Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, some1 napisał(a):

Najprawdopodobniej wleci dodatkowy podatek od liczby przejechanych kilometrów, tak jak już wdrażają w UK https://www.flotauto.com/en/uk-electric-vehicle-kilometre-tax/

PHEV tez sie dostanie rykosztem, wiec tym bardziej bedzie "placz" :hihot: "kilometrowka" i do tego ETS2

Ceny paliw w wyniku wprowadzenia systemu ETS2 wzrosną o około 0,65 PLN do 0,75 PLN za litr już w pierwszym roku obowiązywania, a do 2031 roku podwyżki mogą sięgnąć ponad 1,30 PLN – 1,55 PLN za litr.

a cena energii sie przejmuja. ehh ta bloga naiwnosc 

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Cappucino napisał(a):

Rozwój infrastruktury jest dostosowany do aktualnej sytuacji  rynku, ale w przypadku ogromnego wzrostu zwyczajnie nie nadąży.

napisze to jeszcze raz. moze (?) dotrze. ilosc ladowarek, to nie ilosc "wtyczek" , a wspomniany "Law of the Latecomer’, powoduje ze obecnie stawiamy wiecej "wtyczek" (huby) i szybszych ladowarek (DC z duza moca) niz kraje, ktore zaczely wczesniej stawiajac wiecej ladowarek z pojedynczymi wtyczakmi, o malej mocy DC  

2 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Taak, bo cena energii za kilka lat będzie na tym samym poziomie, o publicznych ładowarkach nawet nie wspomnę...:rotfl2:

poczytaj m.in. o ETS i ETS2. to nie jest to samo. 

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

napisze to jeszcze raz. moze (?) dotrze. ilosc ladowarek, to nie ilosc "wtyczek" , a wspomniany "Law of the Latecomer’, powoduje ze obecnie stawiamy wiecej "wtyczek" (huby) i szybszych ladowarek (DC z duza moca) niz kraje, ktore zaczely wczesniej stawiajac wiecej ladowarek z pojedynczymi wtyczakmi, o malej mocy DC  

Co to ma do tego co ja pisałem? Ty w ogóle rozumiesz o czym piszę? Pytanie retoryczne...

Cytat

szybszych ladowarek (DC

Szybszych dopóki nie podjadą dwa lub trzy auta na to stanowisko.

Cytat

poczytaj m.in. o ETS i ETS2. to nie jest to samo. 

Czy ja pisałem o ETS? :boink:

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Spokojnie, do tego czasu wybudują elektrownię jądrową i nawalą wiatrakufff :hihot:

Czyli jak znam życie cena wzrośnie...:E

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, trepek napisał(a):

Ta, i jeszcze pewnie HEVy i mHEVy? Bo tam też można przecież jechać na prądzie 8:E

juz dociskaja rewizja limitow CO2 w hybrydach. u nas sie "zachlysneli" hybrydami, a w EU odchodza od nich na rzecz EV. za pare lat bedzie znowu placz, ze "unia jest zla". w najmniej optymistycznym scenariuszu, nie dosc, ze z powodu ETS2 paliwo/gaz bedzie drozsze, to jeszcze przyjdzie placic "kilometrowke". 

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Do obecnej ilości aut elektrycznych jeszcze sie nada. Ale aut przybywa szybciej niz punktów ładowania.

Dzisiaj z dnia na dzień można podwoić liczbę aut elektrycznych i w żaden sposób nie wpłynie to na zwiększenie obciążenia punktów ładowania ponieważ ~90% właścicieli aut elektrycznych ma możliwość ładowania auta z własnych domowych instalacji a ~75% używa sieci domowych jako główny punkt do ładowania. 
W Polsce maksymalny peak obciążenia dostępnych ładowarek do tej pory nie przekroczył nawet 4%! 

Tak wygląda przykład domowej sieci jak główny punkt ładowania i tak jest u zdecydowanej większości.
93% auto ładowane w domu. 

IMG_7806.png

15 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Taak, bo cena energii za kilka lat będzie na tym samym poziomie, o publicznych ładowarkach nawet nie wspomnę...:rotfl2:

Zarówna paliwa jak i energia będą szły do góry ale w przypadku energii już od dawna jesteśmy obwarowani podatkiem ETS.

ETS2 na paliwa dopiero przed nami i tu dopiero zaczną się prawdziwe podwyżki na paliwa, które z roku na rok będą większe. 
Będzie dokładnie tak samo jak z energię czyli brak inwestycji w energetykę, produkcja energii głównie z węgla spowodowała gwałtowny wzrost cen na przestrzeni ostatnich  lat. 
Brak odejścia od paliw będzie systematycznie zwiększał ich cenę. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Dzisiaj z dnia na dzień można podwoić liczbę aut elektrycznych i w żaden sposób nie wpłynie to na zwiększenie obciążenia punktów ładowania ponieważ ~90% właścicieli aut elektrycznych ma możliwość ładowania auta z własnych domowych instalacji a ~75% używa sieci domowych jako główny punkt do ładowania. 

