Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

skoro jedna z partii w sejmie sama się reklamowała hasłem pełnym antysemityzmu i homofobii :) bo piątkę Memcena chyba pamiętacie?

Źle zrozumiałeś!, nie o to chodziło!, oni tylko żartowali!, MEMcem tego nie robił on nawet tego nie widział!. A no i wzięło i się skasowało z jego serwera!!.

• Haha 1
Opublikowano

Nie może być! Poleganie na innych może się źle skończyć????? :o

A mi tu taki ekspert od wszystkiego mówił, że w kryzysach to my sobie bez problemu poradzimy. :o

To teraz trzeba będzie z 4 lata poradzić jaki obrać kierunek, po cichu licząc na zmianę króla w burgerlandii i realnie nic nie robiąc.

Opublikowano
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Osoby, które mają trochę oleju w głowie od dawna mówią o potrzebie budowania silnej EU...

W praktyce Europa się rozbroiła i kupowała mnóstwo surowców z Rosji. Kiedyś Europa będzie żałować pompowania ogromnych pieniędzy w chińską gospodarkę. Póki co są jakieś cła na samochody i pewnie na kilka innych rzeczy, ale wciąż kupujemy mnóstwo rzeczy made in China. 

Wolałbym, żeby te produkty były produkowane w Europie i kosztowały więcej, ale żeby nie było w przyszłości zagrożenia militarnego ze strony Chin. Europa jest ekstremalnie głupia i nie potrafi wyciągać wniosków. Jak już kupujemy fotowoltaikę na potęgę to powinien być zakaz sprowadzania jej z Chin. Nie mamy wystarczającej liczby producentów? Niech Unia zainwestuje nasze pieniądze w rozwój, kupimy je drożej i później ale nie damy technologii i pieniędzy potencjalnemu wrogowi. 

Naprawdę obwinianie Trumpa o to co się dzieje jest głupie biorąc pod uwagę brak działania a wcześniej pompowanie kasy w rosję. Nie mówiąc już o tym, że wiele krajów jak np Niemcy miały problem z wysyłaniem broni przez dość długi czas. 17 lat temu gospodarka eu była porównywalna z USA, teraz jest o połowę mniejsza. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Naprawdę obwinianie Trumpa o to co się dzieje jest głupie biorąc pod uwagę brak działania a wcześniej pompowanie kasy w rosję.

Trumpa tak naprawdę tutaj nikt nie obwinia o bycie dzbanem, to jego cecha znana od lat. My się irytujemy na sprzedajnych baranów, którzy cieszyli się na powrót pomarańczowej małpy, którzy skandowali podnieceni TRUMP TRUMP w Polskim sejmie, tymczasem ten Trump by nas sprzedał za garść srebrnikow. Piąta kolumna. 

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Upvote 7
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Trumpa tak naprawdę tutaj nikt nie obwinia o bycie dzbanem, to jego cecha znana od lat. My się irytujemy na sprzedajnych baranów, którzy cieszyli się na powrót pomarańczowej małpy, którzy skandowali podnieceni TRUMP TRUMP w Polskim sejmie, tymczasem ten Trump by nas sprzedał za garść srebrnikow. Piąta kolumna. 

A jeszcze dodajmy tych co chcą żebyśmy nie integrowali się z UE :) 

• Upvote 2
Opublikowano

Naprawdę obwinianie Trumpa o to co się dzieje jest głupie biorąc pod uwagę brak działania a wcześniej pompowanie kasy w rosję. Nie mówiąc już o tym, że wiele krajów jak np Niemcy miały problem z wysyłaniem broni przez dość długi czas.

Krótką pamięć też masz. Nie tak dawno temu to jeszcze Stany prosiły Europę o pomoc, jak miały problem z Irakiem i Afganistanem. 

17 lat temu gospodarka eu była porównywalna z USA, teraz jest o połowę mniejsza. 

I teraz najlepsze – dla przeciętnego Amerykana nic z tego nie wynika xD

Zyski lecą do korporacji, a nie do ludzi.

