Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Mamy 2025 rok, nie ma najmniejszej potrzeby żeby każdy bank utrzymywał swoją własną sieć bankomatów.

I właśnie z tego powodu możliwość wypłacania gotówki z bankomatów musi być dostępna.  

Opublikowano

https://tvrepublika.pl/Polityka/Sikorski-i-Bosacki-siali-propagande-Teraz-sie-doigrali/198115

Wg republiki Sikorski został skompromitowany przez Rosjan. Co za antypolski ściek, co za intelektualne szambo. A są ludzie, którzy wierzą w to co w republice się mówi, mój bardzo stary sąsiad traktuje ich jak jedyne źródło prawdy w Polsce. Za takie coś, za w zasadzie plucie na Polskę powinno się nakładać na nich kary. 

• Upvote 7
Opublikowano

To już jest dno absolutne. Za naszą wschodnią granicą jest wojna, w Europie zapadają ważne decyzje, zacieśniają się sojusze a Sikorski jest w centrum tych wydarzeń i radzi sobie dobrze. W końcu się jakoś liczymy, nie jak za PiSu gdzie ich polityka zagraniczna ograniczała się do wizyty w USA i srania na UE a te nędzne miernoty na to plują. Wszystko co jest związane z pisem i Republiką to ściek dla kretynów. Służby powinny zacząć zwalczać dezinformację bo to jest po prostu szkodliwe. 

• Upvote 9
Opublikowano

Czyli tak, Tusk mówi ze tutaj nie będzie politycznego podziału. Sikorski ostrzega rosje praktycznie w imieniu NATO.

A druga strona Polski nazywa to kompromitacja... Kto tu jest prawdziwym wrogiem, widać odrazu.

A czerwoni jakby nigdy nic o ograniczaniu broni nuklearnej... wtf... :rotfl2:

https://tvn24.pl/swiat/rosja-usa-wladimir-putin-o-broni-nuklearnej-stawia-warunek-st8662526

• Upvote 6
Opublikowano
Cytat

Według naszych informacji, premier miał wiedzieć o sprzeciwie miejskich radnych w sprawie nocnej prohibicji. - Poważnie potraktował plotki o tym, że Rafał chce wystartować do Sejmu wraz z ruchem Tak dla Polski, którego został przewodniczącym kilka tygodni temu i który zrzesza progresywnych samorządowców. Premier wymyślił więc wspólnie z Marcinem Kierwińskim, żeby pokazać miejsce w szeregu Trzaskowskiemu i go politycznie osłabić. Sprzeciw wobec prohibicji, którą popiera prezydent Warszawy, miał być prztyczkiem w nos - uważa parlamentarzysta z wieloletnim stażem.

:rotfl2:

• Haha 2
Opublikowano
6 godzin temu, hubio napisał(a):

2. Niemcy - tu znów jest inna sytuacja. Hitler został wybrany w wolnych wyborach i miał do samego końca ogromne poparcie. Co do tego nie ma wątpliwości. 

Trochę to wyprostuję z legalnym wyborem Hitlera. Miał duże poparcie, w 2 wyborach w 1932 NSDAP było największą partią, ale nie mieli większości 50% i mieli problem z utworzeniem stabilnej koalicji. Choć ostatecznie powierzono Hitlerowi tworzenie rządu (chyba naciągając nawet ówczesna konstytucję, ale nie pamiętam szczegółów). Natomiast po pożarze w Reichstagu wprowadzono coś w rodzaju stanu wyjątkowego i każde kolejne wybory miały coraz mniej wspólnego z demokracją.

A co do kontynuacji między III Rzeszą i RFN albo Rosja i ZSRR - w życiu nic nie jest zerojedynkowe, nie można mówić, że Rosja i ZSRR to to samo (nawet Stalin był Gruzinem przecież ;)), ale też przecież ciągłość była i w jedna i w druga stronę. Sama Rosja uznaje się za spadkobiercę ZSRR. Z resztą nigdzie nie da się tak po prostu wywrócić wszystkiego do góry nogami. Nawet w II RP jeszcze lata po 1918 roku obowiązywały 3 systemy prawne, w każdym zaborze inny, po poprzednim zaborcy, o utworzenie jednego spójnego, a potem dostosowanie do niego sądów i urzędów szło powoli.

