Lameismyname 4 096 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca 12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Hynixy sa gorace i tyle. 92C-94C to norma. Mialem je na 7800xt i mam je teraz na 9070xt, grzeja sie tak samo W sezonie grzewczym to może i walor, ale teraz w lecie? 11 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Ten temat ma szansę stać się godnym następcą tego No no. Zależy co masz na myśli - jeżeli chodzi o obszerność i widowiskowość, to może i tak. Natomiast na pewno nie pójdę w buty autora tamtego tematu, co niesprawną kartę z radością opchnął komuś jako sprawną, jeszcze się tym pochwalił przy okazji odpowiadając na słuszny z resztą zarzut handlu współdzielonymi kontami, że robi to na większą skalę niż mu zarzucano. Tutaj przyznam rację koledze @sideband - ban powinien wlecieć ustawowo i bezdyskusyjnie! 1
Dimazz 782 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Ty pisałeś kiedyś że kupiłeś tanio tę kartę. W okolicach 2k zł. Świetna cena. Jak umiesz to pobawiłbym się w zmianę pasty na ptma tylko trzeba znać grubość i tu może być problem. Ja na razie dochodzę do wniosku że nvidia jest dużo bardziej plug & play i mniej problematyczna ale 5070ti w najnowszych grach w czystej rasteryzacji wypada nawet gorzej od 9070xt a normalnie trzeba dopłacić 1k zł do karty od nvidii. Święty spokój ale słaba wydajność to był zostac 5070 za 2400zł z 5 lat gwarancji. Może wyjdą superki
Keleris 774 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) Dwa lata temu kupiłem zapas termo padów Arctic tp 3 i w mojej opinii ta są pancer pady i prędzej pcb się wykrzywi niż one się ułożą chyba że jakaś nowa rewizja teraz jest. Co do fehondy to w moim laptopie też bez szału - 4c więcej na pamięciach niż na oryginalnym kicie chyba że wysokie obroty wentylatora zbijały ich temp. Przed zmianą pasty na ptm. Edytowane 5 Lipca przez Keleris
Lameismyname 4 096 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Teraz, Dimazz napisał(a): Ty pisałeś kiedyś że kupiłeś tanio tę kartę. W okolicach 2k zł. Świetna cena. Jak umiesz to pobawiłbym się w zmianę pasty na ptma tylko trzeba znać grubość i tu może być problem. Ja na razie dochodzę do wniosku że nvidia jest dużo bardziej plug & play i mniej problematyczna ale 5070ti w najnowszych grach w czystej rasteryzacji wypada nawet gorzej od 9070xt a normalnie trzeba dopłacić 1k zł do karty od nvidii. Święty spokój ale słaba wydajność to był zostac 5070 za 2400zł z 5 lat gwarancji. Może wyjdą superki No tak. Dokładnie 2020zł. Tutaj nie chodzi tylko o zmianę pasty z rdzenia, którą wydmuchało na PTM - PTM ma jedną grubość i to bajka. Chodzi o to, że Gigabyte na sekcji zasilania i pamięciach ma nałożony żel i wygląda to tak: A i przy okazji @sideband znalazłem źródło o tym obniżeniu temperatury na VRAM po zmianie żelu na pady (https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/gigabyte-rx-9070-xt-thermal-gel-replacement-reportedly-lowers-vram-temperatures-by-7-degrees) Akurat 7 stopni w dół i Aorus. Nie wczytywałem się akurat o jakie pamięci chodziło, ale bazowo było 85*C więc raczej na pewno Hynix. No i złączyły mi się szare komórki odnośnie wyczyszczenia karty... Przecież można ją rozkręcić i do myjki ultradźwiękowej wsadzić. 7 minut temu, Keleris napisał(a): Dwa lata temu kupiłem zapas termo padów Arctic tp 4 i w mojej opinii ta są pancer pady i prędzej pcb się wykrzywi niż one się ułożą chyba że jakaś nowa rewizja teraz jest. Czyli wracamy do punktu wyjścia czyli putty. Szkoda ryzykować wygięcie radiatora. Nie wiadomo czy producent nie zaprojektował tak chłodzenia, że nie uwzględnił możliwości typowych padów ale to mój ślepy "zgaduj".
