Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Wystarczy zająć się wychowaniem dzieci, a nie dać telefon/komputer i mieć święty spokój. 

Rodzice nie mają czasu , większość wszystko na kredycie pod korek , jazda na debecie ,  w pracy biją pokłony przed przełożonymi byle utrzymać się na stołku bo inaczej bankructwo, stąd potem agresja w domu bo w pracy są niszczeni psychicznie a nic nie mogą zrobić , bez wymiany całego systemu nic się nie zmieni 

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
12 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Bo "dzieciom" wszystko wolno... ostatnio głośno też było o 3 typach co zabili... dostali śmiesznie małe wyroki i to w poprawczaku bo nie miel skończone wtedy 16 lat. To też powoduje poczucie bezkarności wśród dzieci/młodzieży.   

A te co jeżdżą hulajnogami po S-kach i drogach 100 km/h ?
Co za rodzice kupują te hulajnogi dzieciom?
Chcą ich zlikwidować?

Opublikowano
2 godziny temu, voltq napisał(a):

Rodzice nie mają czasu , większość wszystko na kredycie pod korek , jazda na debecie ,  w pracy biją pokłony przed przełożonymi byle utrzymać się na stołku bo inaczej bankructwo, stąd potem agresja w domu bo w pracy są niszczeni psychicznie a nic nie mogą zrobić , bez wymiany całego systemu nic się nie zmieni 

Też niestety tak jest.

10 minut temu, Killer85 napisał(a):

A te co jeżdżą hulajnogami po S-kach i drogach 100 km/h ?
Co za rodzice kupują te hulajnogi dzieciom?
Chcą ich zlikwidować?

Dokładnie :E

cQi3im0eY7tVYH8i.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Wystarczy zająć się wychowaniem dzieci, a nie dać telefon/komputer i mieć święty spokój. 

W wieku nastoletnim na wychowywanie jest już dużo za późno, można jedynie pilnować żeby nie zeszły na złą drogę.

6 godzin temu, voltq napisał(a):

Ktoś niby pracuje 24/7? Wychowałem się w latach 90, rodzice moi/moich znajomych też pracowali, lekko jak wiadomo wtedy nie było ale nikt z "kosą" po szkole nie biegał.

To co widać obecnie to przede wszystkim:

- Zawalone całkowicie wychowanie

- Brak zainteresowania ze strony rodziców

- Dysfunkcje w rodzinie

Opublikowano (edytowane)

W dzisiejszych czasach mówi się, że dzieci są straumatyzowane bo muszą chodzić do szkoły, odrabiać lekcje, bo ktoś ich nie lubi, covid itp. Idąc tą drogą to ile taki dorosły ma traum i kogo to obchodzi? W moich czasach też się zdarzało, że ktoś był nielubiany w szkole ale nikt przez to z kosą nie latał a za wagarowanie i słabe oceny czekała sowita kara. Co do braku czasu to każdy chcąc mieć pieniądze musi pracować i też nie każdy będzie milionerem. Tylko, że to żaden argument bo nikt 24/7 nie pracuję i przy odrobinie dobrej woli znajdzie czas dla swojego dziecka. 

Ten 15 latek powinien odpowiadać jako dorosły. Jest już na tyle duży, że wie co robi dlatego nie widzę przeciwskazań by ludzie w tym wieku odpowiadali już jako dorośli w przypadku zabójstwa. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

Biedne piętnastki... W sprawach seksualnych biedne wykorzystywane dzieci, a człowiek komu sprzedadzą nagie zdjęcie może na 15 lat trafić do więzienia... Ale na tyle świadome, że mogą biegać z nożem i zabijać.

- TEN SAM 13 LATEK biedna ofiara - trzynastoletni chłopkak padł ofiarom pedofila któremu sprzedawał zdjęcia. Dziecko otoczone jest opieką psychologiczną a wobec sprawy zastosowano środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania

- TEN SAM 13 LATEK - sprawca jest nożownikiem który planował zamordowanie nauczycieli i uczniów. Został zatrzymany przez policję. 

POWYŻSZY przykład nie jest żadnym konkretnym przypadkiem a tylko ilustruje to w jakim świecie żyjemy. Hipokryzja, głupota i KOMPLETNY brak rozeznania co wyrabiają i jaką świadomość mają te nasze "dzieci"! Prawo zarówno w jednej jak i drugiej kwestii widzi 13latka sprzed 40 lat - tak wtedy nieświadome dziecko. Ale nie dzisiaj! Wiek przyzwolenia jak kwestie seksualne powinny być obniżone wiekowo, a jednocześnie sprawcy powyżej 13 lat powinni odpowiadać jak dorośli za popełnianie przestępstw. Mówiąc w skrócie od wieku 13 lat w górę prawo powinno we współczesnym świecie traktować 13+ jak dorosłe, świadome osoby.

Teraz Polska żyje sprawą nożowników. A już wszyscy zapomnieli o debilu na hulajnodze elektrycznej co rozjechał dziecko. Moim zdaniem świadomość dzisiejszych 13+ jest tak duża, że powinni być traktowani jak osoby dorosłe. Można dyskutować także czy w kwestiach wyborczych, ale ja uważam generalnie, że tak. Od 13 lat powinni uzyskiwać dowód osobisty i mieć pełnię praw i obowiązków jak osoby dorosłe. Odpowiadać za przestępstwa jak osoby dorosłe, ponosić konsekwencje, ale mieć też prawa. Pomysł owszem kontrowersyjny, ale uważam, że wart choćby dyskusji. Za chwilę ktoś powie. A no to będą też pić alkohol. Owszem, ale teraz też piją i to na potęgę, ale po kryjomu. Tuszują itp. A niech piją normalnie. To być może szybsza droga, żeby zobaczyć jakie to szkodliwe. No i to, że zakazany owoc smakuje najlepiej dla takich nastolatków więc dajmy im wszystko co i tak robią. Ale wtedy taki 13 latek ogarnie, że może spędzić resztę życia za kratkami. A w kwestiach obyczajowych też są na tyle świadomi, że mogą robić co chcą. Bo trudno np. zakazywać im sexu a jednocześnie wsadzać do więzienia na 25 lat. Prawo tu musi być spójne. Niech będą osobami dorosłymi. Bo tak dzisiaj w w tym wieku czyli 13+ - ukończony 13 rok życia i rozpoczęty 14 rok życia mają świadomość wszystkiego. Oczywiście w zależności od charakteru lub wychowania bywa z tym różnie, ale to i tak jest w wieku 18 czy 20 lat, a czasami i 40 lat jak niektórzy są naiwni. Tym nie mniej prawo przyjmuje 18+ a dlaczego właśnie 18? A może 30 albo może 25? A dlaczego nie 16 albo 14 albo właśnie 13? Bo co? Bo ktoś kiedyś wymyślił 18 i tak na całym świecie ma być do usr. śmierci bez patrzenia na realia... ? 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Ktoś niby pracuje 24/7? Wychowałem się w latach 90, rodzice moi/moich znajomych też pracowali, lekko jak wiadomo wtedy nie było ale nikt z "kosą" po szkole nie biegał.

To co widać obecnie to przede wszystkim:

- Zawalone całkowicie wychowanie

- Brak zainteresowania ze strony rodziców

- Dysfunkcje w rodzinie

Mały nie byłem, a jakieś 60 razy zostałem "skrojony" w szkole podstawowej przez różne osoby nastoletnie. Również pod groźbą śmierci. W szkole nikogo to nie obchodziło, chociaż to były ciężkie przestępstwa. Na podwórku jak się bawiłem zostałem wiele razy pobity, kilkanaście razy z uszczerbiek powyżej 7 dni. Byłem z tym całkiem sam. A jakoś gdy dorosłem to nic z tych rzeczy nie robiłem.

Opublikowano (edytowane)

@Klakier1984 nic nie musimy dawać. Już to robią. Oczywiście ci co chcą. Jak dziecko się dobrze wychowuje i daje wzorce + charakter to czy to dziecko ma 13, 16, 18 czy 20 będzie ok, a jak nie to wiek tu nic nie zmienia. 

Przez to co mamy ten debil co wjechał w małe dziecko, które będzie miało traumę do końca życia, nie licząc tych nożowników max co dostaną to poprawczak do 21 roku życia.

@voltq widzę, że wróciłeś z wygnania :) długoletniego wygnania :) Możesz mi przypomnieć jak nazywałeś państwo polskie: kondominium pod zarządem? Jakoś tak? Bardzo mi się podobało to określenie ;D

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

w 9/10 przypadków wszystkiemu są winni przede wszystkim rodzice, pisałem o tym w innym wątku to forumowi eksperci chcieli mnie zjeść.

Przechodzimy przez majtczaków, perettich, córek lekarzy i innych golfistów którzy mordują ludzi samochodami, do młodocianych nożowników. Problem w każdym z tych przypadków w mojej ocenie leży w wychowaniu (złym, lub całkowitym jego braku). 

Gdyby rodzice odpowiadali karnie za przestępstwa swojego potomstwa, to do znacznej większości przestępstw nigdy by nie doszło. Rodzice tych nożowników powinni dostać po 25 lat i tyle w temacie. 

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano

https://nczas.info/2026/10/09/cala-polska-zyla-atakami-w-szkolach-w-sejmie-poslowie-uchwalili-piec-zamordystycznych-ustaw-czarny-dzien/

Publicysta Łukasz Warzecha oraz Forum Obywatelskiego Rozwoju zwrócili uwagę na przyjęte w czwartek przez Sejm ustawy, które radykalnie ograniczają wolność Polaków. „8 października był czarnym dniem w historii polskiego Sejmu i polskiej wolności” – ocenił Warzecha.