Opublikowano
5 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu. Gdyby obecny nasz rząd miał więcej takich Sikorskich w innych ministerstwach, to byłoby znacznie lepiej i najprawdopodobniej nie doprowadzilibyśmy do sytuacji, w której kibol wygrał wybory prezydenckie i objął pałac prezydencki. A tak no cóż, z niewielkimi wyjątkami większość z aktualnego rządu nie dowozi.

O tym samym Sikorskim mówimy? O tym mędrcu co pisał tweety "Thank you, USA" po tym jak ruski gazociąg się "dynamicznie rozszczelnił"?

"Dobrze gada" to coś, co pasuje do krótkiego wycinku wypowiedzi każdego polityka. Nawet Korwina, Brauna, Zajączkowskiej, Spurek, Żukowskiej, Kaczki, Donalda. No praktycznie nie ma w polityce takiego idioty/tki, który by nigdy nie napisał/nauczył się mówić pod publiczkę.

Tym tweetem pokazał, że jest conajmniej debilem i ja nie zamierzam o tym zapominać.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie wróciłem z pomiarów - miałem odpisać wcześniej, ale coś mnie zatrzymało.

Zbieram się do wyjazdu, pakuję trzy torby z miernikami, aż tu nagle dzwonek do drzwi. Otwieram - a tam bardzo sympatyczna, młodziutka dziewczyna w miniówce, przedstawia się i mówi, że reprezentuje Lekarzy Bez Granic.

Opowiada, na co zbierają, a ja - mimo pośpiechu - dałem jej kilka minut, bo widziała, że się pakuję (na początku myślała, że jadę na wakacje :D).

W trakcie rozmowy zażartowałem i zapytałem, czy pomoże mi z najlżejszą torbą (~40 kg), żeby nie musieć chodzić dwa razy - niestety nie dała rady jej podnieść.

Sympatyczna przerwa w biegu dnia - gdybym tylko miał więcej czasu… (tu wchodzi wyobraźnia :sex: - ale zostawmy to w sferze fantazji :red:).

@hubio wracając do tematu, dzięki za rozwinięcie. Jasne - terror sowiecki był brutalny, a ludność żyła pod ogromnym przymusem, ale spróbujmy to uporządkować:

Spoiler

W zasadzie tylko z tym pkt 1 bym trochę polemizował. Kwestia zarówno Niemców jak i Rosjan wymaga zupełnie innego omówienia.

1. Rosjanie - pamiętajmy, że rewolucja komunistyczna została narzucona siłą. Stalin najpierw wymordował niemal wszystkich, którzy mieli jakiekolwiek powiązania z "kapitalizmem" i "arystokracją", a potem wziął się za swoich towarzyszy z partii jak Trocki. A na samym końcu zaczął mordować zwykłych obywateli. Za kawał o Stalinie albo nie oddanie ziemniaków państwu można było iść na srogie więzienie w Syberii na 20 lat lub nawet zginąć. Naród był poddany ogromnemu terrorowi. Gdyby były wolne wybory to już niemal po 2 latach od rewolucji, Bolszewików by przepędzono tam na zawsze. To było państwo totalitarne. Uspokoiło się nieco dopiero po agresji Niemiec, żeby potem znów w latach 50tych zasiać ogromny terror. Może to, być może, tłumaczyć dzisiejsze nastawienie Rosjan do putina, dla których to największy demokrata. Za kawały o putinie w końcu nie idzie się na 20 lat kolonii karnej... Konkluzja więc, żeby rozróżnić Bolszewików od Rosjan nie wydaje mi się pozbawiona sensu. Czy Czesi mają do nas jako Polaków pretensję o wejście zbrojne na ich terytorium? Obwiniają Naród polski? 