Keleris 774 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Arctic tp 3 miałem, poprawiłem wcześniejszy post.
sideband 3 101 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 11 minut temu, Keleris napisał(a): Dwa lata temu kupiłem zapas termo padów Arctic tp 3 i w mojej opinii ta są pancer pady i prędzej pcb się wykrzywi niż one się ułożą chyba że jakaś nowa rewizja teraz jest. Co do fehondy to w moim laptopie też bez szału - 4c więcej na pamięciach niż na oryginalnym kicie chyba że wysokie obroty wentylatora zbijały ich temp. Przed zmianą pasty na ptm. Popatrz na twardość TP3 - 55, a TP4 - 50 w skali Shore 00. Przynajmniej teraz możesz z tego termopada zrobić kulkę jak z kitu Ale minusem tych padów jest to, że jak zdejmiesz chłodzenie to i tak są do zmiany. 1
userKAMIL 1 256 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) 39 minut temu, Lameismyname napisał(a): Natomiast na pewno nie pójdę w buty autora tamtego tematu, co niesprawną kartę z radością opchnął komuś jako sprawną Co za farmazony! Karta została na mój koszt wysłana na gwarancje. Następnie sprawdzona przez zespół Gigabyte. Cokolwiek sobie tam tutejsi ''eksperci'' myślą na ich temat. Karta została odesłana jako sprawna i z taką świadomością ją sprzedałem dla Chińczyka pod AI. Chińczyk nigdy więcej się nie odezwał i cały czas ma do mnie kontakt. Karta dalej na gwarancji do marca 2027. P.S. Idź płakać na mój temat gdzie indziej bo zaraz i tutaj go zamkną... Edytowane 5 Lipca przez userKAMIL 3
RTXnietylko4060tiUSER 700 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) @userKAMIL Napisz jeszcze, ze plakales jak sprzedawales Idealnie by pasowalo w tej historii Edytowane 5 Lipca przez RTXnietylko4060tiUSER 1 6 1
wallec 1 801 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 12 minut temu, Lameismyname napisał(a): No tak. Dokładnie 2020zł. Tutaj nie chodzi tylko o zmianę pasty z rdzenia, którą wydmuchało na PTM - PTM ma jedną grubość i to bajka. Chodzi o to, że Gigabyte na sekcji zasilania i pamięciach ma nałożony żel i wygląda to tak: A i przy okazji @sideband znalazłem źródło o tym obniżeniu temperatury na VRAM po zmianie żelu na pady (https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/gigabyte-rx-9070-xt-thermal-gel-replacement-reportedly-lowers-vram-temperatures-by-7-degrees) Akurat 7 stopni w dół i Aorus. Nie wczytywałem się akurat o jakie pamięci chodziło, ale bazowo było 85*C więc raczej na pewno Hynix. No i złączyły mi się szare komórki odnośnie wyczyszczenia karty... Przecież można ją rozkręcić i do myjki ultradźwiękowej wsadzić. Czyli wracamy do punktu wyjścia czyli putty. Szkoda ryzykować wygięcie radiatora. Nie wiadomo czy producent nie zaprojektował tak chłodzenia, że nie uwzględnił możliwości typowych padów ale to mój ślepy "zgaduj". Ja bym to umył wodą z kranu i dobrze wysuszył. mylem tak rx480 i śmigał jak ta lala, ważne żeby wysuszyć wszystko spod samego gpu Demineralizowana będzie lepsza 1
userKAMIL 1 256 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @userKAMIL Napisz jeszcze, ze plakales jak sprzedawales Idealnie by pasowalo w tej historii Bez przesady ale łezka mi się zakręciła jak ziomek zaczął fotki wszędzie robić w pokoju. Tych czarnych ścian, sufitu i podłogi. Pytam: Chcesz Death stranding 2 zobaczyć w 4K? Jak pada chwycił to aż ''zawył'' z wrażenia! Bardzo sympatyczny człowiek! 1
Lameismyname 4 096 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca 1 minutę temu, userKAMIL napisał(a): Co za farmazony! Karta została na mój koszt wysłana na gwarancje. Następnie sprawdzona przez zespół Gigabyte. Cokolwiek sobie tam tutejsi ''eksperci'' myślą na ich temat. Karta została odesłana jako sprawna i z taką świadomością ją sprzedałem dla Chińczyka pod AI. Chińczyk nigdy więcej się nie odezwał i cały czas ma do mnie kontakt. Karta dalej na gwarancji do marca 2027. P.S. Idź płakać na mój temat gdzie indziej bo zaraz i tutaj go zamkną... Oj już się nie wybielaj. Każdy wie jak było i jest. Jeszcze na zarzut o lewych kontach steam dumnie napisałeś m.in. Dobrze wiesz, że gdyby to zależało od mojej osoby czy od innych ze starej gwardii, to z automatu oberwałbyś perm