marko 999 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Dzisiaj przyjrzałem się ID.5 GTX i ID.7. Przednie hamulce wyglądały wzorowo, w sensie widać było, że są równomiernie zużyte. 1
SuLac0 568 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Tesla ma jedna z najbardziej "bezwzglednych" rekuperacji., w VW jest ona tutaj bardzo slaba. ztcw w VW nie ma "one-pedal driving", przeklada sie sie to wszystko na srednie zuzycie energii, jak i zuzycia samych tarcz/klockow.
Cappucino 325 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 10 minut temu, marko napisał(a): Dzisiaj przyjrzałem się ID.5 GTX i ID.7. Przednie hamulce wyglądały wzorowo, w sensie widać było, że są równomiernie zużyte. Te elektryki od VW nie maja problemów na przeglądach z hamulcami i zawieszeniem tak jak wychodzi to w Teslach?
Gret 858 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 13 minut temu, marko napisał(a): Dzisiaj przyjrzałem się ID.5 GTX i ID.7. Przednie hamulce wyglądały wzorowo, w sensie widać było, że są równomiernie zużyte. A z tyłu fajny bęben?
SuLac0 568 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 8 minut temu, Cappucino napisał(a): Te elektryki od VW nie maja problemów na przeglądach z hamulcami i zawieszeniem tak jak wychodzi to w Teslach? trudno aby mialy probem, jak maja obowiazkowe przeglady kazdego roku i sam uklad hamulcowy jest uzywany znacznie czesciej niz w przypadku Tesli.
Cappucino 325 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 31 minut temu, SuLac0 napisał(a): trudno aby mialy probem, jak maja obowiazkowe przeglady kazdego roku i sam uklad hamulcowy jest uzywany znacznie czesciej niz w przypadku Tesli. Pierwszy przegląd serwisowy w VW jest po 2 latach a nie co roku. I co to ma do rzeczy? Tarcze wymieniają co przegląd?
Cappucino 325 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 2 minuty temu, SuLac0 napisał(a): no ma. na badania mozesz jechac z nowymi tarczami, jezeli wczesniej serwis stwierdzil, ze nadawaly sie do wymiany. serwis, to nie badania techniczne. Ale ci napisałem, pierwszy serwis jest po dwóch latach a nie po roku i po tym okresie też raczej nie wymieniają tarcz. A jak już to ze względu na zużycie a nie rudą.
SuLac0 568 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 1 minutę temu, Cappucino napisał(a): Ale ci napisałem, pierwszy serwis jest po dwóch latach a nie po roku i po tym okresie też raczej nie wymieniają tarcz. A jak już to ze względu na zużycie a nie rudą. wspomniane badanie tech sa co 3-4 lata. i tak. tarcze sa wymeniane na nowe jezeli sa zniszczone/zardzewiale
galakty 4 186 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Godzinę temu, Gret napisał(a): A z tyłu fajny bęben? Swoją drogą tyłem się mało hamuje i te bębny nie są jakimś problemem... Fakt wygląda to okropnie ale mechanicznie przy elektryku i tak większość działa na przedniej osi + silniku elektrycznym. NA zwykłym bębnie też zblokujesz koła także mocy wystarczy. 1
DjXbeat 708 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 14 minut temu, Cappucino napisał(a): Ale ci napisałem, pierwszy serwis jest po dwóch latach a nie po roku i po tym okresie też raczej nie wymieniają tarcz. A jak już to ze względu na zużycie a nie rudą. Ale On Ci odpisał wcześniej - VW nie ma takiej rekuperacji jaką ma Tesla stąd nie ma problemów z rdzewieniem tarcz. W VW musisz używać hamulcy by zahamować i się zatrzymać. W Tesli nie musisz. Do tego w VW musisz pojawić się co 2 lata na obowiązkowym serwisie gwarancyjnym inaczej stracisz gwarancję na baterie. W Tesli nie masz takiego obowiązku. Będąc na takim przeglądzie masz ocenę hamulcy. Ostatnio miałem okazję pojeździć Mercedesem EQ 250 CLA i tu jest wybór trybu rekuperacji. Można ją całkowicie wyłączyć lub ustawić inteligentną tak, że hamuje również hamulcami. Dziala to bardzo dobrze ale i tak największy odzysk energii z rekuperacji jest w Tesli. Gdyby Tesla wprowadziła to u siebie całkowicie rozwiązała by problem z hamulcami, które są punktowane na przeglądach choć trzeba zaznaczyć, że Tesla ma 3 tryby rekuperacji i ten najsłabszy wymaga używania hamulcy to jednak nikt z niego nie korzysta a jest on domyślnym trybem Edytowane 10 godzin temu przez DjXbeat
galakty 4 186 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Teraz to nie tak łatwo bo jakby wyłączyli najsilniejszą rekuperację to by się ludzie mogli zdziwić i narzekać.
