Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kamilos69 nie chodzi mi o kamerę jako o gorszy typ czujnika zbliżeniowego. Chodzi mi o kamerę, jako coś, co zaburza moją prywatność, dlatego jest to dla mnie dealbreaker :)

Co do Dp i DSC, to nie po to wydaje się tyle pieniędzy na topowy monitor w swojej klasie, żeby iść na jakieś kompromisy, jeśli jest dostępna "normalna" alternatywa. 

Takie jest moje zdanie :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@kamilos69 napiszę jeszcze raz- moje zdanie jest takie, że jeśli mam wydać 5 k na monitor, to wolę taki, który wykorzystuje swoje możliwości bez "cięcia" i kompromisów. Czy widzę różnicę? Nie widzę, bo nawet nie posiadam oleda- siedzę na LCD z 2020 roku, co ma 144hz w 1440p i DP 1.4, ale po co mam się w przyszłości zastanawiać, gdy/jeśli coś zarejestruję, czy to nie wina kompresji sygnału? 

Jest bardzo duża szansa, że tak się nigdy nie wydarzy, ale dla komfortu psychicznego wolę nie mieć tej możliwości :] 

Na przestrzeni lat była masa wątków o procesorach, rdzeniach, ilości pamięci vram w kartach graficznych etc. Gdzie po czasie ludzie pluli sobie w brodę,  bo trzeba było wziąć coś innego. Dla mnie komfort psychiczny jest ważniejszy niż zaoszczędzenie 10% na monitorze ,bo przecież " to będzie to samo, daj Pan spokój". Miałem tak z zakupem i7 4790k, bo przecież i7 to przesada, 1080ti, bo to bez sensu, 16gb ramu, bo na co komu więcej niż 8 itd...

Na przestrzeni  lat( prawie 30 lat, odkąd miałem pierwszy pc), zdarzyło mi się żałować, że nie kupiłem czegoś lepszego. Nigdy nie zdarzyło mi się żałować, ze wydałem trochę więcej.

pozdrawiam :)

Edytowane przez Wuadator
  • Like 1
Opublikowano

Dlatego zamiast za każdym razem wydawać kasę na "komfort psychiczny" to warto się dokształcić w pewnych zakresach, bo praktycznie to nic nie kosztuje.

DSC to nie jest nic nowego i w branży jest używane od dawna, być może nawet w monitorze który posiadasz używasz DSC i nie jesteś tego świadomy.

DSC to praktycznie kompresja bezstratna i szkoda sobie tym głowy zawracać.

Gdyby było inaczej miałbyś przy każdym teście monitora wielkimi literami napisane ze DSC obniża jakość obrazu. DSC nie byłby używane, gdyby nie było wizualnie bezstratne.

Więcej tracisz siedząc na LCD niż na OLED z DCS i to ci gwarantuje.

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Na przestrzeni lat była masa wątków o procesorach, rdzeniach, ilości pamięci vram w kartach graficznych etc. Gdzie po czasie ludzie pluli sobie w brodę,  bo trzeba było wziąć coś innego.

Jest też masa wątków, gdzie ludzie rozpisują się na różne tematy, których na oczy nie widzieli i tylko teoretyzują... Oh, wait ;)\

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Na przestrzeni  lat( prawie 30 lat, odkąd miałem pierwszy pc), zdarzyło mi się żałować, że nie kupiłem czegoś lepszego. Nigdy nie zdarzyło mi się żałować, ze wydałem trochę więcej.

To kup monitor za 10k, będzie lepszy. Do tego ekranowane kabelki i jazda :hihot: 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Mizu napisał(a):

No i ręce opadają. Chciałbym mieć z polskiej dystrybucji i mieć te 3 lata gw razem z gwarancją na wypalenia no ale sytuacja jest jaka jest. Nadal mogę anulować zamówienie w proshopie ale boje sie, że kolejny miesiąc-dwa będę żałował, że nie wziąłem :D  Chyba sie trzeba pogodzić z tą 2letnią rekojmią proshopa i liczyć, że wszystko będzie git. 

Ale tak mnie to wszystko wkur*wiło, że mam też ochotę anulować zamówienie i dojechać swojego AW3423DWF do końca jego żywota. Monitor za przerażające 5500zł i taki problem kupić. Do tego zamiast starać się pomóc z informacją i ewentualnie sprzedać jak jest możliwość to wszyscy odpowiedzi takie jakby oni mi łaske robili, że sprzedają mi tak drogi monitor :E 

Co za dylematy. A ja sobie spokojnie siedzę od lutego na Gen 5 i mam w nosie DSC ciesząc się nowym monitorem :E

Przed kupnem zrobiłem spory research w kwestii tego DSC i tak jak Kadajo napisał, to jest na tyle stara technologia, że jest prześwietlona z każdej strony i wychodzić z założeniem 'a może później będę żałować' jest słabe :)

@Wuadator

Chcesz powiedzieć, że monitor potencjalnie mógłby zdalnie przesyłać obraz z kamerki i temu się boisz? Jaką technologią? 6G bezpośrednio podłączonym do Chin? :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

To kup monitor za 10k, będzie lepszy. Do tego ekranowane kabelki i jazda :hihot: 

Podeślij mi Monitor do grania w UWQHD za 10 tys.lepszy od tego, skoro już śmieszkujemy. Nie podeślesz, bo nie ma, więc nie rozumiem komentarza.

