Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Wydajemy jeden z najniższych odsetków PKB w Europie na ochronę zdrowia, żadna reforma bez zmiany tego stanu nie poprawi sytuacji służby zdrowia.

To z czego przenosimy środki? Infrastruktura? Ekologia? Obronność?

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, crush napisał(a):

To z czego przenosimy środki? Infrastruktura? Ekologia? Obronność?

Zasiłki socjalne pomoc społeczna i pieniądze dla imigrantów na ośrodki i ich utrzymanie plus zmniejszenie finansowania więźniów np światło mają od 6 do 22 to zmniejszyć o połowę 

• Haha 3
Opublikowano
Cytat

Tak PiS może zabetonować Sąd Najwyższy. W grze zaskakująca dymisja

Kierująca Sądem Najwyższym prof. Małgorzata Manowska może odejść ze stanowiska przed końcem kadencji, aby jej następcę wybrał jeszcze Andrzej Duda. Dymisję I prezes złożyłaby tuż po wyborach prezydenckich, o czym mówił Marcin Fijołek w podcaście Interii "Polityczny WF". - Szeroko rozumiany obóz PiS przygotowuje się na Rafała Trzaskowskiego - ocenił Piotr Witwicki.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-tak-pis-moze-zabetonowac-sad-najwyzszy-w-grze-zaskakujaca-dy,nId,21396698

I co nie można nic z tym zrobić?. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba będzie zrobić reformę na wzór PiS. 

Inaczej PiS zabetonuje sądy na dekady, ku uciesze swoich tępawych wyznawców :) 

Niestety, prawdopodobieństwo że KO nie skusi się na zabetonowanie w drugą stronę nie jest wysokie.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

PiS ma swój TK. Obecna władza oddała Trybunał walkowerem, była wielka afera nie wypłacania przez miesiąc pensji i to by było na tyle :D

Przyłębska na otarcie łez dostała prawie 30k zł emerytury

Na razie jest 1-0 dla PiS i SN też zapewne przejmą.
Największym przegranym całej tej zabawy są niestety Polacy. Koalicja miała posprzątać a jedynie rozsiadła się na stołkach. Poparcie Trzaskowskiego topnieje w oczach.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
17 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nie może topnieć coś czego nie było. PO i PIS mają ten sam poziom głosów od 2 lat, Trzask i Nawrocki wykręcą 25-30%, a w II turze będzie blisko, bardzo. 51-49, bądź podobne wyniki. 

To wszystko prawda, natomiast mniej wyborców koalicji może iść głosować. Po prostu widząc marne efekty obecnych rządów wielu machnie ręką i nie pójdzie wcale nie pójdzie głosować. Ja coraz mniej śledzę co się dzieje na arenie politycznej, bo widzę, że rządzą nami idioci, czy PiS za  czy za PO. Jak mam popierać kogoś, kogo nie obchodzi to jak się żyje zwykłym ludziom? Oni zapomnieli po co tam są, sterują państwem z pominięciem nas. Ja chcę wiedzieć realne efekty - usprawnioną służbę zdrowia, efektywne szkolnictwo, tańszy prąd i rozwój przemysłu. Naprawdę jestem już zrezygnowany i jak koalicja niczego nie ruszy, to niech sobie rządzi PiS, mam to gdzieś. 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
15 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

To wszystko prawda, natomiast mniej wyborców koalicji może iść głosować. Po prostu widząc marne efekty obecnych rządów wielu machnie ręką i nie pójdzie wcale nie pójdzie głosować.

To jest pewne że pójdzie dużo mniej, bardzo dużo ludzi jest srogo zawiedzionych rządami koalicji. 

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
26 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

To wszystko prawda, natomiast mniej wyborców koalicji może iść głosować. Po prostu widząc marne efekty obecnych rządów wielu machnie ręką i nie pójdzie wcale nie pójdzie głosować. Ja coraz mniej śledzę co się dzieje na arenie politycznej, bo widzę, że rządzą nami idioci, czy PiS za  czy za PO. Jak mam popierać kogoś, kogo nie obchodzi to jak się żyje zwykłym ludziom? Oni zapomnieli po co tam są, sterują państwem z pominięciem nas. Ja chcę wiedzieć realne efekty - usprawnioną służbę zdrowia, efektywne szkolnictwo, tańszy prąd i rozwój przemysłu. Naprawdę jestem już zrezygnowany i jak koalicja niczego nie ruszy, to niech sobie rządzi PiS, mam to gdzieś. 

czas na konfederacje

Opublikowano
22 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

1. Usprawnienie służby zdrowia - 5-10 lat, efekt wymierny po ustaleniu odpowiednich procedur, przepisów, dofinansowania etc. 

2. Efektywne szkolnictwo - Oprócz pracy psychologów, pedagogów to nie mam nic złego do powiedzenia o pracy szkolnictwa podstawowego, z wyższym i starymi leśnymi dziadkami na uniwerkach to temat rzeka i to również wymaga czasu.