• Upvote 1
Opublikowano

Wolałbym, żeby te produkty były produkowane w Europie i kosztowały więcej,

Już to grano. Produkty kosztują więcej, więc ludzie chcą zarabiać więcej by kupować droższe produkty, ale żeby ludzie zarabiali więcej produkty muszą być ponownie droższe, więc ludzie chcą zarabiać więcej, by kupić droższe produkty i tak w kółko.

Żeby zrealizować to co piszesz, należałoby część ludności Europy w zasadzie zmusić do pozostania tanią siłą roboczą, która poświęci się dla reszty i będzie żyła za grosze, bez perspektyw na podniesienie standardu życia, bo tym co piszesz, w praktyce eliminujesz tanie produkty, na które teraz takich ludzi stać, a które po zaprzestaniu sprowadzania albo zniknęły by z rynku, albo zostałyby zastąpione drogimi produkowanymi tylko w Europie, czy jakimś nawet węższym obszarze gospodarczym. To też już grano...

Nie mówiąc już o tym, że wiele krajów jak np Niemcy miały problem z wysyłaniem broni przez dość długi czas.

No Niemcy to akurat chyba najbardziej zdemilitaryzowany kraj, zgadnij dlaczego? (i nie, to nie wina uchodźców :P ) Zatem nie ma się co dziwić, że nie byli chętni w przekazaniu tego co mają. U nas to po części był impuls do modernizacji i wymiany starego sprzętu, a tym samym do zainwestowania środków. Tylko wyszło jak zwykle, nie zmierzono do końca sił na zamiary i miotano się po różnych umowach, zamiast w pierwszej kolejności brać to co nasze i co najważniejsze już sprawdzone. 

• Upvote 2
Opublikowano

Ja tam zawsze sugeruję, aby osoby które żądają aby te nisko opłacane zawody/zajęcia i produkcję przenosić do Europy, same podjęły się tych nisko płatnych i często uciążliwych prac. 

Póki co nie ma chętnych. Są tylko chętni na narzekanie w tym przedmiocie (patrz sygnaturka) ;) 

Opublikowano

Dlatego ciekaw jestem jak to się skończy w USA, jak nagle ci co brali proste prace znikną z rynku, bo zostaną odesłani za granicę i do niektórych dotrze, że albo zapłacą więcej za wszystko, albo sami będą musieli ich zastąpić na tych najgorzej płatnych stanowiskach :) 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja tam zawsze sugeruję, aby osoby które żądają aby te nisko opłacane zawody/zajęcia i produkcję przenosić do Europy, same podjęły się tych nisko płatnych i często uciążliwych prac. 

Póki co nie ma chętnych. Są tylko chętni na narzekanie w tym przedmiocie (patrz sygnaturka) ;) 

Mnóstwo ludzi pracuje na produkcji. Jeśli nie da się całej produkcji z Chin przenieść do Europy, to niech część (droższa) będzie u nas a resztę przenieść poza Chiny - Wietnam by się na pewno ucieszył.

Wiem, że byłoby drożej niż teraz, ale to jest cena bezpieczeństwa którą ja chętnie zapłacę. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Mnóstwo ludzi pracuje na produkcji. Jeśli nie da się całej produkcji z Chin przenieść do Europy, to niech część (droższa) będzie u nas a resztę przenieść poza Chiny - Wietnam by się na pewno ucieszył. 

Ale na jakiej produkcji pracuje? :)

Takiej gdzie jako tako można zarobić.

A te wszystkie drobne rzeczy, które kupujemy z Chin? 

Nie opłaca. 

Różnica między Wietnamem a Chinami jest żadna w sumie. 

Zaraz Wietnam może być Chiński :E 

3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wiem, że byłoby drożej niż teraz, ale to jest cena bezpieczeństwa którą ja chętnie zapłacę. 

Nie, nie. Musisz iść na tą produkcję zarabiać mniej. :) 

Płacić więcej to ja też mogę, to nie problem. Ale ja gówienek z Chin raczej nie kupuję. Kupują je inni, których niekoniecznie stać na więcej.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Tylko wtedy okaże się, że nie będziesz miał czego kupić, albo kwota będzie 2-3x droższa.

A w Polsce to już w ogóle.