W czwartek opinia publiczna była skupiona na atakach z użyciem noża, do których doszło w polskich szkołach. W Leszczydole-Nowinach zamordowana została 37-letnia woźna. W czwartek wieczorem pojawiły się też doniesienia o rzekomym „krwawym piątku”. W piątek rano doszło natomiast do serii zatrzymań nastolatków w całej Polsce

Opublikowano (edytowane)

A tu mamy to biedne, nieświadome dziecko 14 letnie które padło ofiarą 27 letniego pedofila:

https://wiadomosci.wp.pl/14-latka-zabila-zolnierza-na-wizji-z-agentem-ukrainka-w-rekach-sluzb-7338267116263904a

:rotfl2::rotfl2::rotfl2:

A nie... Chwileczkę tym razem to biedne dziecko zabiło chłopaka. No może miała traumę związaną z molestowaniem...;D Ale żyjemy w porąbanym świecie to głowa mała.

to tak offowo ale w ramach dyskusji nad odpowiedzialnością, a głównie ŚWIADOMOŚCIĄ 13-15 latek i 13-15 latków.

Ciekawe czy jakby w Polsce coś takiego się zdarzyło, ale bez otoczki wojennej czyli 14 latka by zabiła i otruła 27 latka to prokuratura by najpierw zbadała przestępstwo pedofilii za które chyba obecnie grozi do 20 lat, a potem z kolei przestępstwo zabójstwa za które grozi do 25 lat.. A nie chwila... LOL przecież 14 latce nie groziłoby 25 lat tylko najwyżej poprawczak do 21 roku życia.... Zapomniałem...

Czyli w podanym wyżej hipotetycznym przypadku prawo tak strasznie nie nadąża za współczesnością, że za sex, który taka 14 latka ma pełną świadomość każdemu grozi do 20 lat, a ona może sobie zabić kogoś i najwyżej poprawczak do 21 roku życia a więc 7 lat.... :rotfl2:

Żeby nie było, że ja jakoś propaguję sex z nieletnimi. Bo za samo to grozi do 3 lat... ;D To tylko dyskusja nad prawem i niespójnością w przepisach. Dla mnie osobiście sex to jak się dobrze kogoś pozna. Naprawdę dobrze i musi to być związek. No i oczywiście wyłącznie 18+. Takie jest moje zdanie i podejście etyczne. Ja tylko piszę co uważam o odpowiedzialności karnej w tych sprawach.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
W dniu 9.10.2026 o 22:07, sabaru128 napisał(a):

https://nczas.info/2026/10/09/cala-polska-zyla-atakami-w-szkolach-w-sejmie-poslowie-uchwalili-piec-zamordystycznych-ustaw-czarny-dzien/

Publicysta Łukasz Warzecha oraz Forum Obywatelskiego Rozwoju zwrócili uwagę na przyjęte w czwartek przez Sejm ustawy, które radykalnie ograniczają wolność Polaków. „8 października był czarnym dniem w historii polskiego Sejmu i polskiej wolności” – ocenił Warzecha.

W czwartek opinia publiczna była skupiona na atakach z użyciem noża, do których doszło w polskich szkołach. W Leszczydole-Nowinach zamordowana została 37-letnia woźna. W czwartek wieczorem pojawiły się też doniesienia o rzekomym „krwawym piątku”. W piątek rano doszło natomiast do serii zatrzymań nastolatków w całej Polsce

Kiedy oni zdążyli napisać tą ustawę?  Sklepali na szybko w jeden dzień czy już dawno była przygotowana?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Kiedy oni zdążyli napisać tą ustawę?  Sklepali na szybko w jeden dzień czy już dawno była przygotowana?

O tych ustawach co są wymienione w newsie informacje po sieci krążyły już dawno. Najczęściej widywałem takie info na FB ale to jest ostatnie miejsce gdzie się szuka info ale z drugiej strony cześć tych info się sprawdza choć może nie zawsze tak jak oni tam to opisują. Teraz pod przykrywką ostatnich wydarzeń próbują je na szybko wprowadzić. Puki lud jest wzburzony zaistniałymi sytuacjami myślą że prędzej na to się zgodzi i że nie zauważy o co w tym tak naprawdę chodzi. Choć widzę teraz że ludzie się zaczynają zastanawiać o co im tak naprawdę z tymi dzieciakami chodzi i po co to wszystko robią.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, LeBomB napisał(a):

@sabaru128 nie, dlaczego? Po prostu przekazałem informację, a ty się już poszukujesz drugiego dna...

No pewnie, chodziło ci żeby w ludziach wywołać znowu chęć do bitki. Jeszcze specjalnie napisałeś "Kolejny atak nożem" bez dodania czegokolwiek co może sugerować że temat tyczyłby ostatnich wydarzeń w jednej szkole. Ludzie zazwyczaj nie czytają treści newsów tytko nagłówki i sobie potem równo jadą, najczęściej z ostatnimi wydarzeniami jakie zachodzą. Jakbyś zacytował choćby pierwszy akapit z newsa to nikt by się tym nie przeją.

Edytowane przez sabaru128