Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Widać duże wałki w komisjach. Może będzie kilkadziesiąt tysięcy może 100k głosów więcej na Trzaskowskiego ale to chyba nie zmieni wyniku wyborów. Będzie dosłownie o włos

Gdyby faktycznie wykryto wałków na 100k, czyli 200k w saldzie odwróconych głosów, to powinno orzec nieważność wyborów. Ale taka skala błędów wydaje się nierealna.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Widać duże wałki w komisjach. Może będzie kilkadziesiąt tysięcy może 100k głosów więcej na Trzaskowskiego ale to chyba nie zmieni wyniku wyborów. Będzie dosłownie o włos

Z bezpośrednich liczb z PKW z II tury różnica w wyniku zaczyna się od 184796 głosów. 

Nawrocki 10606877 głosów

Trzaskowski 10237286 głosów

Różnica 369591 głosów. 

Dzieląc 369590 na dwa i dodając pozostały 1 otrzymujemy liczbę 184796 głosów o którą musiałaby się zmienić ilość głosów na Trzaskowskiego by zmianie uległ wynik wyborów II tury. 

Komisji było 32143. Jak podzielimy 184796/32143 to wystarczyłoby żeby w każdej komisji pomylono się o około 6 głosów. (edit: oczywiście zakładając że pomyłki byłyby na korzyść tylko jednego kandydata, a jak wiadomo, co nawet było zalinkowane wyżej, tak nie jest)

Dlatego znów mamy temat, w którym ważna jest skala. Bo jak ktoś powie, że "aaaa w 5 komisjach pomylono się tylko o 3 głosy, w 10 o 100 głosów, nic nie znaczące liczby". Ok, tylko istotne staje się ile takich pomyłek było w skali wszystkich komisji.

To tak dla zobrazowania ogólnego, że małe ilości wbrew pozorom mogą mieć znaczenie jeżeli miały miejsce w dużej liczbie komisji.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Niesąd wywalił dzisiaj protest dr Kontka do przysłowiowego kosza, prokuratura ma kolejny argument za tym, żeby wkroczyć. Coś mi się wydaje, że skoro uzurpatorzy się już pobawili to teraz "nasza" kolej :)

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, LeBomB napisał(a):

To tak dla zobrazowania ogólnego, że małe ilości wbrew pozorom mogą mieć znaczenie jeżeli miały miejsce w dużej liczbie komisji.

I naprawdę sądzisz, że to są zorganizowane akcje? Czy po prostu nieudolność i lenistwo?

Bo ja z różnych poprzednich wyborów znam osoby które liczyły głosy i słyszałem kilka ciekawych historii jak to się odbywa. Szczególnie w późnych godzinach. 

Opublikowano

Napisz coś więcej:E

9 minut temu, crush napisał(a):

I naprawdę sądzisz, że to są zorganizowane akcje? Czy po prostu nieudolność i lenistwo?

Bo ja z różnych poprzednich wyborów znam osoby które liczyły głosy i słyszałem kilka ciekawych historii jak to się odbywa. Szczególnie w późnych godzinach. 

.

Opublikowano

Ciekawe z jakim uzasadnieniem odrzucili protest tego pana Kontka. Metodologicznie to jego opracowanie było bardzo słabe, no ale robione na szybko, to można być może trochę wybaczyć. Oszacowanie skali nieprawidłowości imho całkowicie błędne. Tak z 5-10 razy za wysokie na oko. Ewidentnie robione tak, aby realna różnica głosów załapała się do przedziału ufności. Co zapewne okaże się po przeliczeniu głosów.

Opublikowano

Ja tam w tym przeliczeniu nie widzę niczego złego. Ono jest chyba na podstawie opracowania tego pana Kontka. To opracowanie jest błędne, ale przecież Bodnar nie jest statystykiem. Jego decyzja czy tam zamiar jest imo prawidłowy. Opiera się na sugestiach naukowca. Niestety raczej błędnych. Ale przeliczenie nikomu nie zaszkodzi. Kart raczej w międzyczasie nie podmienili.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@crush napisałem wyłącznie informację o liczbach i skali. Czy ja napisałem tam gdzieś co uważam na ten temat i jak się do tego odnoszę? Nie. 

I znów suche liczby. Jeżeli sprawa dotyczy 1472 komisji, to w każdej wystarczy po około 126 głosów zmienionych i mamy inny wynik.

Czy liczyć ponownie głosy? Nie wiem, bo prędzej czy później i tak ktoś otwarcie powie, że mieli tyle czasu na podrobienie wszystkich kart do ponownego przeliczenia, że teraz nie ma to sensu i tak się będziemy babrać w tym szambie.

Trzeba na przyszłość po prostu wprowadzić obligatoryjnie ponowne liczenie głosów i weryfikację protokołów na poziomie PKW. Spływają karty do głosowania z danego okręgu to następuje ich ponowne liczenie w PKW, przy kamerach z transmisją procesu liczenia na żywo, z widokiem na każdą kartę, bo przecież są teoretycznie anonimowe, a jak ktoś umieścił jakieś dane to jego problem. 

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
Opublikowano

1472 komisje to są te, które są na niekorzyść Rafaua. Nie są w tej grupie uwzględnione te na jego korzyść, ale te mogą być też przeliczone na podstawie innych protestów.

Ja to w ogóle byłbym zwolennikiem przeliczenia. Imba i tak już jest. Jak z przeliczenia wyjdzie nieprawidłowość typu kilkanaście tysięcy głosów, jakiej się spodziewam, silniczki stoczą się w śmieszność, forsując kolejne koncepcje: krzyżykową, podmiany, końcu dojdą do ingerencji ufonautów.

