerzystą i pieszym też to nie chciałbym widzieć zawalania i tak ciasnych miast kolejnymi słupkami z ładowarkami. Bez przesady, chcesz jeździć i się tankować to jak człowiek zajechać na stację z ładowarkami i się ładować.

A jak ktoś chce awaryjnie to niech się schyla :hihot: jak najbardziej takie krawężniki są git bo nie zabierają i tak małej ilości miejsca w miastach.

Oczywiście też nie za dużo takich punktów. To powinna być tylko alternatywa, do awaryjnego okazjonalnego doładowania w tych zatłoczonych miejscach. Bo w końcu skończymy w miastach w jednej wielkiej plątaninie kabli, gdzie przy każdym zaparkowanym aucie będzie się kabel plątał pod nogami :E 

W Polsce może jeszcze tego nie widać, bo samochody elektryczne jeszcze raczkują, ale na zachodzie w miastach już bywa, że robi się śmiesznie z tymi ładowarkami i walającymi się kablami :E 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

czekam na testy, a na przyszly weekend bede mial G6 na testy :glodny: bo jest dylemat - L03 czy G6 :hmm:

L03 jest dla mnie trochę za mały - bagażnik całkowicie skreśla to auto. G6 jest już lepiej ale z zakupem wstrzymuje się do połowy przyszłego roku bo wtedy żona odda Corsę z najmu, przejmie moją TM3 a ja będę miał wolną rękę. 
Ja czekam na testy Skody Peaq 90 bo zapowiada się na bardzo dobrą, dużą rodzinną furę :) 

https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/11297926,skoda-odleciala-z-cena-i-stylem-oto-nowy-krol-oszczednej-jazdy-ma-286-km-a-kosztuje-mniej-niz-rywale.html

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

@DjXbeat ja juz jestem w tej komfortowej sytuacji, ze nie musze szukac auta rodzinnego ;) 

skoda faktycznie funkcjonalnie/ladunkowo robi wrazenie. jak to skoda ;) troche s(z)koda, ze nadal trzymaja sie NMC/400V, bo w podobnej cenie mogli by juz dac LFP/800V. jak np. w G9.  

Opublikowano

Luźniej może nie ale na pewno sporo osób jeździ bardziej ekonomicznie czyli wolniej. 

Na dystansie prawie 250km od Grójca do Krakowa tylko 3 auta mnie wyprzedziły a jechałem cały dystans na tempomacie ustawionym na 125km/h.

90% samochodów nie poruszało się szybciej jak ~100km/h.

Opublikowano

Mój znajomy stale śmiga S19 160-170 km/h na dystansie 7 km (tyle ma ten odcinek). Oszczędność czasu całe 50 sekund (i to licząc w uproszczeniu - pomijamy rozpędzanie, realnie pewnie będzie z 40s szybciej). Po co? Nie wiem

Spalanie 120 vs 160 (ma Leona 1.5 130 KM) obstawiam, że podobne jak u mnie w A3 -> czyli 120 km/h jakieś 5.7-5.8l, a 160 to już pod 10l podchodzi.

Opublikowano
20 minut temu, Kyle napisał(a):

W mieście, to już zupełnie nie opłaca się jeździć "szybko".

Dlatego dałem w cudzysłów, ale to właśnie tam (gdyby nie światła) zyskuje się najwięcej, potem zysk spada wręcz wykładniczo. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

Mój znajomy stale śmiga S19 160-170 km/h na dystansie 7 km (tyle ma ten odcinek). Oszczędność czasu całe 50 sekund (i to licząc w uproszczeniu - pomijamy rozpędzanie, realnie pewnie będzie z 40s szybciej). Po co? Nie wiem

Spalanie 120 vs 160 (ma Leona 1.5 130 KM) obstawiam, że podobne jak u mnie w A3 -> czyli 120 km/h jakieś 5.7-5.8l, a 160 to już pod 10l podchodzi.