2. Niemcy - tu znów jest inna sytuacja. Hitler został wybrany w wolnych wyborach i miał do samego końca ogromne poparcie. Co do tego nie ma wątpliwości. Jednak po wojnie Niemcy, podobnie jak Japończycy BARDZO się zmienili... Z kraju agresywnego stali się krajem niemal pacyfistycznym. Dotyczyło to zarówno polityków, elit jak i zwykłych ludzi. Nie wiem czy wiesz, ale Niemcy bardzo długo i chyba do dzisiaj mają najłagodniejsze prawo karne w całej UE. W latach 60tych doszło do tego, że w więzieniach strażnicy nie nosili mundurów żeby kojarzyło się z nazizmem. Bojówki lewicowe, które podkładały bomby i miały na sumieniu śmierć ludzi były osadzone w ośrodkach wypoczynkowych. Cała kultura, media - wszyscy zmienili Niemców. Obecnie pokolenie Niemców jest tak odlegle od Nazistów jak Ziemia od Marsa. Odradzają się co prawda ruchu faszystowskie, ale to np. właśnie przez np złą politykę migracyjną. A ta z kolei z czego się wzięła? Oprócz oczywiście względów gospodarczych elity niemieckie mówiły, że oni już w historii budowali obozy i mordowali osoby o innej orientacji kulturowej więc teraz będą mega tolerancyjni i otwarci. Obecne pokolenie Niemców uważa, że to co zrobili Naziści kładzie się cieniem na całym Narodzie. Oni się za to bardzo, bardzo wstydzą. Miał rację Prezydent Nawrocki mówiąc nie dawno, że to intelektualiści niemieccy pod koniec XiX w. zbudowali zaplecze pod nazizm. Tym nie mniej po przegranej wojnie Niemcy się całkowicie zmienili. Czy to starczy na 100 lat czy 200 - tego nie wiem. I nawet nie próbuję postawić tezy, ale teraz uważam za bardziej właściwe mówienie o zbrodniach "nazistowskich" niż "niemieckich"

1. Rosjanie a ZSRR
Nie neguję, że wielu ludzi było ofiarami reżimu - to fakt. Ale ZSRR to nie był zewnętrzny okupant narzucony Rosjanom siłą z kosmosu.
To rosyjscy rewolucjoniści przejęli władzę, to rosyjscy żołnierze weszli do Polski w 1939, to rosyjski aparat terroru rządził ZSRR przez dekady.

Rosjanie byli zarazem ofiarami i współsprawcami tego systemu.

Dlatego nie ma sensu dziś mówić, że „to nie Rosjanie nas zaatakowali”.

Odpowiedzialność zbiorowa nie wyklucza istnienia jednostek niewinnych - ale historia to nie matematyka, tylko polityczna rzeczywistość.

2. Niemcy po wojnie
Zgadzam się - zmienili się jako społeczeństwo. Ale właśnie dlatego mogli wziąć odpowiedzialność za zbrodnie jako Niemcy, nie chowając się za słowem „naziści”.

Mówienie: „to zrobili naziści, nie Niemcy” było przez lata formą wyparcia.
Przełom przyszedł dopiero wtedy, gdy Niemcy jako naród zaczęli mówić: „To była nasza wina.”

I dopiero wtedy przyszła ta prawdziwa zmiana, o której piszesz.

3. Czesi i 1938
To porównanie nie do końca trafione - Polska nie okupowała Czech, nie mordowała ludności, nie zburzyła państwa, nie anektowała na dekady.

To była brzydka, ale krótkotrwała gra terytorialna w cieniu układu monachijskiego - nie ludobójstwo ani rozbiór państwa. Więc skala nieporównywalna.

Tak, narody się zmieniają, ludzie bywają ofiarami reżimu - ale nie możemy przez to wybielać faktów. To Rosja sowiecka weszła do Polski, a nie jacyś „bezpaństwowi bolszewicy”.

I jeśli mamy rozliczać historię uczciwie, to trzeba nazywać rzeczy po imieniu - niezależnie od tego, kto je mówi.

EDIT: zapomniałem o spoilerze

Edytowane przez Yahoo86
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Camis napisał(a):

Szur Keneddy i Trump znaleźli znaleźli lek na autyzm, to kwas foliowy....

....

Tylenol = paracetamol u nas.

4 lata temu pewnie pisałeś, że szczepionki na covid wywołują skutki uboczne z podobna częstotliwością co popularne leki jak paracetamol. Teraz się niby zmieniło?:E Szur? Paracetamol ma sporo poważnych skutków ubocznych występujących w jakimś ułamku %. W zasadzie badanie dotyczyło korelacji niedoborów kwasu foliowego, połączone z regularnym przyjmowaniem paracetamolu. Cytujesz szura z zupełnie drugiej strony, który ma przypięte na profil, że popiera GMO i pestycydy.