U nas kawa przelewowa kosztuje jakieś 2 razy więcej niż za granicą.

Bilety na Koncerty też zaczynają dochodzić do 2x przebitki.

Sytuacje cenową w Polsce musimy rozpatrywać z perspektywy durnego zniedołężniałego Narodu :D

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ale na jakiej produkcji pracuje? :)

Takiej gdzie jako tako można

Płacić więcej to ja też mogę, to nie problem. Ale ja gówienek z Chin raczej nie kupuję. Kupują je inni, których niekoniecznie stać na więcej.

Właśnie. Kto ma wolne zasoby zgodzi się zapłacić więcej za bezpieczeństwo. Kto nie ma, no cóż jutro trzeba coś do gara włożyć. Trzeba tanim kosztem naprawić auto którym się dojeżdża do pracy. Trzeba jakoś dziecko wysłać na wycieczkę z resztą klasy aby nie stało się outsiderem. Bezpieczeństwo stanie się problemem jak przez kuchnię przejedzie czołg z litea Z na wieży.

• Upvote 1
Opublikowano

Dzięki działaniom Trumpa UE powinna zrozumieć jedną podstawową rzecz - musimy pójść w federalizację. Państwa europejskie zbyt mocno działają przeciwko sobie i ciężko cokolwiek dogadać. Żeby ten kontynent przetrwał należy zacieśnić związki i stworzyć Stany Zjednoczone Europy. Dziękuję za uwagę.

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę zakładać wątka dla jednego pytania, to może tu zapytam. Chciałbym zadać krótkie pytanie, ale nie wchodzić w dyskusje o polityce, jeśli można.  Pytanie jest związane z polityką

Zna ktoś jakiś kanał na YT czy gdzieś, który można obejrzeć do obiadu, który by się wiązał z polityką i tym, co się dzieje na świecie?

Bardziej mnie interesują sprawy z USA, Rosją, Niemcami, Francją, Wielką Brytanią, Chinami niż co się dzieje u nas, bo jeśli chodzi o wydarzenia u nas, to może być tylko tragicznie albo jeszcze gorzej, a nadziei na poprawę po następnych dwóch wyborach nie ma żadnych

Pożądane:

- po środku (przez ten punkt właśnie nie mogę nic znaleźć)

- najlepiej jakby z humorem, albo chociaż dający jakąś rozrywkę

- sensowna krytyka tego co odpierdziela jakaś ze stron

Niepożądane:

- lewicowe lub prawicowe przeginanie z propagandą

- monotematyczność i ciągłe nawijanie o tym samym (np. Trump bad, albo Ukraine bad)

- pałacowe pierdzielenie ludzi oderwanych od rzeczywistości, panowie i panie profesor wygłaszające mądre wywody na dwie godziny o tym i tamtym, a kompletnie bez sensu, bo naczytali się książek o świecie 50-100 lat temu i nie rozumieją, że patrzenie przez taki pryzmat nijak się ma do XXIw. 

Jakoś mogę wytrzymać trochę propagandowego pierdzielenia. Jak jest obok coś sensownego i obiektywnego to warto się w takim śmietniku pobabrać od czasu do czasu.

Niestety najpierw lewicowe programy/kanały odleciały z poziomem pierdzielenia bzdur i propagandowej ściemy, a teraz chyba wszystkie prawicowe też. 

Kiedyś oglądałem Last Week Tonight. Ale po tym jak wrzucili tryb "tysiąc procent propagandy" i jak zaczęło się w kółko i do porzygu "Trump's bad" i nawijanie pierdół o klimacie, rasizmie i biednych emigrantach, to już nie daję rady. Wchodziłem raz na jakiś czas próbując po tematach odcinków wybrać coś bez lewicowego pierdzielenia ale było coraz gorzej, a i przy okazji coraz mniej śmiesznie, a bardziej żenująco. A wiele lat temu naprawdę przyjemnie się oglądało niektóre odcinki. Niektóre bawiły, inne dawały ciekawą wiedzę na różne tematy. 

Potem pooglądałem Timcasta.

