Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Branżowe organizacje zrzeszające producentów samochodów ostrzegają, że jeśli szybko nie uda się zażegnać kryzysy na linii Amsterdam-Pekin, z braku komponentów elektronicznych stanąć mogą fabryki motoryzacyjne w Europie, USA i Japonii. Eksperci wieszczą powtórkę scenariusza z lat 2021-2022 roku, gdy na nowe auta czekało się nawet po kilkanaście miesięcy. Nie biorą jednak pod uwagę, że przestoje w fabrykach Volkswagena, Toyoty czy Forda to prezent dla umacniających swoją pozycję w Europie chińskich marek.

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-chinczycy-tylko-na-to-czekali-wyrok-na-europejska-motoryzacj,nId,22434623

@Cappucino Dalej uważasz, że sprzedaż chińczyków jest planktonem, bo nie ma co patrzeć na polski rynek? :E

Dla porównania, jak wynika z najnowszego zestawienia firmy analitycznej DataForce, we wrześniu 2025 roku udział chińskich marek w ogóle rejestracji nowych aut w Europie sięgnął już 7,4 proc.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

Pamiętacie jak pisałem, że ruskie trolownie pomogą Brauniarzom i można się spodziewać dziwnych i cudownych wzrostów poparcia?

Pisałem to niecały rok temu, a news z dziś:

image.png.1faf54b6164cc1c068c6cf586525dcbf.png

Ale nie róbmy z obcą agenturą niczego dalej. Co może pójść nie tak... :boink:

To jest naprawdę niepokojące. :/ 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Hmm...

21 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Nie wiedziałem, że wypowiedzi swojego pana sami traktujecie w kategoriach memu. Przepraszam!

Nie wiem kto jest panem kogo - wiem natomiast jedno ->  lecisz na długie wakacje uzbierało się ;) 

• Like 6
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Podobno PIS ma ogłosić nowe rozdawnictwo, sporo osób to łyknie:

image.png.5cb94d26cfe33ad7c1e438cb23e8a836.png

No to ciekawe, kto za to wszystko zapłaci, jak już teraz w budżecie nie ma na nic pieniędzy XD

MŚP też nie wydrenują, bo firmy padają jak muchy, a w 2026 ma być jeszcze gorzej. Za wysoka minimalna, za wysokie ceny surowców i za wysokie obciążenia fiskalne.

Przecież mnie w przyszłym roku sam ZUS wyjdzie z 2200 zł %-)

12 godzin temu, CajraX napisał(a):

Jednak trochę inaczej widzimy rzeczy ważne dla jak najszerszej części społeczeństwa :)

Takie ważne dla szerszego nie interesują tak naprawdę żadnej partii w sejmie. Szczególnie, że efekty przyjdą za X do XX lat, a partia ma dowozić na wczoraj.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, VRman napisał(a):

Pamiętacie jak pisałem, że ruskie trolownie pomogą Brauniarzom

Pomaga to raczej nieudolność KO... Znając Brauna to ja bym uważał z takimi tekstami bo jest gościu gotowy jeszcze oskarżyć cię i przed sądem będziesz musiał tego dowieść :) 

Pisałem wiele razy o tym - Braun ma głównie poparcie wśród osób które mają dość Ukraińców... A dlaczego mają dość? Powody stare jak świat - bo czarny pracuje lepiej i za mniej, bo imigrant pracuje lepiej i za mniej, bo mam spie.....e życie ale mam OBYWATELSTWO i chcę się poczuć choć w tej kwestii lepiej niż Ukr... Do tego zazdrość Polaka do Polaka jest ogromna, ale jeszcze większa do Ukraińca ;D. Jak to możliwe, że ja tyram 10h dziennie na stojąco, a on jeździ luksusowym samochodem? :) Nie pomaga także 800+ w tej samej wysokości i na tych samych zasadach co dla Polaków (z czym ja też się tu nie zgadzam).

Kluczem do utrzymania władzy przez KO jest cała naprzód na zjednanie sobie osób z zawodów fizycznych, często z minimalnym wykształceniem i często z małych miejscowości. Oczywiście bokiem uciekną im przedsiębiorcy no, ale trzeba się zdecydować czy idzie się w stronę socjalizmu czy kapitalizmu. 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
3 godziny temu, hubio napisał(a):

Znając Brauna to ja bym uważał z takimi tekstami bo jest gościu gotowy jeszcze oskarżyć cię i przed sądem będziesz musiał tego dowieść :) 

Tak, Braun mnie pozwie za nazywanie go ruskim wdupowłazem na jakimś forum dla PC-nerdów, które z punktu widzenia polityki i wizerunku polityków nie ma żadnego znaczenia.

Zresztą jak mnie pozwie to powodzenia. Nic ze mnie kasy nie wydusi, bo nie ma z czego, a jakby było to i tak wydałbym na lekarzy zamiast mu coś płacić. Przepraszał go nie będę a jak mnie za to zamkną to i tak poprawią mi warunki mieszkaniowe więc gaśnica mu we wiadomo co. ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

No to ciekawe, kto za to wszystko zapłaci,

a tak wlasciwie to co jest w tym ciekawego?

PO czy PIS co przychodza to bija nowe rekordy zadluzenia wiec jak mozna spodziewac sie czegos innego, Polak jeszcze 700 lat bedzie glosowal na POPIS dziwiac sie ze wychodzi to samo XDDDDDDDDDDD

19 godzin temu, VRman napisał(a):

Pamiętacie jak pisałem, że ruskie trolownie pomogą Brauniarzom i można się spodziewać dziwnych i cudownych wzrostów poparcia?

kazda strona polityczna uzywa sondazow do pompowania wynikow a ty piszesz o takich banalach?

jak KO zdecyduje sie na kolejny projekt ala nowoczesna to wlasnie w ten sposob bedzie pompowany na starcie

5 godzin temu, hubio napisał(a):

Pisałem wiele razy o tym - Braun ma głównie poparcie wśród osób które mają dość Ukraińców... A dlaczego mają dość? Powody stare jak świat - bo czarny pracuje lepiej i za mniej, bo imigrant pracuje lepiej i za mniej, bo mam spie.....e życie ale mam OBYWATELSTWO i chcę się poczuć choć w tej kwestii lepiej niż Ukr... Do tego zazdrość Polaka do Polaka jest ogromna, ale jeszcze większa do Ukraińca ;D. Jak to możliwe, że ja tyram 10h dziennie na stojąco, a on jeździ luksusowym samochodem? :) Nie pomaga także 800+ w tej samej wysokości i na tych samych zasadach co dla Polaków (z czym ja też się tu nie zgadzam).

ah ta nienawisc do Polakow, a juz myslalem ostatnio ze troche dorosles

5 godzin temu, hubio napisał(a):

Kluczem do utrzymania władzy przez KO jest cała naprzód na zjednanie sobie osób z zawodów fizycznych

cooo?

przeciez na forum czytalem ze kluczem dla KO jest aborcja i zwiazki partnerskie XDDDDDDDDDDDDD

obywatele by wtedy oszaleli i 50% lekko wchodzi

Opublikowano (edytowane)

@VRman nie no, jasne. Ja bardziej tylko chciałem trochę ironicznie napisać jakiego to typu człowiek. Pewnie, że ciebie jako ciebie nie pozwie, ale jak ktoś by tak napisał na FB to nie wiem... :) 

7 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Przecież wszystko w sejmie oprócz konfederacji to socjalizm xd 

A paradoksalnie właśnie konfederacja ma największe poparcie wśród takich osób... I to jest właśnie fenomen :) Może świadczyć o mega nieudolnej komunikacji z tych partii (liberalnych) do wyborców albo, że ci wyborcy (konfederacji) bardzo słabo odczytują kto ich naprawdę broni :) Ale jak wiele razy mówiłem to ma podłoże (wg mnie) psychologiczne związane z utożsamianiem elit jako menagera i dyrektora w zakładzie, który wyżywa się na pracownikach, przepracowaniu itp, a konfa idzie z hasłem rozgonienia elit. Nie mam pojęcia kto tam w tym POPiSie pracuje ale jak mnie zatrudnią to bym wiedział jak zrobić taką kampanię, że przynajmniej w tej grupie wyborców poparcie by spadło o 90% :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Ale jak wiele razy mówiłem to ma podłoże (wg mnie) psychologiczne związane z utożsamianiem elit jako menagera i dyrektora w zakładzie, który wyżywa się na pracownikach, przepracowaniu itp, a konfa idzie z hasłem rozgonienia elit. 

:lol2: przecież konfederaci popierają determinizm, totalny kapitalizm gdzie słabi nie mają znaczenia (przykład jak najmniejszy udział urzędników - typu nie zgłoś mobbingu, paróweczki bez sanepidu sam sprzedawaj i choruj na własne życzenie, słabe BHP bo po co itd). Liczą się tylko silni. Na konfę głosują debile i tylko debile. Kiedyś z debilizmu wyrastało się po 14 roku życia i poparcie dla korwina (czyli prawie to samo co konfa) spadało z 99.6% (tak, takie miał poparcie w internecie u gimbazy :D ) do 4% a dzisiaj jest wysokie.

I to co dziś jest to tylko wynik tego że ludzie są nieszczęśliwi i chcą zmiany na byle co, byle zmiana drastycznie inna od tamtych. No i żeby wojny nie było, a przecież #niedlawojny to głównie konfa i braun, prorosyjsko, bo uważają że każda krytyka rosji to popieranie wojny (budowanie strachu). A i zapomniałem, wybaczcie, ci nie lubiący kobiet, imigrantów i gejów też są zebrani. Ci z zaburzeniami lękowymi, bo boją się że imigrant zabierze im pracę/zabije ich, ukraińcowi zazdroszczą bo ma "przywileje" a on polak wielki nie ma, no i baby mają przywileje, a on polak wielki nie ma. Działania typowe na frustracji, rozgoryczenia i bólu - dla wojny między grupkami społecznymi. Dziel i rządź 100% dla skrajności. Najlepiej by nienawidzić innych z różnych względów, a empatii do nich nie mieć, bo jeszcze by się okazało że to są tacy sami ludzie jak my i w sumie też mają takie same problemy jak my.

Więc polecam dalej być naiwnym i żyć z tym długo, byle bez tej wojny i byle bez chorób, bo konfa na pewno nie pomoże z ich zakazem państwa opiekuńczego. Przedsiębiorcy sobie poradzą którzy mają oszczędności, ile to, 10% społeczeństwa? Ale to tyle. Reszta wpadnie w rosyjskie bagienko i rozkładanie rąk bo nie mogą nic zrobić z tymi silnymi co sterują słabymi (jak ten kierownik co się wyżywa i nic mu nie można zrobić, nawet płacę ustali na 100zł i haruj śmieciu!).

W ogóle jak można tak okręcać kota ogonem, jesteś już fanatykiem. Jedyne partie które chciały bronić praw pracownika, to są lewicowe, stąd i proponują niższy wymiar pracy niż 8h. Prawica to by zamordyzm znacznie większy wprowadzała, bo kierownik psychopata to dobry, MĘSKI. A to kocha prawica. Męskość rodem z wojen i zarządzania niewolnikami, a tymi niewolnikami to są słabi wobec silnych - elit :)  Kompletne odwrócenie kota ogonem.

Jak mi ktoś powie ile konfederacja czy braun robi dla "słabszych", chorych, gorzej sytuowanych, czy zwykłych ludzi, to zmienię zdanie, linijeczki proszę. Najlepiej od myślników i tak żeby pokazać jakie to inicjatywy mają przy składaniu propozycji ustaw czy coś :D 

Edytowane przez Keller
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

@Keller jakim fanatykiem? Kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Ja mam totalną bekę z tych wyborców i zgadzam się z tym co piszesz. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem :) 

edit// dodałem nawiasy we wcześniejszej wypowiedzi bo może była stylistycznie za mało czytelna.

I to jest właśnie fenomen, że mimo tego wszystkiego co piszesz ci wyborcy głosują na konfederację. Jak pisałem wiele razy wcześniej. Uważam i myślę, że się nie mylę, że oni po prostu nienawidzą elit. I zasadnicze pytanie jest dlaczego. A odp jest taka, że korporacje nimi pomiatają. Oczywiście, że Europa to wciąż najlepsze miejsce na świecie w takich zawodach, ale  problem rozbija się o to, że idą ogromne ciśnienia od Panów z wysp, a właściwie poganiaczy niewolników zwanych zarządami - od samej góry do dołu i za fasadą politycznej poprawności ludzie mają bardzo ciężko. Choćby wielokrotnie przeze mnie wspominany 3 zmianowy system pracy...

Dzisiaj mamy kolejną zmianę czasu... Od 5 lat UE chce to zrobić. 80% wyborców z UE chce tego, ale korpo się nie zgadza i mamy kolejny rok. Tych przykładów są setki i tysiące. Drobnych i większych. Politycy w kieszeniach korpo robią co chcą. A kto walczy z opcją liberalną? Właśnie populiści.

Kwestia jest o wiele szersza i nie dotyczy wyłącznie naszej konfy, ale Trumpa i wszystkich ruchów tego typu. Oni prędzej czy później przejmą władzę jak opcja liberalna nie ukróci korpo.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubio napisał(a):

@Keller jakim fanatykiem? Kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Ja mam totalną bekę z tych wyborców i zgadzam się z tym co piszesz. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem :) 

Ciągle piszesz że będziesz konfę popierał i psychologicznie próbujesz tłumaczyć to że naprawdę konfa obroni biednych, przed np. złymi kierownikami, wyzyskiem, jakimiś rządami które gnoją ludzi, a oni to w ogóle dadzą wszystko co dobre. To nie jest w ogóle prawda. W kapitalizmie nie ma praw człowieka, liczy się argument siły - dokładnie jak w Rosji, cywilizacji turańskiej, gdzie Putin mówi że Europa zakazuje mówić prawdy a on pierwszy zrzuca przeciwników z 8 piętra. Kapitalista chce zysku, a człowiek to dla niego tylko narzędzie do osiągania JEGO celu (w sumie jak na wojnie). W demokracji chciano to zmienić, więcej praw człowieka i merytoryczne dyskusje a nie przemoc.

W ogóle konfa ma masę zwolenników patriarchatu (dla tych których boli feminizm, to że wróci totalna władza mężczyzn a nie np równość). Czyli obietnice są ukryte dość pod programem - ty chłopie będziesz miał moc wobec kobiet, ale i w kraju będziesz bogatszy niż dziś bo teraz okradają cię gnoje z podatków. Płacisz na słabych, a słabi niech giną! Nie interesuje nas że w domu możesz mieć słabych, że ten system nie zadziałał nigdy, że sam możesz być słaby kiedyś i potrzebować pomocy. Współpraca jest znacznie ważniejsza niż dominacja silnych nad słabymi (moje zdanie). Ale oni mówią inaczej - okej, z nami poczujesz się silny przegrywie! 

Tak powinni mówić i by byli szczerzy. Jeszcze słowo "lewactwo" powiedzieć, a może "pedały i kurwy" jak ostatnio Korwin na twitterze i elektorat nabuzowany.

Chyba że chodziło Ci, że tak ludzie myślą jak mówisz, ale są naiwni? Ok, to co innego. Tylko czy siebie byś nie wpakował w to grono naiwności? :) 

Edytowane przez Keller
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Keller ja jedynie ROZWAŻAM i to na 2 lata przed wybór na konfę. Na dzisiaj to u mnie jakieś 30%. 60%, że wcale nie pójdę i 10%, że na KO. Ale ja jestem przedsiębiorcą gdzie konfa rzeczywiście, przynajmniej w programach mnie reprezentuje. Natomiast to wszystko co napisałeś to się zgadzam w 100%. I dodałem jeszcze edycję poprzedniego posta gdzie rozwinąłem kwestie poparcia populistów. To wszystko co pisałeś o osłonach socjalnych, o pensji minimalnej itp to prawda. Pracownicy w UE są najlepiej traktowani na świecie. Ale już w USA nie jest tak różowo. A rewolucje najczęściej wybuchały nie tam gdzie jakaś grupa miała bardzo źle tylko względnie źle. I moim zdaniem nie chodzi o pieniądze tylko nie traktowanie pracowników (zresztą konsumentów) tak bardzo przedmiotowo. To poszło za daleko! Korpo idą z podobnym przekazem do pracowników co kiedyś PZPR. Dlatego ja piszę i piszę, że nie mamy już obecnie kapitalizmu. To są globalne rządy może z 500 ludzi które sterują wszystkim. Ludzie nie mają dowodów, ale zaczynają się z tym bardzo źle czuć i dają temu wyraz głosując na populistów (którzy nota bene i tak nic nie zmieniają :) ) Ale skoro nikt nic nie zmienia to lepiej (wg nich) zagłosować na kogoś kto ich choć trochę dowartościuje i powie - TY JESTEŚ LEPSZY BO NIE JESTEŚ UKREM, albo: TY JESTEŚ LEPSZY BO NIE JESTEŚ IMIGRANTEM Z MEKSYKU :) 

Smutna prawda jest taka, że obecnie niemal nikt nie przeciwstawia się korpo. W Polsce najbliżej temu jest RAZEM, które ma poparcie z 4%. W innych krajach nie wiem. Ale to jest być może kwestia braku jakiegoś przebicia. Jakiegoś światowego przywódcy z ogromną charyzmą typu Lenin. Kogoś kto by porwał tłumy. Ludzie wpadają w coraz większą stagnację, a nowe pokolenia, uczone już od małości zaczynają uważać to za coś normalnego...

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1