Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Nie wraca żaden pobór, mówi się o ochotniczych szkoleniach na dużą skalę. 

Z takimi stwierdzeniami poczekajmy do "po wyborach", kto przed wyborami by się do tego przyznał?. 
Ja tam obstawiam na 80-90% że pobór jest pewny od 2026.  

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ja bym powiedział, że tam dobór słów głównie był zły. Powinien jasno zaznaczyć, na czym to ma polegać.

W sumie nie rozumiem upartości Tuska przed doradcą/rzecznikiem rządu. Znaczy niby zrozumiałe, bo miał Vateusza, no ale nadal xD

Ew. możemy tu też zakładać szachy 2137D, czyli celowe pchanie Memcena do drugiej tury przez PDT.

Zasadniczo to nawet brzmi prawdopodobnie.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie wiem czy rzecznik/doradca by pomógł. Widać, że w tym temacie mają "sraczkę" i po wypowiedzi PDT od razu zrobił się szum po, którym nastąpił dmg control ze strony MON mówiący o dobrowolności takich szkoleń. Za pewne jeszcze zmienią zdanie i może nie będzie miało to takiego wpływu na wybory prezydenckie ale na parlamentarne jak najbardziej już może.

Opublikowano
6 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Ew. możemy tu też zakładać szachy 2137D, czyli celowe pchanie Memcena do drugiej tury przez PDT

Pchanie kandydata na którego zagłosują wyborcy konfy i PiSu, zamiast kandydata na którego zagłosują głównie sami wyborcy PiSu to są szachy 2137D?

No to tak faktycznie w linii działań tego (nie)rządu.

Opublikowano
48 minut temu, Badalamann napisał(a):

W każdym razie muszą się naprawde liczyć z koniecznością wojny w bardzo bliskiej perspektywie, skoro ogłosili tak niekorzystne pod względem poparcia sprawy przed wyborami.

Liczą się bo sami podżegają do wojny.

Jednocześnie chcą wysyłać na front cywilów i pozbawiają Polskę resztek sprzętu. Oni chcą nas wybić.

https://tech.wp.pl/polska-pomaga-ukrainie-na-front-dotarly-kolejne-czolgi-t-72,7131519230839744a 

• Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, crush napisał(a):

Pchanie kandydata na którego zagłosują wyborcy konfy i PiSu, zamiast kandydata na którego zagłosują głównie sami wyborcy PiSu to są szachy 2137D?

Dokładnie to mega głupota, bardzo dużo pisiorów zagłosuje za Memcemem żeby Trzasku nie wszedł. 

Opublikowano
16 godzin temu, voltq napisał(a):

Oststnio w radiu mówili, ze w polskiej armii jest problem z dostępnością mundurów dla żołnierzy, do tego gdzies czytałem, ze nie ma pieniędzy na malowanie F16 które ma zniwelowac widoczność przez radary, a oni planują szkolenia dla kilku milionów Polaków to treninng ze strzelanie to chyba z procy beda, ćwiczenia nago, a posiłek bedzie trzeba sobie pewnie samemu z tej procy upolować :E Generalnie osobiście samemu pomysłowi nie mówię nie i ciekaw jestem jaka forme ostatecznie przyjmie, ale skoro teraz nie ma pieniędzy dla armii na tak podstawowa rzecz jaka jest mundur, to ja nie wiem jak oini chca logistycznie ogarnąć ćwiczenia kilku milionów Polaków, wiadomo bedzie to rozbite w czasie na tury itd. ale mimo wszystko jakoś tego nie widzę :E

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, Badalamann napisał(a):

@sino To nie kwestia Tuska a rzeczywistości. W razie wojny z Rosją od pierwszych dni bedziemy potrzebowac dodatkowe 150-200 tys żołnierzy może nawet więcej, a potem uzupełnienia.