szczegolnie, ze wiekszosc nawet nie ma tej swiadomosci, ze moze ladowac sie w domu - dot. 60%  ludnosci mieszkajacych w domach jednorodzinnych .

w przypadku miast, mamy na pewno wieksze skupienie aut na mniejszym obszarze i tutaj na pewno zageszczenie ladwoarek/punktow musi byc wieksze. tylko to nie jest tak, ze tych ladowarek musi byc proporcjonalnie wiecej - auta w miescie robia zdecydowanie mniej km/dzien, niz auta pozamiejskie, wiec w wiekszosci przypadkow w miescie bedze ladowane raz na tydz/dwa. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

W Polsce mamy obecnie ok. 130 tys. elektryków, i chyba zdajesz sobie sprawę, że rocznie sprzedaje się grubo ponad 600 tys. nowych aut. Więc to podwojenie nie robi wrażenia, a ja pisałem o sytuacji, gdy trend gwałtownie się odwróci i połowa tej liczby to będą elektryki i to tylko jednego roku. Sytuacja diametralnie sie zmieni, do tego dochodzi przestarzała infrastruktura. Kolejnym problemem są miejsca parkingowe pod kolejne ładowarki, w miastach już brakuje zwykłych miejsc parkingowych. 

ETS2 na paliwa dopiero przed nami i tu dopiero zaczną się prawdziwe podwyżki na paliwa, które z roku na rok będą większe. 

Przy obecnym kryzysie paliwowym i sprzeciwie wielu państw nie byłbym taki pewien tego podatku. 

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano

ponieważ ~90% właścicieli aut elektrycznych ma możliwość ładowania auta z własnych domowych instalacji a ~75% używa sieci domowych jako główny punkt do ładowania

Czyli pomnożysz właścicieli domów... Wy w ogóle nie bierzecie pod uwagę że mieszkańcy bloków NIE MAJĄ elektryków, więc nie, to nie jest takie proste podwojenie. 

Opublikowano
31 minut temu, SuLac0 napisał(a):

szczegolnie, ze wiekszosc nawet nie ma tej swiadomosci, ze moze ladowac sie w domu - dot. 60%  ludnosci mieszkajacych w domach jednorodzinnych .

Nie wiem nawet, jak te brednie skomentować...tak, ludzie to bezmyślne ameby według ciebie.

Opublikowano

czyli faktyczny liczby i podwojenie ilosci stacji DC, nie robia wrazenia, ale fantazje o sprzedazy 300.000 EV i brakujacych dla nich stacji ladowania juz maja i maja kogos wystraszyc? nie ma zadnych wskaznikow, liczb na poparcie takiej tezy. rozumiemm, gdyby takie fantazje snuc kilka lata temu (brakuje jeszcze straszenia blackotuem), ale obecnie? kompletny brak znajomosci tematu, delikatnie piszac

9 minut temu, Cappucino napisał(a):

Nie wiem nawet, jak te brednie skomentować...tak, ludzie to bezmyślne ameby według ciebie.

brak swiadomosci w jakiejs dziedzinie, nie oznacza bycia "ameba" . 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Cappucino napisał(a):

W Polsce mamy obecnie ok. 130 tys. elektryków, i chyba zdajesz sobie sprawę, że rocznie sprzedaje się grubo ponad 600 tys. nowych aut. Więc to podwojenie nie robi wrażenia, a ja pisałem o sytuacji, gdy trend gwałtownie się odwróci i połowa tej liczby to będą elektryki i to tylko jednego roku. 

To przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem moja wypowiedź. Dzisiaj gdybyś z dnia na dzień wprowadził na rynek nawet dodatkowe 300 tys elektryków to nie zrobi to żadnej nadwyżki i problemów ponieważ i tak 75% aut zasilana jest z domowych instalacji! 
Dzisiaj przy 160 tys aut elektrycznych w peaku nie obciążamy nawet 5% dostępnych punktów ładowania więc dodanie kolejnych 300 tys aut niczego nie zmieni.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Czyli pomnożysz właścicieli domów... Wy w ogóle nie bierzecie pod uwagę że mieszkańcy bloków NIE MAJĄ elektryków, więc nie, to nie jest takie proste podwojenie. 

Ale po co mam brać pod uwagę skoro opieram się na danych dla domów jednorodzinnych bo w tym przypadku najczęściej wybierane są elektryki. 
Z dzisiejszych 160 tys aut elektrycznych jeżdżących po Polskich drogach ~90% ma możliwość ładowania auta ze swoich prywatnych instalacji a 75% te instalacje ma jako główne źródło zasilania auta. 
Idąc dalej ponad 60% Polaków ma możliwość ładować auto elektryczne. 

3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Jesteś w bardzo dużym błędzie bo ludzie nie są świadomi jak w prosty sposób można ładować auto elektryczne. Są przekonani że potrzeba odpowiednich instalacji, sprzętu, ładowarek, zabezpieczeń a tu wystarczy tylko gniazdo 3F pod które podpięta jest przenośna ładowarka. 