DjXbeat 708 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 2 godziny temu, galakty napisał(a): Teraz to nie tak łatwo bo jakby wyłączyli najsilniejszą rekuperację to by się ludzie mogli zdziwić i narzekać. W CLA jest nie zauważalne czy jest czysta rekuperacja czy rekuperacja + hamulce. Jeśli w Tesli działało by to tak samo to nie było by problemów z hamulcami.
marko 999 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) No ale nie jest. Wy próbujecie wadę obrócić w zaletę. A prawda jest taka, że jak trzeba hamować awaryjnie, to lepiej hamować hamulcami, a nie kupą rdzy. A w tych dwóch egzemplarzach Tesli tarcze wyglądały skrajnie źle. Silna / skuteczna / efektywna rekuperacja nie jest zaletą, jeśli powoduje inne problemy. W klimacie suchym może to działać, ale nie w Europie. Edytowane 7 godzin temu przez marko 2
DjXbeat 708 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 2 minuty temu, marko napisał(a): Silna / skuteczna / efektywna rekuperacja nie jest zaletą, jeśli powoduje inne problemy. Czy ta silna / skuteczna / efektywna rekuperacja odcina krew od nóg i powoduje niemożność używania hamulcy? Absolutnie nie. W obecnej chwili tylko od kierowcy zależy czy tych hamulcy będzie używać i czy będą sprawne. Jeśli kierowca nastawia się tylko na rekuperację to musi się liczyć z tym, że może doprowadzić do uszkodzenia tarcz hamulcowych i jest o tym informacja w instrukcji. Ja z hamulcami problemów nie mam. 4 lata i 72tys km przebiegu. Fajnie gdyby Tesla wprowadziła inteligentną rekuperację jak w CLA wtedy całkowicie wyeliminowali by problem, który mają osoby niestosujące się do instrukcji .
galakty 4 186 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Godzinę temu, DjXbeat napisał(a): W CLA jest nie zauważalne czy jest czysta rekuperacja czy rekuperacja + hamulce. Jeśli w Tesli działało by to tak samo to nie było by problemów z hamulcami. Ah bo Ty mówisz o rozwiązaniu że rekuperacja sama używa hamulców? A nie że osłabią rekuperację i trzeba ręcznie "dohamować"? To wtedy tak, klient nie zauważy.
DjXbeat 708 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 31 minut temu, galakty napisał(a): Ah bo Ty mówisz o rozwiązaniu że rekuperacja sama używa hamulców? Tak działa inteligenta rekuperacja w CLA. Auto decyduje o dołączenie hamulcy kosztem odzysku z rekuperacji. Raz auto hamuje rekuperacja by przy kolejnej sytuacji dołączyć również hamulce. Oczywiście sama rekuperacja i siła wyhamowania jest daleko za Tesla no ale jednak to rozwiazanie całkowicie wyeliminowało by problem w Tesli dla osób, które nie stosują się do instrukcji. 35 minut temu, galakty napisał(a): A nie że osłabią rekuperację i trzeba ręcznie "dohamować"? W Tesli można taki tryb wybrać i auto na końcu dohamować z użyciem hamulcy. Nikt tego nie robi.
