Skocz do zawartości

NFZ / kolejki / patologia / zarobki / niewydolny system medycyny w PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, kanon7 napisał(a):

[spoiler] tak :E 

IMG_3059.jpeg

To jest mokry sen prywaciarzy. "Po co zatrudniać 10 pracowników na minimalnej krajowej, jak można zatrudnić jednego na minimalnej i zrobi to samo" :E

• Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
11 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Kiedyś mocno poparzyłem dłoń, więc poszedłem do rodzinnego, wiadomo opatrunek itp i mówi mi żebym podszedł do rejestracji i się zapisał do chirurga na następny dzień, ja wielkie oczy i mówię że "Panie to mi powiedzą że mam przyjść za miesiąc albo więcej" a On żebym powiedział że pilne, no i tak zrobiłem. No i oczywiście przy rejestracji "Za dwa miesiące" ale dodałem że pilne... "No to za miesiąc" :E Wróciłem się do rodzinnego, mówię typowi co i jak, on zaszedł i okazało się że na drugi dzień mam wizytę :) zwykły człowiek wuja zdziała. 

To brzmi trochę tak jakby cały ten system musiał zostać przeorany audytami wraz z zaleceniami pokontrolnymi wzdłuż i wszerz. 

6 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Duzo studentow swojego czasu uciekalo na ukraine/slowacje. Nigdy co prawda nie dowiadywalem sie czemu, no ale domyslam sie ze tam latwiej sie dostac/przebrnac przez uczelnie. ;) 
Sam mam 4 znajomych ktore w ten sposob zdobyly edukacje w tym zawodzie, ale tylko 1 wrocila do Polski. 

Czyli intuicja mnie nie myli. 

Opublikowano

@Suchy211 oczywiście że tak powinno być. Sam miałem już ś.p Ciotkę co robiła za pielęgniarkę u ortopedy... jak się chciałeś normalnie zapisać to oczekiwanie wwuj długo, a wystarczył telefon do cioci i wizyta mogła być w ten sam dzień bez kolejki... To już dawno było, ale jak widać nic się nie zmieniło.

A tutaj troszkę humoru :) 

Spoiler

Pielęgniarka w przychodni wychodzi na korytarz do oczekujących pacjentów i mówi:
- Ponieważ obowiązuje RODO nie mogę wzywać państwa po nazwisku, w związku z tym Panią ze swędzącym piździskiem zapraszam.

:E 

Opublikowano (edytowane)

Tak anegdotycznie to znajomy póki co jeszcze będzie przez 2 miesiące  miał kontynuowaną terapię na raka i potem robią mu przerwę do końca roku bo nie ma pieniędzy. Ciekawe co tacy ludzie muszą czuć patrząc na ten aktualny burdel?

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Nie ma słów aby takie coś określić... jedynie co mi przychodzi na myśl to BEZSLINOŚĆ :( płacisz podatki, a później słyszysz że nie ma pieniędzy, a jeszcze czytasz że lekarze po 1mln o ile nie więcej zarabiają w rok. Chory kraj. Zwykły człowiek to zawsze pod górkę i piaskiem w oczy.

@Klakier1984Współczuję znajomemu i życzę powrotu do zdrowia(na ile to możliwe)  

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem ile w tym prawdy, ale teraz na twitterze mam wrzutki osób, co twierdzą, że w swoich kartach mają nieścisłości, fikcyjne zabiegi itp.

Ponoć też dentyści robią mocne wały biorąc kasę prywatnie, a później refundują to z nfz :heu:

A co do Kacprzyka, to ponoć doszukali się, że miał dyżury w czasie jak sobie paradował w TV :E

Pewnie korekta 33 faktur dotyczyła czasów pracy nie do obronienia w żaden sposób :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Tyle powiem:
image.png.96a0eb5445bb8f13657f96e326c2a66c.png

Poza tym, że każdy kto stworzył salonik VIP powinien wylecieć z publicznie fundowanych kontaktów - niech sobie wypiep**** do sektora prywatnego, to jest każdy kto się do owego saloniku udał powinien stracić stanowisko. Dopóki nie będzie takich ostrych rozliczeń będzie po prostu tak samo. 

Opublikowano
55 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ponoć też dentyści robią mocne wały biorąc kasę prywatnie, a później refundują to z nfz :heu:

Stara sprawa ale zobacz ile gostek ma zarzutów Stomatolog z Inowrocławia odpowie za wyłudzanie pieniędzy z NFZ - klik :P 

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Nie wiem ile w tym prawdy, ale teraz na twitterze mam wrzutki osób, co twierdzą, że w swoich kartach mają nieścisłości, fikcyjne zabiegi itp.