Jak opowiadam o tym że ładowarkę mam podłączoną do gniazda siłowego to ludzie są zaskoczeni, że to tylko tyle.
To pokazuje jaka jest świadomość i poziom wiedzy o autach elektrycznych przeciętnego Polaka.1000007557.thumb.jpeg.f444ff82354d47607483f8eb8bcb29ed.jpeg

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Ale po co mam brać pod uwagę skoro opieram się na danych dla domów jednorodzinnych bo w tym przypadku najczęściej wybierane są elektryki. 

Przecież mówimy o globalnej przesiadce na elektryki, więc chyba KAŻDEGO się bierze pod uwagę, a nie tylko właścicieli domów jednorodzinnych bo OBECNIE głównie oni mają BEV. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galakty napisał(a):

Przecież mówimy o globalnej przesiadce na elektryki, więc chyba KAŻDEGO się bierze pod uwagę, a nie tylko właścicieli domów jednorodzinnych bo OBECNIE głównie oni mają BEV. 

Nie to Ty sobie ubzdurałeś jakąś globalną przesiadkę a tu chodzi o zwyczajne hipotetyczne podwojenie ilości aut elektrycznych na rynku versus możliwości infrastruktury ładowania. 

@Cappucino twierdzi, że takie podwojenie stanowiło by problem dla naszych punktów ładowania co nie jest prawdą bo dzisiaj w kraju nawet 5% dostępnych punktów nie obciążamy i to w chwilowym szczycie! 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

Tak to ja wymyśliłem że będzie ban na auta spalinowe, wysiadam... :salut:

a bedzie? ograniczenie/redukcja, to nie ban. w jakim celu ta dezinformacja :hmm:

https://climate.ec.europa.eu/areas-action/transport-decarbonisation/road-transport/cars-and-vans_en

Docelowy poziom redukcji emisji dla unijnego parku pojazdów od 2035 r. zostaje zmniejszony ze 100 % do 90 %, pod warunkiem że pozostałe emisje zostaną skompensowane przez wykorzystanie jednostek emisji z tytułu stali niskoemisyjnej lub jednostek emisji z tytułu zrównoważonego paliwa odnawialnego.

Opublikowano

Jesteś w bardzo dużym błędzie bo ludzie nie są świadomi jak w prosty sposób można ładować auto elektryczne.

Nie no jasne, może jesz\cze nie wiedzą, że mogą w domu prać zamiast nosić ciuchy do pralni, serio macie ludzi za takich?

Patrz, ale wszyscy jakoś wiedza gdzie zatankować auto...ba, większość umie się z nalewakiem obsługiwać.

Nie to Ty sobie ubzdurałeś jakąś globalną przesiadkę a tu chodzi o zwyczajne hipotetyczne podwojenie ilości aut elektrycznych na rynku

Doczytaj, nie pisałem o jakimś podwojeniu, wróć do tego co napisałem.

Gdzie ja pisałem o domowych ładowarkach?

Opublikowano (edytowane)

Nie no jasne, może jesz\cze nie wiedzą, że mogą w domu prać zamiast nosić ciuchy do pralni, serio macie ludzi za takich?

Z Twojej perspektywy czyli z perspektywy osoby bez doświadczenia w elektromobilności tak to wygląda bo bazujesz jedynie na domysłach. 
Ja opisuje to co mnie spotyka w życiu codziennym jako użytkownik auta EV i zdecydowana większość osób nie ma zielonego pojęcia o autach elektrycznych i ich ładowaniu z domowych sieci. Z takimi komentarzami najczęściej się spotykam. 

Doczytaj, nie pisałem o jakimś podwojeniu, wróć do tego co napisałem.

Tak, napisałeś, że gdyby połowa z 600 tys aut to były elektryki to sytuacja diametralnie się zmieni. Nie, nic to nie zmieni ponieważ

6 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Dzisiaj gdybyś z dnia na dzień wprowadził na rynek nawet dodatkowe 300 tys elektryków to nie zrobi to żadnej nadwyżki i problemów ponieważ i tak 75% aut zasilana jest z domowych instalacji! 
Dzisiaj przy 160 tys aut elektrycznych w maksymalnym peaku nie obciążamy nawet 5% dostępnych punktów ładowania więc dodanie kolejnych 300 tys aut niczego nie zmieni.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Ja i tak dalej podziwiam ludzi którzy co 250-300km przejechanych autostradą zatrzymują się na 30minut siku(znaczy tankowanie :E). Sam zjazd z autostrady i wjazd na nią to koszt nieraz ~5 minut. Spaliniaka tankujesz i jedziesz do 800-1000km na luzie zwykle, a jak siku najdzie to wszędzie zjedziesz i chwila załatwione :E 

Ale elektryk fajny do bujania się w okolicy komina i to zdecydowanie.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

tu wystarczy tylko gniazdo 3F pod które podpięta jest przenośna ładowarka. 

Nie lepiej by było wyprowadzić tą puchę poza skrzynkę? Moje OCD się pali :E

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Spaliniaka tankujesz i jedziesz do 1000km na luzie zwykle

Nie wiem czym jeździsz, ale ja w życiu takiego realnego zasięgu nie widziałem w benzynie, a w moim klekocie to może raz mi się udało :E