Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Za ptk1 raczej nie będzie więzienie, w najwyższym razie zawiasy. Ale cholera, co do reszty zgaduję że masz rację. 

A jak będzie ruską satelitą to będzie. Mam argument który ci się spodoba. Kiedy już Ukraina nas zaatakuje, to wolisz aby była to tylko Ukraina, czy Ukraina wspierana przez rosję?

Zełeński na latającym dywanie nas zaatakuje? :rotfl2:

Opublikowano
21 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

A to Nawrocki jej płacił z budżetu państwa za to spotkanie, tak? x D

No ale jak to Nawrocki współpracuje z Doda skazana za przekręty?!

Cytat

Kilka dni temu Doda odbyła kolejne spotkanie w kancelarii prezydenta RP w celu pracy nad nową ustawą. W rozmowie z Plotkiem wyjawiła, że tę misję prezydent Karol Nawrocki powierzył jej i Łukaszowi Litewce. - Za parę dni ta ustawa wchodzi do procedowania. To jest ustawa, którą prezydent Nawrocki zlecił mi i Łukaszowi Litewce, żeby ją stworzyć wraz z jego kancelarią. 

Opublikowano
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

1,12. 

Ale oczywiście olewasz istotny fakt, że w tym czasie cena hurtowa ropy w Orlenie wynosiła 4,20-4,30 zł (styczeń 2026, bez CPN), kurs dolara około 3,55 zł. No ale to już za trudna matematyka. Wyższa cena to wyższy VAT, spisek na korzyść państwa :E 

Nie, mnie interesuje tylko to co płacę na dystrybutorze, a tam jak widzisz płacę 30% większy vat niż przed okresem o którym pisałem. I co tu ma do rzeczy kurs dolara...?

Cytat

spisek na korzyść państwa

Kto pisał i spisku? Co ci sie tam uroiło znowu? A chcesz powiedzieć, że państwo nie ma korzyści z wyższej ceny paliwa?:E

Opublikowano
41 minut temu, Alek_M napisał(a):

Jeżeli przy cenie 100$ mamy 95-tke prawie po 8zł, to przy cenie 200$, będzie po 16zł. Dobrze, że mam rower :rotfl:

Ciekawe jaki jest cenowy próg bólu, gdzie faktycznie ludzie będą mniej tankować? Obecnie śmiem twierdzić wszyscy leją jak zawsze stąd sobie stacje podbijają ceny bez mrugnięcia okiem.

Opublikowano
5 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Ciekawe jaki jest cenowy próg bólu, gdzie faktycznie ludzie będą mniej tankować? Obecnie śmiem twierdzić wszyscy leją jak zawsze stąd sobie stacje podbijają ceny bez mrugnięcia okiem.

Myślę, że 10-12zł za 95, to będzie próg, a stacje montażu LPG podbiją ceny instalacji o 30%. Na razie leją, bo są leniami i ciężko będzie im przestawić się na ruch otłuszczonymi nogami na rowerach (moje wnioski z obserwacji sąsiadów na osiedlu)

Opublikowano

@Cappucino bo to co napisałeś na początku od razu zasugerowało jasno w jakim kierunku chcesz spłycić temat, że to państwo podnosi ceny (sugestia do kogo należy Orlen), żeby zwiększać przychody z VATu. Jednocześnie olałeś cały mechanizm stojący za wzrostem cen i kosztami, a teraz się jeszcze pytasz co ma do tego cena dolara, jak to w dolarach płacimy za ropę, która do nas przypływa z różnych źródeł. 

Opublikowano

No u mnie w domu jedno auto z fabrycznym LPG także jakoś przeżyję, do drugiego auta bym musiał aktualnie okolice 5k na instalację wyłożyć i liczyć się z dwoma litrami dotrysku na 100 km także chyba jednak nie będę zakładał choć jak dobijemy do 20 zł za litr to kto wie ;)

Opublikowano

Myślę że ani Europa ani USA nie mogą sobie pozwolić na zbyt wysokie ceny paliw, przez zbyt długi okres.