banem. No ale poszła zmiotka pod dywan ze względów wizerunkowych. Z resztą, nie chce mi się o tym gadać. Niesmak pozostał. Nie potrzebnie kolega przypominał o całej drace, bo szkoda klawiatury na tego offa. 1 minutę temu, userKAMIL napisał(a): Bez przesady ale łezka mi się zakręciła jak ziomek zaczął fotki wszędzie robić w pokoju. Tych czarnych ścian, sufitu i podłogi. Pytam: Chcesz Death stranding 2 zobaczyć w 4K? Jak pada chwycił to aż ''zawył'' z wrażenia! Bardzo sympatyczny człowiek! Tak, pewnie Ci od tamtej pory wysyła kartki z życzeniami na święta i dni okolicznościowe. Idź może makaron na uszy nakręcać swoim klientom na współdzielone konta 1 4
Grolshek 1 272 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Możemy już skończyć temat o oszuście i zacząć z powrotem nabijać się z Lamy? 1 2 1
RTXnietylko4060tiUSER 700 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) @Lameismyname Zamiast podbierac opal, lepiej od razu podlaczyc sie pod rure z ciepla woda, wygoda Edytowane 5 Lipca przez RTXnietylko4060tiUSER 2
Keleris 774 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca @LameismynameTestowałem dzisiaj x1950xt i taki wentylator zbił całe 8.5c na rdzeniu, uv + wiatrok i masz chłodno na lata bez grzebania. 4
Lameismyname 4 096 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca 21 minut temu, Keleris napisał(a): @LameismynameTestowałem dzisiaj x1950xt i taki wentylator zbił całe 8.5c na rdzeniu, uv + wiatrok i masz chłodno na lata bez grzebania. Mogę też odkręcić boczne panele budy i postawić ją na szafce tuż pod jednostką wewnętrzną klimy. Na pewno temperatury zrobią się miodne... tylko czy o to chodzi? To trochę tak jakbyś zamiast prysznica w domu, poszedł na myjnię bezdotykową, rozebrał się prawie do rosołu, wrzucił 2zł do dystrybutora, dał "lejcę" od karchera swojej lubej i oznajmił "myj mnie!" 1
Keleris 774 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca (edytowane) Tylko pamiętaj lubej powiedzieć żeby wybrała tylko mycie lancą bez płukania bo wtedy zimna woda leci. W moim przypadku nie chciałem męczyć staruszka bo grzeje się jak cholera ale miałem ogromną chęć pograć w 3dmarki, zazwyczaj ustawiam wentylator na wysokie obroty w afterburner ale niestety 1950xt jest za stara na ten program. Edytowane 5 Lipca przez Keleris
Radio Tirana 1 606 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a): No no. Zależy co masz na myśli - jeżeli chodzi o obszerność i widowiskowość, to może i tak. Natomiast na pewno nie pójdę w buty autora tamtego tematu, co niesprawną kartę z radością opchnął komuś jako sprawną, jeszcze się tym pochwalił przy okazji odpowiadając na słuszny z resztą zarzut handlu współdzielonymi kontami, że robi to na większą skalę niż mu zarzucano. Tutaj przyznam rację koledze Oczywiście chodziło mi o potencjał aferogenny i spamogenny.... i sądząc po powyższych postach już się towarzystwo zaczyna rozkręcać 1
Lameismyname 4 096 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca (edytowane) 3 minuty temu, Keleris napisał(a): Tylko pamiętaj lubej powiedzieć żeby wybrała tylko mycie lancą bez płukania bo wtedy zimna woda leci. Gorzej jak przypadkiem wybierze "woskowanie na gorąco" 3 minuty temu, Keleris napisał(a): W moim przypadku nie chciałem męczyć staruszka bo grzeje się jak cholera ale miałem ogromną chęć pograć w 3dmarki, zazwyczaj ustawiam wentylator na wysokie obroty w afterburner ale niestety 1950xt jest za stara na ten program. Zrozumiałe. Roboczy test-bench. W moim przypadku jednak nie chodzi o eksperyment tylko reprezentatywną skrzynkę do casualowego użytku. Teraz, Radio Tirana napisał(a): Oczywiście chodziło mi o potencjał aferogenny i spamogenny.... i sądząc po powyższych postach już się towarzystwo zaczyna rozkręcać Co poradzisz. Pewne słowa i wartości musiały wybrzmieć Odnośnie maila do Gigabyte zaraz coś zacznę klecić, to wrzucę tutaj. Ciekawe jakiego laga mają z odpisywaniem. U PNY czy Inno3d czeka się ze 3 dni. Edytowane 5 Lipca przez Lameismyname 1 1
wallec 1 801 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Tak zachowuje się konstrukcja na miare 21wieku w trakcie wypalania w 4k zamknięta w małej budzie matx...