galakty 4 186 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 5 minut temu, DjXbeat napisał(a): W Tesli można taki tryb wybrać i auto na końcu dohamować z użyciem hamulcy. Nikt tego nie robi. Nie dziwię się, to jest po prostu wygodne
AudRob 303 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu W dniu 8.03.2026 o 16:55, Totek napisał(a): Ocynk nie jest rozwiązaniem problemu. W japońcach problemem jest już sama blacha, a raczej jej stop który jest niskiej jakości, ze względu na problemy surowcowe tego kraju. Dlatego stal dobrej jakości idzie w silniki a na budach oszczędzają. Tego już nie przeskoczymy. Druga sprawa że Europa nie jest głównym klientem japońskiej motoryzacji. Ważniejsze są kraje arabskie i azjatyckie, a ich klimat jest zupełnie inny. Zwiedzając tamte strony da się to zauważyć na ulicach. Tam mazdy, toyoty czy nissany są jak u nas Kaudi, VW czy BMW. Z Europejczyków to jedynie Mercedes i Fiat występuje w znacznych ilościach. No i auta 30-40 letnie nie mają wielkiej rdzy. I tu widzę w w wypowiedzi mądrą osobę. A nie bla bla👍 7 godzin temu, galakty napisał(a): Swoją drogą tyłem się mało hamuje i te bębny nie są jakimś problemem przestań chłopie tu swoje teorie wygłaszać , i tył i przód hamuje z tym samym naciskiem , tu nie ma że tyłem się mało hamuje co ty gadasz , tył po prostu słabiej hamuje ponieważ ma rurki hamulcowe najdalej od pompy. Jak nie znasz zasad hamulców się nie wypowiadaj, 3
bergercs 2 057 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) . Edytowane 1 godzinę temu przez bergercs
KiloKush 803 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, bergercs napisał(a): Co ty pi..sz? Tył odpowiada za 5-10% siły hamowania. Jeśli nie wiesz czemu -to na pewno nie z powodu odległości od pompy - ale podpowiem: rozpędź się i zaciągnij ręczny w samochodzie , skręć koła i się dowiesz. 5-10% jesteś pewien? Bo raczej nie. 1
AudRob 303 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, bergercs napisał(a): ale podpowiem: rozpędź się i zaciągnij ręczny w samochodzie , skręć koła i się dowiesz. Dziękuję ale akurat hamulce . tłoczki ..,szczęki itd znam więc wiem jak to działa 😊
Katystopej 1 585 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Tył hamuje procentowo najmniej tak jak Berg pisze, wyjątkiem jest ingerencja ESP, wtedy głównie tył pracuje.
AudRob 303 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Zawsze tył słabiej hamuje i tego nie zmienisz. Oczywiście można to poprawić ale to już są koszta Edytowane 2 godziny temu przez AudRob
jarux 173 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 13 minut temu, AudRob napisał(a): Dziękuję ale akurat hamulce . tłoczki ..,szczęki itd znam więc wiem jak to działa 😊 Chyba nie do końca wiesz oraz spałeś na lekcjach fizyki 1 1
AudRob 303 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 4 minuty temu, jarux napisał(a): Chyba nie do końca wiesz oraz spałeś na lekcjach fizyki Fizyka fizyką ja to po prostu robię więc wiem trochę, no wiadomo ty też wnioskuję że zrobiłeś setki aut ludziom , każdy ma swoją teorię i praktykę. 4 minuty temu, jarux napisał(a): spałeś na lekcjach fizyki W garażu wiadomo człowiek zmęczony Edytowane 2 godziny temu przez AudRob 1
Rekomendowane odpowiedzi