Nie mażadnej możliwości by wystarczyło zawodowych. Wiedzą o tym politycy jak i przede wszystkim generałowie, stąd juz jakiś czas mówią że koniecznie trzeba uzupełnić rezerwę o nowe roczniki.

To samo dotyczy też innych państw.

@Henryk Nowak Nie, to dużo większe zbrojenia niż prewencyjne. I nikt tego przecież nie ukrywa.

To mają być siły odstraszania misiu, dlatego muszą być liczne i dobrze wyposażone. Już od 2022 roku przepowiadasz wielką wojnę w Europie a póki co są wielkie zbrojenia i to tylko i wyłącznie dlatego, że USA nie chce już być naszym gwarantem bezpieczeństwa. Ochłoń synu, wojny u nas nie będzie. Jak wierzyłem, że po Ukrainie będą kraje bałtyckie tak teraz nawet w to nie wierzę. Zniszczona Europa to upadek Chin i bieda w USA, zmieni się władza za oceanem i nas grzecznie przeproszą za Trumpa. 

• Upvote 2
Opublikowano

@Camis ja to wiem ty to wiesz ale znajdzie się większość która tego nie wie , sam krytykowałem bosaka za poparcie ustawy o obronności z 2022 roku , wtedy partia bosaka to poparła, partia Korwina się wstrzymała a Braun był przeciw , reszta sejmu była za

Dziw w że nagle mentzen zmienił poglądy po spotkaniu z morawieckim 

Opublikowano

@Kris194 Nie ma na co czekać. Komisje są na poziomie komisji z USA gdzie pytali się tego biednego Singapurczyka o TikToka bodajże :E Pytania wyłączające mózg. Nasze komisję to ten sam śmieszny poziom. Niczego nie ustalą, ale ludzie mają cień nadziei że kogoś wsadzą :) 

Opublikowano (edytowane)

Komisje musza być bo przeciez za należenie do komisji, sa różne dodatki pieniężne, za w sumie nie wiele robienie, one chyba tylko po to sa aby jakas grupa posłów mogla do nich nalezec i miec dodatek do diety. 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
15 minut temu, TheMr. napisał(a):

@Kris194 Nie ma na co czekać. Komisje są na poziomie komisji z USA gdzie pytali się tego biednego Singapurczyka o TikToka bodajże :E Pytania wyłączające mózg. Nasze komisję to ten sam śmieszny poziom. Niczego nie ustalą, ale ludzie mają cień nadziei że kogoś wsadzą :) 

Yyy, co? O jakich komisjach mówisz? Odbywa się właśnie posiedzenie aresztowe w sądzie w sprawie Darka M.

34 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

To mają być siły odstraszania misiu, dlatego muszą być liczne i dobrze wyposażone.

Chociaż jedna osoba, która nie kieruje się emocjami i myśli logicznie. Jeśli komuś się wydaje, że krótkie szkolenie wojskowe zrobi z kogoś żołnierza to niech mu się wydaje dalej... Tu chodzi przede wszystkim o to, żeby ludzie w razie wojny wiedzieli jak się zachować, utrzymać łączność, zapewnić pierwszą pomoc i ewentualnie wspierać wojsko w pewnych działaniach. Współczesne pole bitwy to nie II W.Ś.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Kris194  To też ważne, ale nie o tym mówił Tusk. A o szkoleniu do poziomu jakjiejs podstawowej rezerwy.

Współczesne pole bitwy w wielu aspektach przypomina to z IIWS. Możesz to zobaczyć na Ukrianie.

Oczywiście bomby kierowane i precyzyjna artyleria robi świetną robotę. Jest też wsparcie dronów.

Ale koniec końców trzeba swoja pozycję utrzymać przed szturmem ruskich mobilków w walce na bardzo krótkim dystansie. Albo tak zdobyc i w pełni oczyśić ich umocnienia.

Dochodzą tez walki w gęstej zabudowie. I też walczy się o każdy budynek.