3. Tańszy prąd - za 15 lat, może :E  Ceny prądu drastycznie już się nie zmienią, a tańszy prąd to bardziej zależności globalne i praca całej EU niż samej Polski. Kolejny raz, to nie jest coś co się robi w rok. 

4. Rozwój przemysłu - Rozbudowa czegokolwiek związanego z high tech, bądź postawienie od nowa to 3-5 lat solidnych inwestycji, i kolejne lata żeby widać było efekty. 

Ja widzę efekty, na przykład nie spełnianie wszystkich obietnic wyborczych i robienie zbyt dużo by pokazać, że coś się robi a później naprawianie problemu które komunizm sam stworzył (to co robił PiS). Wolę jako tako do przodu, niż wywalenie miliardów w Ostrołekę, Olefiny i inne pomysły z koziej dupy. Z jakim pominięciem nas? Że niby mają spełniać wszystko co suweren chce? 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, crush napisał(a):

Ten niestety słusznie, bo jest nasz. 😔

W większości to co przerzucają to są ci, którzy dostali prawo stałego pobytu w Polsce, bo pierwszym krajem ich rejestracji lub krajem uzyskania wizy była Polska. Tak miała działać i działa readmisja. Mamy prawo zrobić to samo jeżeli na naszym terenie zostaną zatrzymani imigranci, którzy zostali zarejestrowani w innym kraju i posiadają uprawnienia by przebywać tam, nigdzie indziej. Imigrantów którym wydaje się pozwolenie na pobyt w danym kraju należącym do UE w większości nie obejmuje schengen. 

16 godzin temu, adashi napisał(a):

O kurczę, faktycznie na Elektorat działają takie manewry.

Noo, najpierw podnosisz cenę, potem ogłaszasz promocję. Chwyt z marketów :) 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Sry, ale to dość głupkowaty post z twojej strony. Zmiany makroekonomiczne mają opóźnienie minimum 3-4 lata. U nas pewnie nawet dłużej, bo globalna koniunktura też jest kiepska. Ogólnie dziwnych mamy wyborców. Machnęli ręką na 8 lat rozwalania kraju, a naprawy oczekują w 1,5 roku XD

No nie, po prostu się tak nie da. Największy problem to olanie transformacji energetycznej przez PiS. To postawienie na węgiel będzie się jeszcze długo ciągnąć. Nawet najlepszy rząd na świecie tego nie załatwi w 2-3 lata.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

W większości to co przerzucają to są ci, którzy dostali prawo stałego pobytu w Polsce,

Wiem. Zażartowałem bo to jakieś polskie aktywiszcze wspierające w Niemczech palestyńskich terrorystów.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Sry, ale to dość głupkowaty post z twojej strony. Zmiany makroekonomiczne mają opóźnienie minimum 3-4 lata. U nas pewnie nawet dłużej, bo globalna koniunktura też jest kiepska. Ogólnie dziwnych mamy wyborców. Machnęli ręką na 8 lat rozwalania kraju, a naprawy oczekują w 1,5 roku XD

No nie, po prostu się tak nie da. Największy problem to olanie transformacji energetycznej przez PiS. To postawienie na węgiel będzie się jeszcze długo ciągnąć. Nawet najlepszy rząd na świecie tego nie załatwi w 2-3 lata.

Głupkowaci to są ci co się łudzą, że ktokolwiek z pijaw obecnych teraz w sejmie coś naprawi. Po pierwsze - przez całe moje życie NFZ upada, szkolnictwo też. Niedługo zabraknie nauczycieli, bo w ciągu kilku następnych lat połowa przejdzie na emeryturę. Niż demograficzny jest zdecydowanie za niski, żeby wystarczyło nauczycieli. Właśnie, niż demograficzny to też problem, z tym też niczego nie robią. Za kilka lat może brakować 300000 pielęgniarek, lekarzy też brakuje. Ja nie liczę na to, że obecna ekipa naprawi to wszystko tak, że będzie dobrze. Chcę widzieć, że nad tym pracują i że robią coś, żeby to naprawić. Nie wystarczy gadanie, chcę konkrety.  Jeśli uważasz, że mój post był głupkowaty to napisz mi proszę co koalicja robi, żeby naprawić NFZ, szkolnictwo i jak chce walczyć z niżem demograficznym. 

Moim zdaniem jedyne na co ich stać to kombinowanie jak to zrobić, żeby to wszystko nie pierdyknęło. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
30 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

No nie, po prostu się tak nie da. Największy problem to olanie transformacji energetycznej przez PiS. To postawienie na węgiel będzie się jeszcze długo ciągnąć. 

