Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

@Henryk Nowak

apropo wcześniejszej dywagacji na temat emerytur

obraz.png.398bfbd45890ec4cc3695168a387a0ec.png

przecież ten zus to już jest fikcja, trup

Jeśli rzeczywiście Hindusi dostaną minimalną emeryturę nie spełniając wymogu dotyczącego lat składkowych i będzie ona wypłacona z polskiego budżetu to jest to skandal. 

Jeśli jednak pijesz do tego co pisałem kilka godzin temu, to wiedz, że nawet po ewentualnym uzdrowieniu systemu ktoś będzie musiał go utrzymywać więc nie da się go uzdrowić bez poprawienia demografii. 

Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

ktoś będzie musiał go utrzymywać więc nie da się go uzdrowić bez poprawienia demografii. 

Demografii nie da się już poprawić, pozostaje imigracja albo cytując adashi "roboty".

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Da się poprawić ale nie do poziomu na którym imigracja by nie była konieczna. 

no ale to jak to sobie wyobrażasz? żeby to działało uzdrawiająco, to imigrantom nie mogłyby być przyznawane emerytury

w każdym innym wypadku to tylko chwilowe przedłużenie agonii, a z każdym kolejnym nawrotem nieuniknionego raka potrzebujesz dwa razy więcej imigrantów

edit: ten system nigdy nie będzie wydolny bo jest przede wszystkim nastawiony na wyzysk człowieka. Normalnie to się do kryminału idzie jak zrobisz podobny numer, nawet ma to swoją nazwę w kodeksie karnym. 

3 minuty temu, Winter napisał(a):

Nie musi nas być 40 milionów. Będzie więcej pracy i problemy mieszkaniowe się rozwiążą.

już bezrobocie wśród Polaków rośnie, problemy mieszkaniowe również rosną - bo choć mieszkań jest coraz więcej (a Polaków coraz mniej - to dla kogo te mieszkania?), to ceny również coraz większe

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Nie musi nas być 40 milionów. Będzie więcej pracy i problemy mieszkaniowe się rozwiążą.

Załamujesz mnie. Samo to, że będzi nas mniej, nie jest największym problemem. Problem zacznie się wtedy, gy zabraknie ludzi do pracy, a emerytów będzie przybywać. Ktoś będzie musiał utrzymać ten system. Jak nie własne dzieci, to prędzej czy później ludzie z zagranicy. Innej drogi nie ma, chyba że ktoś chce płacić dużo wyższe podatki i dostawać coraz mniej od państwa. Alternatywa to np strzelanie do emerytów albo obowiązkowa eutanazja po osiągnięciu wieku emerytalnego. 

Opublikowano
6 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

już bezrobocie wśród Polaków rośnie, problemy mieszkaniowe również rosną - bo choć mieszkań jest coraz więcej (a Polaków coraz mniej - to dla kogo te mieszkania?), to ceny również coraz większe

Na tych wszystkich problemach zarabiają janusze. Wolą zatrudnić Kolumbijczyka, bo taniej i na wszystko się zgodzi. Ryzyko się uspołeczni.

Problemy mieszkaniowe masz w każdym kraju, który przyjął dużą imigrację. Dziś czytałem, że już ponad połowa Amerykanów do 30stki mieszka z rodzicami.

5 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Załamujesz mnie. Samo to, że będzi nas mniej, nie jest największym problemem. Problem zacznie się wtedy, gy zabraknie ludzi do pracy, a emerytów będzie przybywać. Ktoś będzie musiał utrzymać ten system. Jak nie własne dzieci, to prędzej czy później ludzie z zagranicy. Innej drogi nie ma, chyba że ktoś chce płacić dużo wyższe podatki i dostawać coraz mniej od państwa. Alternatywa to np strzelanie do emerytów albo obowiązkowa eutanazja po osiągnięciu wieku emerytalnego. 

https://www.theguardian.com/world/2026/jun/23/merz-plans-germany-retirement-age-pension-reforms

Przyjęli miliony ludzi, a mimo to chcą podnieść wiek. A nie czekaj, to niemiecki emeryt będzie pracował na socjal Abdula.

Opublikowano
11 minut temu, Winter napisał(a):

Przyjęli miliony ludzi, a mimo to chcą podnieść wiek. A nie czekaj, to niemiecki emeryt będzie pracował na socjal Abdula.

Dlatego nie chcę abduli. Ukraińcy pracują, często wręcz zapierdalają. Do remontów biorę już tylko Ukraińców, nigdy nie widziałem, żeby Polacy tak zasuwali w pracy. 

Jakoś nie wyobrażam sobie niemieckich abduli w ciężkiej, fizycznej pracy :E

3 minuty temu, Camis napisał(a):

Jest już za późno na poprawę. 