Ludzie potrafią mieć swoje odchyły. Może to jest mistrz 7km odcinka specjalnego? :E 

Ja jadąc do Szczawnicy miałem mistrza w Dacii Duster, który nie dawał się wyprzedzić przez dobre 50km. Jechał z prędkością ~110km/h jak rozpocząłem manewr wyprzedzania i spotkałem się z nim na równi to widząc, że wyprzedza go elektryk od razu przyspieszył po czym odjeżdżał na odcinek 200-300m i zwalaniał do 110km/h z którą cały czas jechał. Z 7-8 razy podjeżdżałem i za każdym razem jak byłem na równi na lewym pasie to przyspieszał. 

Ostatnim razem spojrzałem na niego i popukałem się w głowę dając mu do zrozumienia co za głupotę odwala to coś tam zaczął gadać i znowu wyciął do przodu. Starszy, siwy Pan na moje oko po 60.
Ja cały czas jechałem na tempomacie 125km/h a cała ta sytuacja zwyczajnie mnie rozbawiła. Ogólnie takie sytuacje dla wielu będą podwaliną do agresji czy frustracji a ja mam z tego bekę jak pusto trzeba mieć pod kopułą by się w ten sposób zachowywać na drodze. Co zyskał ? Nie dał się wyprzedzić elektrykowi:cool: 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
49 minut temu, galakty napisał(a):

Najgorzej jak przekraczasz prędkość, a i tak Ci wjedzie na tył i mruga i pogania... Na tych eskach i autostradach to bym walił odcinkowe pomiary gdzie się da. 

Wczoraj jeden szybki i wściekły w Volvo mnie tak poganiał gdy jechaliśmy w ciągu 20-30 aut, napierniczał długimi co kilka sekund, w pewnym momencie miałeś dosyć bycia oślepianym, zjechałem na bok, ten mnie wyprzedził, więc ja za niego wjechałem i samemu mu błysnąłem długimi XD widziałem jak mi faka pokazał, a ja bekę z wieśniaka miałem :E 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Wczoraj jeden szybki i wściekły w Volvo mnie tak poganiał gdy jechaliśmy w ciągu 20-30 aut, napierniczał długimi co kilka sekund, w pewnym momencie miałeś dosyć bycia oślepianym, zjechałem na bok, ten mnie wyprzedził, więc ja za niego wjechałem i samemu mu błysnąłem długimi XD widziałem jak mi faka pokazał, a ja bekę z wieśniaka miałem :E 

Jeszcze jak jesteś jedynym autem z przodu to jestem w stanie zrozumieć, ale jak masz przed sobą 5 jadących 120-130 km/h to co masz zrobić? Hamować przed TIRa na prawym i zjechać bo księciu jedzie? Nic to nie da, stanie przed kolejnym, no dzbany straszne. A policja nagrań nie przyjmuje, wyjść i przy... też nie można bo każdy ma kamerę i napaść zgłoszą, jedynie silne nerwy mogą nas uratować :E 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Jeszcze jak jesteś jedynym autem z przodu to jestem w stanie zrozumieć, ale jak masz przed sobą 5 jadących 120-130 km/h to co masz zrobić?

No właśnie nawet jakby było 5, to bym zrozumiał, ale przede mną było z 20-30 aut dosłownie na lewym pasie :E kto jechał w niedzielę na A1, ten wie jak to wygląda.

3 minuty temu, galakty napisał(a):

. A policja nagrań nie przyjmuje, wyjść i przy... też nie można bo każdy ma kamerę i napaść zgłoszą, jedynie silne nerwy mogą nas uratować :E 

czasem żałuje, że tyle aut ma kamery :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli jestem pierwszy i mogę zjechać to staram się przyspieszyć nawet po za dozwoloną prędkość i puszczam delikwenta ale jeśli jest sznur samochodów na lewym to jadę dalej i mam w d. że on mi długimi mruga. Jak podjeżdża za blisko to wale po hamulcu delikatnie i tyle. W ostateczności spryskiwacz i się odsuwa na bezpieczną odległość. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano
59 minut temu, huudyy napisał(a):

Sam nie raz mam ochotę tak zrobić ale ewidentnie debil za kółkiem i jak przyjdzie mu do pustego łba po heblach dać to jednak odpuszczam.