Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzi na pewno. Tego typu podatek, w uproszczeniu katastralny, staje się częścią kosztów które płaci najemca.

Sądzę że kwestią czasu jest jego wprowadzenie. Sytuacja gospodarcza jest trudna pod względem budżetowym, a wydatki na obronność jeszcze wzrosną.

Natomiast w obecnym układzie politycznym nikt tego nawet nie spróbuje. Batyr by zawetował "w obronie ludzi", a za sama próbę wprowadzania Koalicja 15X poniosłaby koszty w utracie poparcia.

Opublikowano
11 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Tyle lat UE walczyła z rolnictwem

Polska od wejścia do UE otrzymała 245,5 mld euro, składek zapłaciła 83,7 mld euro co w bilansie daje 161,6 mld euro otrzymanych pieniędzy w ramach różnych dotacji i wsparcia. Z tego około 30% było przeznaczone na rolnictwo co sprawia, że przez 20 lat polscy rolnicy dostali około 50 miliardów euro (stan na koniec 2023 roku).

To jest ta walka z rolnictwem? Stawianie wymagań, ale jednocześnie dawanie kasy na ich spełnienie?

• Like 1
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Camis napisał(a):

Ciężka sprawa bo jesli wyrok wydał nie-sędzia to taki wyrok jest przecież nie ważny... 

W sensie jakim nie sędzia? Oni są sędziami tylko dyskusyjny jest sposób ich powoływania. To tak jak byś kwestionował wykonaną operację przez lekarza specjalistę, który przeprowadził operację ale szpital zrobili błąd w umowie o pracę z danym lekarzem. To nie skreśla jego kompetencji.

Tutaj dochodzi kwestia moralności to można już porównywać do tego czy ten sam lekarz z wadliwą umową o prace, podejmuje się lub nie wykonać zabieg aborcyjny ... 

Takie porównanie trochę z kosmosu ale chyba najlepiej obrazuje problem.

No chyba, że zabrniemy jeszcze dalej i umowa była na B2B, lekarz kupił papiery i w ogóle lekarz jest uchodźcą  :D 

16 godzin temu, TheMr. napisał(a):

System nadaje się do totalnego resetu. Wywalone na wyroki, niech rozpatrują ponownie. Większość spraw to przeklepanie ponownie przez nowych sędziów zgodnie ze sztuką, masa papirologii ale warto. 

Ty chyba nie masz o tym pojęcia...  Na sędziego przypada minimum 300 spraw rocznie, a w niektórych rejonach jest to 700-800 na osobę.

W samym postępowaniu uproszczonym jest to od 1500 - 2000 spraw.

Obecnie już niektóre sądy wydają terminy rozpraw z terminem za 1,5 roku, to na wyrok będę czekał co najmniej 2 lata.

Teraz dorzuć do tego ile spraw rozpatrzyli NEO-S i masz masakrę.

Były plany ratowanie się ale chyba już zaniechali.. 

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/neo-sedziowie-a-powrot-sedziow-ze-stanu-spoczynku,529072.html

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano
14 minut temu, Paarthurnax napisał(a):

W sensie jakim nie sędzia? Oni są sędziami tylko dyskusyjny jest sposób ich powoływania. To tak jak byś kwestionował wykonaną operację przez lekarza specjalistę, który przeprowadził operację ale szpital zrobili błąd w umowie o pracę z danym lekarzem. To nie skreśla jego kompetencji.

Tutaj dochodzi kwestia moralności to można już porównywać do tego czy ten sam lekarz z wadliwą umową o prace, podejmuje się lub nie wykonać zabieg aborcyjny ... 

Takie porównanie trochę z kosmosu ale chyba najlepiej obrazuje problem.

No chyba, że zabrniemy jeszcze dalej i umowa była na B2B, lekarz kupił papiery i w ogóle lekarz jest uchodźcą  :D 

No nie. Jeśli kwestionujemy legalność powołania na sędziego to w sensie prawnym nie ma znaczenia czy ten wyrok wydał woźny, sądowy informatyk czy własnie taki neo-sędzia. W kazdym z tych wypadków są one nieważne.