Nigdy nie jest za późno na poprawę. Poziom 2.0 jest nieosiągalny ale myślę, że 1,2-1,3 jest jak najbardziej możliwe. Oczywiście to by wymagało realnych działań, na które nasi politycy (że wszystkich opcji) są za głupi. 

Opublikowano
5 minut temu, Winter napisał(a):

W całej Europie się dało zrównać, ale nie u nas, bo u nas mężczyźni nie sprzątają. Argumentacja 5 latki.

Co za ku$#@ kretynka. Kobiety miały niższy wiek emerytalny żeby zajmować się dziećmi. Jaką mamy dziś dzietność? 1,1? Związków też jest coraz mniej. To jest skandal, wiek emerytalny powinien być zrównany i żeby było fair mógłby być obniżany dla kobiet, które mają dzieci. I tyle. 

Zajmuje się domem i dziećmi, sprzątam, gotuje, robię zakupy, odrabiam lekcje. Czy zatem obniżą mi wiek emerytalny? 

Tych debili trzeba wyrzucić na śmietnik historii. 

Opublikowano

Na dobranoc: 

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/7504098,emerytura-od-67-r-zycia-dla-wszystkich-koniec-13-i-14-emerytury-800-tylko-dla-najubozszych-ekonomisci-przygotowali-plan-ratunkowy-dla-polskich-finansow-publicznych.html

I tak powinno być. 800 plus tylko dla najuboższych, wiek emerytalny w górę i dodatkowe emerytury do likwidacji z małym zastrzeżeniem. 

Minimalna emerytura stanowiła około 48% minimalnego wynagrodzenia w 2015 roku a przez debili z PiSu ten stosunek spadł do około 41%. 13 i 14 nie była żadnym prezentem tylko próbą powrotu do stosunku minimalna emerytura = 48% minimalnego wynagrodzenia. Powinni wywalić 13 i 14 i zwaloryzowac emeryturę tak, żeby wynosiła te 48% minimalnego wynagrodzenia. 

Oczywiście nikt tego nie zrobi, bo obywatele są głupi i tego nie chcą a rząd nie ma jaj by podejmować dobre decyzje. Przez to cięcia w przyszłości będą o wiele bardziej drastyczne. 

Opublikowano

@trepek Mówi sie o możliwości powstania "partii biznesu". Ale to po stronie KO a nie PiSu, a w aż taką dużą zmianę barw Morawieckiego trudno mi uwierzyć.

To będzie takia nowa Polska2050 na następne wybory. Potrzeba nowego lidera, więc kto wie, może to Brzoska będzie następnym Hołownią ;) 

Zobaczymy wiosna 2027 co z tego wyjdzie. 

@Henryk Nowak Politycy wypowiadający się o braku zrównania wieku emerytalnego nie są głupi. Po prostu coś muszą odpowiedzieć, a nie mogą że po zrównaniu na pewno straciliby władzę. PO już to przepracowało. Wiek zrównali, władzę stracili, pis cofnął reformy i trwał 8 lat z większością w parlamencie i nadal trwa z swoim Prezydentem.

Opublikowano
1 godzinę temu, mmmanuy napisał(a):

A dlaczego 800 plus dla uboższych? Argumenty? 

Bo budżet nie jest z gumy, a prokreacyjny charakter tego świadczenia ma znaczenie tylko przy niższych dochodach. 

Natomiast ja bym to powiązał z formą opodatkowania rodziców jeszcze - niech przysługuje tylko na skali podatkowej. 

Opublikowano
9 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Co za ku$#@ kretynka. Kobiety miały niższy wiek emerytalny żeby zajmować się dziećmi. Jaką mamy dziś dzietność? 1,1? Związków też jest coraz mniej. To jest skandal, wiek emerytalny powinien być zrównany i żeby było fair mógłby być obniżany dla kobiet, które mają dzieci. I tyle. 

Zajmuje się domem i dziećmi, sprzątam, gotuje, robię zakupy, odrabiam lekcje. Czy zatem obniżą mi wiek emerytalny? 

Tych debili trzeba wyrzucić na śmietnik historii. 

Wolisz słuchać lewicowej odklejki czy tego co mówiła ostatnio pani minister pracy, która właśnie się przychyla do takiego rozwiązania, o którym napisałeś? Czyli zrównanie wieku do 65 lat, a niższy wiek emerytalny dla kobiety jeżeli urodziła dziecko (choć tutaj wymagane byłoby doprecyzowanie przepisów o osoby oddające dzieci do adopcji).

Co do emerytur dla obywateli Indii napisałem, że ustawa jest zamrożona, nie została ratyfikowana, więc nie obowiązuje.

Opublikowano
2 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Pro co? Śmiechłem bardzo.

Mimo wszystko 800+ ma do pewnego stopnia prokreacyjny charakter. Tam gdzie rodzice się martwią czy im starczy to 800+ im pomoże. 

Ale oczywiście jest to tylko pewien procent otrzymujących świadczenie.