Skocz do zawartości

NFZ / kolejki / patologia / zarobki / niewydolny system medycyny w PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, LeBomB napisał(a):

Edit: ponadto szczepionka na tężec dla dorosłych chyba jest w ogóle płatna jeżeli jest to dawka profilaktyczna, nie wynikająca z możliwej ekspozycji

I znowu dziales na google 😆

I nie, kazde szczepienie jest w systemie. Jakby bylo inaczej to bys mial wpisane dzylion szczepien.

Edytowane przez janek25
  • Odpowiedzi 403
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 23.06.2026 o 13:45, LeBomB napisał(a):

A kto mówi że bez snu? :E Dyżur jedno, a czy są w jego trakcie pacjenci lub przypadki wymagające interwencji to co innego.  Co już z resztą wyżej zostało napisane.

Już pisałem jakie przepisy to umożliwiły i ktoś kto im to zatwierdza raczej nie zostanie ukarany bo będzie chroniony przez wadliwe prawo, które na to pozwoliło. Prócz takich wyraźnych przypadków gdzie widać wał i które owszem, powinno się rozstrzygnąć, będzie też masa mniejszych wałów, które już tak oczywiste nie będą, a dalej będą drenowały NFZ. 

Tu trzeba by cofnąć przepis o nadwykonaniach, ale tego nikt nie zrobi, bo efekt byłby taki sam jak zabranie 800+...

He.He.Zawsze jak jest afera z lekarzem/szpitalem, to zawsze się pojawi taki co powie że trzeba dosypać pieniędzy od systemu aka "system ciepri na chroniczne niedofinansowanie". 

Opublikowano
11 minut temu, NotQuite napisał(a):

He.He.Zawsze jak jest afera z lekarzem/szpitalem, to zawsze się pojawi taki co powie że trzeba dosypać pieniędzy od systemu aka "system ciepri na chroniczne niedofinansowanie". 

Bo trzeba, ale najpierw trzeba "króla" który to uporządkuje, a za porażkę w znaczeniu dosłownym (no... może niemalże) straci głowę. 

Opublikowano
8 minut temu, janek25 napisał(a):

I znowu dziales na google 😆

Znowu leży u Ciebie język polski, bo nie wiadomo co chcesz przekazać...

Ponadto to nie ja robiłem niedawno przeklejki z trybu AI od google...

Szczepionka dla dorosłych jest płatna, sprawdziłem. Mowa o samym preparacie. Refundowane jest jedynie samo szczepienie.

15 minut temu, janek25 napisał(a):

I nie, kazde szczepienie jest w systemie. Jakby bylo inaczej to bys mial wpisane dzylion szczepien.

Każde musi być odnotowane w dokumentacji pacjenta, nawet papierowej, dlatego nie tak łatwo sobie zażądać szczepienia na tężec i o tym ci dokładnie napisałem przecież. To czy jest w systemie elektronicznym czy nie to już inna sprawa. Natomiast szczepienia na covid były w systemie elektronicznym, bo tak były wystawiane skierowania.

12 minut temu, NotQuite napisał(a):

A w którym miejscu napisałem, że trzeba dosypać pieniędzy? Prędzej napisałem, że należy ograniczyć rozdawnictwo i połatać dziury prawne.

Opublikowano (edytowane)

Fałszywe szczepienia dzieci (Afera z nierefundowanymi preparatami)

Wzrost liczby wykrywanych spraw dotyczy personelu medycznego, który pobierał opłaty od rodziców za nowoczesne, wieloskładnikowe szczepionki skojarzone (np. 5w1 lub 6w1), a w rzeczywistości podawał dzieciom standardowe, bezpłatne szczepionki refundowane przez NFZ.

Mechanizm oszustwa: W dokumentację medyczną wpisywano drogi, nierefundowany preparat, aby ukryć oszustwo przed rodzicem.

Przykłady z prokuratury: Głośna sprawa prowadzona przez Prokuraturę Okręgową w Koszalinie, gdzie pielęgniarka usłyszała zarzuty wyłudzenia pieniędzy oraz narażenia kilkudziesięciu dzieci na niebezpieczeństwo, ponieważ dzieci nie otrzymały preparatów, za które zapłacili rodzice. [1]

2. Wyłudzanie refundacji z NFZ (Fikcyjne procedury)

Przychodnie i lekarze bywają oskarżani o dopisywanie do kont pacjentów fikcyjnych usług medycznych, w tym szczepień (np. przeciw grypie, pneumokokom czy HPV), które w rzeczywistości nigdy się nie odbyły.

Mechanizm oszustwa: Placówka medyczna raportuje do NFZ wykonanie szczepienia u pacjenta, który w ogóle nie pojawił się w przychodni. Dzięki temu przychodnia bezprawnie pobiera od państwa pieniądze za wykonanie procedury medycznej oraz za sam produkt (jeśli był refundowany). [1]

Jak pacjent się dowiaduje: Najczęściej przypadkowo, sprawdzając swoją historię leczenia w Internetowym Koncie Pacjenta (IKP) lub podczas próby przyjęcia autentycznej dawki przypominającej, gdy system zgłasza błąd, bo "pacjent jest już zaszczepiony".