I to jest ogromny problem, bo tacy sędziowie wydali setki tysiecy wyroków/postanowień do tej pory :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pod warunkiem że kwestionujący legalność mają większość, a i ta "legalność" też jest dyskusyjna.

Zgadzam się, że skład KRS był wadliwie powołany, a właściwie zostały zmienione zasady w trakcie gry. Tyle, że korzystały z tego obydwa ugrupowania polityczne co wskazuje na samą wadliwość powoływania KRS lub możliwości wpływania na powoływanie do KRS. 

Można kwestionować powołania wszystkich sędziów po 2017r. i wydanych przez nich wyroków tylko, że jeżeli za chwilę zmieni się opcja polityczna to znów będzie zmiana w druga stronę a chodzi o to żeby maksymalnie uniemożliwić wpływ polityczny na ten system.

Sędziowie na wyższych szczeblach zostali upolitycznieni i dopóki nie wejdą przepisy jakoś rygorystycznie uniemożliwiające angażowania się sędziów w politykę to będziemy w tym bagnie siedzieć. Sama zmiana powoływania jeszcze nie będzie skuteczna dopóki sami sędziowie nie będą w tym zakresie ograniczeni. 

I teraz pytanie, czy upolityczniony sędzia jest w stanie obiektywnie opiniować powołanie innego sędziego lub jego następcy...  

29 minut temu, TheMr. napisał(a):

@Paarthurnax No i dobrze. To będą kolejki po 3-5 lat. Ale system będzie zresetowany. 

Tak, ale dalej będzie wadliwy. 

W tym czasie biznes wyniesie się za granicę, ponieważ wadliwie działający system prawny nie służy biznesowi. 

Powodzenia z dochodzeniem roszczeń 3-5 lat na sam wyrok. Jak tak będzie to sam założę spółkę zaciągającą zobowiązania np. w Twojej firmie :D 

W korpo jeżeli jest możliwość to już wymuszają umowy z zapisem, że sądem właściwym dla rozstrzygania sporów jest sąd ... (gdzieś w UE) i często sami się godzimy na takie rozwiązania ze względu na masakrycznie długie terminy. Stety,niestety w tym zakresie też są ograniczenia i w niektórych sprawach jesteśmy skazani na sądy w Polsce.

50% surowców/usług kupujemy przez spółki powiązane w innych krajach właśnie dlatego, żeby mieć możliwość dochodzenia roszczeń inną drogą. Na razie to skuteczna metoda. 

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano
34 minuty temu, TheMr. napisał(a):

@Paarthurnax No i dobrze. To będą kolejki po 3-5 lat. Ale system będzie zresetowany. 

Nie. To nierealne i nikt tego w ten sposób nie rozwiąże.

Właściwie wygląda że nie ma tu żadnego pomysłu, który byłby wdrażany. Stąd mam obawy że może tak już zostać ;/ 

Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

NSA aktualnie rozpatruje sprawy, które wpłynęły w 2021 roku :) 

No to kolejka 7 lat. :E Na operację można czekać 3 lata to na wyroki sądów 7 lat to za dużo? :E 

Przynajmniej kolej będziemy szybką. Za 10 lat :E 

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

A bardzo ciekawe co byś powiedział jakbyś Ty albo ktoś z Twojej rodziny miał sprawę karną i czekał na wyrok, albo sprawę rozwodową albo o opiekę nad dziećmi i perspektywę kilkuletniej nerwówki.

Największy problem jest taki, że 18-30 latkowie z reguły (to nie aluzja do Ciebie bo nie wiem ile masz lat) g. wiedzą o czymkolwiek, a cała ich "wiedza" zamyka się w teoremach - przeczytanych książkach, obejrzanych filmach, dyskusjach teoretycznych... A to - co tam rozpocząć IIIWŚ bo to pewnie będzie jak strzelanka, a to zrobić "reset" sądownictwa i niech ludzie ze zmartwienia mają nad głową kilka lat sprawę karną albo siedzą na areszcie wydobywczym czekając na wyrok...

