Reddzik 3 899 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) Mam dokładne dane jaki to był OLED . 3 gen WOLED https://rog.asus.com/pl/monitors/27-to-31-5-inches/rog-strix-oled-xg27aqdmg/ Edytowane 28 Maja przez Reddzik
MaxaM 1 979 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Czyli zapewne skopana kalibracja i wychodzi poza gamut. W teorii jeśli gra w HDR, to gra powinna mieć szeroki gamut i właśnie te nasycone kolory powinny być tymi poprawnymi. W praktyce różnie bywa 2 godziny temu, Kyle napisał(a): lepiej celować w te "black shield" Potwierdzam. W zasadzie magenta nie jest widoczna w dzień Edytowane 28 Maja przez MaxaM
galakty 5 169 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 8 minut temu, MaxaM napisał(a): W teorii jeśli gra w HDR, to gra powinna mieć szeroki gamut i właśnie te nasycone kolory powinny być tymi poprawnymi. W praktyce różnie bywa Założyłem że widział SDR, a te często są skopane natywnie.
Reddzik 3 899 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Teraz, galakty napisał(a): Założyłem że widział SDR, a te często są skopane natywnie. Zwróciłem mu uwagę, że monitor nie powinien non stop chodzić w trybie HDR ale co zrobi to jego sprawa, cały czas jest włączony ten tryb. Nie widziałem SDR na tym OLEDzie.
MaxaM 1 979 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 1 minutę temu, Reddzik napisał(a): Zwróciłem mu uwagę, że monitor nie powinien non stop chodzić w trybie HDR ale co zrobi to jego sprawa, cały czas jest włączony ten tryb. Nie widziałem SDR na tym OLEDzie. Podejrzewam, że trochę pojęcia się pomieszały. Pewnie chodzi o to, że monitor jest ustawiony na pełny gamut w SDR i z tego powodu są przesycone kolory. Generalnie HDR jest bardzo wyblakły na pulpicie i żeby go ustawić w systemie aby jako tako wyglądał, to jest nie lada wyzwanie. W praktyce HDR nie włącza się do siedzenia na pulpicie. Tylko do treści HDR
galakty 5 169 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 6 minut temu, Reddzik napisał(a): Zwróciłem mu uwagę, że monitor nie powinien non stop chodzić w trybie HDR ale co zrobi to jego sprawa, cały czas jest włączony ten tryb. Nie widziałem SDR na tym OLEDzie. HDR jest beznadziejny bez treści HDR, generalnie w SDR można ustawić sRGB, ale różnie z tym producenci sobie radzą.
Reddzik 3 899 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) Ale u niego HDR działał non stop. Zresztą sam mi to powiedział. On Holender mieszkający w Niemczech ale gadamy po angielsku, zresztą było widać w windowsie że jest coś nie tak, ba a jak włączyłem grę z HDR to monitor nie przeskakiwał tzn nie mignął że przechodzi w tryb HDR jak np ma to miejsce na moim monitorze. Gry też miały od razu ustawiony tryb HDR. Edytowane 28 Maja przez Reddzik
galakty 5 169 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 3 minuty temu, Reddzik napisał(a): jak włączyłem grę z HDR to monitor nie przeskakiwał tzn nie mignął że przechodzi w tryb HDR Rzadko która gra sama włącza HDR, to się robi z reguły ręcznie. Ale możesz mieć rację, że cały czas miał HDR, ale wtedy pulpit/YT itp wyglądają źle, chyba że miał jeszcze powłączane w NV RTX HDR i inne bajery
Reddzik 3 899 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Tak, masz rację z tym HDR . Zapędziłem się. Chodzi o to że w grze już miał domyślnie ustawiony HDR jako wybrana opcja, a że Windows ma to włączone non stop to gra nie odpala bez opcji HDR. To miałem na myśli.
some1 715 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 5 minut temu, Reddzik napisał(a): Ale u niego HDR działał non stop Jeśli tryb HDR jest włączony non stop, to Windows sam robi konwersję do SDR dla materiałów które nie są zakodowane w HDR. Nie działa to może idealnie ale od biedy da się używać, kolory na pulpicie czy YT są z grubsza poprawne. Jeszcze zależy jak to sobie skalibrujesz w Windows.
Kyle 541 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 2 godziny temu, sideband napisał(a): Normalny śmiertelnik to ma mieć dobry profil sRGB w monitorze i na tym koniec. Jeśli ten "normalny śmiertelnik" kupi sobie przykładowo Samsung Galaxy S26, to będzie miał nieco wyblaknięte/przekłamane kolory, jeśli wszystko zetniesz do sRGB przez "profil sRGB w monitorze". przykładowo, na tym zdjęciu (ma ono gamut DCI-P3): , dzięki twojej poradzie, trawa będzie bardziej "wyprana". Także ja sugeruję wyjść z jaskini i ustawiać jak należy.
some1 715 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 57 minut temu, Kyle napisał(a): przykładowo, na tym zdjęciu (ma ono gamut DCI-P3): To jest zdjęcie w formacie Google Ultra HDR, więc dla pełnego efektu powinno się je oglądać z monitorem w trybie HDR, a nie kombinować z gamutami w SDR.
Kyle 541 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) 16 minut temu, some1 napisał(a): To jest zdjęcie w formacie Google Ultra HDR, więc dla pełnego efektu powinno się je oglądać z monitorem w trybie HDR, a nie kombinować z gamutami w SDR. I tak wolę poprawne wyświetlanie w SDR, od niepoprawnego wyświetlania w SDR ps. jaką przeglądarkę znasz na PC pod Windows, która ogarnia ten "GainMap" z tych plików i wyświetla to poprawnie w trybie HDR pod Windows? Edytowane 28 Maja przez Kyle
some1 715 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Każdą? Chrome, Edge, Opera i inne obsługują ten format z marszu, wystarczy HDR włączyć w systemie. https://en.wikipedia.org/wiki/Ultra_HDR Telefon i tablet z androidem to nawet nic nie trzeba włączać, wyświetla się w HDR.
michaelius33 358 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja W dniu 28.05.2026 o 08:34, Phoenix. napisał(a): Na taki monitorek czekam 😎 https://videocardz.com/newz/samsung-unveils-worlds-first-31-5-inch-4k-360hz-qd-oled-panel-with-680hz-dual-mode-and-displayhdr-trueblack-600 O w końcu bariera 240 pokonana w 4k. Chociaż czy to się da przepchnąć jakimś interfejsem ?
sideband 3 101 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja (edytowane) HDMI 2.1 z DSC pójdzie. Nawet DP2.1 80Gbps będzie musiało działać DSC Edytowane 29 Maja przez sideband 1
Phoenix. 7 022 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja https://videocardz.com/newz/alienware-launches-39-inch-5k-oled-and-34-inch-280hz-qd-oled-gaming-monitors
galakty 5 169 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja 21 godzin temu, some1 napisał(a): Każdą? Chrome, Edge, Opera i inne obsługują ten format z marszu, wystarczy HDR włączyć w systemie. https://en.wikipedia.org/wiki/Ultra_HDR Telefon i tablet z androidem to nawet nic nie trzeba włączać, wyświetla się w HDR. PS5 też ogarnia HDR, tylko Windows jest taki ułomny. 1
ODIN85 4 926 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja Ale w czym ułomny? To są 3 kliknięcia żeby to włączyć.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja https://videocardz.com/newz/msi-unveils-worlds-first-qd-oled-triple-mode-monitor-4k-360hz-2k-520hz-fhd-680hz 1
kamilos69 396 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja (edytowane) Godzinę temu, ODIN85 napisał(a): Ale w czym ułomny? To są 3 kliknięcia żeby to włączyć. Z automatu treści hdr powinno wykrywać a nie 3-razy klikać. Dlatego jest ułomne. Edytowane 29 Maja przez kamilos69 1
galakty 5 169 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja On trolluje jak zwykle. Poza tym da się to zrobić jednym kliknięciem, ale to wciąż zbyt dużo. Zapomnisz i co, restart całej gry. Microslop w 2026 dalej nie umie w HDR.
sideband 3 101 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja Właśnie się zastanawiam czy aby na 100% to tylko wina systemu czy jednak braku ustalonego konkretnego standardu HDR dla PC. Część gier bez problemu włącza HDR z automatu
ODIN85 4 926 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja 44 minuty temu, kamilos69 napisał(a): Z automatu treści hdr powinno wykrywać a nie 3-razy klikać. Dlatego jest ułomne. Szukanie problemu tam gdzie go nie ma.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja https://videocardz.com/newz/asrock-brings-taichi-oled-gaming-monitors-to-computex-up-to-540hz-with-tandem-oled
Rekomendowane odpowiedzi