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Chcesz powiedzieć, że monitor potencjalnie mógłby zdalnie przesyłać obraz z kamerki i temu się boisz? Jaką technologią? 6G bezpośrednio podłączonym do Chin? :E

Włączona kamera 24/7 w monitorze sprawiałaby mi dyskomfort, zaburzałoby to moją prywatność. Dla Ciebie nie ma to znaczenia, dla mnie ma, nic nie poradzisz:)

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Przed kupnem zrobiłem spory research w kwestii tego DSC i tak jak Kadajo napisał, to jest na tyle stara technologia, że jest prześwietlona z każdej strony i wychodzić z założeniem 'a może później będę żałować' jest słabe :)

Kupuję monitor raz na ładne kilka lat, jeśli mam możliwość uniknąć potencjalnego problemu w przyszłości, to czemu nie skorzystać? 

Widzę, że moje wpisy bardzo poruszyły kilka osób, a przecież nic złośliwego, ani obraźliwego nie pisałem. Spokojnie Panowie 😀 

Każdy jest inny, ma inne potrzeby I ja osobiście to rozumiem i szanuję :)

pozdrawiam

Opublikowano
10 minut temu, Wuadator napisał(a):

Widzę, że moje wpisy bardzo poruszyły kilka osób, a przecież nic złośliwego, ani obraźliwego nie pisałem

Pierwszy raz w internecie? To część życia na wielkich forach  :D

W tym budżecie realizowanie zachcianek, które niekoniecznie są najbardziej optymalnym wyborem, to nic strasznego.

Jak bałeś się DSC to już wiesz że nie ma czego się bać, jak dalej go nie chcesz to Twoja kasa i zabawki, ja przy wyborze patrzę na kolory obudowy i muszę z tym żyć :D

Swoją droga nie wiedziałem że dają kamerki już w monitorach, w laptopie na szczęście są zasłony.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Dobrze, że już piszesz tak bo nie jest bezstratna ;)

Dlatego DSC określa się jako wizualnie bezstratnym ;)

Człowiek to nie cyborg to pewnych rzeczy nie widzi :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Włączona kamera 24/7 w monitorze sprawiałaby mi dyskomfort, zaburzałoby to moją prywatność. Dla Ciebie nie ma to znaczenia, dla mnie ma, nic nie poradzisz:)

Czemu twierdzisz, że kamerka jest ciągle włączona? Autodetekcja jest opcjonalna. Rozumiem, że nie ufasz ustawionej opcji na OFF? 

Zawsze możesz czarnym mazakiem zamalować oczko ;)

42 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Swoją droga nie wiedziałem że dają kamerki już w monitorach

W teorii do zaawansowanej detekcji obecności, w praktyce działa to do du*** :heu:

Ja sam nawet tego nie testowałem, bo mi niepotrzebne.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Aby zapewnić bezstratną jakość obrazu, standardy kompresji interfejsu wyświetlacza VESA są rygorystycznie testowane pod kątem subiektywnej jakości obrazu z udziałem zróżnicowanej grupy osób testujących.

DSC jest wizualnie bezstratna, a nie technicznie.

Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego zamiast za każdym razem wydawać kasę na "komfort psychiczny" to warto się dokształcić w pewnych zakresach, bo praktycznie to nic nie kosztuje.

DSC to nie jest nic nowego i w branży jest używane od dawna, być może nawet w monitorze który posiadasz używasz DSC i nie jesteś tego świadomy.

Gdyby było inaczej miałbyś przy każdym teście monitora wielkimi literami napisane ze DSC obniża jakość obrazu. DSC nie byłby używane, gdyby nie było wizualnie bezstratne.

Więcej tracisz siedząc na LCD niż na OLED z DCS i to ci gwarantuje.

Miło, że pominąłeś największą wadę DSC czyli nawet kilka sekund czarnego ekranu przy alt tabie. Mam kilka monitorów i uwierz, zrobi mi to różnicę. Płacę ~5k za monitor do PC i mam żałować kilka stówek dopłaty do modelu który tego problemu nie ma?

4 godziny temu, galakty napisał(a):

Nie wiem po co te ciągłe dogryzki z Twojej strony. Jesteś w wątku w którym siedzą entuzjaści płacący chore pieniądze by mieć jeden ficzer więcej który przeciętny normik nawet nie wie, że istnieje.