Generalnie to fajnie sobie teoretyzować póki samemu nie znajdzie się w takiej sytuacji życiowej gdzie polityka ma bezpośredni wpływ na nasze życie... A naprawdę niewiele potrzeba... Czasami wystarczy znaleźć się w nieodpowiednim miejscu i czasie...

Aha i jeszcze zapomniałem o sporej grupie forumowiczów co szukając więzi z Ojczyzną udzielają się na forach, a siedzą na emigracji i dla nich to rzeczywiście teoretyczne problemy (choć mogą i dotknąć ich najbliższych mieszkających w Polsce). Ale jak ktoś nie ma w PL nikogo kogo tak naprawdę kocha i się nim przejmuje i mieszka na emigracji to sobie może pisać dowolne bzdury na temat tego co się u nas dzieje :) 

46 minut temu, Badalamann napisał(a):

Właściwie wygląda że nie ma tu żadnego pomysłu, który byłby wdrażany. Stąd mam obawy że może tak już zostać ;/ 

Był pomysł i plan, ale dzieci z konfy zdecydowały aby dalej żyć w tym bałaganie wybierając sobie Karolka na Prezydenta... Jakby Trzasku był Prezydentem to by w pierwszej kolejności wzięli się za temat sądownictwa...

Ludzie jednak kompletnie nie łączą kropek. W 80% nie ogarniają nawet kto czemu jest winien i przeciętny wyborca będzie czekać latami na wyrok, ale obwini Tuska... :) 

Taka mała dygresja: wczoraj czekałem w banku Velo na załatwienie sprawy. Zebrała się spora grupka emerytów. Jeden czekał 2 godz i wywiązała się rozmowa, że chcieliśmy Amerykę to mamy, że wina Tuska itp. Natomiast prawda jest taka, że to PiS załatwił Czarneckiego przejmując Get In (sprawa utknęła w sądzie). Zresztą Idea Bank też przejął PKO SA. Uważali, że Czarnecki to ubek itp (sprawa chęci przejęcia za 1zł Get In). Dopieli swego. W moim mieście Get In miał wiele oddziałów i nikt nie czekał 2 godz. - nigdy :) Ale tego wszystkiego już emeryt z kolejki nie wie. Gwoli wyjaśnienia dodam, że przyszła kierowniczka oddziału i akurat jak ja wszedłem uruchomili dodatkową obsługę i poszło błyskawicznie. Ale to taka anegdota jak ludzie nie łączą kropek. A co do przejęcia Get In owszem miał pewne problemy ale spowodowane też przez PiS :) Plan zawsze jest taki: czy to jak jedno korpo chce zjeść inne czy państwo chce przejąć - spowodować problemy ---->>> mieć pretekst to przejęcia no bo są problemy ----->>> przejąć/wchłonąć/zniszczyć... Podobnie jest z Kanią który ukrywa się w Argentynie :) 

Opublikowano (edytowane)

@hubio Panie łaczycielu kropek, proszę się doinformować czym zajmuje się sąd rodzinny, okręgowy, I instancji rejonowy a czym TK bądź NSA czy WSA :E 

Twoje rodzinne sprawy NSA ma w pompce. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. doinformować to owszem się ktoś musi ale nie ja :) Tak się składa, że miałem właśnie osobistą, rodzinną sprawę przed NSA... :) Skarbówka mi zaskarżyła orzeczenie (korzystne dla mojej mamy w sprawie interpretacji indywidualnej) i skierowała sprawę do NSA. A przed WSA miałem normalnie sprawę i byłem z mamą. Nie jestem w zawodzie od lat, ale coś tam jeszcze pamiętam z zakresu instancyjności :) 

Przy czym dokładnie nie śledziłem Twojej tezy o resecie. Myślałem, że mówisz o całym sądownictwie. W przypadku akurat NSA rzeczywiście to by nie miało może tak głębokich skutków dla obywateli choć np taki przykładowy Komenda mógłby nie dożyć odszkodowania. Przykładowy bo przy scenariuszu, że Prokuratoria Generalna by się odwołała do NSA, a tu nie pamiętam jak było.

