Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez VoitTec · Opublikowano
Mi to już w ogóle nie chce się w to grać. Odpalam grę raz na ruski rok i jeszcze żadna aktualizacja nie wpada. W temacie co chwila pojawia się jakaś lista błędów ale kompletnie nic z tego nie wynika jak widać. -
Przez galakty · Opublikowano
Ehhhh no to szybko zdanie zmienił, kolejny który nie wie jakie auto potrzebuje. Druga strona i już nie szuka tego co w tytule -
Przez galakty · Opublikowano
Pośrednik szukający mieszkania ma tę zaletę, że odchodzi Ci codzienne przeglądanie ofert, dzwonienie, umawianie, sprawdzanie papierów, negocjacje. Jeśli jest porządny to zna też okolice, dzielnice, deweloperów, moze doradzić. Bo same oferty będzie miał identyczne, oni nie mają magicznych mieszkań "pod stołem". Ale my mówimy o pośrednikach dla kupującego, a nie sprzedającego. Ze strony sprzedającego w sumie niczego to nie zmienia, prowizję opłaca on, nie Ty. A zaleta taka że jak nie to mieszkanie to może zaoferować inne (ja właśnie tak znalazłem, pojechaliśmy na jedno, a obok blok było drugie). -
Przez Petru23 · Opublikowano
Ale to dla żony jego jest a bardziej chodzi mi o sam fakt pokazania skrajnej sytuacji - 2m chłop siada z tyłu i to dowód na ilość a raczej brak miejsca. On się do większości mniejszych aut nie mieści @galakty autor pytał o coś innego niż SUV. A podwyższonych kombi poza scout czy crosscountry to raczej nie będzie. Stąd coś innego, podwyższonego, nawet z napędem 4x4 dla kobiety... Poza tym 500x to crossover czyli mały SUV I niech się autor wypowiada, czy propozycja trafiona a nie inni za niego. -
Przez LeBomB · Opublikowano
Ale wiesz, że jedne z największych złóż litu w Europie są na Ukrainie, w części, którą chce przejąć rosja? Ostatnio w Niemczech odkryto bardzo duże złoże litu, ale problemem jest wydobycie. Złoże jest głęboko i trzeba użyć technologii wypłukiwania, żeby znów nie wydłubywać kolejnej gigantycznej dziury w ziemi niszcząc okolicę. W Czechach też jest dość duże złoże litu, ale tam trzeba go wydobywać z kamienia nie z solanki, więc jeszcze gorzej. Nie wiem czy w końcu ruszyli z tematem czy nie, bo był sprzeciw mieszkańców i niektórych władz kraju. Myślę że są obecnie najlepszym rozwiązaniem, bo masz większą niezależność i możesz poruszać się w sytuacjach awaryjnych. Tak jak była mowa o braku prądu z powodu śnieżycy. Co z tego że @Decus miałby PV i magazyn jakby mu PV w taką pogodę magazynu nie naładowało. Pozostaje ewentualnie trzymać naładowany magazyn (ok, da się zrobić), ale w przypadku braku prądu byłoby więcej ważniejszych odbiorników prądu do zasilenia niż naładowanie samochodu elektrycznego W zestawie jeszcze jakby była mała elektrownia wiatrowa, to może coś by doładował. Lecz mają hybrydę nie ma tego ograniczenia. No ewentualnie e-rev czy jak tam to nazywają elektryk z generatorem. Auto elektryczne, które ma wszystkie właściwości takiego samochodu i podstawowym napędem jest silnik elektryczny, ale ma domontowany mały silnik spalinowy 0,8-1l czy nawet mniejszy, który odpowiada za doładowanie akumulatora gdy wartość naładowania spadnie poniżej określonego poziomu. https://www.leapmotor.net/pl/reev Edit: co do baterii, to znów problemem jest podejście "wymienić nie naprawiać". Wymienia się całą baterię, bo bezpieczniej, ok, tu się zgodzę, ale już na etapie projektowania można to było zrobić tak, żeby dało się baterię naprawić. No ale wtedy kto by zgarniał kasę za wymianę, prawda? Kupujesz używane auto czy to elektryczne czy hybrydę za 100 tys. zł. Pada bateria po kilku latach, a wymiana całej baterii kosztuje 60 tys. zł. Masz dwie opcje: 1. wymienić za tyle ile obecnie może być warte całe auto 2. oddać jakiejś nieautoryzowanej firmie do naprawy, bo autoryzowanych raczej nie ma. Pierwsza opcja droga, ale bezpieczna i z gwarancją. Druga opcja tańsza, ale niekoniecznie bezpieczna, choć na prawdę trzeba by spaprać robotę, żeby potem taka bateria się uszkodziła czy zapaliła, ale jest to możliwe. Jakby to był element naprawialny, np. modułowy i wymieniasz po prostu moduł, który stracił swoją sprawność, to usunęłoby to mocny argument odnośnie kosztów.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi