Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

To bardzo zabawne, jak bardzo tą wypowiedzią potwierdziłeś diagnozę bota

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie ma takiej sytuacji, której pisowcy nie zrzucą na Tuska :) widzimy to od niemal dwóch dekad :) 

A przykłady są wyżej. 

Mamy PO nieudolnie robiące w balona polaków od dwóch lat i bez przerwy jako jedyną wymówke podając tylko: A BO PIS TO, A BO PIS TAMTO

Gordon & forumowe silniczki: TO PIS ZRZUCA NA TUSKA!

Rany, jaka odklejka :boink:

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano

@LeBomB dzięki za wyjaśnienie. Ja podlinkowałem artykuł, że za minimalną dzisiaj można kupić 2x więcej niż dekadę temu. Co nie stoi w sprzeczności z tym co piszesz. W moim mieście wszystkie oferty pracy jakie widziałem czy dekadę temu czy teraz oscylowały około minimalnej. Żeby mieć wyższe wynagrodzenia trzeba było mieć układy. Czy to administracja państwowa czy firmy. W ogólnym odczuciu społecznym była to duża poprawa.

To wygląda tak jakby osoby ze stażem zazdrościły nowym pracownikom, że zarabiają ci ze stażem tyle samo. Mnie osobiście kompletnie ten temat nie dotyczy i mam na to wywalone bo pracuję od 21 lat sam dla siebie. Ile się namęczę tyle zarobię. Choć pierwsze 15 lat to była przyjemność, a nie męczenie. W sumie cały czas jest... Miałem tak, że wolałem pracować niż pograć albo obejrzeć jakiś film bo praca sprawiała mi mnóstwo przyjemności. 

Nie będę wchodził w tu w jakieś polemiki. Przyjmuję do wiadomości to co przekazałeś. Ale dla osób po szkole czy pracowników fizycznych, którzy zawsze zarabiają około minimalnej to raczej jest duża zmiana zarabiać 2k czy 4500zł.

Opublikowano
Godzinę temu, Zas napisał(a):

Wiadomo, za Obajtka rekordowej marży nie było :)

Było nie było, za takie robienie marży na zapas jakiś karny kaktusek powinien być.

Godzinę temu, blabla123 napisał(a):

Spokojnie, piss wróci do władzy to nam wszystkim będzie się dobrze żyło, bo minimalną podniesie, prawda? PRAWDA?!

Sen Leppera się ziści. Wszyscy będziemy zarabiać powyżej średniej krajowej. 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Nie ma takiej sytuacji, której pisowcy nie zrzucą na Tuska :) widzimy to od niemal dwóch dekad :) 

A przykłady są wyżej. 

Wynalazcą i jedynym praktycznym użytkownikiem "Winy Tuska" jest PiS. 

Opublikowano
7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Mistrzostwo :E

Kiedyś jeden użytkownik tutaj dał mi taki argument na ceny mieszkań, że ja od wtedy przestałem przyjmować jakiekolwiek inne do wiadomości. Ten użytkownik napisał "mieszkania są drogie, bo ich właściciele chcą aby były drogie". 

Dla mnie to argument ostateczny, którego nikomu i nigdy nie da się obejść. Mieszkanie w miejscach w których warto mieszkać już na zawsze pozostaną drogie. 

Opublikowano (edytowane)

Problem jest taki, że najpierw dadzą od czwartego, potem od trzeciego, a potem od drugiego.

Za tą patologię z kupowaniem na wynajem to należy się wziąć, ale nie poprzez katastrata.

A co do 3 to nie, ale bardzo biedni ludzie mogą mieć dwa, owszem. 

Wystarczy, że mieszkają w walącej się ruinie a dostaną rozpadającą się kawalerkę po babci w spadku i co? Już są bogaci bo mają dwa mieszkania?

No nie. 

A trzy jest za blisko dwóch. 

Także od czwartego - OK, z zapisem kary dożywotniego więzienia dla każdego politykiera, który zechce to obniżać do trzech i potem dwóch a w końcu jednego. 

Ewentualnie od trzeciego w konkretnych warunkach, typu jakiekolwiek mieszkanie jest warte tyle, że biedaka na nie by byłoby stać na pewno. Czyli trzy ruiny warte tyle co nic? NIE. Ale 2x cokolwiek + wypasiony domek za dwie bańki? DOWALIĆ.

A jakkolwiek inaczej, to 

image.png.09289290427ad4808f2870fbd739c8e0.png

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Niesamowite jest rozumowanie polityków. 

Możesz mieć miliony w płynnych assetach.

Ale jak zarabiasz mało, to jesteś przecież biedakiem :boink:

Powinna też być jakaś ulga do czynszu dla osób co mieszkają w penthousach kupionych za posiadane bitcoiny w mld. Przecież oni nie pracują i potrzebują wsparcia :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, VRman napisał(a):

Problem jest taki, że najpierw dadzą od czwartego, potem od trzeciego, a potem od drugiego.

Problem jest inny... Jeśli opodatkują wynajem to jak myślisz(cie) - wynajmujący potulnie zgodzą się na spadek zysków czy przerzucą to na najemców -

wynajmujący: - Panieee wyższy czynsz bo rząd podatki dowalił... ten zły Tusk, wina Tuska

najemca: - no tak, ten zły Tusk, wina Tuska

Rykoszetem mogą oberwać osoby o najniższych dochodach wynajmujący mieszkania. Opodatkowanie może systemowo zwiększyć koszt najmu. Myślę, że powinno się to uregulować w taki sposób jak w Niemczech. Kompleksowo.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Dlatego napisałem, że powinno to być załatwione inaczej niż katastratem, ale jeśli już koniecznie się uprą to tak.

Co do wpływu na ceny - trudno zgadnąć. W końcu bez tego wiele mieszkań stoi pustych lub blokowanych bo zamiast do mieszkania, ktoś kupił do najmowania. 

Wystarczy zobaczyć co się dzieje w innych krajach. Duże firmy wykupują całe osiedla a cel jest prosty - niekogo nie ma być stać na zakup mieszkania, żeby dało się doić za wynajem.

To trzeba zwalczać, blokować, zapobiegać, ale wiadomo jak to jest z politykami. Przyjdzie Janusz z walizeczkę, przyjdzie Mirek z walizeczką i ustawy będą pod nich, a Polacy? "A kij z nimi, przecież nie po to szedłem do polityki, żeby pracować na dobro kogoś innego niż ja sam"

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Dlatego napisałem, że powinno to być załatwione inaczej niż katastratem, ale jeśli już koniecznie się uprą to tak.

Jakikolwiek podatek wyrządzi tylko jeszcze większe zło i nie przyniesie nic dobrego. Tak samo jak cukrowy, zatrzymał spożycie? Nie, ale za to większa kasa do budżetu i w tym przypadku było by identycznie. Te wszystkie podatki to pomysły starych komuchów którym przeszkadza, że zwykły obywatel się dorobił. Najlepiej zamknąć do państwowych kołchozów.

Opublikowano

Podnieść podatki można, ale tylko wtedy jeśli się ureguluje ceny najmu choć w mojej opinii rynek dostatecznie to już dobrze reguluje. Tym zajmują się przeważnie zwykli ludzie - Polacy. Jeszcze na tym korpo nie położyło łapy więc ceny nie są zaporowe. Nie ma zmów cenowych i wielkiego kapitału, który może najpierw zrobić dumping, a potem zmonopolizować. Tam wszędzie gdzie chodzi o zwykłych polskich przedsiębiorców czy jak tu zwykłe osoby będę ich bronić. Niech Tusk zacznie dojeżdżać banki i parabanki i inne zagraniczne korpo, które się u nas panoszą! Precz od Polaków!

Opublikowano
3 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

Uderzy owszem w zawszonych polityków którzy mają po 10 mieszkań. 

Nie uderzy w tych co mają 10 i więcej mieszkań, bo oni mają to w spółkach i innych fundacjach, uderzy w drobnych co mają 3-5 i wynajmujących, no chyba że takie jest założenie że ma takich uderzyć.