Opublikowano

Podniecać się ponownym przeliczeniem to można tylko w przypadku przegranej Czaskowskiego różnicą np. 100k głosów. Na spokojnie można zweryfikować najbardziej podejrzane komisje, tak aby w przyszłości wykluczyć członków takich komisji. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Czyli banda rudego jednak idzie na podważenie wyborów. No cóż, za 2,5 roku zapewne przyjdzie im za to zapłacić.

moze sa swiadomi ze calkowicie utraca wladze i to ostatnia deska ratunku :D

Opublikowano
19 minut temu, ghostdog napisał(a):

Podniecać się ponownym przeliczeniem to można tylko w przypadku przegranej Czaskowskiego różnicą np. 100k głosów. Na spokojnie można zweryfikować najbardziej podejrzane komisje, tak aby w przyszłości wykluczyć członków takich komisji. 

Zakład że jakby po przeliczeniu tych 14XX komisji okazało się, że różnica wynosi już nie +/- 380 tysięcy, a 100-150 tysięcy, to Giertychy i inne będą żądać ponownego liczenia WSZYSTKICH głosów? 

• Confused 1
Opublikowano

nie beda juz wiecej zadac bo wiedza ze wtedy wynik zmienilby sie w druga strone

te komisje sa wytypowane ze statystyczna najwieksza szansa na zmiane wyniku na korzysc rafaua

a realnie bledy sa w dwie strony

Cytat

Sąd Najwyższy dokonał oględzin kart do głosowania w jednej z warszawskich komisji wyborczej. Okazało się, że zawyżono wynik Rafała Trzaskowskiego, a zaniżono liczbę głosów oddanych na Karola Nawrockiego - informuje SN. O sprawie poinformowano Prokuratora Generalnego i Państwową Komisję Wyborczą.

https://wydarzenia.interia.pl/wybory/prezydenckie/news-nieprawidlowosci-w-warszawskiej-komisji-sn-zanizono-wynik-ka,nId,22159042

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Zakład że jakby po przeliczeniu tych 14XX komisji okazało się, że różnica wynosi już nie +/- 380 tysięcy, a 100-150 tysięcy, to Giertychy i inne będą żądać ponownego liczenia WSZYSTKICH głosów? 

Ja myślę, że KO nie wierzy w te całe ponowne przeliczanie. To raczej jest to sama zagrywka jak z przegranymi wyborami Pomarańczowego. Chcą tylko zasiać wątpliwość co do niektórych komisji, w których byli sympatycy PiS.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, ghostdog napisał(a):

Ja myślę, że KO nie wierzy w te całe ponowne przeliczanie. To raczej jest to sama zagrywka jak z przegranymi wyborami Pomarańczowego. Chcą tylko zasiać wątpliwość co do niektórych komisji, w których byli sympatycy PiS.

No sorry ale w tą całą zagrywkę jest zaangażowany premier Polski, minister sprawiedliwości i naczelny przydupas. Gdyby to było tylko na poziomie jakiegoś Szczerby to mógłbym to potraktować jako wygłupy, ale to idzie z samej góry. 

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz jechać do stanów to będziesz musiał udostępnić swój profil na Facebooku. Będzie on służył do weryfikacji twojej tożsamości. Ja naprawdę nie wiem kto to wymyślił ale Facebooki, tiktoki, redity i wszelkie inne tego typu serwisy to najbardziej zafejkowane serwisy z nieogarniętą ilością fałszywych kąt. Nie sposób jest udowodnić czy założone konto na takich stronach należy faktycznie do tej osoby, a oni chcą się tym sugerować. W tekście jest też wspomniane że oni chcą tożsamość sprawdzać po innych tego typu serwisach. Jeżeli ten news to nie jakiś fejk to mam niezły ubaw. 

https://ithardware.pl/aktualnosci/usa_facebook_publiczny-42872.html

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

napisałem wyłącznie informację

Wiem. Pytam po prostu.

57 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Jak chcesz jechać do stanów to będziesz musiał udostępnić swój profil na Facebooku

W teorii odsieje część 🏳️‍🌈🏳️‍⚧️🇮🇱🇨🇳🇵🇸🇷🇺🇸🇦⚒️ wariatów.

W praktyce co jeśli naprawdę nie mam społecznościówek?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Jak chcesz jechać do stanów to będziesz musiał

no i slusznie, czym wiecej danych tym lepiej do oceny ludzi ktorzy wjezdzaja

raczej nie ma co pouczac US w tych sprawach bo pekna ze smiechu jak zobacza europejskie warunki wjazdowe albo oplacanie statkow zeby wylawialy murzynow z wybrzezy afryki XD

Cj91UrnHsuINZ4EW.jpg

Cytat

MERCOSUR coraz bliżej. Decyzja już w lipcu? Siekierski jedzie do Paryża!

Komisja Europejska zapowiada, że w lipcu przedstawi gotowy tekst umowy handlowej z krajami Mercosur do akceptacji państw członkowskich. Z nieoficjalnych informacji wynika, że większość krajów ją poprze. Polska i Francja, które do tej pory stawiały opór, nie mają już wystarczającej siły blokującej.

https://agroprofil.pl/wiadomosci/mercosur-coraz-blizej-decyzja-juz-w-lipcu-siekierski-jedzie-do-paryza/

wszystko zgodnie z planem, kolejne niekorzystne dla nas umowy wejda bez problemu (przypominam Polska jest przeciwna, z tuskiem i rafauem na czele, oczywiscie nie wiem czy po wyborach nadal obowiazuje sprzeciw)

Edytowane przez kubikolos