10 godzin temu, Camis napisał(a):

znaleźli lek na autyzm, to kwas foliowy....

No od kilkunastu (kilkudziesięciu?) lat wiadomo, że niedobory kwasu foliowego zwiększają znacząco ryzyko pojawienia się autyzmu u dziecka. Jest to w dosłownie każdej książce medycznej na studiach bo to wiedza podstawowa. Tylko najprościej sobie wstawać posty "haha ale gupie szurskie prawactwo! paracetamol szkodzi? szuryyyy".

Tak to jest jak jest się ekspertem, zaczynając od sektora zbrojeniowego, idąc przez fizykę, klimatologię a kończąc na medycynie

Edytowane przez Fatality
  • Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A gdzie ta rewolucja, która zapowiedział twój idol Trump? @Fatality

Trump i Kennedy to idioci, którzy kłamią i omamiają kretynow z MAGA.

Jako, że zawsze odpowiadam konkretnie na post, a nie z dupy zmieniam temat jak ty to odpowiem: nie mam w sumie pojęcia o jakieś rewolucji mówisz i mało mnie interesuje co robi Trump, a tym bardziej odklejony Kennedy (bo nigdy nie powidziałem, że on do mądrych należy). Od wyborów było wiadomo, że USA obiera kierunek czyszczenia problemów z imigracją i lewactwem, a całą resztę świata będą mieć w dupie, jeśli nie dostaną czegoś w zamian - więc w sumie jest tak jak się spodziewałem.

USA leży tysiące km od Polski, a widzę, że tak obserwujesz sytuację w USA i krytykujesz Trumpa jakbyś miał podwójne obywatelstwo. A jedyne jaką masz styczność z USA, to gdy sobie zjesz Mac'a

• Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano

To ty sobie robisz wycieczki osobiste w moim kierunku. I to z gatunku tych najgłupszych - wyhamuj. 

Trump przedwczoraj zapowiedział, że to co ogłoszą z Kennedym to będzie rewolucja, która zlikwiduje autyzm. Że to będzie największe odkrycie medyczne ostatnich lat. 

Ale że obaj (Trump I Kennedy) to bezmyślni idioci I kłamcy to jak zwykle powiedzieli kilka bzdur, których nie rozumieją, a kretyni z MAGA to chwycili. Bo oni zawsze chwytają to co Trump na nich :kupa: .

A ty zacząłeś tych idiotów bronić nie znając kontekstu. Dlatego pytam - gdzie ta rewolucja medyczna? 

Jak masz znowu tylko tylko rzucać inwektywy to nie pisz nic i się wyloguj lepiej.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A gdzie ta rewolucja, która zapowiedział twój idol Trump? @Fatality

Trump i Kennedy to idioci, którzy kłamią i omamiają kretynow z MAGA.

Akurat RFK mądrze gada jeśli chodzi o nawyki żywieniowe i styl życia przeciętnego Amerykanina. Jak i w kwestii tego jak mocno przetworzone jedzenie i przemysł farmaceutyczny zabija Amerykanów.

Masz strasznie ograniczony umysł. Wystarczy, że ktoś jest "prawakiem" i już szufladkujesz ludzi jako idiotów. Tak jakby nie mogło być mądrych jak i głupich ludzi o różnych poglądach. 

• Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, KiloKush napisał(a):

Akurat RFK mądrze gada jeśli chodzi o nawyki żywieniowe i styl życia przeciętnego Amerykanina. Jak i w kwestii tego jak mocno przetworzone jedzenie i przemysł farmaceutyczny zabija Amerykanów.

Masz strasznie ograniczony umysł. Wystarczy, że ktoś jest "prawakiem" i już szufladkujesz ludzi jako idiotów. Tak jakby nie mogło być mądrych jak i głupich ludzi o różnych poglądach. 

RFK nic mądrego nie mówi. Poza banałami, które każdy z iq powyżej 90 wie.

Posłuchaj tego co mówi o kwestiach medycznych. Tego jak kłamie i tego jak nie rozumie absolutnych podstaw. 