Jakie postawienie na węgiel?? Górnictwo się u nas sukcesywnie zwija od dłuższego czasu. Polityka energetyczne PiS była niejako kontynuacją działań poprzednich rządów i działania obecnego rządu specjalnie się w tej kwestii nie różnią. Jakieś opowieści o elektrowniach atomowych, wiatraki rosnące jak grzyby po deszczu - znamy te bajki  od co najmniej 15-20 lat. To nie jest tak, że Kaczyński nam w jakiś magiczny sposób energetykę zajechał.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

To nie jest tak, że Kaczyński nam w jakiś magiczny sposób energetykę zajechał.

Ostrołęki nie pamiętasz? Albo jak pisowscy spadochroniarze uruchamiali nowy blok w elektrowni Jaworzno? (zamiast stopniowo to "dawaj Mietek, rura! i wypalił się fragment kotła) Kosztowało nas to wiele pieniędzy i wiele lat opóźnienia. I co najważniejsze - kto uwalił wiatraki? Kto podpisał "umowę społeczną" z górnikami? Kaczyński widząc eskalację poszedł w drugą stronę nić powinien.

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@kalderon 

Umowa społeczna ma na celu zwijanie górnictwa i pozyskanie na to unijnych środków. Ostrołęka - tu się nie popisali. Gdyby się za to wzięli bardziej kompetentni ludzie ten projekt mógł odpalić i  naszą energetykę zabezpieczyć. 

Co do całości dokonań pisu to tu jest całkiem niezłe zestawienie ich osiągnięć. Pewno trochę przypadkiem ale za ich czasów węgiel się zwijał, a zielona energia całkiem nieźle odpaliła, może sobie @TheMr. poczytać zamiast się śmiać głupkowato ;), o tym jak to w praktyce wyszło z wiatrakami też tam jest wspomniane.

https://oko.press/zaskakujacy-bilans-rzadow-pis-w-energetyce

Edytowane przez Klakier1984
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

To nie jest tak, że Kaczyński nam w jakiś magiczny sposób energetykę zajechał.

1. Ustawa, która w większości uniemożliwiła budowę elektrowni wiatrowych. W konsekwencji skupiono się na farmach wiatrowych na Bałtyku, a nie na lądowych. Po 2 latach odblokowano inwestycje zaczęte i zaplanowane. Mogło powstać znacznie więcej.

2. Kasa ze sprzedaży uprawnień do emisji CO2 miała w większości być wydana na modernizację sieci energetycznej. Wydano ją na coś innego, przez co w wielu miejscach prosumenci nie mogą nawet wrzucić wyprodukowanej energii do sieci, bo ta nie jest w stanie jej przyjąć.

3. Rozbudowa elektrowni węglowych i gadanie że mamy węgla na 200 lat... To że zamknięto kopalnie i spadła produkcja z węgla to głównie efekt rozwoju fotowoltaiki, która ma swoje problemy głównie te co opisałem w pkt 2. Rozwój fotowoltaiki to głównie środki prywatne, bo to głównie domy jednorodzinne, co przekłada się na zmniejszone zużycie z sieci, stąd zmniejszona potrzeba produkcji z węgla. To jednak wcale nie obniża kosztów ogólnych, bo elektrownie węglowe muszą być i tak gotowe na znacznie większą moc. 

Także co z tego że OZE się rozwija, jak sieć zaraz tego może nie uciągnąć. Do tego przeciąganie przez PiS jak i masę poprzedników, budowy elektrowni atomowej. Wszystko sprawia, że system energetyczny mamy bardzo nierówny i wymagający jeszcze olbrzymich nakładów. 

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Chcę widzieć, że nad tym pracują i że robią coś, żeby to naprawić. Nie wystarczy gadanie, chcę konkrety.

No to może sam coś zaproponuj, bo za bardzo rozwiązania na niż demograficzny nie ma.

Co zasadniczo mieliby zrobić? Zablokować Instagrama? xD Wyłączyć internet?

Problemem demografii jest to, że 50% ludzi w wieku 18-40 nie ma partnera. Rozwiązania na to nie widzę – mamy kryzys związków i tyle.

Moja jedyna sugestia to założenie takiego portalu:

Randki.gov

1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Głupkowaci to są ci co się łudzą, że ktokolwiek z pijaw obecnych teraz w sejmie coś naprawi.

W naprawy to chyba nikt nie wierzy, ale przynajmniej mogą nie przeszkadzać. Z pisowscami nie mielibyśmy już nawet w ogóle kasy z UE, więc to dopiero byłby problem.

Ogólnie to nie wiem – koalicja jakoś wybitnie nie rządzi, ale ludzie też mają jakieś odklejone wymagania. Aktualnie jesteśmy raczej w okresie zaciskania pasa i nikt za dotknięciem magicznej różdżki tego nie naprawi. Pewnie trzeba z 2-3 kadencji, żeby realnie drgnęło.

Edytowane przez Kamiyanx