Lameismyname 4 096 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca 4 minuty temu, wallec napisał(a): Tak zachowuje się konstrukcja na miare 21wieku w trakcie wypalania w 4k zamknięta w małej budzie matx... Mówisz o swojej szafirowej pyrze?
wallec 1 801 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Tak. Wzór do naśladowania. Mogliby nawet podbić power limit tak żeby tempy wzrosły o 15 stopni a i tak byłoby elegancko. 1
Lameismyname 4 096 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca @wallec Nie no Szafir dobre karcioszki. Ja gdybym miał kupić RXa i miał do wyboru co dusza zapragnie w tej samej cenie, to wybrałbym Pulse albo Pure. Trochę boli ten brak dual biosu ale można to wybaczyć, bo wszystko inne ekstraklasa.
AudRob 495 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 6 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Tydzień bez forumowej dramy, tygodniem straconym Kolega @Krzysiak bardzo tęsknił abym stworzył temat odnośnie tej karty graficznej jednak pewnie nie spodziewał się w jakiej treści on się pojawi. Otóż po tych wszystkich upałach i długich sesjach grania postanowiłem sprawdzić jak karta zachowuje się na stockowych ustawieniach (vBIOS "Silent"). Ku mojemu rozczarowaniu niestety pasta termo-przewodząca straciła swoje właściwości i w rezultacie w dzisiejszym stresie GPU zachowało się tak: Jak możecie słusznie zauważyć, to zarówno temperatury rdzenia i pamięci (Hynix) są w normie ale rozjazd między temperaturą rdzenia, a Hot Spotem oraz nieudolne wysokie obroty wentylatorów wskazują na przerzedzenie się pasty na rdzeniu przez co różnica to aż 42*C. Na szybko z tego co udało mi się wygrzebać w necie, polityka firmy Gigabyte jest dosyć rozsądna w tym temacie i zerwanie plomby oraz wymiana pasty na własną rękę nie "traci" gwarancji, a plomba jest wskaźnikiem dla serwisu czy ktoś na własną rękę zaglądał do karty. Naturalnie - jak ktoś zrobi to nieumiejętnie uszkadzając fizycznie kartę ponosi konsekwencję utraty gwarancji z tego tytułu. Mój plan na chwilę obecną, to napisanie oficjalnego maila do serwisu Gigabyte (którym z resztą się podzielę) z zapytaniem jak się odniosą do tego przypadku. Propozycja wysłania na RMA gdzie otrzymałbym kartę z tej samej jakości pastą (odciągnięcie tematu w czasie) oraz z nowym żelem wydaje się niezbyt kusząca. Gdybym dostał zielone światło na wymianę pasty, wleciałby PTM, a żel zastąpiłbym prawdopodobnie dobrej jakości termopadami, które bazując na moim researchu powinny przy okazji zbić temperatury gorących pamięci (Hynix) przynajmniej o kilka stopni w dół. Dla dobra nauki i ludu byłbym w stanie schować w kieszeń swoją niechęć do czyszczenia pozostałości po żelu i nawet byłbym skłonny przetestować w pierwszej kolejności pastę Arctic MX-7, która wedle testów igorslab.de idealnie nadaje się na gołe rdzenie, a jest stosunkowo tania (8g idzie kupić w okolicy 23zł) Na marginesie - karta na stockowych ustawieniach jakiś czas temu przed upałami nie okazywała objawów typowego pump-outa. Co myślicie? Uuu Panie GPU jest ok. ale HS i pamięci , ostro Ci poleciały . Tylko plaster Gelida nakładać.♨️
Rekomendowane odpowiedzi