Natomiast neosędziowie zasiadają chyba we wszystkich instancjach więc taki reset mógłby ich także dotknąć.

Co do TK zgadzam się, że reset byłby ok. TK obecnie praktycznie nie działa lub działa fatalnie. Dzięki PiSowi i obsadzeniu typowych polityków i jednocześnie miernych prawników zarówno w wymiarze prawnym jak i społecznym stracił cały szacunek. Do zaorania w całości, zmiany lub nawet likwidacji bo jak się okazuje o zgodności ustaw z Konstytucją można niemal dowolnie pójść w każdą stronę. A już masowe zabezpieczania wydawane przez ten sąd to parodia. Za czasów dawnych czasami wydawał zabezpieczenia ale teraz to jest narzędzie do walki politycznej.

@GordonLameman zgadzam się. W tym konkretnym wypadku po prostu nałożyło się to, że emeryci wypłacali emerytury, a doradcy udzielali kredytów. Po prostu zwykła sytuacja. Tylko ja analizowałem tok myślowy, że jak już na kogoś zganiać to na PiS, ale nie Tuska. No i bez znaczenia też nie jest fakt, że GetIn miał z 30 oddziałów, a Velo 10 razy mniej co automatycznie jednak może generować kolejki.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Coś w radiu usłyszałem, że był jakiś kwas z Tusku znowu. Ponoć Macron wysłał do niego jakiegoś urzędnika zamiast go osobiście powitać tak jak innych reprezentantów państw.

Coś faktycznie było czy to jakiś rozdmuchany drobiazg lub fejk? Bo jak nie fejk, to i na pseudo aferę z wagonem drugiej klasy może jednak trzeba spojrzeć inaczej.

Opublikowano
16 minut temu, adashi napisał(a):

Coś faktycznie było czy to jakiś rozdmuchany drobiazg lub fejk? Bo jak nie fejk, to i na pseudo aferę z wagonem drugiej klasy może jednak trzeba spojrzeć inaczej.

https://www.tvp.info/88742484/donald-tusk-pominiety-przez-emmanuela-macrona-sprawe-wyjasnia-rzecznik-rzadu-adam-szlapka

To po prostu znów szerzenie jakiejś fałszywej narracji.

• Upvote 4
Opublikowano
15 minut temu, Kris194 napisał(a):

Pisuary wszędzie smrodzą na ten temat. Poziom propagandy z Nowogrodzkiej jest zatrważający, powiedzą wszystko, byle opluć, oczernić I podzielić. Żenujący ludzie. 

• Upvote 4
Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 16:19, Camis napisał(a):

Ciężka sprawa bo jesli wyrok wydał nie-sędzia to taki wyrok jest przecież nie ważny... 

Ktoś tu kiedyś wrzucił artykuł/opinię. To był profesjonalny tekst nie jakieś wysrywy. W telegraficznym skrucie, nawet jeśli "Izba... " nie jest sądem w ujęciu konstytucyjnym, to w praktyce jej wyroki i tak należy wykonywać. Zapewne to samo dotyczy się tych sędziów. 

19 godzin temu, KiloKush napisał(a):

https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/9877920,umowa-z-mercosur-dobije-unijne-rolnictwo-nie-chcemy-rekompensat-wol.html

Tyle lat UE walczyła z rolnictwem bo podobno chodziło o to żeby było zdrowo i ekologicznie. A teraz nagle żywność z krajów 3 świata gdzie są kartele ma być dla nas ok? UE to banda sprzedajnych szonow za hajs lobbystów. Kto tego jeszcze nie widzi?