3. Fikcyjne wpisy na prośbę rodziców (Unikanie Sanepidu)

Służby sanitarno-epidemiologiczne oraz prokuratura badają sprawy, w których nieuczciwy personel medyczny – za łapówkę lub ze względu na własne przekonania – wpisywał do książeczek zdrowia i systemów elektronicznych wykonanie obowiązkowych szczepień ochronnych u dzieci.

Mechanizm oszustwa: Rodzice będący przeciwnikami szczepień kupowali fikcyjne wpisy, aby uniknąć kar finansowych nakładanych przez Wojewodę na wniosek Sanepidu za uchylanie się od obowiązkowych szczepień. [1]

Skutki: Sanepid weryfikuje stany zaszczepienia populacji, a wykrycie takiego procederu skutkuje natychmiastowym zawiadomieniem prokuratury o poświadczeniu nieprawdy w dokumentacji medycznej (art. 271 k.k.). [1].                      

Widze tez ze znalezli ininteligentne sposoby na wyludzenia. Najciemniej pod latarnia.Na tam spodobie pewnie wychodzi tylko jak ktos z szajki sie rozpruje 

6 minut temu, LeBomB napisał(a):

Znowu

Znowu filozofujesz. Gdybys nie wiedzudl to bys si nie przyebal. A tak znajazles literowke jak podstarzaly dzieciaczek z forumit xD

Edytowane przez janek25
Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Znowu leży u Ciebie język polski, bo nie wiadomo co chcesz przekazać...

Ja też nie wiem co on chciał napisać, ale wiem jedno, współczesna, po rewolucji AI autokorekta, działa niewspółmiernie gorzej niż ta przed rewolucją. Różnica jest wręcz dramatyczna. 

Opublikowano

Masakra... Piszesz o tężcu, więc do szczepień na tężec się odnoszę, pisałeś o szczepieniach na covid, do nich się odniosłem. Nagle na zasadzie "domyśl się" rozwlekasz sprawę na wszystkie szczepienia bo znalazłeś coś tam w trybie AI, a potem zarzucasz że się czepiam i filozofuję, a nie potrafiłeś przekazać informacji.

Co więcej, takie sformułowanie 

32 minuty temu, janek25 napisał(a):

I nie, kazde szczepienie jest w systemie.

tak na prawdę sugeruje, że sam uważasz że każde szczepienie jest w systemie (interpunkcja akurat była tu istotna).

Także reasumując i wracając konkretnie do twojego pierwotnego posta, do którego wyłącznie się odniosłem. Szczepionka na tężec dla dorosłych jest płatna i wymaga kwalifikacji u lekarza z wielu, wspomnianych już wcześniej względów. Szczepionka na covid była związana z innymi przepisami i szczepienia były rejestrowane w systemie w sposób elektroniczny, bo tak były wystawiane skierowania. 

Tyle. Nie zamierzam się domyślać co tam jeszcze masz na myśli pisząc cokolwiek.

Opublikowano

To ty sie sprules o te szczepienue nie ja. Mam prawo sie zaszczepic w ten sam sposob jak na covida.Tu tyko chce swoje wyciagnac z nfz. Twoja logika to jest taka jak z tym gruzem 200kg na dzien 🤣🤷

A jeslii nie jest to co on moze ?? Zaufac mi xD kolejne bzdury gadasz 

Opublikowano (edytowane)

Ja znam na to rozwiązanie. 

Każdy płaci za własne leczenie + zadatek na przyjazd służb i  utylizację 

Tylko że wówczas, no niestety kiedy przyjadą te służby i stwierdzą niewypłacalność pacjenta:

1. Dzwonią do rodziny, a jeśli ta nie zamierza nic z tym robić...

2. ...dzwonią do firmy zajmującej się produkcją nawozów naturalnych albo utylizacją odpadów organicznych. 

Nie może być tak, że nie będziemy organizować środków na opiekę zdrowotną... a potem jednak się zesramy, że jak to, że tak nie można i tak dalej. I w końcu komuś przyjdzie finansować leczenie kogoś kto swoje zdrowie miał w dupie kiedy był zdrowy, niepokonany i nieśmiertelny. 

A co do tego naciągania, audyty, a potem kary których nie da się spłacić, a trzeba odbyć. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy uleczy. Czy to nie ci w NFZ  za nieodbyte zabiegi kasują?

A może odwrócić sytuację. Wywalić wszystkich do sektora prywatnego, znacznie ułatwić dostęp do zawodów medycznych, a kasę z NFZ wypłacać choremu pod jakimś rodzajem weryfikacji i nadzoru oczywiście. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Przeciez ci ludzie nie nadaja sie do niczego.Wiekszosc z nich ma 2 godziny w tygodniu prywaty. Pacjent tam chodzi by wyrobic sciezke na reszte procedury z nfz.

Kiedys tylko ordynator mial prywate. Reszta glodnym wilkiem patrzala :sex:

14 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Czy to nie ci w NFZ  za nieodbyte zabiegi kasują?