Niestety tutaj z racji piniendzy jakie przytula od Fiutina i jego agentury, czasem 7 na 10 filmików pod rząd jest o tym jaka Ukraina zła, jaki Trump i Musk wspaniały i ogólnie poziom ruskiej propagandy w tym wybił niczym szambo. 

Podobnie niestety z całkiem zabawnym kanałem Awaken with JP, gdzie poziom manipulacji i marketingu pro-trumpowskiego w ostatnim czasie poszybował w kosmos. 

Trump i Musk to ludzie, których Fiutin i jego FSB mają w kieszeni. A jak nie to, to są po prostu sprzedajnymi.. osobnikami, których łatwo przekonuje kasa od ruskich lub chińczyków.
Chciałbym tego uniknąć, bo mnie to mocno dołuje. Nie chcę wojującej w Europie Rosji, nie chcę dominacji Chin. Dlatego  nie chcę co pięć minut słyszeć pierdzielenia jaki  gabinet Trumpa  jest super i jak będą walczyć korupcją (z pominięciem faktów typu kto i jak mocno jest umoczony w kontakty z ruskimi). Chciałbym móć obejrzeć coś, gdzie będą wytykane i pokazywane wady lewackiego spierdzielenia, ale BEZ pro-ruskiej propagandy, bo zacząłem być na to uczulony. 

Jak nie będzie nic, to może ktoś poleci coś z toną propagandy, ale przynajmniej dobrym punktowaniem jakiejkolwiek strony, albo z omawianiem sposobów manipulacji, bo co by nie mówić o siedzącym po uszy w tyłku Putina Timie Poolu z Timcast, to jego gadanie o technikach manipulacji używanych przez zlewaczałe media, to bardzo fajne info, z którego dużo się nauczyłem. 

Ale niech będzie albo rozrywkowo albo przydatnie, a nie 100% pierdzielenia propagandowego i 0% czegokolwiek poza tym. 

Zmywaka bardzo fajnie mi się ogląda, ale niestety gość się nie połapał w tym, że w kilku punktach serwuje lekko perfumowane ścieki z kremlowskiej propagandy. Mimo wszystko oglądam każdy odcinek i pomijając pierdoły o Ukrainie i nadzieje związanymi z Trumpem, nigdy nie żałuję a często się dobrze bawię oglądając. Przynajmniej tyle.

Jeszcze kilka lat temu z braku laku od czasu warto było posłuchać nawet Cejrowskiego, jak jeszcze robili Radiowy Przegląd Prasy. Teraz niestety na stare lata się rozkręcił z religijnymi tematami i tak mocno pro-ruskim i pro-Trumpowskim przekazem, że nie ma tam już nawet 0,1% treści/wypowiedzi wartych posłuchania. A szkoda, bo czasem potrafił dawać info co tam w USA się dzieje. Podoba mi się też postawa krytyczna wobec debilizmów unii, ale i tutaj dawno odbiegł od sensu i w stronę tego co trolownie rusków narzucają jako narrację. Chcę posłuchać o tym jak nasi rządzący tragiczniei zarządzają kontaktami z Ukraińskimi politykami i jak marnują naszą kasę, ale płacenie za 1 minutę takiego tematu 20 minutami pierdzielenia o jakichś Wołyniach i prowokoaniu rosji przez NATO... no nie. Szkoda czasu. 

Niektóre podserie Kapitana Lisowskiego mi się fajnie ogląda. Ostatnio się dowiedziałem sporo przykrych i dołujących informacji, bo "gawęda dwóch łysych kopułek" naświetliła mi trochę sytuację z prokremlowskimi pionami w USA i na serio można się przerazić, a nie tylko zdołować. Ale to nie jest kanał o polityce, a jeśli bywa, to przypadkiem. 

Pewnie nie znajdę :(

Najlepiej jakby jakieś AI zbierało wszelkie programy, podcasty, cokolwiek, a potem wyłuskiwało z tego ten promil wartych wysłuchania rzeczy, wywalając wszelkie lewackie i pro-putinowskie wypierdy.  :D

Jakby ktoś kiedyś znalazł, nawet za pół roku, to proszę o stagowanie i info z poleceniem programu/kanału/podcastu.

Edytowane przez VRman