Jeszcze sprawdziłbyś kto tam trzyma łapę na produkcji żywności, a dojdziesz do wniosku, że wypadałoby przywrócić karę śmierci przez powieszenie, albo ścięcie na gilotynie, wyłącznie za zdradę i/lub sabotaż. 

9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale byłby kwik. 🐷 

Ta kula śnieżna, to już nie kula, tylko lawina. Tego się nie da zatrzymać. Za dużo, za ważnych ludzi ma z tego kasę. 

19 godzin temu, KiloKush napisał(a):

https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/9877920,umowa-z-mercosur-dobije-unijne-rolnictwo-nie-chcemy-rekompensat-wol.html

Tyle lat UE walczyła z rolnictwem bo podobno chodziło o to żeby było zdrowo i ekologicznie. A teraz nagle żywność z krajów 3 świata gdzie są kartele ma być dla nas ok? UE to banda sprzedajnych szonow za hajs lobbystów. Kto tego jeszcze nie widzi?

Wiesz nawet nie o to chodzi. Techniki produkcji tam stosowane zostały już zakazane w UE bo zdrowie. Tymczasem wychodzi na to, że niepotrzebnie. To jest zdrada. 

9 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Ludzi na pewno. Tego typu podatek, w uproszczeniu katastralny, staje się częścią kosztów które płaci najemca.

Zmodyfikować o "od nie zajmowanych/użytkowanych lokali" i oczywiście to kontrolować. Chodzi o to, aby "beton" przestał być aktywem spekulacyjnym i służył do tego, do czego leje się "beton", czyli użytkowania.

5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Nie. To nierealne i nikt tego w ten sposób nie rozwiąże.

PiS domknął system. Nie mamy funkcjonalnego TK, TS, KRS i co tam jeszcze zostało upolitycznione i wyroki tego da się politycznie skorumpować. 

5 godzin temu, hubio napisał(a):

A bardzo ciekawe co byś powiedział jakbyś Ty albo ktoś z Twojej rodziny miał sprawę karną i czekał na wyrok, albo sprawę rozwodową albo o opiekę nad dziećmi i perspektywę kilkuletniej nerwówki.

Dlatego co trzeba zmienić i odbudować to trzeba, ale pod tym co było grubą krechę trzeba będzie postawić. 

Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Pisuary wszędzie smrodzą na ten temat. Poziom propagandy z Nowogrodzkiej jest zatrważający, powiedzą wszystko, byle opluć, oczernić I podzielić. Żenujący ludzie. 

Nie to, że jestem jakoś za PiS, ale jak KO była w opozycji to też każdą taką sytuację wykorzystywano politycznie. Fakt, że wtedy większość KO miała rację ale były też sytuacje, że opluwali bo tak.

• Upvote 1
Opublikowano

porządek z sądami to oni powinni zrobić na początku kadencji. Kibicuję posprzątaniu patologii stworzonej przez PiS ale czas pędzi nieubłaganie. Jest wrzesień a dopiero się za to biorą. Bodnar widać nie miał czasu.

Jak tak dalej będzie się przeciągać to zmiany zobaczymy na koniec albo po nowym roku. 

• Thanks 1
Opublikowano

zaraz go ustawia do pionu, to USA decyduje na ile mozna karac amerykanskie firmy w europie i jakie im podatki mozna nakladac :sex:

6 godzin temu, hubio napisał(a):

Był pomysł i plan, ale dzieci z konfy zdecydowały aby dalej żyć w tym bałaganie wybierając sobie Karolka na Prezydenta... Jakby Trzasku był Prezydentem

i wielkie dzieki dla tych dzieci (chociaz nie wiem jak uzyskaly prawa wyborcze, moze to jakies oszustwo wyborcze o ktorym wiesz tylko ty ale nie wnikam), pierwsze weta pokazuja ze KO nigdy nie dba o ludzi