Nie szufladkuje na podstawie przynależności prawo/lewo, a na podstawie tego co kto mówi i co robi.

Ktoś Robi idiotyczne rzeczy? W moich oczach jest idiotą. To chyba fair, nie? 

A to, że macie urojenia  na mój temat bo chcecie instynktownie bronić prawicy - to już wasz problem, nie mój.  Ja nie mam problemu z tym, żeby krytykować koalicję na który głosowałem czy powyśmiewać się z nich. A z tego co widzę to od waszej dwójki na coś podobnego nie można liczyć :) 

Edytowane przez GordonLameman
Żeby nawet prawacy zrozumieli figurę retoryczną
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

RFK nic mądrego nie mówi. Poza banałami, które każdy z iq powyżej 90 wie.

Posłuchaj tego co mówi o kwestiach medycznych. Tego jak kłamie i tego jak nie rozumie absolutnych podstaw. 

Nie szufladkuje na podstawie przynależności prawo/lewo, a na podstawie tego co kto mówi i co robi.

Robisz idiotyczne rzeczy? W moich oczach jesteś idiotą. To chyba fair, nie? 

A to, że macie urojenia  na mój temat bo chcecie instynktownie bronić prawicy - to już wasz problem, nie mój.  Ja nie mam problemu z tym, żeby krytykować koalicję na który głosowałem czy powyśmiewać się z nich. A z tego co widzę to od waszej dwójki na coś podobnego nie można liczyć :) 

Ale to nie ja tu codziennie daje śmiechy pod każdym postem, który ma chociaż lekko prawicowe zabarwienie.

Dobra ale wszedłem tu żeby napisać o blokadzie granicy z Białorusią. Chińczycy już myślą nad tym jak nas ominąć. Już wysłali pierwsze statki przez ocean arktyczny. Wraca temat szlaku kolejowego przez południe Europy. My to wiemy jak robić biznes...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Ale to nie ja tu codziennie daje śmiechy pod każdym postem, który ma chociaż lekko prawicowe zabarwienie.

no i? 
a skrytykowałeś kiedyś prawicę? Czy tylko jęczysz że wszyscy są jednowymiarowi a okazuje się że to ty jesteś jednowymiarowy? :) 

właśnie dlatego śmieje się z twoich postów. 

3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Dobra ale wszedłem tu żeby napisać o blokadzie granicy z Białorusią. Chińczycy już myślą nad tym jak nas ominąć. Już wysłali pierwsze statki przez ocean arktyczny. Wraca temat szlaku kolejowego przez południe Europy. My to wiemy jak robić biznes...

I bardzo dobrze. Jeśli chcemy ograniczyć potęgę Chin to trzeba trochę ukrócić swobodny przepływ :kupa: z temu i innych. 

bardzo dobry pomysł z blokadą granicy. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

3. Czesi i 1938
To porównanie nie do końca trafione - Polska nie okupowała Czech, nie mordowała ludności, nie zburzyła państwa, nie anektowała na dekady.

To była brzydka, ale krótkotrwała gra terytorialna w cieniu układu monachijskiego - nie ludobójstwo ani rozbiór państwa. Więc skala nieporównywalna.

A czym się w twojej definicji różni "gra terytorialna" od rozbioru? Aby nie tym samym co Niemcy od nazistów? :E Krótkotrwała? Bo zakładaliśmy, że i tak zaraz wybuchnie wojna i nas Niemcy rozjadą w miesiąc? jasne mordowania nie było, przecież Rosja, Prusy i Austria też nie mordowały Polaków na zaanektowanych ternach. Czemu mieliby sobie wybijać nowych poddanych?

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Szkoda energii aby odpowiadać. Tym bardziej, gdy widzę, że moderacja dobrze się bawi edytując/moderując moje posty, gdzie chwilę poniżej gordon wyzywa Cię od idiotów :E Trzeba wyjechać znowu na wakacje i odpocząc od tego obornika gordona.

Nikogo tutaj nie nazwałem idiotą, kłamczuchu. To ty nie umiesz dyskutować i musisz ciągle obrażać ;) 

to, że nie rozumiesz figur retorycznych to twój problem :)