Widać że dotychczas wykorzystywane siły najemne sobie z terrorystami huti nie poradziły. Czas na zachodnie kontraktorskie, wspierane lotnictwem i może zawodowymi.

Lub alternatywnie wywarcie większej presji militarno-gospodarczej na huti i uderzenie w ich elektrownie oraz instalacje odsalania wody.

Zobaczymy jakie decyzje zapdną i to raczej szybko.

Opublikowano (edytowane)

wpisałem na twiterku "dziadek alice weidel" - miód na moje oczy po prostu. Wysyp postów z sygnaturkami "silni razem", którzy jadą po niej od góry do dołu za dziadka. Tymczasem mnóstwo polityków, większość najważniejszych celebrytów pro-tuskowych, dziennikarzy lewicowych, redaktorów gazet lewicowych miało ojca/matkę/dziadka albo powiązanych z reżimem niemieckim podczas II WŚ albo pracowało jako sędziowie/ubecy/inne wysokei stanowisko w partii komunistycznej i część z nich miała realny wpływ na to czy ktoś zył, czy nie albo realnie przykładał się do ucisku Polaków przez zbrodniczą ideologię.

Hipokryzji lewaków ciąg dalszy odc 2137.

20 minut temu, Badalamann napisał(a):

ani USA nie mogą sobie pozwolić na zbyt wysokie ceny paliw, przez zbyt długi okres.

Czysta gra na giełdzie aby zarobić. Dobijamy do momentu, że dziś lub we weekend wleci super news, że zaraz pokój albo coś co zrzuci cenę baryłki o 10-15% w dół w ciągu kilku dni. 

20 minut temu, Badalamann napisał(a):

alternatywnie wywarcie większej presji militarno-gospodarczej na huti i uderzenie w ich elektrownie oraz instalacje odsalania wody.

Kwestia kilku dni jak zrobią większe naloty na nich (jeśli zechcą, chyba że im nie zależy aby załagonić problem). Iran iranem. Ale huti to praktycznie beduini w większości ręcznymi wyrzutniami rakiet i kałachami. 2 dni nalotów USA i ich zdziesiątkują na terenach które podbijali ostanie miesiące - tylko to wygląda jakby USA czekało celowo aż sytuacja będzie gorsza. Pewnei Trumpson jeszcze dobrze nie zarobił na wzrostach ropy na giełdzie. Zaraz otworzy synek shorta i będzie bombardowanie. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino  Jednocześnie olałeś cały mechanizm stojący za wzrostem cen i kosztami, a teraz się jeszcze pytasz co ma do tego cena dolara, jak to w dolarach płacimy za ropę, która do nas przypływa z różnych źródeł. 

Ale co ma ten mechanizm do samego vatu? 

Cytat

a teraz się jeszcze pytasz co ma do tego cena dolara, jak to w dolarach płacimy za ropę, która do nas przypływa z różnych źródeł. 

A vat naliczasz od ceny w dolarach czy gotowego produktu w złotówkach? Więc kolejny raz pytam, co ma do vatu kurs dolara? Droższy dolar, ropa i to ten vat jest większy jaki płacę przy nalewaku, zaprzeczysz?

Ropa dzisiaj skoczyła już na 110 dolarów, obecnie chwilowo 105, brawo donald :dj:

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

@Fatality Niewykluczone że USA czeka z atakami na huti, by wywrzeć presję na Europę, by państwa z niej też się bardziej zaangażowały.

Z drugiej storny słabość pokazała Arabia Saudyjska. Nie ma informacji o wsparciu ich lotnictwa, dla ich sił najemnych i lokalnych milicji w Jemenie.

Czekam co teraz się stanie, bo sytuacja szybko eksaluje w ostatnich dniach.