Taka osoba powinna wyleciec z zawodu a nie szukac pracy 5 km dalej 

Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem u okulisty z NFZ. Umawiałem się prawie równo rok temu. Ludzi dużo, opóźnienie. Tymczasem do pani doktor co chwilę wchodził optyk mający sklep na korytarzu w placówce. I jeszcze wszedł handlowiec z jakiejś firmy farmaceutycznej co chodził z tabletem od gabinetu do gabinetu. Nie wiem jak to skomentować.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, KiloKush napisał(a):

. I jeszcze wszedł handlowiec z jakiejś firmy farmaceutycznej co chodził z tabletem od gabinetu do gabinetu. Nie wiem jak to skomentować.

Klime im montowal 😆 jak ci zapisała leki bierz zamienik 😆🤷

Edytowane przez janek25
Opublikowano
5 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

A co do tego naciągania, audyty, a potem kary których nie da się spłacić, a trzeba odbyć. 

Audyty czasem są, ale za mało. Scentralizowany system nie jest wydolny pod tym względem. Każda grupa zawodowa czy nie, widząc drzwi do nadużyć będzie to robić. A lekarze tak sobie wywalczyli, że obok górników i rolników są uprzywilejowani także w tym sensie, że władza (czyt. organy państwa) boi się ich tykać. Będzie więcej kontrol to znowu podnisą się krzyki że zaczną masowo wyjeżdżać itd. NRL ma to ograne setki razy.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, NotQuite napisał(a):

Będzie więcej kontrol to znowu podnisą się krzyki że zaczną masowo wyjeżdżać itd. NRL ma to ograne setki razy.

Niewiele jest już miejsc gdzie dadzą im się tak nachapać. Niech krzyczą.

6 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Dziś byłem u okulisty z NFZ. Umawiałem się prawie równo rok temu. Ludzi dużo, opóźnienie. Tymczasem do pani doktor co chwilę wchodził optyk mający sklep na korytarzu w placówce. I jeszcze wszedł handlowiec z jakiejś firmy farmaceutycznej co chodził z tabletem od gabinetu do gabinetu. Nie wiem jak to skomentować.

Standardzik, a zwrócił byś tylko takiemu uwagę...

Choć spotkałem się z jednym lekarzem, który miał na drzwiach kartkę, że w godzinach pracy przedstawicieli nie przyjmuje.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

Jak tak trochę od innej strony, napiszę wam ciekawostkę z mojej ostatniej wizyty w szpitalu.

Otóż jestem w programie lekowym i muszę jeździć do szpitala po leki bo tylko tam lekarz je wydaje, są to specjalne leki biologiczne, które wymagają przewożenia w lodówce.

Poza wydaniem leków to zawsze proszę żeby na miejscu pielęgniarka mi dała jeden zastrzyk, żeby mieć z głowy po prostu. No i pielęgniarka mi się wygadała, że ludzie to w ogóle nie szanują tych programów lekowych. Mówiła, że ludzie potrafią przyjść po te leki z reklamówką z biedronki podczas kiedy 10 razy się im tłumaczy, że leki trzeba przewozić w torbie termicznej. Absolutnie mnie wryło i powiedziałem dość głośno, że taki człowiek nie zasługuje na takie leki jeżeli nie potrafi uszanować. Za swoją torbę termiczną zapłaciłem 45zł.

edit: zapomniałem dodać, koszt takiego leczenia potrafi wynieść kilka tysięcy miesięcznie dlatego ja jestem mega wdzięczny za to i nie szanuje ludzi, którzy mając coś takiego nie doceniają tego.

Edytowane przez Slayer
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Cały budżet na wynagrodzenia... Trzeba koniecznie dosypać do budżetu bo lekarze w takich miejscach zapewne przymierają głodem...

Fajnie to wygląda z zestawieniem corocznych budżetów NFZ, które procentowo rosną gigantycznie...

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
5 godzin temu, Kris194 napisał(a):

https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-zdrowia/sa-szpitale-gdzie-caly-budzet-idzie-na-pensje-rzad-moze-wprowadzic-limity-placowe,666201.html

Cały budżet na wynagrodzenia... Trzeba koniecznie dosypać do budżetu bo lekarze w takich miejscach zapewne przymierają głodem...

Ale zrobiła się gównoburza (!), bo za ostro i za agresywnie żarli.
Gdyby sobie skromnie po banieczce rocznie ;) małą łyżeczką żarli, to by się proceder nigdy nie wydał.
Ale nie! Trzeba było walić po gałach niekompetencją. Wstawić małolata, polityka i razić nim po gałach, aż się świat wkurwi.
No to będą teraz mieli kadżaksę.
Myślę, że stare wygi lekarskie ze stażem same ukamieniują, tego smarka, od króego to się zaczęło (albo jego bezmózgich mocodawców).
Mieli spokój, monetka leciała, prestiż, szacunek... to im pięknie zjebali markę, takimi akcjami.

IMO cieszę się, że świat otworzył oczy.
Czy się coś zmieni? Nie wiem. Pewnie nie. Jednak czasem plaskacz na mordę dobrze robi.