Największe zdziwienie przyszło wraz z wprowadzeniem Internetowego Konta Pacjenta. Sporo ludzi dowiedziało się, że przeszło jakieś badania czy leczenie nie widząc lekarza :)

A ten Dawidek to taki kolejny Misiewicz. Od lat żyjemy od afery do afery. Najgorsze jest to, że sami politycy to widzą i nic. Jedna wielka mafia. Jakiś polityk o tym powie. Niektórych ta wypowiedź oburzyła. Mnie nie. Facet widzi ten syf od środka i sam jest bezradny. To wręcz widać.

Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Poza tym, że każdy kto stworzył salonik VIP powinien wylecieć z publicznie fundowanych kontaktów - niech sobie wypiep**** do sektora prywatnego, to jest każdy kto się do owego saloniku udał powinien stracić stanowisko. Dopóki nie będzie takich ostrych rozliczeń będzie po prostu tak samo.

Obawiam się, że jak się nie cofnie uprawnień lekarskich, to taka kara spłynie i nic nie zmieni.

Jak nie będzie można kontynuować kariery lekarskiej, to pewnie większość się zastanowi czy warto kombinować skoro prywatnej praktyki też nie będzie się dało prowadzić.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Obawiam się, że jak się nie cofnie uprawnień lekarskich, to taka kara spłynie i nic nie zmieni.

Jak nie będzie można kontynuować kariery lekarskiej, to pewnie większość się zastanowi czy warto kombinować skoro prywatnej praktyki też nie będzie się dało prowadzić.

Obawiam się, że i tak nic z tego nie wyniknie.

Przecież przyjmowałem w pokoiku VIP prywatnie, i to nawet za darmo po znajomości i co mi zrobicie? 

Wszyscy w układzie siedzą i co mają zrobić? Sami na siebie bata kręcić?

Jeśli to prawda, to ten Dawid był niezłym ziółkiem i być może ktoś z grona go załatwił przez to, że po prostu przesadzał. Pewnie nie spodziewał się, że tak szambo wybije :) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
11 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Nawet moja matka miała... u ortopedy :E Chodzi do niego nadal, bo dobry jest... :P 

Opublikowano

Oj tam, wszyscy pójdą w zaparte, nagle się okaże że nikt nikogo nie znał, zrobi się kontrolę która wskaże winnych kilku pionków i wrócimy do robienia wałków w NFZ tylko trochę bardziej ostrożnie. Ktoś liczy na więcej? 

Opublikowano (edytowane)

Znowu rudy rzucił dla plebsu temat.Jakby chcieliby coś z tym zarobić to by zrobili :hihot:

Sytuacja ma 3 dekady i kazdy wie o co chodzi 

Dyrektorzy szpitali często unikają wprowadzania elektronicznych „zegarów” (systemów RCP – Rejestracji Czasu Pracy) dla lekarzy ze względu na opór środowiska lekarskiego, problem wieloetatowości oraz specyfikę kontraktów. Wiele placówek obawia się, że rygorystyczna kontrola doprowadzi do paraliżu oddziałów, zmuszając lekarzy do odejścia. [1, 2, 3, 4, 5, 6]

Najważniejsze powody takiego stanu rzeczy to:

Klauzula opt-out i praca na kontraktach: Zdecydowana część lekarzy nie pracuje na standardowych etatach (7h 35 min), lecz na kontraktach B2B lub w oparciu o „opt-out” (zgodę na pracę powyżej 48 godzin tygodniowo). W takim systemie lekarz rozliczany jest z wykonanej pracy lub sumy dyżurów, a nie ze sztywnych godzin spędzonych w gabinecie. [1, 2, 3, 4, 5]

Obawa przed odejściami specjalistów: Na rynku brakuje rąk do pracy. Wprowadzenie obowiązku „odbijania się” kartą jest przez wielu lekarzy traktowane jak brak zaufania i może skłonić ich do przeniesienia się do innej placówki. [1, 2]

Wielozatrudnienie: Wielu lekarzy pracuje jednocześnie w kilku różnych szpitalach, przychodniach lub prowadzi prywatną praktykę. Sztywne systemy RCP mogłyby wykazać nakładające się na siebie godziny pracy w różnych miejscach. [1, 2, 3]

Praca zadaniowa: Charakter pracy lekarzy (operacje, nagłe przypadki, obchody) sprawia, że trudno wpisać ich w ramy typowej pracy biurowej. [1]

Z powodu problemów z ewidencją i nagłaśnianych przez media przypadków gigantycznych zarobków za nieprzepracowane godziny (tzw. afera w Szpitalu Południowym), rząd forsuje przepisy, które mają na stałe powiązać ewidencję zarobków medyków z numerem PESEL

Edytowane przez janek25