Jak masz sie zachowywać jak Mirek który bagatelizuje wszystkie takie niuanse, to po co tu w ogóle siedzieć? Kup sobie najtańszy monitor i zostaw świrów w swoim temacie którzy będą dopłacać 700zł, żeby nie mieć DSC którego Ty nie widzisz (oni pewnie też nie zauważą wizualnej różnicy ale ich wewnętrzny neurotyzm będzie spokojniejszy)

Oczywiście niczego Ci nie mogę zabronić ale dziwne hobby sobie znalazłeś :hihot:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Mizu napisał(a):

Miło, że pominąłeś największą wadę DSC czyli nawet kilka sekund czarnego ekranu przy alt tabie. Mam kilka monitorów i uwierz, zrobi mi to różnicę. Płacę ~5k za monitor do PC i mam żałować kilka stówek dopłaty do modelu który tego problemu nie ma?

U mnie nic takiego nie występuje.

Gdybyś o tym nie napisał nawet bym nie wiedział ze taki problem istnieje. Może to nie problem DSC a kabli.

Zresztą problem trochę dzis mało istotny, praktycznie wszystkie nowe gry nie używają już tzw. Exclusive Fullscreen tylko Borderless m.in. właśnie po to aby przełączanie między oknami wykonywało się błyskawicznie i bezproblemowo.

Opublikowano

Jak szukałem informacji o DSC, to trafiłem parę razy na problem z alt+tab. Ponoć występował na serii 4000 w konfiguracji z wieloma monitorami i został naprawiony jakiś czas temu. Seria 5000 nie miała tego problemu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam, 4070Ti, jeden monitor i przy DSC jest opóźnienie, na początku irytowało jak diabli, teraz się przyzwyczaiłem. A w sumie mogę DSC wyłączyć. 

EDIT: Jednak nie, spada do 200Hz :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
19 godzin temu, Wuadator napisał(a):

Podeślij mi Monitor do grania w UWQHD za 10 tys.lepszy od tego, skoro już śmieszkujemy. Nie podeślesz, bo nie ma, więc nie rozumiem komentarza.

39GX950B-B

W pięknym bogatym kraju jakim jest polska to będzie w okolicach 10k %-)

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, kamilos69 napisał(a):

39GX950B-B

W pięknym bogatym kraju jakim jest polska to będzie w okolicach 10k %-)

To jest monitor 5k2k, a nie uwqhd. Poza tym moja wypowiedź odnośnie "monitora za 10k" była tylko odpowiedzią na złośliwy przytyk, odbiegający od tego, co napisałem w temacie. ( w skrócie- napisałem, że przez ostatnie lata uznałem, że wolę trochę dopłacić niż iść na kompromisy, a kolegę to bardzo uraziło i postanowił zaśmieszkować, bo sens mojego wpisu pojechał w jedną, a on w drugą)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano

@Wuadator a ja anulowałem swoje zamówienie

Nie będę sprowadzał z wątpliwej dystrybucji za 5500zł żeby być early adopterem monitora który nie radzi sobie z przejściami barw nawet w SDR, chłop sprawdził 4 sztuki w sklepie i wszystkie mają to samo. Inni mu to potwierdzili.

Patrz na kolory jaskini w MC 

just-got-an-asus-pg34wcdn-are-hdr-modes-

Mój AW3423DWF kosztował sporo swego czasu ale zarobi na siebie przez te lata :E 

Poczekam aż będzie ten ASUS do dostania w Polsce bez łaski, może do tej pory wyjdzie jakiś firmware update który to rozwiąże jeśli to nie fabryczna wada. Na razie zostaje przy wiernym Alienware

Ty masz troche gorzej bo jako głównego monitora używasz IPSa którego ja mam jako bocznego i ciężko mi na niego patrzeć po graniu na oledzie, także na Twoim miejscu byłbym bardziej niecierpliwy żeby coś kupić :D 

Opublikowano

@Mizu w marcu bardzo się napaliłem na kupno monitora, trochę mi przeszło i też na spokojnie czekam. Mam tytuły, które chcę ograć na oledzie,( np horizon forbidden west, resident evil requiem) a nie chce mi się przełączać wszystkiego do TV na czas grania. 

Tak, jak napisałeś wyżej- jesli prosbop daje tylko rękojmię, to odpada. Kolega kupił della 27 cali 360hz ( nie pamiętam jaki model) w grudniu i juz 2 raz idzie na zwrot, bo pojawiają się "plamki" na matrycy, jakby było coś ubrudzone- tylko dell wysyła nowy monitor, zanim spakujesz ten, który chcesz zwrócić. Obsługa klienta na takim poziomie, że pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

Jakby coś było nie tak z obrazem( jak w poście z reddita) albo matrycą, to wolę kupić u nas- siedziałem całe życie na lcd( pomijając crt), wytrzymam kolejny miesiąc, czy dwa 😅

Opublikowano (edytowane)

Dziwna sprawa. Czyżby recenzenci dostali selekty? Z drugiej strony wygląda to na problem z softem.

U siebie w MSI kolory mam ok oraz nigdzie na redditach nie spotkałem się z narzekaniem w tej kwestii, wiec to nie jest charakterystyka tej matrycy :heu:

Z reddita:

just-got-an-asus-pg34wcdn-are-hdr-modes-

A tak to u mnie wygląda:

image.png.78b45ad625b7af3bfc1344274c25047a.png

Edytowane przez MaxaM